Cum ingrijesc copiii un pui de catel?Rugam sfaturi

Cum ingrijesc copiii un pui de catel?Rugam sfaturi | Autor: Rodica

Link direct la acest mesaj

Mamicilor,
Cum ingrijim un catel de doua luni, Fox Terrier?
Suntem doi frati de 6ani jumate si 5 ani jumate, si vrem sa avem grija de el. Mami spera sa ne disciplineze el pe noi....
Ce-i dam de mancare? Il vom lua de la mama lui saptamana asta.
Va rugam sfaturi!!!!
Cu multumiri,
Andrei si Mihai
si mami

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Anette123 spune:

Un pui de catzel este extrem de sensibil....in primul si in primul rand trebuie sa retineti un puiutz nu stie sa se opreasca singur atunci cand are burtica plina.....Deci e foarte important sa-i dati exact atat cat trebuie, altfel poate manca pana i se face rau. Sau (Doamne Fereste!) pana ii plesneste burtica.

Iar e bine sa retineti ca in primele zile va plange si va face poate figuri la mancare, pentru ca el e obisnuit cu mamica si fratii lui, si cu laptele ei...asa incat in primele zile (dar mai ales nopti) va plange destul de rau. Dar apoi ii va trece (cam in 3-4 zile, maxim) si se va obisnui cu voi.

Apoi, cel mai bine ar fi ca mami sa va ajute si sa aveti tot timpul (acuma cat e micutz) la indemana ingredientele pentru masa lui. Cel mai indicat este sa manance o combinatie din oricare dintre urmatoarele alimente (toate FIERTE): orez, carnitza de pui sau de vita, morcov. Oricare dintre acestea trebuie sa fie fierte si pasate. Puteti alterna...de exemplu orez cu carnitza de pui, la urmatoarea masa orez cu morcov si carnitza de vita...etc. La primele mese cam aceste alimente i-ar trebui (daca il treceti direct pe bobitze de caini poate face diaree si sa se deshidrateze). El nu trebuie sa manace nici mancare fierbinte, dar nici rece, ci la temperatura camerei. Este exact ca un copil mic. Si vedeti ca mananca o data la 3-4 ore (o sa vedeti ca cere el, incepe sa planga si sa caute pe jos mancare).

E foarte important sa aiba acces la apa in permanenta. Si aveti grija, ca pana aproape de 10 luni va face prin casa. Sa nu-l bateti cat e mic, pentru ca nu retine decat dupa 6 luni ca nu are voie... Altfel il bateti degeaba, ca uita in cateva secunde dupa aia. Mai bine il paziti, pentru ca are cateva momente in care isi face sigur nevoile: cand se trezeste (o sa vedeti ca un puiutz doarme destul de mult - cam 16 ore pe zi in total) si imediat dupa ce mananca. Asa ca imediat dupa ce mananca il puneti pe balcon sau in il duceti afara, sau unde vreti voi sa-si faca nevoile.

Si iarasi, mare mare grija sa nu-l scoateti afara pana nu il duceti la doctor sa-i faca toate vaccinurile. Scos afara, intrat in contact chiar si cu pantofiorii vostri de afara, poate lua microbi care sa-l imbolnaveasca, si poate chiar sa moara!

Ce sa mai! Primele cateva luni or sa fie tare grele, dar apoi o sa aveti un catzelush dragutz si cuminte, si poate chiar educat (daca il dresati in timp).





Anette

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gazzella spune:

Rodica, in primul rand lasa-i pe copii sa aiba initiativa. Nu le cere sa ingrijeasca de catel.
Tu si/sau sotul trebuie sa ingrijiti de el, daca copii vor sa o faca din proprie initiativa e super!
In primul rand trebuie sa-l invatati sa-si faca nevoiele afara. Trebuie sa-l duceti foarte des afara, sa-l lasati sa socializeze, sa vada ca alti catei inseamna teritoriul si incet incet va vrea sa o faca si el. daca face in casa il certati doar si numai doar cand e prins asupra faptului. Este inutil sa o faceti la 5 minute dupa, catelul nu va sti de ce e certat. Daca face in casa curatati, nu uitati sa dati cu otet nediluat peste. Daca ramane miros de pipi va fi tentat sa acopere.
dat fiind ca baietii sunt mici inca cred ca-i important sa-l inveti pe catel sa accepte prezenta voastra, a copiilor langa el cand mananca
cand ii dai mancare jucativa cu mancarea lui, tine mana in mancarea lui in timp ce mananca
daca-i cuminte felicita-l, daca-i nervos, agresiv cearta-l
eu asa am facut cu dobermannul meu, cand a crescut puteam sa-i iau osul din gura nu zicea nimic
oricum copiii vor trebui sa respecte catelul, dar cum nu se stie niciodata e bine sa fie si catelul pregatit in acest sens
e important ca sa aiba un spatiu doar al lui, unde sa se poata retrage
pentru alti membri ai familiei acel spatiu e tabu
intra pe site-uri despre catei ca sa ai mai multe informatii
multa rabdare!!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns EmmaT spune:

Rodica felicitari pentru catel!!!

