Mamica de noiembrie -Decembrie 2005(22)
Raspunsuri - Pagina 13
pineapple spune:
Salutare! Ma bucur ca intrebati de mine. Azi m-am intors de la dr. si nu a putut sa-mi spuna si mie ce am, defapt cred ca nu a vrut sa se complice mai ales ca nu pot da un raspuns sigur si sunt fricosi cei de aici sa nu le sarim in cap dupa aia... In schimb mi-a facut alte masuratori si bebe e bine si misca de mama focului dragutul de el 
Mirela Anca ce bine de colul tau! Al meu azi am aflat ca s-a scurtat la 2 cm, se tine in fir, m-am cam panicat dar doctorita mi-a zis ca nu e nevoie sa stau la pat doar sa am grija si sa ma intind cat mai des, ce-i drept in ultimul timp nu prea am tinut cont de asta, am stat si mult pe scaun, of of trebuie sa am grija.
Felicitari pentru fetitele si baieteii vostri!
mamica noiembrie, trece-ma te rog si pe mine cu 30 de ani, Japan, Miyazaki, Spit. Universitar, medici nu stiu o echipa, dpn 25 nov, col de doi bani legat cu ata
asta am glumit...
dienutagraviduta spune:
neata burtosicelor !
maine e ziua cea mare !!!!!!!!
maine aflam ce e bebe, daca ne face o surpriza placuta sau una mare de tot ....
fetelor, va rog sa ne tineti pumnii, macar sa aflam, dar mai ales sa fie fetita !!!!!
pe mine a inceput sa ma doara burta de ceva timp; probabil din combinatiile nefericite de iaurt cu piersicute si alte chestiuni la fel de vinovate ....
dienuta graviduta si bebelusha sara
Lavi spune:
Neata,
iti tinem pumnii dienuta!
Si daca te doare burta, poate e din cauza ca se mareste uterul si ncepe sa apese, plus ca se mai largeste si bazinul. Nu e de neglijat si aspectul asta.
Lavi
http://community.webshots.com/user/lavinia295
lordra spune:
Hola gravide
Tot rascolind prin calculator am gasit un articol pe care mi-l pusesem la pastrare mai demult. Nu este complet nici total edificator, insa eu zic ca merita citit, mai ales ca are si o posibila clasificarea pe luni in functie de saptamanile de sarcina.
Pentru dezvoltarea unui copil sunt necesare 9 luni. Īn timpul acestei perioade, pīntecul mamei creste: aceasta reprezinta sarcina. La sfīrsitul celor noua luni femeia naste: copilul vine pe lume. Cīnd sarcina evolueaza bine, viitoarea mama duce o viata activa, obisnuita; cu toate acestea, ea trebuie sa aiba grija sa se hraneasca bine, sa evite fumatul, alcoolul, ca si majoritatea medicamentelor, care constituie substante toxice pentru viitorul copilului.
Viata copilului īn pīntecul mamei.
Īn toata perioada sarcinii, schimburile dintre mama si copil se realizeaza prin intermediul placentei si cordonului ombilical.
Placenta este complet formata la trei luni de la fecundare. Este constituita din celule ale mucoasei uterine materne (endometrul) si din celule coriale. Placenta uneste mucoasa uterina cu fatul prin intermediul cordonului ombilical. Acesta este strabatut de o vena si doua artere. Arterele ombilicale transporta substante nutritive si oxigen de la mama, iar vena ombilicala transporta produsi reziduali si dioxidul de carbon īn organismul matern, de unde se elimina.
Sarcina este divizata īn simestre (perioade de trei luni īn viata embrionului si a fatului):
I simestru
Dupa ce a avut loc fecundatia, oul fecundat s-a divizat pentru a forma o mica sfera de celule, care pluteste īn uterul mamei, (organ muscular, cavitar unde se va dezvolta viitorul copilului denumit embrion). Īn a 7-a zi dupa fecundatie, micuta sfera formata din celule, se fixeaza pe peretele uterin; acesta constituie nidatia oului.
