Bebelusi de martie - aprilie 2005 (16)

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ariadnabr spune:

Sfaturi utile in prepararea supei

Daca nu aveti mixer se va trece zarzavatul prin sita, iar carnea se va toca de doua ori prin masina de tocat sau se va taia cat mai fin. In primele luni toate alimentele trebuie sa fie lichide sau sub forma de pasta chiar foarte fina. Numai dupa varsta de 7-10 luni unii sugari accepta pireul de zarzavaturi sau pasta de fructe in fragmente ceva mai mari, sfaramate cu furculita.

In general, se prepara cantitatea pentru o singura zi. Daca preparati o cantitate mai mare se poate pastra portia pentru a doua zi intr-o craticioara care se pune imediat in congelatorul frigiderului. Craticioara se dezgheata si se incalzeste numai inainte de folosire. Supa (pireul) se subtiaza cu apa in care s-au fiert zarzavaturile. Pentru ca sugarul sa primeasca supa, ea se poate "drege" la inceput, adaugand putin lapte de mama sau 1-2 masuri din pudra laptelui adaptat sau partial adaptat. Apoi se da sugarului respectiv.

Pulberea de lapte fiind "instant" se dizolva imediat in amestecul din apa de fierbere si zarzavatul pasat. In loc de zahar sau miere se poate folosi cel mult dextroza sau suc natural de fructe.

La sugarii care primesc deja piureuri si le doresc ceva mai ingrosate, se poate adauga putina faina de cereale instant Pana la 6-7 luni se recomanda cerealele fara gluten (orez, porumb, tapioca). Inainte de folosire, zarzavaturile si fructele se spala bine cu apa limpede pentru a inlatura murdaria si resturile de substante insectofungicide care se folosesc in prezent in agricultura si in pomicultura. (sunt toxice!)

La cartofi se inlatura "coltii" si punctele negre. Se aleg morcovi mai tineri. inainte de fierbere se taie in felii subtiri. Carnea se fierbe si se reduce la un pireu fin. Se prefera carnea "alba" (de gaina), ficatul de gaina, mai
tarziu carnea "rosie" de vita si de preferat cea de vita tanara (manzat).

In loc de carne se poate da peste. Carnea se poate da zilnic daca nu aveti siguranta prospetimii oului.
Carnea se poate procura in cantitati mai mari, se transeaza in portii mici care se invelesc in pungi mici de plastic si se pastreaza in congelator. Odata dezghetata trebuie folosita.

La inceput nu este folosita supa de carne (bulionul), ci numai carnea, care dupa ce este mixata se amesteca bine in zarzavatul pasat. Se folosesc pe cat posibil legume proaspete sau, pe timp de iarna, pastrate corect (cartofii, morcovii) sau congelate (dovleceii, fasolea verde, mazarea, conopida, spanacul).

Mixajul sau trecerea prin sita (pasajul) se fac in ultimele minute, inainte de folosire.
Consistenta supei se fixeaza in functie de varsta si de preferintele sugarului. La inceput, la 4-5 luni, se da fluida, la 6-7 luni se prepara ca o crema, iar spre 8-9 luni ca o pasta. La inceput, unii sugari o primesc numai din biberon (tetina va avea orificii mai largi), altii chiar de la inceput cu lingurita, ceea ce este de preferat.

Insistam asupra faptului de a nu se adauga sare! Rinichii sugarului nu suporta excesul de sare. Nici zaharul nu este necesar. Predispune la obezitate, obisnuieste pe copil cu dulciurile, care au efecte nefaste asupra apetitului, dentitiei si cresterii. Autorii americani interzic complet mierea in perioada de sugar (predispune la carii dentare, este purtatoare de infectii).

Se prefera uleiul de floarea-soarelui sau de porumb. Unii sugari accepta mai bine untul.
Zarzavaturile nu se tin multa vreme in apa, inainte de fierbere, deoarece se pierde o parte din vitamine si
din minerale.Dupa fierbere alimentele se racesc brusc (se punin frigider sau in congelator) pentru a impiedica inmultirea microbilor.

"Supa" sau "piureurile" sunt valoroase prin aportul de fibre (celuloza), minerale si vitamine, iar
adaosurile de carne sau galbenus de ou asigura aportul de fier (combate anemia), precum si a unor proteine si
grasimi foarte valoroase. Din acest grup cel mai pretios este ficatul. Trebuie insa sa fie proaspat!


Madalina si bebe Sonia
http://www.babiesonline.com/babies/s/sonia/
http://pg.photos.yahoo.com/ph/ariadnabr/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariadnabr spune:

Cresterea in greutate si lungime la 4 luni

Cantarirea se va face in continuare saptamanal.
Cresterea incepe sa incetineasca: media saptamanala este de 140-175 g, respectiv 600-750 g pe luna. Nu uitati ca progresele greutatii sunt foarte diferite de la un sugar la celalalt. Cresterea in lungime este de 2 pana la 3 cm (mai rar).


