contract de munca bona
Bona noastra vrea contract de munca; imi poate spune cineva cum se procedeaza, ce taxe se platesc, unde trebuie inregistrat?
multumesc
Raspunsuri
marius spune:
Contractul de munca se intocmeste intre o persoana juridica (firma) si o persoana fizica. Este cazul vostru?
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
marius spune:
Nu poti angaja ca persoana fizica, nu legal.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
GabrielaG spune:
Marius, da-mi voie sa te contrazic. Am sunat la ITM Iasi si mi-au spus ca eu ca pers fizica pot ace contract de muca bonei, daca vreau, chiar exista o persoana speciala la ITM care se ocupa de aceste tipuri de contracte, intre persoane fizice. (asta era prin primavara).
Gabriela si baietii
Darria spune:
http://www.dsclex.ro/coduri/cm2003.htm#t2 "Art. 10. - Contractul individual de muncă este contractul în temeiul căruia o persoană fizică, denumită salariat, se obligă să presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei remuneratii denumite salariu".
Inregistrare: la ITM, iti explica acolo tot ce trebuie sa platesti.
Uitasem: cumperi de la librarie 3 formulare de contract de munca, le completezi, semnati(tu si bona), apoi mergi la ITM cu ele si cu cartea de munca a bonei in termen de 20 de zile de la semnarea contractului. Daca nu poti sa le completezi mergi cu ele necompletate la ITM(te ajuta acolo) impreuna cu bona(sa le semneze dupa completare).
idei nunta
marius spune:
Sunt interesante raspunsurile. Daca stau sa ma gandesc pt ceea ce se scrie as spune ca este asa insa daca stau sa ma gandesc procedural ceva imi spune ca nu va fi asa. Nu am acum un raspuns obiectiv cfl lege art alineat dar fiind persoana fizica angajatoare nu poate sa sustina raporturi de personalitate juridica pentru ca nu are calitatea de persoana juridica. Asa incat daca am sa merg pe firul legislatiei mai adanc probabil (posibil) ca undeva ma voi izibi exact de prevederi care se adreseaza strict persoanelor juridice, cele fizice fiind "uitate" prin insasi iregularitatea conceptuala si practica. Repet poate sa fie doar o impresie a mea. Oricum am tema de casa. Merci pentru observatii.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
ili spune:
Da ,asa este cum spune Marius
dar stand la ghiseu Informatii la ITM a venit o doamna cu un contract de munca complectat si a intrebat ca unde sa inregistreze,ca ea se angajeaza sa ingrijeasca un batran,de la informatii nu s-au mirat au trimis la ghis.nr .. la ITM,si inca au indrumat sa gaca si copie de act.de identitate
restul nu stiu ,
ili
ili spune:
Darie ,ce inseamna din:
http://www.dsclex.ro/coduri/cm2003.htm#t2
'(3) Persoana fizică poate încheia contracte individuale de muncă, în calitate de angajator, din momentul dobândirii capacitătii de exercitiu.',
mai exact ' capacitatea de exercitiu' si cum se dobandeste ?
ar fi bine sa stim ,atunci se poate angaja gradinar,bucatareasa ect,
cum se achita darile catre buget cas,cass ,somaj ?
ili
Darria spune:
Sa o luam cu inceputul capacitatii de exercitu:
- o dobandesti la majorat, adica la 18 ani - capacitatea de exercitiu deplina.
- minorul care are intre 14-18 ani are cpacitatea de exercitiu restransa,
- minorul care se casatoreste dobandeste(prin casatorie) capacitatea de exercitiu deplina,
Capacitatea de exercitiu = aptitudinea omului de a-si exercita drepturile civile si de a-si indeplini obligatiile, prin incheierea actelor juridice.
Nu au capacitate de exercitiu: interzisii judecatoresti si minorul ce nu a implinit 14 ani.
Sigur ca poti angaja personal pentru activitatile casei(cunosc si cazuri).
"cum se achita darile catre buget cas,cass ,somaj ?" - pe asta nu o stiu dar banuiesc ca e la fel ca si la pers. juridica.
idei nunta