Saptamīna a 2-a: Īncepe formarea celulelor sanguine si diferentierea celulelor cardiace.
Saptamīna a 3-a: modificarile hormonale determina īngrosarea endometrului si vasele sanguine din el hranesc blastocistul.
Saptamīna a 4-a: sacul amniotic este bine dezvoltat. Embrionul si, mai tīrziu fatul, vor fi adapostiti īn el pe tot parcursul sarcinii, suspendati confortabil īn lichidul amniotic, la o temperatura constanta si protejati īmpotriva socurilor. Inima īncepe deja sa bata la īnceput neregulat, dar īn curīnd cu un ritm regulat si mai rapid decīt cel al mamei. Coloana vertebrala si sistemul nervos īncep sa se formeze īn embrion, care are acum īn jur de 7 mm īn lungime.
Saptamīna a 5-a: Se formeaza primele organe. Capul creste, adapostind creierul īn dezvoltare, care este legat de maduva spinarii rudimentara. Bratele si picioarele apar ca mici muguri, iar inima si sistemul circulator sunt bine conturate. Vasele sanguine ale embrionului se unesc cu cele ale placentei īn dezvoltare pentru a forma cordonul ombilical. Īn interiorul embrionului, acum īn lungime de 10 mm, a īnceput sa se formeze sistemul digestiv, īncepīnd cu stomacul si parti din intestin. Desi nu exista o fata propriu-zisa, exista mici depresiuni īn care se vor forma ochii si urechile. Gura si maxilarele sunt la īnceputul formarii, iar sistemul nervos si coloana vertebrala continua sa se dezvolte.
Saptamīna a 6-a: Dezvoltarea capului se accelereaza. Partile interne ale urechilor si ochilor sunt īn continua formare (ultimii, acoperiti cu tegumentul ce va forma pleoapele). Īncepe dezvoltarea narilor. Creierul si maduva spinarii sunt aproape formate. Dezvoltarea sistemelor digestiv si urinar continua, desi ficatul si rinichii nu sunt capabili sa functioneze. Mugurii membrelor au crescut si este posibila observarea rudimentelor māinilor si picioarelor.
Saptamīna a 7-a: Acum īncep sa se dezvolte umerii, coatele, genunchii, bazinul si plamīnii. La sfīrsitul saptamīnii a 7-a embrionul are lungimea de 40 mm.
Saptamīna a 9-a: Se separa degetele. Īntre timp se formeaza sistemul digestiv.
La vīrsta de 2 luni - se formeaza cavitatile oculare, acoperite cu un tegument din care se vor forma pleoapele. De asemenea, apar urechile, coloana vertebrala, gātul si muschii. Apare pielea, iar capul se spleaca īnainte. Embrionul īncepe sa-si miste māinile si picioarele.
Cu ajutorul unor aparate care amplifica sunetul putem auzi bataile cardiace ale fatului, dar mai sunt necesare sapte luni pentru a se naste.
Din acest moment embrionul poarta numele de fat.
Īncepānd cu a 2-a luna de gestatie, embrionul se dezvolta foarte rapid. Pāna acum el ocupa cavitatea uterina, de acum īnainte, īnsa, uterul se va destinde pentru a face loc fatului, sacului amniotic si placentei. Abdomenul mamei se va mari din ce īn ce mai mult.
Īn saptamānile urmatoare se dezvolta organele interne ale fatului. Īncep sa se formeze muschii si unghiile, iar parul īncepe sa creasca. Fatul īncepe sa dea din māini si picioare din ce īn ce mai puternic.
Cu ajutorul ultrasunetelor, īn a 12-a saptamāna, mama poate vedea o imagine a colului. Ultrasunetele sunt unde radio cu frecventa foarte mare, care pot produce o imagine pe un ecran. Metoda este folosita de catre medici pentru a se asigura ca fatul se dezvolta normal. De asemenea se poate afla sexul copilului.
