Bebelusi de martie - aprilie 2005 (16)

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns adrianafedorca spune:

mey fetelor nu va mai cerati, zau ca nu se merita, hai ca sa uitati am pus poze noi cu bubulinul meu, am reusit sa-l prind cand se intorcea pe burtica , unele poze nu sunt chiar asa clare ca sunt in miscare dar eu sunt bucuroasa ca l-am prins si asa,

vreau sa va zic ca toata ziua numai asta face se intoarce p burtica si rade si e tare fericit, nu poate sa scoata manuta , aici trebuie sa-l ajut eu , dar in curand o s-o scoata singur, daca ar fi dupa el ar sta toata ziua pe burtica

de mine ce sa va mai zic sunt rupta de oboseala chiar daca el se culca la 10 si se trezeste la 6 eu tot pe la 1 noaptea ma culc iar in timpul zilei nu reusesc deloc sa dorm, dar o veni soarele si pe strada mea...
gata am fugit la nani
va pup si va doresc numai bine si aveti mare grija cu caldurile

http://community.webshots.com/user/cezargeorgian

Adriana si Cezar (n. 23 Aprilie 2005 )

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns loreen spune:

Neatza...

Ei ...eu cam de multisor n-am mai dat pe aici,insa acum m-a impins nevoia...

Incepand de luni Delia papa suculete( nu dati cu pietre ca e prea devreme,am citit si eu mica voastra disputa) si vad ca dupa fiecare biberon de suc-max.50ml,vrea sa manance lapte. Cu chiu cu vai o tin sa treaca macar 30 de minute,masa fiind pe la 9...
Saptamana viitoare vreau sa trec de la suc la piure de fructe si nu stiu ce sa fac...sa-i dau lapte dupa aceea sau piureul sa fie o masa de sine statatoare?
Sincer am uitat de la fata cea mare...Na...au trecut totusi maine poimaine 9 ani...
Dr. imi spunea sa trec apoi la masa de legume,adica sa aiba alternate mesele de lapte cu cele de fructe si legume...PAi daca mananca la 9 fructe,suc sau piure,apoi la 12 lapte asta inseamna ca la 3 sa pape supa?!

Loreen cu Biancasi Delia

Botezul,Baita din cada mare



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adrianafedorca spune:

ma tot chinui de 1 ora sa pun pozele in album dar nu mai am loc asa ca maine fac altul, am reusit sa pun cateva sper sa va placa

Ocrainic bine ai revenit, nu te-am uitat , adica nu v-am uitat

gata chiar ca ma duc la nani



http://community.webshots.com/user/cezargeorgian

Adriana si Cezar (n. 23 Aprilie 2005 )

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alessia105 spune:

Mamici de bebelusi marie aprilie 2005 eu va iubesc si va multumesc ptr sfaturile f bune date aici ...va pup ...Sebi



Va pupam dulce pe toate si pe toti m va dorim tot binele din lume si MULTA SANATATE!

Alessia, Benny (02.03.05) si Sebi (16.01.98)



http://community.webshots.com/user/alessia1055

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariadnabr spune:

Roxx In primul rand felicitari pentru prima masa diversificata si pentru ridicatul pe piciorute Cat despre masa, de ce nu-i faci proba suptului sa vezi cat papa. Daca papa in jur de 200 de ml se incadreaza perfect in grafic si nu trebuie sa-ti faci griji Ca sa-ti raspund la problema cu intorsul pe burta, mai postez ceva si mentionez ca e valabil pentru luna a V-a.

Motricitatea generala la luna a cincea
Asezat pe spate (decubit dorsal).
Spre sfarsitul lunii a V-a, o mare parte din sugari se pot intoarce de pe o parte pe alta. Unii reusesc sa se intoarca si de pe spate pe burta. Circa 25% dintre ei nu reusesc aceasta performanta, desi sunt normali in ceea ce priveste alte capacitati neuromotorii.
Isi apuca picioarele si le duc la gura.

Stand culcat, sugarul isi pipaie propriul corp cu mainile, acum deschise. Uneori isi intinde la maximum coloana vertebrala, se sprijina pe cap si pe talpi, in timp ce ridica sezutul, dand impresia ca face "puntea". Alteori ridica capul si in acelasi timp intinde restul corpului.

Trunchiul este in pozitie simetrica fata de cap. Membrele inferioare sunt in rotatie externa si usor indepartate. De cele mai multe ori pedaleaza succesiv cand cu un picior, cand cu celalalt, dar adesea intinde si indoaie simultan ambele membre inferioare, genunchii pot fi bine intinsi, iar picioarele sunt mobile in articulatia gleznelor. Toate miscarile devin mai coordonate si mai variate.