Emma

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Danna spune:

In primul rand felicitari pentru catelus.
Avand caini iti pot da cateva sfaturi care iti pot fi utile.
Primul an de viata este o perioada cruciala in dezvoltarea unui catelus.
Asa ca va trebui sa respecti urmatoarele reguli referitoare la :
- alimentatie unde trebuie respectatate urmatoarele : nu-l hraniti cu resturile de la bucatarie sau de la masa; nu ii dati de mancare intre mese; daca hrana este scoasa din frigider, lasati-o sa ajunga la temperatura camerei, altfel ii va provoca cainelui tulburari digestive; nu il supraalimentati; aportul exagerat de hrana poate genera obezitate; nu ii schimbati brusc regimul alimentar; asigurati-va ca are totdeauna un recipient cu apa proaspata la dispozitie;
- igiena
- suplimente de calciu si vitamine
- deparazitarea interna si externa
- vaccinarea impotriva bolilor infectioase

Alimentele indicate in alimentatia unui caine :
- hrana speciala(uscata sau umeda)dupa varsta, talie si greutate precum si dupa starea de sanatate(ex:afectiuni dermatologice,hepatice,renale etc.)
- carne de vita, pui, peste; organe de vita sau pui, fierte sau fripte;
- orez sau arpacas fiert;
- legume, fructe crude sau fierte (morcov, pastarnac, mere, citrice)
- supa de vita sau pui;
- cereale ca atare sau inmuiate in supa sau lapte;
- lactate:lapte dulce fiert, branza dulce de vaci, iaurt, lapte batut;
- biscuiti simpli (populari), paine prajita, covrigei simpli uscati;
-ou fiert moale sau galbenus de ou crud dar nu in exces
(unul,maxim doua pe saptamana);
- oase de vita fierte dar nu in exces si sa nu se desprinda in aschii;

Alimente contraindicate in alimentatia unui caine:
- porc, oaie(carne,organe,oase);
- oase de pui;
- mezeluri de orice fel;
- prajeli, sosuri, rantasuri;
- ciocolata, alune, seminte, cacao, pop-corn(dulciuri in
general);
- conserve uz uman(pate de ficat, conserve carne);
- legume care fermenteaza (cartofi, mazare, fasole);
- conservanti(vegeta, knorr);
- branzeturi grase fermentate(branza topita, cascaval, telemea)

Numarul de mese pe zi variaza in functie de varsta:
pui caine 2-3 luni = 5-6 mese pe zi
pui caine 4-5 luni = 4-5 mese pe zi
pui caine 5-6 luni = 4 mese pe zi
pui peste 6 luni = 3 mese pe zi
adulti = 1- 2 mese pe zi
Dupa masa, cainele trebuie sa beneficieze de cel putin 30 minute de odihna, el nu trebuie supus efortului fizic intens.

La capitolul igiena trebuie mentionat faptul ca unui caine nu i se va face baie generala pana cand vaccinarea nu va fi completa. Pana atunci poate fi spalat pe botic, pe labute, la fundulet si in jurul organelor genitale. La baie poate fi folosit un sampon special. trebuie avut grija sa nu intre apa in urechi(eventual se pun dopuri de vata in urechi).
Daca blana necesita pieptanare sau periere trebuie obisnuiti de mici cu aceasta operatiune.

In primele luni de viata, puii de caini, indiferent de rasa, au o rata de crestere foarte rapida, astfel incat de cele mai multe ori calciul si vitaminele din alimentatie nu sunt suficiente pentru necesarul organismului. In functie de talie, pana la o anumita varsta se vor administra suplimente de calciu si vitamine speciale pentru animale la indicatia medicului veterinar. Dupa aceasta perioada critica se vor administra vitamine si minerale de intretinere, de asemenea speciale pentru animale.

