La France (40)

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lu.more spune:

Catalina, de la Nice la Bergamo am mers cu masina. Aproximativ 410 km (dus), asta inseamna un plin de benzina la un drum dus-intors, plus cam 5+5 € taxele de autostrada de la Cannes la frontiera italiana si in jur de 30+30 € taxele de autostrada in Italia (dus-intors). Cat am stat noi in Romania, 2 saptamani, am lasat masina in parcare la Bergamo (80 €)si am recuperat-o la intoacere.

Aurelia, si asigurarea noastra complementara ramburseaza 300 % din suma rambursata de sécu, dar cand sécu iti da inapoi doar 100 de euro si mutuelle 300, la un dinte de 800 tot scoti 400 din buzunar. Cam asa a fost in cazul meu...



.................................................................................
Dragii de noi
.................................................................................
« C’est une grande folie que de vouloir être sage tout seul. »
La Rochefoucauld

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

Lu, am plins cind am citit cum te-ai speriat ca ai pierdut-o pe Anca!!! E groaznic!!! De multe ori visez ca o pierd pe Adélie si ma trezesc bolnava...

quote:
Originally posted by Aurelia

Otilia e super fain buletinul tau de salariu detaliat si complet !
super ,super ce mai .........
Al meu nu-i nici pe departe asa de detaliat ca al tau ,e adevarat ca eu am un forfait la zi ,ca-l las doar 7 ore s-au ca-l las 10 ore eu tot atit platesc ,platesc la zi.
Auras, nounou a ta e de-a dreptul "à coté de la plaque", Conventia Colectiva care se aplica obligatoriu incepind de la 1 ianuarie 2005 interzice plata la "forfait journalier" si introduce plata la ora si mensualizarea salariilor, IE minimum de 2,65€ pe zi, absente platite la 100% etc. Parintii angajatori care nu se supun legii risca o amenda de 750€. Pai pe ea o intrebai tu cum e legea pentru CDD, ea care nu stie nici pe ce lume traieste?
Pentru mai multe info si pentru a descarca textul complet al Conventiei in linie iti recomand www.fepem.fr" target="_blank">FEPEM si in mod special www.fepem.fr/fr2/index_assmat.html" target="_blank">pagina dedicata parintilor angajatori de assmat, aici gasesti si Conventia Colectiva. Si repet, plata la "zi" este ilegala incepind de la 1 ianuarie si risti sa ai probleme, o amenda de 750€ si plata din urma a tot ceea ce-i datorezi.

~Otilia&LaAdelita~www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Otilia" target="_blank">

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chatonel spune:

mda, ca sa ai dintii rambursati 100% in franta trebe sa nu ai probleme cu ei Nu stiu nici o mutuelle care sa o faca, chiar si ce am eu, e una obligatorie la munca si e bine negociata si tot mai platesc 100€ din buzunar la un dinte pe pivot.
Lulu, vad ca avurati numai peripetii, bine ca totul s-a terminat cu bine si ca ati avut, totusi, vacanta frumoasa.

Toulouse, la ville rose


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

Aurelia, tu n-ai primit acasa un pliant cu informatii despre conventia aplicabila de la 1 ian 2005 pentru asistente maternale? Noi asa am aflat...ca nici nounou a noastra nu era mai informata. Intimplator, noi eram in regula pt ca ea asa a vrut sa fie platita de cind am inceput contractul, forfait lunar, aceeasi suma 12 luni (deci nu-i mai platim 10% CO in fiecare luna).

Chestia e ca noi, parintii, nu prea avem mijloace de informare. Cel mai apropiat "relais" de asitente maternale este la 60 km, nu ma pot deplasa, iar anul trecut, cind am dat telefon n-au stiut sa-mi raspunda la intrebare. Stiu ca assistentele maternale au un anumit nr de zile pe an de "formation", ar fi tare bine daca si noi am putea participa la o astfel de intilnire, parinti-ass mat, sau sa avem o intilnire doar pt noi, in care sa facem schimb de experienta si sa ni se raspunda la intrebari. Otilia, poate ai idee daca sa pregateste asa ceva...?