Īn saptamāna a 14-a, desi este foarte mic, fatul este format īn īntregime: are 12 centimetri lungime si cīntareste aproape 135 de grame.
Īncepānd cu luna a 5-a, mama poate simti miscarile fatului. El deschide si īnchide ochii si poate sa-si strānga pumnii. Doarme si se trezeste des si chiar sughite !
Luna a 7-a: fatul aude. Se misca mai putin deoarece are mai putin loc īn uter. Masoara 42 cm si cāntareste 1,5kg.
Luna a 8-a: Fatul se īntoarce cu capul īn jos si fesele īn sus, pozitie care īn general o va pastra pāna la nastere. Puful fin cade si este īnlocuit cu o substanta grasa, protectoare. Masoara 47cm si cīntareste 2, 5 kg.
Luna a 9-a: Plamānii sunt gata si functioneaza. Pielea este neteda. Oasele craniului nu se vor suda decāt dupa nastere. Fatul masoara 50 cm si cāntareste īn jur de 3, 2 kg. E pregatit sa vina pe lume. Se spune despre un copil ca e prematur daca acesta se naste īnainte de luna a 8-a.
Nasterea.
Īn momentul nasterii, uterul se contracta din ce īn ce mai tare: īncepe travaliul. Treptat, cervixul - capatul inferior al uterului - se largeste din ce īn ce mai mult. Dupa 12 ore (aceasta perioada de timp este diferita de la o femeie la alta) ajunge la un diametru de 10cm.
Īncepe a doua faza care, de obicei, dureaza o ora. Contractiile tot mai puternice īmping bebelusul prin cervix si vagin spre exterior. Alte contractii elimina placenta. Din momentul īn care iese, copilul īncepe sa tipe; plamīnii i se umplu cu aer pentru prima data. Desi va avea nevoie de īngrijire si protectie timp de multi ani, bebelusul poate trai liber.
Cordonul ombilical masoara ceva mai mult de un centimetru īn diametru si are o lungime de 60cm. Dupa nastere el trebuie sa fie taiat, formānd ombiliculul bebelusului. Cunoscānd functia vitala a placentei si stiind ca viata embrionului si a fatului se datoreaza sāngelui matern, putem īntelege cāt de importanta este sanatatea femeii īn timpul sarcinii.
Igiena si masurile de precautie.
Deoarece primul trimestru este perioada īn care are loc formarea organelor esentiale ale fatului, este important pentru mama sa evite orice ar putea produce malformatii fetale. Medicul trebuie consultat īnainte de administrarea oricaror medicamente si toate femeile sunt sfatuite sa renunte la fumat si alcool, de īndata ce sunt gravide.
Īnainte de a ramāne gravida, o femeie trebuie sa fie sigura ca este imuna la rubeola si, daca nu este, sa se vaccineze īmpotriva acesteia. Contractarea rubeolei pe timpul sarcinii poate duce la nasterea unui copil cu malformatii grave.
Este important pentru mama sa consulte medicul pentru un examen fizic, meticulos si pentru stabilirea unui program de īngrijire prenatala.
Controlul cresterii fatului reprezinta o parte importanta a acestuia. Metodele utilizate pentru aceasta variaza de la o simpla masurare a uterului matern la examinarea cu ultrasunete.
Masurarea cu regularitate a presiunii arteriale si testele de urina ajuta la evaluarea periodica a starii de sanatate a mamei.
II semestru
Īn timpul celui de-al doilea trimestru, mama va īncepe sa simta miscarile fetale īn special īnainte de a adormi.
Multe femei observa ca au nevoie de o cantitate mai mare de lichid decāt de obicei, iar unele ar putea avea nevoie de un supliment de fier penru a ajuta procesul de producere a celulelor sanguine.
Pāna īn saptamāna a 20- a, glandele mamare sunt pregatite pentru alimentarea la sān. Unele femei observa ca mameloanele produc un fluid galbui numit colostru, dar aceasta nu se īntāmpla īn toate cazurile si cele la care nu apare nu ar trebui sa fie īngrijorate asupra capacitatii lor de a alimenta la sān.