Endo si ectoparazitii reprezinta un factor de risc atat pentru animale cat si pentru om de aceea, este absolut necesar ca un caine sa fie deparazitat intern si extern nu numai la nevoie, ci chiar preventiv.
Prima deparazitare interna se face la varsta de patru saptamani. Aceasta se va repeta in functie de produs si greutate dupa sfatul medicului veterinar. In general, medicul veterinar, in functie de conditiile date stabileste schema de deparazitare.
Aceasta difera de la un animal la altul in functie de:
- mediul de unde provine animalul achizitionat si felul in care a fost intretinut
- deparazitarile efectuate pana in momentul achizitionarii
- mediul in care traieste animalul (in apartament sau la curte,in colectivitati de mai multe animale sau singur)
- educatia cainelui (mananca resturi alimentare de pe afara) etc.
Deparazitarea interna nu se face cu orice produs. Medicul veterinar stabileste ce produs este mai adecvat, dupa caz.
In ceea ce priveste deparazitarea externa, trebuie sa preveniti in permanenta ectoparazitismul; ectoparazitii (purecii,capusele,paduchii) produc disconfort animalelor,determina aparitia bolilor de piele, transmit boli infectioase si parazitare etc.
Se vor folosi in acest sens numai produsele speciale existente in farmaciile veterinare si recomandate de medicul veterinar (zgarzi antiparazitare,pipete cu solutii antiparazitare, etc.)

In primele luni de viata vaccinarea este cel mai important aspect in ceea ce priveste sanatatea cainelui. Vaccinurile sunt produse injectabile speciale, care confera rezistenta animalului impotriva unor boli foarte grave,chiar incurabile.
Dupa caz, medicul veterinar va stabili la animalul respectiv o schema de vaccinare.
In primul an de viata se fac mai multe vaccinuri apoi, anual, un vaccin polivalent.
Vaccinurile sunt indicate la orice caine, indiferent de varsta, rasa, sex.
ATENTIE! Nu se fac la animale bolnave.
- In general, primul vaccin se face la varsta de 6 saptamani dupa o deparazitare prealabila. Acest vaccin, in functie de conditiile epidemiologice din zona trebuie sa asigure imunitate impotriva bolilor:Parvoviroza, Coronaviroza si eventual Distemper (jigodie).
- Al doilea vaccin se va face dupa o deparazitare prealabila si va fi in functie de tipul de vaccin folosit la prima vaccinare la un interval de 2 sau 3 saptamani. Acesta va consolida imunitatea pentru Parvoviroza si Coronaviroza si va asigura imunitatea pentru Distemper, Hepatita infectioasa, Leptospiroza si eventual Parainfluenta.
- Al treilea vaccin se va face, de asemenea, dupa o deparazitare prealabila la un interval de 2 sau 3 saptamani si va consolida imunitatea pentru: Parvoviroza, Distemper, Hepatita infectioasa, Leptospiroza, Parainfluenta si daca animalul a implinit varsta de 3 luni se va face si vaccinul ANTIRABIC. Vaccinul antirabic se va face dupa varsta de 3 luni.
Pe perioada vaccinarii trebuie avut grija ca animalul sa nu intre in contact cu alte animale, chiar daca sunt sanatoase, sa nu fie scos in afara habitatului sau.


www.mioriticromanesc.home.ro" target="_blank">Azara

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Danna spune:

Copiii tai sunt destul de mici pentru a prelua sarcinile ingrijirii unui catel. Cel putin acum la inceput cat e micut cainele.
Pentru moment este bine ca tu si sotul tau sa va ingrijiti de aspectele educarii si cresterii micutului catel.

www.mioriticromanesc.home.ro" target="_blank">Azara

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anette123 spune:

Ah, Rodica, in nici un caz sa nu-i lasi singuri sa se ocupe de catzel! Dar eu presupun ca vrei doar ca ei sa fie alaturi de tine in aceasta experienta, nu sa se ocupe chiar ei singuri, nu-i asa?

