pur si simplu nu vrea
Am si eu acassa un pusti de cinci anisori care face doar ce vrea el (si asta cu ajutorul bunicilor). Marea mea problema este ca nu reusesc sub nici o forma sa-l invat sa numere sau sa spuna vreo poezie. Mergem la gradi de doi ani si suntem cel mai tare la calculator (fara sa ne fi explicat d-na educatoare)dar atat;poeziile se termina din doua cuvinte (merge si asa - zice el). L-am si pedepsit , am incercat sa-l si recompesez, i-am promis ca vom face tot felul de lucruri traznite, incerc sa pare un joc dar fara nici un rezultat. Nu stiu ce as mai putea sa fac. Daca este ceva ce i se pare lui interesant face, dace nu pot sa aduc orice argument ca nu face; zice ca nu poate deloc si sa nu ma supar pe el.
Cel mai tragic e ca in curad mergem la scoala si daca o tine tot asa e de rau. Ma puteti ajuta cu vreun sfat??? ca nu mai stiu ce sa fac.
Raspunsuri
Ana68 spune:
Narcisa,
Trebuie sa zic ,in primul rand,sa-ti fie sanatos baiatul si sa-ti aduca numai bucurii.In al doilea rand iti admir,din cele scrise de tine,flacaul.Parerea mea e urmatoarea : copilul tau are o personalitate puternica,stie ce vrea si stie ,deja?,sa ia singur o decizie buna in ceea ce-l priveste.Bravo lui!este un isteti,desacurcaret si un destept.Mai grav cred ca e faptul ca te "manipuleaza" si stie punctele tale slabe.Cred ca de aceea nu te asculta si face cum vrea.Ai incercat sa impui niste reguli pe care sa le ti cu strictete si pe care tu sa fi prima care le respecta si nu se abate nici un milimetru de la ele?!
Lasa-l in pace.La varsta lui nu-i poti cere sa inteleaga tot ceea ce tie ti se pare normal si tot ceea ce ai visat pentru el...Gandeste-te ca si tu ai fost copil si aminteste-ti cum era cand musafirii te puneau sa spui poezie la comanda cand tu ai fi vrut sa faci altceva sau sa canti ceva....si tot asa,ca sa arate mama sau bunica cat de isteata esti.S-au mai schimbat vremurile...
Baietelul meu a fost cam ca al tau...Facea ce vroia,cand vroia si puteam sa-l tai ca nu spunea la comanda poezie sau sa invete.Daca ii placea cum suna,da,o invata,daca nu....nu.Era pasionat de serpi,rechini,crocodili....Are si acum cartile despre creaturile astea,caci i-am cumparat si i-am citit pentru a-i potoli curiozitatea.
Mai tarziu il interesa corpul omenesc,si cel mai mult cum,cand,unde si de ce bate inima.Apoi vroia sa afle ce fac scafandrii in apa.Ultima gaselnita e ca vrea sa se faca egiptolog.Vad ca asta il tine de vreo 3 ani si inca nu i-a trecut,are deja 9 ani si 4 luni.Eu am incurajat toate astea si i-am canalizat energia in a-l lasa sa afle ceea ce il pasiona.Incearca si tu sa vezi care ii sunt pasiunile si canalizeaza-i energia pe acel lucru ; sa studieze,sa inteleaga....sa sti ca daca nu stie poezii sau cantecele asta nu se cheama ca e vre-un prost sau needucat.Din contra,e un copil talentat in altceva,pasionat de altceva,care vede alte preocupari fata de ceilalti copii.Nu-ti mai face probleme.
Cu scoala....o sa fie bine.O sa fie o noutate si pentru el si se va mai schimba...Am gandit si eu ingrozita ca va veni vremea scolii si ce ma voi face cu fi-miu care e un visator notoriu de cai verzi pe pereti.Ma laud acum,dar cu mandrie spun ca e cel mai bun elev din clasa lui si a terminat clasa I si a II-a cu laude din partea doamnei in fata parintilor si a colegilor lui si,bineinteles,cu diploma de rezultate foarte bune la invatatura.
Iti doresc mult succes in continuare si,dupa ce ti-am facut capu' mare cat am scris,parerea mea este sa nu-ti mai faci atatea griji...
