repartitoare de caldura
Raspunsuri - Pagina 3
lucas spune:
Buna,
incerc sa va raspund.
repartitoarele de cost se monteaza in situatiile:
-in care exista contor la subsolul blocului pentru a inregistra consumul pe scara/ bloc daca blocul are o singura scara
-daca 80% din locatari isi monteaza repartitoare.
exista si lege in acest sens. mai mult decit atit exista un termen limita pina la care suntem cu totii obligati sa ni le montam. mi se pare ca e 2007, de aceea se monteaza foarte mult.
Repartitorele se monteaza pe calorifer dar, trebuie neaparat ca impreuna cu acestea sa va monteze si robineti termostatati. adica cu alte cuvinte "ceva" sa inchideti caloriferul in situatia in care doriti. pe de alta parte acesti robineti termostatati ofera posibilitatea ca sa va setati temp. care doriti sa o aveti in permanenta in camera respectiva. De exemplu daca doriti 20 de grade caloriferul se va incalzi pina la aceasta temp. si apoi robinetul se inchide.
circuitul de incalzire este un circuit inchis in care circula apa. apa nu sta in calorifere, de aceea daca va uitati la calorifer aveti doua tevi, una sus si una jos. cea de sus se numeste tur (pe ea vine apa calda) cea de jos se numeste retur si "pleaca" apa care a 'trecut" prin calorifer.
In situatia in care toti locatarii inchid robinetele de la calorifere la contorul de jos din subsol nu se mai inregistreaza consum si apa nu mai"intra" in sistemul de incalzire din blocul respectiv.
atentie, nu repartitoarele se inchid ci robinetele, la calorifere. repartitoarele inregistreaza consumul de caldura dat de calorifer.
cum se calculeaza?
fiecare firma furnizoare de repartitore are propriul program de calcul. binenteles ca se respecta datele standardelor, nr. elementi, tip calorifer, etc.de ce are propriul program? difera in primul rind repartitoarele intre ele, si sunt firme care dezvolta produse si programe permanent, comparativ cu altele care sunt noi pe piata, nu au experienta in calcule, unele programe sunt in excel!!!! deci atentie mare ce comandati.
ce face firma furnizoare, cea care si calculeaza consumul:
reprezentantii vin sa citeasca fiecare repartitor, liniutele acelea care le vedeti pe repartitor, de la fiecare calorifer, de la fiecare apartament, cu o copie a consumului pe bloc, indroduce datele in calculator, atentie pentru fiecare apartament camera in parte, si ofera administratorului facturile ptr. fiecare apartament.
scuze, pagina trecuta a pus cineva niste intrebari:
1.daca sunt calorifere pe casa scarii, consumul se imparte la toti locatarii.
2.15 cm este o distanta mica, poti deteriora repartitorul, gindestete ca este o sursa de caldura puternica in permanenta. daca utilizezi aragazul rar nu este nevoie.
3.nu stiu sa-ti raspund la aceasta intrebare
4, 5 cred ca am raspuns in text.
ce se intimpla in situatia in care tu nu ai montat dar ceilalti au.
se face diferenta intre consumul pe bloc si consumul celor cu repartitoare, si aceasta diferenta se imparte la cei care nu au montate repartitoare.
hai ca am scris o gramada, nu stiu daca am fost coerenta!
Matei 21.05.2005
elena d spune:
multumiri ptr. raspunsul dat de lucas, adica:
fiecare firma furnizoare de repartitore are propriul program de calcul. binenteles ca se respecta datele standardelor, nr. elementi, tip calorifer, etc.de ce are propriul program? difera in primul rind repartitoarele intre ele, si sunt firme care dezvolta produse si programe permanent, comparativ cu altele care sunt noi pe piata, nu au experienta in calcule, unele programe sunt in excel!!!! deci atentie mare ce comandati.
ce face firma furnizoare, cea care si calculeaza consumul:
reprezentantii vin sa citeasca fiecare repartitor, liniutele acelea care le vedeti pe repartitor, de la fiecare calorifer, de la fiecare apartament, cu o copie a consumului pe bloc, indroduce datele in calculator, atentie pentru fiecare apartament camera in parte, si ofera administratorului facturile ptr. fiecare apartament.
am priceput de la inceput ce face firma furnizoare, dar ma asteptam sa fie ...transparent modul de calcul, adica toti parametrii, nu numai acei factori de corectie etc., prezentati f. simplu, asa, ca ptr. "stupid people".
aminteai ceva de calcul in excel, adica imi executa firma adunari si scaderi ? ca asa ceva e aberant, sunt factori de corectie si altele, daca poti, te rog mai da citeva amanunte "specifice", sa stim cam ce ne asteapta.