Lu, tare multe ghinioane ati avut, dar bine ca s-au terminat cu bine! Banuiesc ca fratele tau si familia au trecut granita fara nici o problema, imi aduc aminte ca erai stresata inainte sa pleci.
Am apreciat mult prezenta de spirit a fetitei tale, o sa incerc sa-i invat pe ai mei, cind or fi mai mari, sa faca la fel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aurelia spune:

Oauuuuuuuu! mai fetelor ma ingrozesc ce-mi spuneti voi mie aici ,pai sincera sa fiu Conventia asta o am acasa caci mi-au dat-o de la scoala cind am avut curs deschis "petite enfance"doar c an-am avut timp sa o deschid!!!
Si buletinul de plata atunci cine il face Otilia ?
Asistenta Mat. in cazula sta nu?
Si daca tot eu trebuie sa-l fac(ceia ce mi se pare normal caci doar eu sint angajatorul) unde gasesc programul care calculeaza salaru'?La cine trebe' sa-l cer?
Lu pai mutuella aia a ta zi-mi si mie unde o ai cu ce agentie ,poate o schiombam si noi pe a noastra caci pe mine pentru dintele pe care l-am paltit 1200€ mi-a rambulsat secu' 276€ si mutuelle tot atit!!!deci din 1200 eu am paltit din buzunar 700!!!
De am crezut ca inebunesc de nebunie si mai multe nu!!

Aura&Luca,3 ani trecuti de mult!
http://fr.pg.photos.yahoo.com/ph/aurasupacurasu/album?.dir=f9c2
http://fr.pg.photos.yahoo.com/ph/aurasupacurasu/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliprejbeanu spune:

quote:
Originally posted by oana cretu


Uraaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!! Haideti fetelor!!!!!!!!!! Sa ploua cu bebei pe "La France"!

Oana si Seb
(10.01.2005)





Si ploaia se pare ca a pornit... pe la noi cica o tine tot într-o târâita de vreo 7 saptamani . Vestea cea buna si testul pozitiv a venit chiar când eram acasa in RO la parinti...Ca sa continui povestea pe aici pe la Grenoble intr-o luna s-au nascut 2 fetite frantzuzo-românce minunate si-un flacau! Când îi vezi iti creste pofta sa fi mamica!

Merci mamicilor pentru ideile de shopping... am inceput cu H&M si C&A...
Pupici cu sclipici
Liliana +7

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

Marox, pentru a fi foarte bine informata iti recomand acelasi site de mai sus, Fepem, dar si acesta: http://www.assistante-maternelle.org/ sau pe acesta: http://www.assmat.com/index.htm

Eu le stiu pe toate pentru ca sunt aderenta la Sindicat si pe linga faptul ca primesc toate buletinele de informatie in timp util mai intru si pe www.forums.assistante-maternelle.org/" target="_blank">forum si aici putem discuta cu liderii sindicali sau cu aderente foarte bine informate. Intilniri de informatii s-au organizat o gramada, dar numai pentru assmat. Noi aici am fost informati si de catre RAM, ce-i drept cam tirziu (la citeva luni dupa intrarea in vigoare a Conventiei Colective) dar mai bine decit deloc... Chiar si CAF-ul sau Consiliul General au trimis scrisori de informatii prin alte departamente. Tot aici RAM organizeaza regulat intilniri de informatii pentru parinti, de exemplu pentru a le explica cum se calculeaza salariul unei assmat.

Auras, buletinul de plata il fac parintii angajatori, eu il fac pentru parinti pentru ca stiu mai bine si ca sa nu avem probleme de erori la sfirsit de luna. Asa le mai usurez si lor munca.

Daca vrei iti trimit programul cu care faci fisele de plata. Schimbi doar citiva parametri (numele celor implicati, tariful orar etc.) si gata! Marox ti-l trimit si tie daca vrei. Dar trebuie sa aveti o casuta postala de cel putin 4 Mo (toate fisierele impreuna au cam 3,5Mo). Copiati fisierele astea intr-un singur dosar (intitulat de exemplu "fise de plata assmat" si gata.

Auras, tu trebuie deja sa stabilesti tariful orar pentru nounou a ta. Nu e normal nici ca-i plateai 7 ore ca o zi intreaga... O zi si inainte era intre 8-10 ore, daca erau mai putine ore se platea la ora si ce depasea la fel (calculul unei ore se facea: tarif jurnalier:8). Faza era ca cele doua ore de la 8 la 10 erau gratuite, facute cadou de catre nounou, de cele mai multe ori fara voia ei. In sfirsit, incearca sa faci o media cu cam cit ii plateai pe cite ore lucrate si propune-i un avenant la contract cu un tarif orar (pe care il negociezi impreuna cu ea) Chiar, cit ii platai pe "zi"? Explica-i si ei cum e cu Conventia asta si ca trebuie sa o aplice cu toti parintii. Nu uita ca tariful orar minim este in prezent de 2,26€ brut (adica 1,75€ net) si ca salariul pe zi nu trebuie sa depaseasca 5 ore de SMIC (adica 40,15€ brut) pentru a avea dreptul la alocatii.
Va reamintesc ca SMIC-ul orar in vigoare incepind de la 1 iulie 2005 este de 8,03€ brut.
PS: Si daca tot ai acasa Conventia Colectiva pune mina si citeste-o.