Asezat pe burta
Sugarul se redreseaza cu usurinta sprijinindu-se pe antebrate. Sta in pozitie simetrica, cu capul ridicat pana la 90". Se pivoteaza pe un singur brat, greutatea fiind transferata de partea bratului pe care se sprijina, si astfel isi elibereaza celalalt brat pe care il intinde inainte. Schiteaza tararea, dar nu reuseste sa-si deplaseze intreg corpul. Ridica mainile si picioarele simultan ca intr-o miscare de inot. Bazinul este aplicat pe planul patului.

Ridicarea de brate din pozitia culcat pe spate.
Sugarul se agata strans cu toate degetele de cate un deget de la mainile adultului si se ridica din pozitia
culcat pe spate in cea de asezat cu controlul perfect al capului, in caz ca sugarul nu participa la aceasta miscare (nu se agata de degetul adultului, nu are puterea de a se tine de acest deget sau/si nu incearca sa-si ridice capul si toracele) va fi sesizat medicul.

Dupa ce este ridicat in sezut si sustinut in aceasta pozitie, sugarul isi tine bine capul, il duce in fata si-l roteste lateral. In timp ce este ridicat, membrele inferioare se intind. Bratele sunt flectate in articulatiile cotului.

Pozitia in sezut. Incepe stabilitatea trunchiului.
Spatele nu este drept, dar poate fi adus pentru scurt timp in extensie. Tinut de umeri, sugarul incearca sa stea pe sezut: isi pozitioneaza bine capul in spatiu, dar nu reuseste sa-si tina trunchiul, se apleaca in fata, intinde bratele inainte pentru a se sprijini, dar fara preluarea integrala a greutatii.

Articulatiile soldului se flecteaza, membrele inferioare se roteaza si se inclina spre partile laterale, genunchii sunt flectati, iar gleznele sunt mobile.

Ridicarea in picioare, sustinut de subsuoara(axile).
Sugarul isi impinge picioarele spre planul patului si preia greutatea corpului. Nu reuseste inca sa se sprijine pe picioare; isi flecteaza articulatia soldului, indoaie si intinde genunchii, se sprijina discret si pentru scurt timp pe varful picioarelor, are tendinta de a se "balansa" sau de a face "hopa-Mitica".

Reactii de pozitie. In orice pozitie, capul se pozitioneaza bine. Sugarii foarte bine dezvoltati
neuromotor, reactioneaza bine la orice pozitie a capului fata de trunchi si a corpului fata de cap. Aceasta reactie este cunoscuta de pediatri sub numele de reactia Landau.


Motricitatea fina. Apucarea
Daca este asezat intr-o pozitie stabila poate apuca orice obiect cu ambele maini cu toata palma (prindere simiana).

Ridicat in sezut si sprijinit de un adult urmareste cu interes obiectele care sunt lasate sa cada lateral de corp. Intinde mana spre o jucarie, iar dupa ce o apuca, se opune cand mama incearca sa i-o ia; jucaria este apucata cu mana deschisa, cu toate degetele; acest mod de a apuca il face sa-i dea drumul fara a avea vreaun scop si fara s-o mai poata recupera.

Gura devine un organ de cunoastere. Sugarul simte nevoia de a duce toate obiectele la gura. Este o
modalitate de a le cunoaste. Buzele si limba sunt organe bune de "pipait".

Mama va oferi numai obiecte pe care
sugarul le poate baga in gura fara pericol. Sunt indicate: inele de plastic, jucarii din cauciuc. Se vor pune la indemana sugarului numai obiecte cu dimensiuni si forme care sa nu permita inghitirea sau alt accident.

Se vor spala ori de cate ori cad jos si nu se va permite celorlalti frati sa se joace cu ele (pericol de infectie).
Daca nu i se dau jucarii, sugarul va morfoli, foarte probabil, camasuta, paturica, marginea patului etc.


Perceptia
Auzul si localizarea zgomotelor.
Sugarul aude bine si se intoarce spre sursa de sunete. Este important ca atunci cand se testeaza auzul sugarului, acesta sa fie calm, iar in jurul lui sa fie liniste.

Sugarul deosebeste calitatile sunetelor. Recunoaste sunete si se bucura de unele, refuzand pe cele prea zgomotoase sau cu care nu este obisnuit. Repeta propriile sunete, se bucura de ele. Emite sunete nuantate. Repeta si schimba repertoriul de sunete. Tipa cu putere cand are anumite nevoi sau doreste sa atraga atentia. Pe zi ce trece se remarca o mare variatie in nuantele si tonalitatea plansului.