Sa ai parte de tot binele din lume alaturi de familia ta,iar baiatul sa creasca mare si sanatos!
Ana-Maria,mami deAlex&Luana
andreea_tx spune:
Narcisa,si noi patim acelasi lucru ca Alex care face cinci anisori in decembrie.Daca ii place o poezie sau un cantecel ma pune sa i le citesc pana le retine daca nu,nu.Rupe calculatorul ca si al tau pe jocuri foarte grele de adulti nu de copii dar de scris nici sa nu auda.Mai degraba coloreaza desene pe calc. decat pe carti.Nu a fost la gradi pana acum deabia de la toamna si ma gandeam ca acei copii care merg in colectivitate sunt invatati cu un program strict si ca mai invata si cate ceva dar dupa cum spui tu se pare ca nu e chiar asa.Sa speram ca la scoala o sa fie altfel si n-o sa avem probleme cu ei.sanatate multa.
andreeat
mnarcisa spune:
Da asa este: are o personalitate foarte puternica. Totusi nu am incercat sa-i inpun ceva; nici macar sa manace cand vreau eu, nu m-am plimbat niciodata cu mancarea dupa el si chestii de astea, dar totusi el la cinci ani nu vrea sa numere nici pana la 10 si nu "stie" nici o poezie. Nu stiu cat de ok este acest lucru? Iubeste animalele la nebunie si vrea sa-i cumpar vaca, cal, io si purumbei ca are doi pisoi si un catel dar nu sunt suficiente. In rest nu am alte probleme cu el, atat ca este foare incapatanat. Avand in vedere ca nu am alte pretentii de la el; sa invete engleza, sa citeasca sau altele si ca toata ziulica este liber sa faca ce vrea el, totusi cred ca ar trebui sa stie si alte chestii "necesare" (cum zicem noi). Totusi nu mi se pare mult sa-l stresez 20 min pe saptama ca sa invete ceva. Povestile citite seara sunt "plictisitoare". Sper din tot sufletul sa se schimbe putin cand va merge la scoala, mai exact sa fie cat de putin interesant ptr el, daca nu am sa ma cam dau cu capul de pereti.
Ramonika spune:
copilul tre sa stie cine e "seful" in casa. ca dupa aia si-o ia in cap si nu o sa te mai asculte niciodata.
Ramonika si pisicile Vladutz Tigrutz Alina Bubulina Fetitza Maritza
Cei trei muschetari Bebelusii
Omul traieste pentru bunastarea pisicii...
adrienne12 spune:
Draga mea, ca stie poezii sau nu asta nu are importanta. Deduc ca ai in casa un viitor programator :-), deci daca ii place asa, lasa-l in pace in privinta asta. Cam asa era si fiu-meu desi parca era totusi mai docil si ii placea sa i se citeasca. Insa si eu l-am lasat sa faca ce vrea si rezultatul e cam asa: de la 5-13 ani a trecut prin faza de "lego" in care asta era jucaria suprema si camera lui era vraiste, cu lego peste tot, pe care calcam la orice ora din zi si idn noapte.De la 14-pina in zilele noastre faza "CD-uri" in care aste e jucaria suprema si camera lui e vraiste cu CD-uri (muzica si software) peste tot, pe care calc la orice ora din zi si din noapte.Faza a 3a nu ma mai intereseaza sper sa fie la nevasta-sa acolo.In ziua de azi trebuie sa-i repet de zeci de ori sa faca un lucru si ca sa scape de gura mea ma minte ca l-a facut sau inventeaza pretexte pt. care nu-l poate face.Daca vrei sa nu ajungi ca mine invata-l acum, cit poti, cine e seful si ca toti copii au program ordonat, ore de masa fixe si ora de culcare fixa. In felul asta mai apucati si voi bieti parinti sa va mai uitati la vreu film neindicat copiilor,,,cruise:http://pg.photos.yahoo.com/ph/adrienne12us/my_photos?urlhint=actn,del%3as,1%3af,0
mnarcisa spune:
si cateva paze
George "O dorinta ti se indeplineste pe masura intensitatii ei"
si Narcisa
http://up.photos.yahoo.com/ed/smnarci2000/album_handler
vladhana spune:
Draga mea,eu nu am copilul asa de mare dar am putina experienta de la gradinita.Intereseaza-te de numarul copiilor din grupa copilului tau.S-ar putea ca educatoarea sa fie coplesita de numarul lor si nu mai are timp si energie si cu cei care au nevoie de mai multi stimuli pentru a invata.In mijlocul copiilor ar trebui sa simta dorinta de a fi competitiv,chiar si invatand o poezie.De ce dupa 2 ani nu a reusit educatoarea sa-l invete o poezie? Acasa poate ca sta prea mult timp la calculator.Ar fi o tragedie daca pentru un timp se strica calculatorul? Ar trebui in timpul acesta sa-si gaseasca alte preocupari.Nu te da batuta!
