contract de munca bona
Raspunsuri - Pagina 2
ruxandra_sb spune:
Poti, ca persoana fizica, sa angajezi cu contract de munca.
Numai ca este destul de complicat.
Nu stiu foarte exact, ar fi cam asa:
- trebuie obtinut de la Fisc: ceva gen cod fiscal
- apoi luat legatura cu Asigurarile (CAS), Fortele de munca (Cartea de Munca), etc.
In plus, in fiecare luna trebuie sa ai grija de diversele contributii pe la diversele institutii.
Sorry ca nu-s mai exacta, nu pot intreba acum persoana respectiva care a avut menajera angajata cu contract de munca.
Ruxandra & Matei (3 ani) & sotul drag
ili spune:
sa depui declaratii pt cas,cass,somaj nu e greu ,prin internet de la mfinante.ro,cnpas,ojfm ,OP/FV se descarca programele cu care le complectez prima luna mai greu pe urma ... usor,banii depui la Trezorie -nu se cere comision-
la ITM fac Carte de Munca si se plateste 2 lei noi/luna pt ca ITM-ul tine cartile de munca ,
ili
Rozi spune:
quote:
Originally posted by ili
sa depui declaratii pt cas,cass,somaj nu e greu ,prin internet de la mfinante.ro,cnpas,ojfm ,OP/FV se descarca programele cu care le complectez prima luna mai greu pe urma ... usor,banii depui la Trezorie -nu se cere comision-
la ITM fac Carte de Munca si se plateste 2 lei noi/luna pt ca ITM-ul tine cartile de munca ,
ili
Nu completarea declaratiilor e grea, ci cozile pe care uneori trebuie sa le faci ca sa le depui; doar somajul il poti trimite pe mail. Apoi cred ca trebuie facut si depus stat de plata lunar, fisa fiscala.
Comisionul ITM este 0,75% (in cazul dat) din salariul brut; 2 RON este valabil doar in cazul in care contractul de munca este facut pe salariul minim pe economie, daca e pe mai mult, si comisionul creste.
ili spune:
da,dar chiar la inceputul lunii nu sunt cozi (la noi)
stat de plata se poate la 3 luni (pt.cele trei luni)
sigur este de umblat ,dar macar bine ca teoretic se poate angaja bona si cu contract ind.de munca,
...insa nu cunosc persoana cine a reusit sa angajeze ,ce conditii trebuie sa indeplineasca angajatorul ? un venit minim ? ca sa poate sa platesca bona ? spatiu ? ect.
ili
Ioana75 spune:
Buna, sint si eu in situatia de a-i face contract de munca bonei. Va rog frumos sa-mi spuneti, e cineva care a reusit? Daca da, ati putea sa-mi dati mai multe detalii (decit cele care sint scrise aici)?
Va multumesc!
Ioana, mama Mirunei (25.08.05)
mathilda spune:
bineinteles ca se poate intre pers fiz ; asta o stie orice student care trece putin pe la cursuri sau citeste cat de cat dr muncii
cool spune:
Un om simplu care nu lucreaza cat de cat in domeniul legislatiei muncii, care vrea sa faca un contract de munca in calitate de persoana fizica, nu stie ce il asteapta.
-depunere declaratii lunare la somaj, cas, cass, comision itm
-state de plata, ordine de plata, modificari salariale
-intocmire fisa fiscala
-cunostinte de salarizare (contributii ale salariatului si angajatorului)
-etc
***Mai bine faceti bonei un contract cu Casa de pensii sa ii mearga vechimea si un contract cu Casa de sanatate sa fie asigurata medical***
Ioana75 spune:
Cool, multumesc mult pentru raspuns. O sa incerc sa-i propun solutia data de tine, dar ma mustra constiinta pentru un singur lucru: din cite am inteles eu noua lege cu indemnizatia pentru mamici, o mamica poate primi indemnizatia doar daca a platit impozit in ultimele 12 luni; nu mai merge "schema" cu contractul personal cu casa de sanatate sau de pensii. Este adevarat? (Bona mea are 24 de ani si nu vreau sa-i fac probleme.)
cool spune:
In cadrul Primariei exista "Asociatia Serviciilor Sociale Comunitare"
Asociatia respectiva angajeaza o persoana care sa aiba grija de un copil, de un om bolnav, etc.
Cred ca e mai bine asa si astfel bona ta face si stagiu de cotizare pentru crestere copil cand va fi cazul...
Ioana75 spune:
Cool, multumesc, nu am auzit de asociatie dar o sa ma interesez.