Vederea si miscarile globilor oculari. Sugarul fixeaza obiectele si coordoneaza miscarile globilor oculari cu ale capului in pozitie adecvata. Urmareste o "zdranganica" la 90° peste linia mediana, in toate planurile (le examineaza in pozitie sezand si culcat pe spate).

Normal, sugarul de 5 luni mai are strabism (se mai uita "crucis"). La cei care nu-si coordoneaza inca bine miscarile globilor oculari sau se mai uita din cand in cand crucis se recomanda, in continuare, ca mama sa "plimbe" un obiect stralucitor la 20-30 cm de fata sugarului. Exercitiul se face de mai multe ori pe zi.

Limbajul si contactul social
Limbajul.
Sunetele emise sunt tot guturale, realizate fara a folosi mult limba sau buzele. Sugarul gangureste si "vocalizeaza". Cand este in stare de veghe "vorbeste" mult "pe limba lui", leaga sunetele, "fredoneaza", se opreste si reincepe mereu. Din cand in cand pronunta clar un "a" sau un "e" bine conturate, tace pentru cateva secunde sau minute si le repeta ca si cand ar vrea sa se asculte.

Vorbeste singur, incepe sa emita silabe (da, de, gu) si le uneste progresiv in lanturi de silabe ritmice. Cand mama imita aceste sunete, satisfactia sugarului creste si, parca incurajat, angajeaza un fel de "conversatie".

De indata ce s-a instalat aceasta schita de dialog, sugarul rade cu hohote, se rasuceste, intinde bratele si reia vocalizele, indemnand parca si pe mama lui sa le repete. Se opreste din plans cand aude muzica.

Contactul social.
In loc de reactii globale (tresariri, teama, tipete), sentimentele se nuanteaza, mijloacele lui de manifestare se imbogatesc: bucurie, manie, plictiseala.

Din ce in ce mai mult "ii place societatea", simte nevoia sa fie cineva langa el ori de cate ori este treaz; daca i se vorbeste este fericit.

Incepe sa se contureze din ce in ce mai mult personalitatea sugarului ("vesel", 'lenes", "activ", "sensibil", "visator"). Nu se pot trage concluzii definitive.
Toti cei ce ingrijim sugari suntem izbiti de faptul ca unii sugari sunt "lenesi" si refuza sa primeasca orice aliment mai consistent sau sa "participe" la mancare, ca unii plang la orice voce care se ridica, iar altii sunt indiferenti. De indata ce se trezesc, unii ganguresc, se intorc in toate partile, incearca sa "prinda" miscarile si vocile adultilor. Unii se opresc din plans cand li se vorbeste. Incep sa deosebeasca persoanele apropiate de cele straine.


Madalina si bebe Sonia
http://www.babiesonline.com/babies/s/sonia/
http://pg.photos.yahoo.com/ph/ariadnabr/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariadnabr spune:

Zuzunaki Ai grija de tine Scarile astea de pe aici tare mi se par periculoase...Felicitari si tie pentru cele cateva lingurite de papa solid. Sa stii ca nu toti bebei sunt ok cu cerealele pe baza de orez. Sonia le-a scuipat mai mereu, chiar si acum. Sunt pe piata o varietate de cereale pentru 4 luni. Eu am incercat cu Sunshine Orange de la Milupa. Si i-a placut tare mult. Trebuie urmate normal aceleasi reguli cu privinta la introducerea unui aliment nou... Si, ca o paranteza off topic, nu , nu m-am suparat ca ti-ai exprimat parerea in legatura cu micul meu conflict cu Mamacita

Gabrianah Insanatosire grabnica. Tot asa stiam si eu ca daca alaptarea produce diaree se intrerupe si se reia dupa. Despre antibiotic nu stiu nimic insa.

Ocrainic Normal ca nu te-am uitat! Ne bucuram sa auzim ca sunteti bine. Pupici de la Sonia pentru David

Andira Multumesc si tie!

LoreenEu abia acum dupa 4 saptamani de la inceperea diversificarii ii dau doua mese diferite. Asta inseamna ca dimineata pe la 10 papam cereale, iar pe la 4-5 dupa amiaza piure de legume. Sonia "imi spune" ea cand vrea solide. Asta inseamna ca nu prea are chef de supt sau daca suge nu se satura si e tot maraita. Si-a stabilit singurica programul.

AdrianafedorcaM-am uitat la pozici Frumoase foc! felicitari pentru La fel e si Sonia, ramane cu manuta sub ea.