Cresterea fetala. Evolutia fetusului de la luna a 3-a pāna la nastere.
Luna a treia (a 9-a pāna la a 13-ea saptamāna). Legat de placenta prin cordonul ombilical, tesutul pluteste īntr-un sac membranos umplut cu lichid amniotic. Ficatul sau se dezvolta mult, intestinul i se alungeste, rinichii īi functioneaza si urinele īncep sa se deverse īn lichidul amniotic. Capul se īntareste ti fata se modeleaza: se profileaza buzele, ochii acoperiti de pleoape, apropiindu-se putin cāte putin de centrul fetei, se formeza primele oase; fetusul īsi misca mīinile si picioarele, dar miscarile nu sunt īnca percepute de catre mama. Īn schimb, stetoscopul de ultra sunete permite ascultarea ritmului fetal. Organele genitale externe se diferentiaza; sexul fatului este posibil sa fie recunoscut, dar īnca nu este vizibil la ecografie. Īn a 13-ea saptamāna se produc miscarile respiratorii. Fītul deschide si īnchide gura, schiteaza miscari de supt, īsi īntoarce capul. El masoara 12 cm si cāntareste 65 grame.
A patra luna (a 14-a pāna la a 18-a saptamīna). Fatul īsi suge policele, īnghite lichid amniotic. Māinile īi sunt complet formate. Īncepe sa īi creasca parul. Sistemul digestiv functioneaza: o substanta negricioasa, meconiul, īncepe sa se acumuleze īn sistem.
Bataile inimii (140-160 pe minut) devin perceptibile cu stetoscopul obisnuit. La sfīrsitul celei de-a patra luni, fatul masoara 20 cm si cāntareste 250 grame.
A cincea luna (a 19-a pāna la a 23-a saptamāna). Multiplicarea celulelor nervoase se īncheie. Tuleie, denumite lanugo, īncep sa acopere pielea. Se dezvolta mugurii dentari. La sfārsitul lunii, fetusul masoara 30 cm si cāntareste 650 grame.
A sasea luna (a 24-a pāna la a 27-a saptamāna). Fetusul se misca mult (20-60 de miscari īntr-o jumatate de ora īn perioada activa); perioadele sale de activitate alterneaza cu perioadele de somn. Fata se face mai delicata, creste parul. Urechea definitiva se afla pe locul ei si fatul īncepe sa reactioneze la zgomotele exterioare. Fetusul masoara 37 cm si cāntareste 1000 grame.
A saptea luna (a 28-a pāna la a 31-a saptamāna). Stomacul si intestinul īn stare de functionare. Ochii sunt complet deschisi. La sfārsitul lunii fetusul masoara 42 cm si cāntareste 1500 grame.
A opta luna (a 32-a pāna la a 35-a saptamāna). Fatul ia pozitia pe care si-o va pastra pāna īn momentul nasterii: de cele mai multe ori se aseaza cu capul īn jos coborāt īn partea cea mai strāmta a uterului, cu fesele īn sus. Lanugo cade putin cāte putin, find īnlociut cu un strat protector grasos si albicios vernix caseosa. La sfārsitul lunii fetusul masoara 47 cm si cāntareste 2500 grame.
A noua luna (a 36-a pāna la 39-a saptamāna). Plamānii si inima sunt pregatiti sa functioneze vernix caseosa se pierde ramānānd īnca īn pliuri si pluteste īn lichidul amniotic. Pielea este acum bine īntinsa.
La termen, fetusul cāntareste īn medie 3200 grame si masoara 50 cm. Organele nu au toate structura lor definitiva: īn particular, creierul īsi va mai continua dezvoltarea timp de mai multi ani.
mirabilis spune:
Buna dimineata tuturor!!
Tocmai m-am intors din concediu, am fost la mare, la 2 mai, unde m-am bronzat de minune, m-am relaxat si a fost tare bine, pana nu au venit ploile...