Hana
andries daniela spune:
Dragi mamici si eu am un baietel de aproape 5 ani(face in septembrie) iar in toamna va merge la grupa mare.Ne termina pe amandoi cu obrazniciile lui, este si alintat caci a fost crescut de bunici si nici noi nu prea mai stim ce sa facem ca sa se dea pe brazda.Ceva ar sti el:povesti,poezii nu prea,cantecele...putine,de numarat doar pana la 10 dar este un incapatanat si nu vrea sa faca mai mult.Incerc sa-l pun in fiecare zi sa coloreze dar cauta mereu pretexte :ori vrea desene ori calculator.Am incercat sa-l stimulez in fel si chip dar nu vrea.Si ca sa puna capac una dintre educatoarele lui de la camin ne-a spus ca la anul nu l-ar mai primi caci el si cu inca vreo cativa sunt neatenti,neastamparati si nu prea fac ce li se spune.Vreau sa precizez ca amandoua educatoare sunt invarsta, una chiar iese la pensie iar in clasa cred ca sunt vreo 26 de copii.Nu stiu daca acest lucru are vreo importanta dar cred ca si educatoarele au gresit,puteau sa ne spuna chestiile astea din timpul anului cu toate ca noi stiam ca este cam neastamparat si obraznic.Probabil ca nici ele nu mai aveau rabdare cu ei.Oricum eu incerc sa ma ocup in vacanta asta cat pot de el ,cu toate ca imi este cam greu caci mai avem o fetita de 9 luni.Culmea este ca asculta mai mult de taica-su decat de mine(el mai face urat la el)si aici cred ca am gresit.
dana
Donia spune:
Din experienta mea cu o fetita independenta de 4 ani, va spun in mare cam atat: rabdare si consecventa. Incercati azi, maine si in fiecare zi, picatura cu picatura, ceva tot se lipeste de copil.
Eu eram nemultumita uneori ca fetita mea nu parea interesata de anumite lucruri pe care i le explicam, ca mai tarziu sa imi dau seama ca de fapt bagase la cap tot.
Nici ea nu stie poezii, pur si simplu nu o atrag, dar vad ca invata cu mare placere cantece. Cand imi intra in cap sa o invat cate ceva nou incerc o data, apoi revin peste cateva zile si iar si iar, pana vad ca i se aprinde interesul. De obicei e mai atrasa de activitatile pe care le cunoaste deja, asa ca incep sa cladesc de acolo.
Narcisa, daca baietelului tau ii plac animalele, incercati in joaca sa numarati vaci, iepuri, cai. Cauta carti de joc cu animale si improvizeaza niste jocuri care sa implice numaratul. El nu trebuie sa stie ca invata sa numere, ci ca invata sa joace carti.
Decupeaza animale si lasa-l sa le lipeasca intr-un caiet special al lui. Apoi numarati-le impreuna, sau numara-le doar tu, daca el nu vrea. Macar te aude pe tine si asta tot e ceva. Sub fiecare animal poti sa scrii cum se numeste.
La gradinita la fetita mea au etichete pe fiecare obiect. Pe usa scrie usa, pe chiuveta scrie chiuveta, pe scaun, pe masa, pe oglinda si tot asa. Ei invata si fotografiind cuvantul. Pentru ca la gradinita cuvintele sunt in engleza, ma gandesc sa fac asa si acasa, in romana.
Implica-l in activitatile casei. Puneti masa impreuna si roaga-l sa-ti aduca 3 linguri si 3 furculite. Cere-i 4 servetele. Important nu e sa stie sa recite numerele de la 1 la 10, ci sa aplice aceste cunostinte. Dupa ce speli rufe, numarati impreuna sosetele lui sau tricourile, apoi sosetele tatalui. Cine are mai multe?