Ligia13Ai putea sa-i incalzesti si marul un pic

Alessia105/Sebi Cu multa placere dragutule

In final...v-am pe toate si va urez o zi buna!

Aaa da, mai postez ceva pentru luna a 5-a, sa-mi spuneti daca vreti si pentru luna a 4a ok?

Madalina si bebe Sonia
http://www.babiesonline.com/babies/s/sonia/
http://pg.photos.yahoo.com/ph/ariadnabr/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariadnabr spune:

Mai intai mentionez ca nu stiu care e programul vaccinarilor in Romania. Deci daca articolul spune prostii....sa ma scuzati!

Supraveghere si ingrijiri
Scaunele si urina
Introducerea de alimente noi (fructe, zarzavaturi, carne, ulei) in alimentatie schimba continutul, consistenta, numarul si culoarea materiilor fecale si caracterul
urinei.

Urina capata un miros de amoniac. Pielea din jurul orificiului anal si organelor genitale se pot inrosi, uneori apar crapaturi si/sau descuamari.

Eritemul fesier (opareala) apare adesea dupa introducerea sucului de portocale sau de lamaie. Se va folosi o "mixtura" simpla sau o pomada izolanta prescrisa de medic si se va lasa sugarul de mai multe ori pe zi cu coapsele si zonele fesiere descoperite; asa cum am mai spus, expunerea la aer constituie un bun remediu pentru prevenirea si tratamentul eritemului fesier.

Bineinteles se vor face corectarile necesare in alimentatie, incercand cu alte sucuri sau pulpe de fructe sau zarzavaturi, in general mai bine tolerate (morcovi, mere, banane).

Materiile fecale se modifica mult. Este normal ca in scaune sa apara resturi de fructe si/sau legume nedigerate. In functie de organismul sugarului, scaunele pot deveni fie mai moi si mai numeroase, fie mai rare si mai consistente.

La sugarii cu tendinta la constipatie, piureul de la masa de pranz va fi predominant sau numai de cartofi. Se va adauga faina instant de porumb si se va creste cantitatea de ulei.

La cei cu tendinta la diaree se vor folosi numai morcovii si eventual se va adauga o faina instant de orez la mesele de lapte si la pireul de la pranz.


Baia zilnica
Baia zilnica este obligatorie. Spalarea pe cap se poate face de 2-3 ori pe saptamana. In situatiile in care baia "generala" nu este posibila, se va efectua seara o "baie partiala" simplificata (organele genitale, mainile, picioarele, gatul, fata). Nu suntem de acord cu reluarea imbaierii de 1-2 ori pe saptamana.

Vaccinari
De obicei in aceasta luna este planificata administrarea celei de a doua doze de trivaccin asociat Di-Te-Per (difterie, tetanos, tuse convulsiva), de vaccin antipoliomielitic (A. P.) si antivirusul hepatitei B.



Madalina si bebe Sonia
http://www.babiesonline.com/babies/s/sonia/
http://pg.photos.yahoo.com/ph/ariadnabr/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alessia105 spune:

iar mi-a facut-o Soacra Mare .....acum inteleg ce facea el la pc si era tot numai un zambet......am citi si am ramas perplexa....dar a zis-o din suflet
Pe dl.Benny l-am gasit azi dimineata in popou in patut ...m-am cam speriat si in acelasi timp m-am bucurat ....Nu credeti ca e prea devreme?
Fug ca ma striga Soacra ......



Va pupam dulce pe toate si pe toti m va dorim tot binele din lume si MULTA SANATATE!

Alessia, Benny (02.03.05) si Sebi (16.01.98)



http://community.webshots.com/user/alessia1055

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andira spune:

Ariadna, multumim iar, si eu sunt foarte interesata de info pt luna a 4-a!
Multumesc!

Ocrainic, cum sa te uitam?!?! Mai asteptam vesti!
lui David!

Azi am fost iar pt urocultura, sumar de urina si secretie vaginala, astept cu nerabdare rezultatele saptamana viitoare. Tineti-mi pumnii!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ligia13 spune:

ariadnabr multumim de informatii. deci informatiile cu miscarile sunt pt luna 5-a ai cele cu papa si kk pt luna 4-a?
De unde le ai? Cine sunt autorii (doar de curiozitate).

mamacita tu nu esti suparata nu? Ne mai scri cate ceva, te rugam! Cum a dormit Alexutu azi noapte?

Gata am fugit. Mergem la vaccinul anti TBC

Eu si Raducu (22.04.2005)

Mergi la inceput