Si vezi ca ei fiind mici, trebuie sa inteleaga 2 lucruri extrem de importante:
1) catzelul e o fiinta, nu o jucarie.....are sentimente si il doare daca il lovesti/arunci/legi/etc (e posibil ca ei sa creada ca e jucarie...si sa experimenteze pe el cand nu sunteti voi de fatza).
2) catzelul nu mananca orice, ca oamenii. el are mese speciale la ore speciale. si sa nu ii dea oase, asa cum vad ei in desene animate (asta mai ales daca sunt oase de pui). sau ciocolata sau bomboane, pentru ca le place lor si vor fi tentati sa-i dea si lui cutzu, sa se bucure si el. sa stii ca e posibil sa-i dea pe ascuns, sa creada ca tu esti rea si de aia nu vrei sa-i dai catzelului ciocolata. trebuie sa inteleaga de la tine, ca un catzel e total diferit de un om, si ciocolata/carnea de porc/oasele de pui il pot imbolnavi. mai bine cumperi o data pe saptamana/luna un pachet de biscuiti de caini si il dai in grija copiilor si le spui ca aceia sunt biscuitii catzelului, alea ii plac lui si sunt bune pentru el (nu dulciurile pentru oameni).

Sa ne arati si noua poze cu cutzul, neaparat!!!

Anette

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rodica spune:

Va multumesc fetelor! Staiam eu ca gasesc oameni experimentati si iubitori de catei pe aici...
Am printat toate raspunsurile voastre si le voi citi copiilor diseara.

I-am facut un loc special ingradit unde sa fie in siguranta cand doarme si vrea sa fie linistita. I-am luat hrana uscata pentru puiuti si i-am fiert si orez. Lapte e indicat sa-i dau? Cat si cand?

Prima realizare: cand a venit Andrei de la scoala, s-a spalat pe maini, s-a imbracat singur repede cu hainele "de casa" si s-a dus sa vada catelul.... Pai cat ma rog eu, in fiecare zi, sa faca toate astea cum vine de la scoala si ma ignora total, si azi fara sa-i spun.....
Cred ca Tina o sa-i dreseze ea pe baieti.
Am fost si la veterinar, iar Mihai era tare mandru cand a raspuns la intrebarea "cine e stapanul catelusei?"
E putin cam devreme, dar trebuie sa-i facem deparazitarea interna, altfel riscam sa intram toti in carantina nu?
Le-am spus ca ii vor da de mancare pe rand, azi unul, maine celalalt. Ca sa nu ne incurcam si sa-i dam prea mult.
Acum sunt la servici, si sunt tare curioasa cum va decurge noaptea acasa...o sa aflu eu dimineata daca au dormit bine!
Intr-o casa cu doi parinti si doi copii, pe cine-si va alege de stapan? De cine va asculta cel mai mult?
Cateii vostri stau singuri cateva ore cand aveti treaba in locurile unde nu-i puteti lua cu voi? Cum i-ati invatat?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Danna spune:

Rodica, nu-i da lapte simplu, pentru ca favorizeaza aparitia viermilor intestinali. Fa-i gris sau cu orez cu lapte si trebuie sa fie putin mai moale.
Ii poti alterna mesele – mancare uscata, gris cu lapte, branza de vaci amestecata cu galbenus de ou fiert tare. Mesele trebuie sa aiba intre ele un interval cam de 3 – 4 ore, iar cantitatea de hrana nu trebuie sa fie multa. Altfel vor apare probleme de digestie, dureri de burtica, etc.
Nu mi se pare devreme ca ai mers la veterinar pentru deparazitare.
Pe Azara eu am luat-o cand avea 5 saptamani si primul drum l-am facut veterinar pentru a incepe deparazitarea interna pentru primul vaccin.
In general cainii au tendinta de a se ierarhiza intr-o pozitie cat mai inalta, vinovatii fiind stapanii care in numele iubirii ii rasfata foarte mult.
Vocea este foarte importanta in cadrul educatiei cainelui, nu trebuie tipat dar trebuie impus un ton ferm, egal.
Comenzile “vino aici” si “nu e voie” sunt importante. Trebuie rostite pe un ton ferm, fara suparare si repetate pana la obtinerea efectului. De asemenea, trebuie sa ne asiguram ca le intelege inainte de a-i cere sa le execute. Comanda “bravo” trebuie repetata de fiecare data cand executa corect, dar nu pe un ton iubaret, ci pe unul apasat, retinut si multumit.
Cel care va sti sa se impuna in fata cainelui si-l va face sa inteleaga ca el este seful “haitei” (pentru ca asta este ierarhia unui caine) va fi stapanul cainelui.
Cainele in principiu nu trebuie lasat singur in apartament perioade mai lungi de timp. Aceasta din cauza ca poate deranja vecinii sau poate strica diverse obiecte. Dupa un timp poate fi lasat progresiv (timp in care asteptam la usa), iar daca incepe sa latre deschidem brusc usa si-l certam. Cand revenim dupa un timp il mangaiem la intrare in casa, apoi inspectam daca a facut ceva rau. Daca a facut, il chemam si-l certam aspru, fara sa-l batem si – foarte important – trebuie sa ramanem inca un timp suparati pe el.


