Probleme cu maica-mea!

Probleme cu maica-mea! | Autor: Ramonika

Link direct la acest mesaj

Fetelor, is cam daramata in ultimul timp, cel putin dintr-un anumit punct de vedere. ma dispera maica-mea. Nu ma lasa deloc in pace. Nu stiu daca ar avea nevoie de un psiholog sau nu. Sa va introduc putin in problema. Precizez ca is singura la parinti.

De aproape 7 ani a murit taica-meu si de atunci s-a cam schimbat. Bine, nu e isterica sau mai stiu eu cum, dar e foarte cicalitoare. Nu e multumita de nimic. E si bolnava, face acuma un tratament care nu prea merge si ma invinovateste pe mine de asta. Ca nu a avut liniste. Sa punctez cateva aspecte, sa intelegeti mai usor:

1. Toata ziua zice “valeu, valeu”… ca e bolnava si ca o sa moara, si ca “o sa ramai singura”, “capul tau de pereti” (asta ma enerveaza cel mai tare), “am sa imbatranesc si nu o sa-mi dai o cana de apa”, “mi-ai scos peri albi”, “ai sa ma bagi in mormant” etc etc etc
2. ma tot freaca la cap sa ma marit, cica nu ca sa scape de mine, ci “pt binele meu”, ca si cum ar fi binele meu sa ma grabesc la o casatorie pe care nu as dori-o neaparat…
3. dupa ce ea a acceptat pisicile in casa, acuma ma scoate pe mine vinovata ca “le-am adus”. si ei ii plac, dar numai uneori, se distreaza cu ele si vad ca o relaxeaza, dar numai un timp, dupa aia se schimba deodata la 180grade si zice ca-i mananca sufletul. I-am zis ca daca intr-adevar nu le suporta, sa le dea afara, nu sunt impotriva. Mi-a zis ca “Doamne fereste, ce mananca pisicile afara, cum se descurca…” deci ea asa, ea asa.
4. sunt momente cand nu e multumita de mine. Dupa ce am facut o facultate in timp ce am facut si servici, dupa ce am terminat liceul m-am angajat si am avut banii mei, nu am stat pe capul ei dpv financiar, am facut si masterat, tot nu-i bun. Mi-o lauda pe vecina de sub noi care a facut la 20 de ani un copil din flori si ce scandaluri erau in casa la ei si ea nu are nici macar liceul… Si vecina a dat acuma de un neamt batran care o sponsorizeaza si maica-mea e geloasa, ca eu de ce n-am dat peste un neamt…
5. imi tot reproseaza ca ea face toata treaba prin casa, ca “ma slugareste”. Eu sunt plecata de acasa la serviciu cam 10 ore pe zi si nu am timp prea mult sa fac treaba, dar mai fac si eu si nici nu am pretentia de la ea sa faca. Oricum, eu merg la cumparaturi, eu fac curat in week-end, daca nu face ea mancare, mai mananc la cantina, nu-i reprosez nimic. I-am zis ca daca nu poate sa faca, sa cheme o femeie, dar nici asa nu vrea, cheama numai cand e curatenie generala sau cand e de scuturat covoare.
6. Cateodata o apuca plansul ca “ce viata grea a avut” si mai bine nu se nastea, faze din astea, cica sa nu fac copii ca imi vor “manca sufletul” cum i-l mananc si eu pe al ei… dupa aia tot ea, ca tre sa fac macar un copil sa nu fiu singura pe lume…

Cam asta imi vine in minte deocamdata. Oricum ideea e ca suport eu cat suport, dar m-am cam saturat. Am si eu limitele mele. In general, e o atmosfera calma, numai cateodata o apuca “pandaliile” si atunci prefer sa plec de acasa cateva ore pana se linisteste. Apoi ii e ciuda ca plec si ca o las balta cu nervii ei si imi reproseaza ca de ce plec, ca ea ramane acasa singura cu “toate greutatile”. Ma gandeam serios chiar sa ma mut, desi ar fi mai greu dpv financiar. In acelasi timp mi-e mila de ea sa o las singura, ca totusi o iubesc…
Nu cred ca daca i-as sugera sa mearga la un psiholog ar vrea sa o faca, deoarece nu recunoaste ca are o problema, crede ca ea are dreptate.
Nu stiu ce sa-i mai fac. M-am saturat.