Ma bucur sa va gasesc la fel de active! Si bebelusha mea misca de zor, aseara cand am adormit misca si azi dimineata la fel!!!Oare nu doarme?
Va pup si numai bine la burtici si la bebei!
Lavi spune:
Lorda cam asa si este, eu mai ma citeva zile si o saptamina si intru in luna a6 , de abia astept sa se termine odiseea si sa-mi cunosc baiatul, sunt tere curioasa si nerabdatoare, mai putin astept primele 2 luni cind a dormi este un cuvint si o actiune fara nici un sens , nici in dictionar,nici in realitate.
Lavi
http://community.webshots.com/user/lavinia295
xandra28 spune:
lordra super interesant subiectul!
am totushi senzatzia ca pe la greutatea shi dimensiunile lui bb nu prea m-am incadrat la nici un eco, deshi cum ma urcam pa pat, imi shi zicea saptamana, cu un plus sau minus de 2 zile...
voiam sa va mai intreb de triplul test, cate vi l-atzi facut shi cum v-a ieshit?
eu am primit rezultatul ieri, shi se pare ca sunt in grafic 
ieri am fost un pic cam stresata pt ca dupa aproape 2 s de mishcari zilnice ale bebelinei, nu am simtzit-o deloc toata ziua, shi abia seara cand m-am bagat in pat s-a mishcat, dar asha, firav... in schimb azi de dim de cand m-am trezit shi pana dupa ce mi-am baut cafeaua s-a tot agitat, acum nu se mai mishca, cred ca face nanelush... la voi cum e? se mishca zilnic, nu?
pupilici
xandra, 19 fiiiiiiix
lordra spune:
Pe mine m-a bucurat vreo 2-3 zile cu miscari, dup'aia-a luat pauza. Ce-i drept, in ultimile zile n-am prea avut timp sa studiez fiecare miscare din uter, sa-mi dau seama daca-i a ei sau nu. Vineri seara am simtit-o chiar si la māna, insa foarte-foarte discret (am 18 saptamani si-s si la prima sarcina).
Stau si ma gandesc ca dupa 20 de saptamani, cand va avea si ea muschi fortzoshi sa loveasca-n stanga si-n dreapta, o sa fiu atat de obisnuita cu miscarea incat o sa ma panichez pentru fiecare moment de inactivitate. Am o colega care avea un intrauterin atat de lenesh (si-acuma-i cam tot la fel) incat tot timpul era pe la eco, convinsa fiind ca ala micu'-a dat ortu' popii. Cand colo....mare, gras si fooooarte somnoros/puturos.
Sper sa am o fiica agila, nu de alta, insa n-ash prea vrea sa ingrosh cozile la spital, la ecograf.
Hai va pup,
Lordra
bb_alinus spune:
Buna mamici,
Sunt si eu pe aici, va citesc dar nu prea mai scriu, caldura m-a molesit, ultimele zile la servici m-au epuizat, si uite ca e deja miezul zilei si eu abia m-am trezit. Cred ca o sa ma culc din nou! Deh sunt in "weekend"!
Maine avem eco de al 2 lea trimestru, am auzit ca dr o sa ma tina cam 45 min la analizat si masurat bebelusha! Yupii abia astept!
Va pup,
Alina 21+ Bebitza Amalia
http://community.webshots.com/user/alina_delebarre
Puiutul meu e pe drum:
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20717;2/st/20051113/dt/6/k/83eb/preg.png
joy04 spune:
ZIUA buna burtici.....Dienuta, iti tinem pumnii pt fetitza ta..
Si voi va plangeti de dureri de burtica? Credeam ca numai eu....ca sambata am fost si la piata, am facut curat si am mai si spalat ceva rufe...E si se cunoaste ca dupa amiaza m-au cam luat durerile si m-au tinut pana ieri....Dar le mai pun si pe faptul ca se mareste uterul...cand ma intind in pat, simt presiune in patea de jos a burticii de parca m-ar trage cineva....
joy 18+