ce nu trebuie sa spui copilului tau,NICIODATA!
Raspunsuri - Pagina 2
smillaraaq spune:
Comparatiile intre frati sunt dezastruoase ... mai ales cand sora e mai mare, iar baietelului mai mic i se spune "uite ce cuminte e sora ta" "tu de ce nu poti sa iei note asa de bune" etc. Asta ii baga foarte profund in cap ideea ca e inferior si orice ar face nu va fi la fel de bun ca sora mai mare - la un moment dat el isi asuma conditia de "rau" si chiar si-o afirma cu mandrie ("nu sunt ca tocilara aia").
**
Si mai am un exemplu de la scoala.
In clasele 1-4 invatatoarea ne impartise in "prosti" si "destepti" pe criterii - credeam eu - de inteligenta. Cum toata scoala primara n-am trecut mai sus de premiul III, imi era clar ca sunt proasta si ca Ruxi, Alexandra, Oana sunt destepte, atat de destepte incat nu le voi putea ajunge niciodata.
Doua dintre "desteptele" la care eu ma uitam cu mare respect au fost cu mine in liceu ... surpriza! Parca nu erau chiar asa stralucite acolo ... cu putin efort le-am ajuns, ma rugau uneori sa le explic chestii ... eram socata!!! In clasa a 11-a am mers la olimpiada pe tara, eu singura din toate clasele a 11-a, nu Ruxi, nu Alexandra ... eu!!! Nu-mi reveneam, mi se parea ca s-a intors lumea pe dos, nu intelegeam cum am luat nota mai mare ca ele. Atunci am vorbit cu mama, poate ma ajuta ea sa inteleg. Si am inteles.
Imparteala in "destepti" si "prosti" in scoala generala se facea pe criterii de ... stare sociala. Nu fetele sclipeau, ci parintii lor aveau o alta situatie materiala sai alte posibilitati decat ai mei. Si abia in clasa a 11-a mi-a zis citat mama (si ea profesoara) cuvintele invatatoarei mele, in clasa a 2-a cand mama s-a dus s-o intrebe ce probleme am, de ce nu reusesc sa iau premiu: "Doamna, sa fim seriosi, doar n-o sa dam premii la ai nostri acuma! Stiti si dvs. cum e ..." Mama nu stia cum e, dar "tovarasa" ar fi intimidat pe oricine ...
Nu lasati copiii sa creasca cu ideea ca sunt prosti!
www.terrapininc.com/Dental/Smile%20Crocodile.jpg" target="_blank">Smilla crocodila
bonita spune:
Subscriu la ce au scris fetele mai sus.
As mai adauga :"Imi este rusine ca esti copilul meu","bunica are pamant ,te trimit la sapa ca nu inveti,ai luat nota cutare la cutare obiect"(desi luam note mari) ,comparatiile cu alti copii.Parintii mei sunt divortati de cand aveam 6 ani,si tot timpul mama imi spunea"te trimit la taica-tu,sa te creasca el"
Acum inteleg, stresul era mare si viata era grea cu doi copii,dar atunci sufeream enorm,iar aceste lucruri m-au marcat profund. Am incercat tot timpul sa fie mandra de mine,si acum chiar este.
Cert este ca eu nu-i voi spune niciodata copilului meu lucruri care-i vor zdruncina increderea in el.
Alexa Ioana spune:
nu sunt parinte, dar am fost candva copil (cum spunea cineva mai sus), si imi amintesc chestii care ma deranjau, fie spuse de ai mei fie de parintii prietenilor... majoritatea le'ati enumerat voi: fa asa ca asa spun eu, oare de ce mi'or trebuit copii, tu ma bagi in mormant...
as mai adauga: daca nu esti cuminte, te dau pe mana politiei, sau vine tiganu' si te duce... nu mi se pare ok.
haideti sa va dau un exemplu dragut, cu fiica unei cunostinte. copila avea vreo 5 ani. trebuia sa bea lapte, dar nu vroia nicicum. s'a incercat cu "bea laptele ala odata ! trebuie sa il bei ca asa spun eu", evident fara rezultate. copilul tot intreba "de ce". si mi'am incercat norocul. am luat o hartie si un creion, i'am desenat copilului paharul cu lapte, si i'am explicat ca in lapte exista niste chestii mici mici care se numesc calciu (i'am desenat punctulete mici in pahar), pe care nu le vedem ca sunt tot albe, dar o ajuta sa aiba dinti frumosi si oase puternice, si sa fie foarte sanatoasa.
pustoaica a fost foarte multumita de raspuns (sau de faptul in sine ca a primit un raspuns), si'a baut cana cu lapte si a cerut si supliment. si de atunci nu au mai fost probleme cu laptele !!!