Lili, felicitari si sarcina usoara!!!



~Otilia&LaAdelita~www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Otilia" target="_blank">

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

Otilia, , iti multumesc pentru link-uri! Cit despre intilniri, din cite spui, se pare ca depinde de RAM. Cum ziceam mai sus, daca n-ar fi asa departe poate ca m-as fi dus sa le fac o vizita. Bref, anul trecut am avut probleme, de aceea am schimbat asistenta maternala de la 1 ian. Acuma sintem multumiti, iar de luni ii va avea pt prima data pe amindoi copiii.

Iti multumesc de asemenea pt oferta de a-mi trimite fisa de salariu. Eu insa nu mai am nevoie, de cind cu PAJE noi nu mai facem fisa, lunar trimitem doar foaia din carnetul PAJEMPLOI, in care scriem nr de zile, salariul net, indemnizatiile de intretinere, datele asistentei maternale si data de nastere a copilului. Cum in fiecare luna e aceeasi suma, viata noastra a devenit mult mai usoara...In jur de 10-15 a lunii primim fisa de salariu gata facuta si in acelasi timp banuiesc ca o primeste si asistenta maternala.

Lili, sarcina usoara, cit mai putin dezagreabila la inceput, sa te odihnesti mult, sa poti sa dormi, sa nu ai probleme de sanatate, nici bebele, sa nu iei mult in greutate, sa ai o nastere usoara si un copilas superb! Voilà!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aurelia spune:

OK Otilia promit s-o citesc in prima zi cu soare .........de pplaja la Mordelles!
Pina atunci uite pe yahoo.fr am oc asuta postala de 1.00Go i-ti ajunge spatiul sa -mi trimiti acolo programul?
Iar cu asistenta vorbesc eu luni ,in realitate n-am lasat cupilu niciodata 7 ore de obicei il las de la 8h30 la 18h30 ,iar d eplatit i-i platesc 20,93€ pe zi brut ,dar daca zici ca trebe' schimbare atunci trebe' sa schimbam !!!
stii mailul meu de pe yahoo.fr
aurasupacurasu@yahoo.fr hai ca-ti fac un mare pupic mare ........pe frunte parinteste bineinteles!
Miine ma duc si eu sa vad un bebe rominas la maternitate din pacate nu e Anaisa noastra ca maternitatea ei este prea departe ,dar tot un pui de romin e si asta !

Aura&Luca,3 ani trecuti de mult!
http://fr.pg.photos.yahoo.com/ph/aurasupacurasu/album?.dir=f9c2
http://fr.pg.photos.yahoo.com/ph/aurasupacurasu/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

Marox, si eu am doua contracte cu bebei PAJE dar imi fac si fise de plata (pe linga atestatiile de "emploi" trimise de centrul PAJE). De ce?

1. Conventia colectiva zice (art. 7 paragraful 6, pagina 11)

Buletin de plata.

Un buletin de plata este delivrat in fiecare luna.
Pe acest buletin de plata, pentru informatie, sunt precizate zilele si orele de "accueil" real efectuate.

Ceea ce nu e valabil cu faimosa atestatie trimisa de PAJE (unde sunt inscrise n° de zile si de ore, dar fara detalii, ce zile, cite ore in fiecare zi)

2. PAJE trimite in general destul de tirziu aceste atestatii, eu le primesc dupa 20 ale lunii, tu zici ca le primesti intre 10-15, daca as avea nevoie pentru ASSEDIC (unde trebuie facuta declaratia pina pe 6 ale lunii) sau pentru Secu ar putea fi prea tirziu. O fisa de plata adevarata se da in ultima zi a lunii lucrate sau in prima zi a lunii urmatoare.

3. Ceea ce trimite PAJE nici macar nu se numeste buletin de plata, ci "attestation d'emploi". Pentru mine nu-i acelasi lucru.

4. Multe informatii sunt absente de pe aceste "attestations"

5. Nu te costa nimic sa faci o fisa de plata adevarata. (bun, pe mine m-a costat licenta programului: 15€ o data pentru totdeauna, dar asta pentru ca mi-a placut mai mult cum arata, e mai fain decit fisele de plata gratuite puse la dispozitie de catre Sindicat)

Citeste si aici: http://www.forums.assistante-maternelle.org/viewtopic_14535.htm

Auras, ti-am trimis fisierele pe yahoo, sper ca le-ai primit. Nu uita sa renumesti fisierele "mascate".

~Otilia&LaAdelita~www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Otilia" target="_blank">

Mergi la inceput