www.mioriticromanesc.home.ro" target="_blank">Azara

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gazzella spune:

ma bucur mult ca esti multumita
apropous de ciocolata, vezi ca in cazul cateilor se comporta ca o otrava, o cantitate prea mare poate chiar sa-l ucida
cainii sunt animale care stabilesc relatii in haita, voi sunteti haita lui
va recunoaste ca mare sef de trib foarte probabil pe sot, in orice caz persoana care are un mai mare grad de autoritate in casa.
vaccinati-l si deparazitati-l cat mai repede, e important sa stabileasca relatii cu lumea exterioara, sa socializeze cu catei si oameni pentru ca mai tarziu sa aveti un caine matur sociabil
atenti, in aceasta perioada se imprima multe trasaturi de caracter, temperament.
cu cat experiente lui vor fi mai pozitive cu ata veti avea un caine mai echilibrat
nu cunosc rasa asta, in cazul in care trebuiesc sa-i amputati coada, urechile, pintenii n-o faceti!
e o cruzime, iar in numele unui asa zis standard al rasei nu merita sa-l faci sa chinuie
cel mult dupa ce a ajuns la maturitate dpdv sexual il puteti steriliza, eu personal nu sunt de acord nici cu asta, ma refer la un catel care e tinut in permanenta sub supraveghere.
de ce sa-l sterilizati? pentru a nu va creea probleme, un mascul cand simte o femela in calduri cu greu asculta, eu inca n-am vazut unul care sa mai asculte de marele sef de trib
acum o sa vedeti voi care-i sitatia la momentul potrivit si o sa decideti atunci.

p.s. laptele - unii catei in tolereaza, il digera, altii nu
poate provoca diaree, deci nu-l tolereaza
daca observi ca nu are diaree dupa lapte poti chiar sa-i dai, oricum ei sunt inebuniti dupa lapte

pupici piticilor haitei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Darria spune:

Pe langa ce ti-au spus fetele mai adaug si eu:
- nu carne de peste- ne-a spus medicul veterinar(este profesor universitar);
- deparazitare externa: Frontline spray(este un produs bun si e mai economic sa-l cumperi pe cel de 250ml);
- exista in farmaciile veterinare ciocolata pentru catei(produs nemtesc);
- invatatul sa "presteze" intr-un loc anume pana ce-l poti scoate afara. Iti spun cum am procedat eu(am o fetita cocker). Am invatat-o sa faca in balcon(numai eu stiu cat am spalat balconul ala) dar mi-a trebuit foarte multa rabdare. In prima zi a invatat sa faca treaba mare in balcon si numai acolo a facut. In schimb la pipi nu se putea controla, si-a facut propia harta in sufragerie. A invatat mai greu sa se controleze, stia ca nu trebuie in casa dar pe traseu pana in balcon......... Am imbibat o carpa in urina ei si am dus-o in balcon - asa a inteles ea ca nu mai tb. sa faca in casa. Daca facea in casa "nu observam" iar daca facea in balcon o felicitam si-i acordam atata atentie de parca "descoperise America". Apoi pe la 2 luni am inceput sa o invat sa faca afara si iar felicitari. Cred ca nu-i placea sa faca in casa deoarece a invatat repede sa faca afara si sa se ceara(bine ca la inceput mai spalam pe scara blocului unde se scapa). Daca iti place metoda - foloseste-o.
- rosul: foloseste batonase, dupa ce mai creste oase(de la farmaciile veterinare). Cand se apuca de ros da-i osul, insista sa-l ia si felicit-o cand incepe sa-l roada, abandonand incaltamintea sau ce mai gaseste prin casa.
- elimina toate pericolele din calea catelului(cabluri electrice, tv, detergenti, etc...);
- deocamdata copilasii tai sunt mici, nu le poti cere sa aiba grija de catel ci doar sa te urmareasca cum il ingrijesti.
Despre dresaj sunt multe de spus, nu e mic, poti incepe de acum sa-l inveti sa-si cunoasca numele, "vino", "nu". Daca o faci acum o sa-ti fie mai usor. Nu-l "invatati" sa cerseasca pt. ca o sa fie ft. greu sa-l dezvatati.

Mergi la inceput