parerea mea e ca trebuie sa incercam sa tratam copiii cu respect, ca pe niste oameni in miniatura, nu ca pe niste marionete care trebuie sa danseze dupa cum canta adultii... dar din pacate inca asta e mentalitatea in majoritatea cazurilor.
sper sa nu mi se schimbe ideile dupa ce o sa am copii...
hai ca m'am lungit prea mult.
va pup !
carmenutza spune:
aaaaa.si mai este una pe care mi-o zicea mama mie si care ma amuza de fiecare data..."Daca nu pui mana pe carte, maturatoare pe strada te faci."
si nu ca as fi fost maturatoare ma deranja..da' ma gandeam eu ca maturatoarele se trezesc cel mai devreme...sa fie strazile maturate cand se trezesc ceilalati...si asta nu-mi convenea deloc...si asa, cu imboldul asta..mai deschideam cate o carte...
I Was Borned Intelligent, But Education Ruined Me!
megbeng spune:
asa, si sa nu uitam nici de celebra "daca nu esti cuminte iti face nenea doctoru injectia..." e una din replicile care-l pot urmari pe copil pana la maturitate...
"SI CAND SFARSEAM CUVINTELE, INVENTAM ALTELE
SI CAND SE-NSERA CERUL, INVENTAM CERURI ALBASTRE
SI CAND ORELE SE INVERZEAU CA SMARALDELE
NE BRONZAM LA LUMINA DRAGOSTEI NOASTRE"
(NICHITA STANESCU)
georgianab spune:
1. pe masura ce imbatranesc constat ca seman din ce in ce mai mult cu mama si ca fac exact aceleasi lucruri pe care le-am detestat cand eram copil: asa ca am lasat-o mai moale cu ..."am sa fac si am sa dreg cand am sa fiu eu mare"
2. cum a ajuns subectu asta la femina intim?
http://georgiana.iciblog.com
tinatache spune:
quote:
Originally posted by carmenutza
aaaaa.si mai este una pe care mi-o zicea mama mie si care ma amuza de fiecare data..."Daca nu pui mana pe carte, maturatoare pe strada te faci."
si nu ca as fi fost maturatoare ma deranja..da' ma gandeam eu ca maturatoarele se trezesc cel mai devreme...sa fie strazile maturate cand se trezesc ceilalati...si asta nu-mi convenea deloc...si asa, cu imboldul asta..mai deschideam cate o carte...
I Was Borned Intelligent, But Education Ruined Me!
da, si la mine a avut succes! numai ca mie imi zicea taica-meu ca ajung sa sap la santuri, sau pe santier:)) Variatiune pe aceeasi tema. Dar am tinut-o minte si cine stie... o mai variez si o re-folosesc.:)) N-o fi ideala dar a avut efect. Numai la gandul la santz si la lopata si mai repetam o data materia pt admitere la facultate.
Cristina
-----------------------------------------------
accepta, sau schimba!
iertarea este parfumul florii ramas pe talpa pantofului ce tocmai a calcat-o
Burtocika spune:
Chestia cu "eu te-am facut, eu te omor" mi se pare josnica, nu inteleg cum poate cineva, mai ales o mama, sa spuna asa ceva ! E inadmisibil!
La fel cu "esti prost", "nu-ntelegi nimic" si alte variatiuni.
In schimb "daca nu-nveti ajungi la sapa/santier etc" mi se pare extrem de potrivita, nu de alta, dar ii prezinti copilului alternativele. Si dupa ce am facut eu practica vreo 2-3 saptamini la cules caise si intr-un atelier de lacatuserie ... am invatat pe rupte, numai sa nu ajung acolo ! Nu-i vorba, ca invatasem si-nainte, da' asa am inteles mai bine de ce :)
Boghi
http://community.webshots.com/user/bogdanai
anamariame spune:
quote:A-propos de asta, nici: "Daca nu pui mana pe carte, ajungi la tara, la prasit..." Ana-Maria"Some people see things as they are and ask WHY?I dream things that never were and ask WHY NOT?"
Originally posted by carmenutza
aaaaa.si mai este una pe care mi-o zicea mama mie si care ma amuza de fiecare data..."Daca nu pui mana pe carte, maturatoare pe strada te faci."si nu ca as fi fost maturatoare ma deranja..da' ma gandeam eu ca maturatoarele se trezesc cel mai devreme...sa fie strazile maturate cand se trezesc ceilalati...si asta nu-mi convenea deloc...si asa, cu imboldul asta..mai deschideam cate o carte...I Was Borned Intelligent, But Education Ruined Me!