Ramonika si pisicile Vladutz Tigrutz Alina Bubulina Fetitza Maritza
Cei trei muschetari Bebelusii
Omul traieste pentru bunastarea pisicii...

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns saddie spune:

Stiu cum e Ramonika pentru ca si eu gandeam la fel pana nu de curand. Cazul meu e putin diferit pt ca eu nu mai stau cu ai mei. Ei sunt in GL eu am venit in Buc. dar chiar si asa, de cate ori ajungeam acasa nu reuseam sa comunic deloc cu mama. Ne certam din orice si aproape ca nici nu ne vorbeam. Asta a durat pana intr-o zi cand am primit un tel de la tata ca mama e in spital. Am fost foarte dezorientata pentru ca in afara de un pic de hipertensiune mama nu suferea de nimic.
Acum aproape o luna mai tarziu mama e tot in spital, am adus-o in Bucuresti si pronosticul cel mai probabil cancer la colon, cu posibilitate de metastaza la ficat.
Eu am 22 de ani iar mama 57 si in perioadele de certuri cu ea niciodata nu m-am gandit ca s-ar putea ca timpul sa fie prea scurt. Acum totul pare mult prea lipsit de importanta.

Stiu ca pare un cliseu chestia cu iubitul parintilor si etc dar din pacate se confirma tot timpul in cele mai dureroase moduri.

Probabil ca stii totusi chestia asta devreme ce si tu ti-ai pierdut tatal dar cred ca trebuie sa-ti aduci aminte ce simti in momentele in care risti sa-i pierzi si sa te intareasca in momentele care le consideri acum grele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabrielama spune:

Ramonika,

desigur nu este usor, dar cred ca cel mai bine si pentru tine si pentru ea este sa te muti. Multe probleme se vor rezolva de la sine si cu siguranta pentru tine o sa fie cel mai bine din multe puncte de vedere.

Desi o sa fie mai greu material, asa cum spui.

Succes!

Gabi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Miruna Enescu spune:

Ramonika draga mea, eu sunt sus si tare pentru vorba ca intr-o casa/bucatarie nu incap doua femei. Ma gandesc ca o solutie buna pentru voi ar fi sa te muti undeva foarte aproape de mama ta, astfel incat sa-i fii aproape, dar sa aveti gospodarii diferite. Asta daca poti, daca nu...
Bunica mea are 93 de anu si a luat-o razna rau de tot (crede ca vin hotii si-i fura chilotii, la propriu). Mama se enerveaza, se consuma si se cearta cu ea tot timpul. Eu si cu taica-meu zicem ca ea si ne vedem de treaba, ce sa astepti de la ea la varsta asta. Este mai greu sa accepti ca mama ta nu mai este persoana de baza dintotdeauna, dar pana la urma poate ca n-ar strica sa o lasi sa vorbeasca si sa te gandesti la altceva cand ii vine sa se planga.