La plimbare adunati frunze, pietricele, ghinda, castane si apoi numarati-le. Cine are mai multe? Cere-i sa-ti dea 5 frunze pe care apoi le puteti lipi pe un alt caiet. Desenati pe nisip sau pe pamant un painajan. Cate picioare are? Dar omul? Dar vaca? Dar musca? Dar sarpele?
Faceti curatenie impreuna la jucariile lui si la fel, numarati jucariile. Sau cartile, sau cuburile. Faceti gramezi egale, cate animale de plus, atatea cuburi.
Faceti impreuna lista pentru magazin, poate intr-o zi va dori sa stie chiar el sa o scrie (cel putin la noi asa s-a intamplat). Mergeti impreuna la cumparaturi si numarati articolele pe care le puneti in cos, sa vedeti daca numarul coincide cu lista. Cere-i sa-ti aduca de pe raft doua conserve... sau orice altceva cumperi.
Nu te da batuta daca nu se implica de la inceput, ci incercati din nou, si iar si iar.
Eu joc acum cu fetita mea spanzuratoarea si e tare incantata. Pe rand sunt eu cea care scrie literele din cuvant, sau ea. Ea stie sa scrie litere acum, dar jucam chiar si inainte. Nu o prea intereseaza cuvantul in sine, ci mai mult sa deseneze omul din spanzuratoare si rezultatul, sa vedem daca scapa sau nu, dar eu sunt multumita ca in felul asta ea exerseaza scrisul literelor si ma vede si pe mine cum le scriu.
Sau mai jucam un joc, cu cifre. Incercuiesc numere de la 1 la 20 si pe rand tragem o linie intre numere, in ordine crescatoare. Conditia e sa nu atinga cerculetele cand trage linia de la un cerc la altul. Si tocmai asta o preocupa pe ea, nu faptul ca in felul asta a invatat sa numere de la 1 la 20.
Avand la casa mea un copil independent si activ am invatat cum sa ma descurc cu el. Nu e usor, imi trebuie multa imaginatie, imi petrec o parte din timp inventand jocuri sau activitati, dar sunt multumita ca am rezultate. Ieri a venit sa-mi arate ca a scris singura CAT (pisica). Am lesinat de emotie, va dati seama. Ca nu v-am spus, dar noi ducem pe lupta pe doua fronturi: limba romana si engleza, ca eu tin sa stie sa citeasca si sa scrie in ambele limbi.
Nu uitati ca orice prilej poate fi folosit pentru a invata copilul cate ceva. Nu e neaparat important sa stea cu cartea in fata, fie ea si de colorat. Dupa mine, cheia e sa petreceti timp impreuna (chiar si la televizor sau calculator) si in tot acest timp sa speculati orice ocazie, sa ii puneti intrebari, sa ii raspundeti la intrebarile rostite sau nerostite, sa ii dati explicatii. Si daca nu v-am mai spus, atunci repet: rabdare si consecventa.
Si cred ca ar fi foarte interesant daca ar mai scrie si alte mamici ce jocuri inventeaza, ca sigur s-ar aduna o multime de idei bune de pe intreg forumul.
Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)
KSorana spune:
De acord cu Donia.Rabdare si perseverenta.
Si eu am disperat acum ceva timp tot din aceeasi cauza.Mi-am facut griji pentru nimic.Al meu nu e etras de calculator.Sa numere a invatat de mult, semnificatia lor nu le stia .Sa recunosaca cifrele alfabetului ,nici atit.Incetul cu incetul ,invata ,trebuie doar perseverenta.
Am cumparat o carte de cintece pentru copii si am ramas blocata cit de multe stie.Si eu care credeam ca e 0 la capitolul asta.
I-am cumparat bicicleta .La inceput nu a fost atras de ea.L-am lasat in pace pentru o vreme.Dupa ce i-am cumparat bicicleta sorei lui mai mici in 5 minute a invatat sa pedaleze.
Si eu incerc sa inventez tot felul de jocuri ,unele prind altele nu.Iar pentru asta trebuie sa mai am si timp.
Cel mai tare imi vine in ajutor sora lui mai mica.Ea e cea care ii mai stirneste interesul.