Cresterea in greutate si lungime la 5 luni

Greutatea.
Cresterea va fi mai mica in luna a cincea: 600-700 g pe luna, in medie 20 g/zi sau 140 g pe saptamana- La 5 luni sugarul normal si-a dublat greutatea de la nastere. Exceptie fac sugarii cu greutate mica la nastere; ei isi dubleaza greutatea mai devreme decal cei cu greutate mai mare. Dimpotriva, cei nascuti cu greutate mare (peste 3500 g) si-o dubleaza mai tarziu.

Lungimea.
Sugarul a crescut cu 13-15 cm de la nastere [(4 + 3 + 3 + 2 sau 3) + 1]. in ultima luna a crescut cu 2 cm. De acum inainte va creste si mai putin: circa 1 cm pe luna.Nu se fac consideratii asupra inaltimii definitive a unei fiinte umane dupa modul cum creste in primul an de viata. "Saltul" definitiv al inaltimii survine la pubertate, intre 11 si 16 ani


Madalina si bebe Sonia
http://www.babiesonline.com/babies/s/sonia/
http://pg.photos.yahoo.com/ph/ariadnabr/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariadnabr spune:

Sa sarbatoresc si eu cum se cuvine aparitia primei stelute in dreptul numelui meu ...si sa termin cu postatul pana nu ma

V-am pupat si spor la citit!

Madalina si bebe Sonia
http://www.babiesonline.com/babies/s/sonia/
http://pg.photos.yahoo.com/ph/ariadnabr/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dariaevelin spune:

alessia105 grozav cel mic!Bun venit noului membru DC!
coral multumim pentru link-uri si spor la invatat!
andiraintr-adevar urat gestul cu albumul,totusi nu te consuma.
oanamc vreau si eu definitia mamei,te rog mult!Merci anticipat!
cenia multumim mult pentru aprecieri!Vreau si eu cu bebe la piscina :((!
ariadnabr minunate si f utile cele postate vis-a-vis de diversificare.TKS!
Mai stie careva la ce capitol s-a discutat despre plecatul la mare si de ce anuma ar fi contraindicat?
Noi astazi.la 5.30,mergem la vaccin!Mi-e groaza de numa'-numa'!la cel de 2 luni a facut febra(38-39 timp de 3 zile) si plangea usurel noaptea.De durere, ca nu se compara cu plansul lui normal.Mi s-a rupt sufletul.

Daria si Brien

http://pg.photos.yahoo.com/ph/dariaevelin/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariadnabr spune:

Zuzunaki Cand am inceput diversificarea la Sonia citisem pe undeva (nu-mi mai amintesc exact unde ) ca trebuie sa pui lingurita la jumatatea limbutei pentru ca ei nu stiu sa mestece si le e mai usor sa inghita asa. Fii fara nici o grija daca folosesti lingurita de plastic speciala pt 4 luni nu ai cum sa il ranesti. Multa grija insa sa nu impingi prea mult lingurita si sa nu pui mult in ea, ci doar un pic pe varf. Daca scuipa, mai incearca. Sonia scuipa mai tot la inceput. Daca vomita se renunta cateva zile si se incearca din nou.

Mamacita si Rox Si eu am invatat-o pe Sonia sa apuce. I-am desfacut pumnutul si i-am pus jucaria in mana si i-am strans degetele in jurul ei. Am facut asa vreo cateva zile si a invatat. Acum se intinde dupa ele si mi le ia din mana

Madalina si bebe Sonia
http://www.babiesonline.com/babies/s/sonia/
http://pg.photos.yahoo.com/ph/ariadnabr/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andira spune:

Ariadna - multumim mult pt sfaturi, mi le-am notat!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariadnabr spune:

Cu multa placere!

Am si eu o intrebare. Noi venim in Romania in Septembrie. Aici folosim Huggies si sunt tare multumita de ele. Ce scutece folositi voi si cum vi se par? Exista Huggies si in Romania?

Va multumesc mult pt raspunsuri

Madalina si bebe Sonia
http://www.babiesonline.com/babies/s/sonia/
http://pg.photos.yahoo.com/ph/ariadnabr/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zuzunaki spune:

Buna dragelor,
rrox3,mamacita si ariadnabr,multumesc pt.raspunsuri
Vad ca azi pana la ora 14 a papat 330,ceea ce este binisor in comparatie cu ziua de ieri.Dar ieri n-am pus nemancatul pe seama caldurii fiindca a fost chiar ok.Azi in schimb e foarte cald.
Nu am reusit sa-l fac sa pape crema de orez.Se stramba si scuipa.Am incercat acum vreo 20 de minute(el a papat acum o ora) fiindca la masa anterioara-adica la pranz-n-am avut efectiv timp sa -i prepar nimic fiindca urla de foame.Si eu ma intrebam ce are pt.ca erau aproape 3 ore jumate de cand mancase ultima oara si nu ma gandeam ca vrea din nou la asa interval.In fine,am vazut ca nu vrea deloc orez si am incercat piure de mar(din borcanel).A fost o placere sa-i dau mar.I -am dat aproape o linguritza dar cred ca vroia mai mult.Maine vom mari "doza",facand acest lucru progresiv in urmatoarele zile.Nu va spun cum a apucat lingurita...s-a umplut peste tot de piure de mar,mi-a pus si mie putzin in par(o fi crezand ca se foloseste si ca fixativ si vroia s-o faca pe mami frumoasa).Un deliciu experienta cu marul.
Acum ma gandesc sa-i dau mar cateva zile dupa care sa revin si sa incerc cu fulgii de orez.Sau peste cateva zile sa incerc cu morcovetzi?Voi ce ziceti?O sa buchisesc si textul dat de ariadnabr pt.ca tocmai mi l-am printat.
Ariadnabr,
sa stii ca asa am procesat cu ligurita cum ai descris tu dar pur si simplu cred ca nu-i place gustul si nu vreau sa-l fortez pt ca si-asa trecem prin chinuri cu lapticul.
mamacita,
mama ma streseaza de fiecare data cand vb la telefon cu texte de genul:"copilul plange de foame;vrea si altceva in afara de lapte;da-i copilului sa manance"..."lasa cand o sa veniti in Ro sa vezi ce supitze si piureuri ii fac eu"Uneori e exasperanta.Eh,oricum nu face nimic din ce nu vreau eu-legat de bebi- dar zice si ea asa,sa-mi toace mie nervisoriisi bineinteles,sa ma invete de bine.
Am reusit azi sa fac o prajitura cu caise.Prima prajitura din viata mea.Si,surprinzator,a iesit chiar buna!Adica ma bucur ca i-a placut sotzului-ca mie nu mi se pare grozav de bunasi oricum n-am de gand sa mananc ,ci doar sa gust.
Pupicei la mamici si bebici!



Nicole-mami de pici cu lipici (19.03.2005) http://pg.photos.yahoo.com/ph/nezdravana/my_photos

People see God every day, they just don't recognize him.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andrruzza spune:

URAAAAAAAAAAAAAAA!!!!

ora 22, 18' Rares s-a intors pe burta!!!!







mamica lui Rares(10.03.2005)
http://community.webshots.com/user/andrruzza

"Neasteptatul se produce intotdeauna"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Tocmai am culcat-o pe Ioana. Astazi a fost pe la parintii mei cateva ore cat am mers noi cu Mariuca si cu prietena ei la Mall la film. Am vazut Robots. Simpatic. Si am mancat popcorn Nu prea am mai tinut regimul luna asta.

Mamacita multumim pentru urare! Maine incerc sa-i dau orez, dar nu-mi pun mari sperante in prima incercare. Eu i-am dat paracetamolul imediat dupa vaccin si a avut efect. Citisem ca asta scade sansa sa faca febra. Si asa a fost. N-a facut febra deloc.

Ariadnabr a inceput si Ioana astazi sa apuce singurica jucariile si se chinuia de zor cu amandoua manutele sa le indese in gurita Se gasesc Huggies si aici. Dar multe produse de aici, chiar daca poarta acelasi nume, sunt diferite (a se citi - mai proaste) si sunt fabricate pe aici prin Europa de Est pentru piata din Europa de Est. Eu am incercat Huggies doar la Mariuca si nu prea mi-au placut, am mers pe Pampers, dar e mult timp de atunci si probabil ca sunt OK acum.

Andira si eu vreau sa ne intalnim, dar weekendul asta nu prea am cum. Duminica pleaca sotul meu sa le duca la tara pe Mariuca si pe prietena ei impreuna cu parintii mei. Dar ne vedem in alt weekend.

Zuzunaki felicitari pentru mar!! Incearca sa-i mai dai orez peste cateva zile, dar, neaparat, ofera-i inainte de masa de lapte, cand e fomist, nu la o ora dupa. Si incearca sa i-l faci mai zemos la inceput. Felicitari pentru prajitura! Eu astazi am facut aluatul pentru o placinta cu branza, m-a inebunit Mariuca sa-i fac placinta. Il las la frigider pana maine sa se fragezeasca. Eu am tot facut prajituri inca de pe la 13-14 ani, sunt fan. Dar cand mergeam la serviciu nu prea mai aveam timp si faceam foarte rar, de obicei de sarbatori. Acum daca tot stau acasa e mai simplu.

Andrruzza Felicitari lui Rares!! Ioana cand e pe burtica nu prea e interesata nici de ridicarea pieptului, nici de rostogolit, vrea doar sa se tareasca. Parca e un viermisor Ii tin mainile la talpi sa o ajut si inainteaza binisor.

tuturor!

Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)

Mergi la inceput