A, si inca ceva. Si mie maica-mea mi-a cantat toata copilaria "Sa nu faci copii, c-o sa-ti blestemi zilele, cum mi le blestem eu acum cu voi". Eram absolut hotarata sa nu am niciodata copii si terorizata de o astfel de posibilitate. Pana la urma, ceasul biologic a fost mai puternic decat groaza si am facut doi baieti. Asa am aflat ca sunt facuta sa fiu mama, este lucrul la care ma pricep cel mai bine pe lunmea asta si ca , copiii nu sunt catusi de putin ceva rau si inspaimantator ci dimpotriva. Cand ma gandesc ca as fi putut trai toata viata crezand ca sa ai copii e ceva prea greu si prea rau ca sa merite efortul!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramonika spune:

saddie, si tatal meu a murit de cancer la colon cu metastaze la ficat in ultima faza. stiu ce inseamna. si o pretuiesc pe mama in felul meu, dar problema e ca ma deprima pe mine starea ei, ca eu nu mai zambesc, nu mai stiu sa fac o gluma, ma "babesc", daca pot zice asa, din cauza ei. chiar numai griji si probleme sunt pe lumea asta?

Gabriela, chiar ma gandeam serios sa ma mut, o sa caut inc o fata sa se mute cu mine, pt ca mi-ar fi greu sa platesc chirie si intretinere singura. sper sa gasesc, daca nu, Dumnezeu cu mila...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns relyana spune:

Ramonika, dar mama ta nu are deloc si momente bune?

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by relyana

Ramonika, dar mama ta nu are deloc si momente bune?

"Nu recunosc alt semn al superioritatii decat bunatatea" (Beethoven)

mai are, dar sunt asa de rare, ca si cum n-ar fi deloc. si de obicei cu prietenele ei, putine si ale la numar, cu mine are ce are

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns relyana spune:

Ti-as spune si eu "muta-te", dar e asa greu cu partea financiara.... Totusi e o mare economie stand in aceeasi casa. Dar indiferent ce alegi, sa te muti sau sa ramai, cand o prinzi calma si binevoitoare pe mama ta, spune-i ca tu o iubesti, ca uite, sunt si momente cand va intelegeti, ca tu vrei sa te mariti dar nu poti sa te agati de orice neispravit, nu e usor sa gasesti un om bun, si ca cheltuiti mai putin in doua decat singure fiecare, ca numai pe ea o ai, caq e norocoasa ca te are, sa isi imagineze ca tu - spre deosebire de ea - ai putea ajunge la varsta ei sa nu ai copii care sa iti fie alaturi..... Chestii din astea. Adevarul e ca merg o vreme, apoi tot vei avea zile negre, dar dc pricepe, vei avea si mai multe zile albe. Si apropo de faptul ca 2 femei intr-o casa/bucatarie nu se poate - sa stiti ca la mine e valabil. Eu nu intru in bucatarie, ca se impiedica de mine si nu-i iese mancarea buna, bla-bla-bla. Si nu stiu sa gatesc decat lucruri simple, ca-mi spune ca n-am decat sa-mi fac mancarea mea separat, dc vreau sa invat, nu ma tine nimeni sa invatz singura. Nu m-ar crede nimeni ca de asta nu stiu sa gatesc, ca nu vreau sa cheltuiesc in plus ca nebuna pe alimente si sa avem 2 mancaruri de parca am fi 2 familii intr-o pensiune cu bucatarie comuna. Dar... asa, cu discutii, o mai scot la capat. Sa stii ca e asa si de singuratate, lipsa unui partener, a echilibrului de cuplu le face cam asa cand trec de menopauza. Sa ma ierte cine e in sit. de menop. pe aici. Dar asa am obs., ca cele care au un sotz cu care se inteleg bine (dupa menop.) sunt mult mai echilibrate.

Mergi la inceput

nu vrea sa mearga la tzara, la rude, daca ii mai zic sa se duca sare de 7 metri in sus ca e obosita si ca ii face rau drumul si ca sa o las inpace, ca vreau s-o scot din casa ei

are 57 de ani, nu e foarte batrana si iese vara asta la pensie. ea zice ca de-abia asteapta sa se odihneasca. ca nu mai poate ca serviciul i-a mancat zilele. e asistenta medicala. eu ma gandesc cu groaza ca iese la pensie ca va fi mereu acasa si va fi si mai rau.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adrienne12 spune:

Ramonika, uite cum am procedat eu cind eram in situatia ta: ori de cite ori avea toane, imi aminteam de poezia aceea a lui Minulescu "in orasul in care ploua de trei ori pe saptamina/un batrin si o batrina trec tinindu-se de mina/..../doua jucarii stricate, un batrin si o batrina". Asta sint ei puiule, doua jucarii stricate. Au toane la fel ca si copiii mici. Nu are rost sa te superi, sa te ambalezi, pt. ca ne vine si noua rindul si nu o sa fim mai breze... Cit despre toate citatele pe care le-ai dat, desigur, parca as auzi-o pe maica-mea. Iti spun, cind te cicale, imagineaza-ti-o ca pe o jucarie fragila si sa vezi ca tot ce spune ea nu te mai atinge.... Fii tu puternica. De fapt, fii tu adulta in toata povestea asta. Zi ca ea si fa ca tine: strategia convieturii. Chiar daca te muti si tie si ei va va fi greu. Ei pt. ca se vede singura tie pt. ca te va roade gindul oare ce face, daca i se intimpla una sau alta, pt. ca sint convinsa ca o iubesti... Sfatul meu este lasi viata sa curga firesc. AH, cit despre faza la care s-au mai referit fetele "nu face copii ca iti maninca zilele" e f. adevarat dar o sa va dati seama de asta numai cind ajung la virsta adolescentei. Si mie mi-a scos (si imi scoate) fiu-meu par alb. Am zile cind nu sint buna de nimic, cind ma duc in parcare sa sun acasa sa tip la el (nu pot de la birou), cind minciunile lui ma aduc la disperare.... Dar nu concep viata fara el, ca e puiul meu. Ma rog, pui de 19 ani. Sper sa-i vina mintea la cap f. curind si sa plece la faculatate sa ma lase in pace. Ah, si daca e vreo consolare si eu tip la el si ii zic "mi-ai scos par alb, ma bagi in mormint"...etc. dar asta o spun la nervi, ca sa ma descarc, nu pun la suflet. Asa ca nu puneti nici voi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danna2002 spune:

la mine e la fel stam..: EU maica mea si bunica mea..:D. tALAT MI A MUrit acum 13 ani omorat de altzii.
A MEA MAMA nu se manifesta cum spui tu...mai bea rar..in rest ne intzelegem ok..
acum ceva ani si eu CICA satula de toate ziceam ca am sa plec de acasa...insa ina cea vara a trebuit sa stau la brasov 1 luna si ea sa sta acasa..sunatm zi de zi SA O INTREB ce face si cum ii e..ma intrebam daca mananca..daac ii e bine ..daca o doare ceva...off..nu cred ca e ideal sa pleci de acasa...invata sa FI tu matura..maica mea si bunica mea se mai coindanesc din nimicuri..

cred ca daca ai asculta o..ai intelege o..si ai lasa o..in pace..ai pleca pur si simplu in camera ta cand ai simti o suparata..Sau daca ii trec amarul vorbind cu tine stai cu ea..

IMI vine greu sa cred ca incepe din senin cum ca i ai mancat zilele sietc..

nu stiu cum sa tzi spun..dar eu ma gandesc in ultima vreme mult pana spun ceva si incerc pe cat se poate sa nu o amarasc de loc.
ea si mama ei insa..:D parca sunt soacra si nora uneori si din afara pot sa spun ca vina e impartzita..bunica mea cicale si maica mea se angreneaza in discutie..si tot asa se ajunge sa se supere amandoua.

tu stai acasa, ascult o cand spune de copiii, zi DA mama .momentan nu am cu cine sa fac..:D sau NU SUNtem PREGATITI SA FACEm...despre materialism...e boala grea..EXPLICA i ca tu nu vrei sa ti se SCOATA PE SUB OKI DE CATRE UN BARBAT ca ti a dat ceva.

rabdare..si :) cafea :D

Mergi la inceput