sunt o persoana fara cunostinte de specialitate tehnice, dar modul de prezentare, adica de reclama mai bine zis, este o mare abureala.
difera de stilul de calcul al apometrelor, si in plus se pot face intelegeri amiabile intre proprietar si firma, pot avea vreo 6 calorifere, inclusiv pe terase, la niste lungimi apreciabile, de genul 1 - 1,5 metri, si de ce sa platesc proportional ? pot aranja sa apara un consum mai mic iar diferenta se imparte discret la ...restul, care pot inghiti galusca ! fara sa aiba habar sau sa comenteze, motive se gasesc muuuulte, pierderi pe retea, in afara de alea 10%.
nu vreau sa gasesc nod in papara, dar cind romanul isi pune ceva in cap nu se poate sa nu gaseasca solutii.
lucas spune:
Elena,calculele sunt transparente dar ideea este ca nimeni nu te lasa sa vezi programul ce contine, este totusi patent firma.
in excel nu se fac numai adunari si scaderi si poti introduce si factori de corectie si medii etc.
in primul rind apometrele masoara debitul de apa, adica cita apa consumi. ce aveti la baie si bucatarie montat asta face. atunci cind vorbim de contor de energie termica (respectiv apa calda si incalzire) este altceva, acestea se monteaza in subsolul blocului. contorul este format din apometru si un calculator in care sunt introduse 2 sonde de temperatura din conducte.
la apometru citesti pe ecran consumul si asta e!
la repartitoare este altceva, pe ecran nu citesti decit niste liniute, care apoi introduse in program iti vor da tie consumul, coroborat binenteles cu citirile contorului de la subsolul blocului.
sigur ca poti aranja, dar...va fi o mare problema ptr. firma care face citirile si calculele pentru ca pot fi dati in judecata.
diferentele nu pot fi majore, dar daca tie ti se pare poti cere informatii dupa cum s-a facut calculul.
in Cluj de exemplu imi povestea o prietena ca la momentul citirii proprietarul apart semneaza ptr. citiri!
la cit sunt de inventivi romanii.....
Rufus,chiar daca tu inchizi la tine in apart. toate caloriferele, tot va fi putina caldura, datorita vecinilor si tevilor care trec prin apart. putina dar .....
Matei 21.05.2005
Andries spune:
Eu am experienta cu doua firme de repartitoare
Cei de la ISTA sunt foarte seriosi, cred ca au un program special de facturare si in fiecare luna am de la ei o foaie de calcul a caldurii consumate in care mi se spune pe fiecare calorifer cat am consumat, plus mi se spune clar cat se factureaza pentru caloriferele de pe scara blocului.
Calculele par facute foarte bine pentru ca vad clar diferenta dintre camera copilului unde fac foarte cald si camera noastra unde imi place sa fie racoare. Plus ca sunt trecute dimensiunile caloriferului, tipul de calorifer (de otel, de aluminiu, de fonta) si in functie si de aceste dimensiuni se face un calcul.
Pe aceeas foaie gasesc si costul citirii si al calcularii, pentru ca "citirea" costa cca 60 mii lei vechi lunar.
Pe ansamblu am platit mai putin iarna trecuta decat as fi platit fara repartitoare.
La cealalta firma (nici macar nu stiu cum se numeste) vine cineva, citeste niste unitati si apoi vad suma de plata la intretinere ... si atat.
Cineva intreba de aerisit: daca vrei sa aerisesti trebuie sa inchizi robinetul pentru ca altfel caloriferul care in mod normal este sub fereastra se va raci foarte repede si va "consuma"multa energie termica incercand sa compenseze pierderea de caldura.
Cat despre lasat caloriferele la maxim, sincer la mine in casa nu se poate ca ne sufocam de cald. La copil il las pe gradatia 4 din 6 si la noi pe 2 din 6 ca altfel murim.
Cel mai nasol este de cei de la ultimul etaj... saracii ei pierd cel mai mult la caldura pentru ca se pierde mult prin terasa.
Andries
V. Erica spune:
quote:
Originally posted by Andries
Cel mai nasol este de cei de la ultimul etaj... saracii ei pierd cel mai mult la caldura pentru ca se pierde mult prin terasa.
Andries
Si nu se ia in calcul si asta?
Asa ar fi normal!
Daca pui la socoteala faptul ca `te-ncalzesti` un pic de la vecini chiar daca dai caloriferul pe `zero`, atunci trebuie sa iei in calcul si ca aceia care stau la ultimul etaj au ca `vecini de deasupra` terasa.
Dana, Eric (27.01.2002) si Ruxi (10.01.2005)