Prietenia in capitalism
Raspunsuri - Pagina 3

melina34 spune:
a propos de diferentele dintre oameni datorate veniturilor, va recomand sa vedeti filmul ,,Envy"(Invidie);este o comedie spumoasa in care doua familii de vecini si prieteni totodata ajung sa aiba preocupari diferite tocmai din cauza ca unii s-au imbogatit iar celorlalti le-a ramas doar privitul cu invidie peste grad;
M.

mamica dulce spune:
hehee..oameni buni eu daca m-as impiedica de-o caruta cu bani...tare fericita as mai fi,dar tot as ramane forumista care sunt si cu o gasca de floricele:)si cu siguranta printre primele lucruri pe care le-as face ar fi sa ajut,nu numai parintii ci si prietenele mele care au o situatie financiara ce nu se apropie de calificativul buna macar.Si daca le trimit bilete de avion sa vina la mine,ar fi o aberatie sa se simta jignite.Din prisma asta.
Dar probabil ca daca mi-ar spune mie cineva acum,hai mai sa-ti dau ceva (egal ce)ca-i vai de pielea ta,atunci da,si eu m-as simti infect.
se poate discuta mult si bine pe subiectul asta si atitudini schimbate am vazut si eu...

lily spune:
Ni s-a intimplat!!! ei sa aiba mai mult, noi mai putin! Pina atunci erau f apropiati de noi, simbete si duminici le petreceam impreuna. Apoi cind noi nu am mai avut, au inceput sa aiba pretentii-sa puna tot felul de conditii, sa ne umileasca.
Incet, incet s-au distantat, cu lumea lor buna, la nivel inalt. Apoi a survenit decesul unuia din ei, si iar s-au apropiat de noi, cei vechi si incercati prieteni. cind au mai avut nevoie si de o bona, m-au rugat pe mine-in virtutea prieteniei, ca doar nu se punea problema sa plateasca... Cind au obtinut viza sa plece din tara, au obtinut un contract pe citiva ani f bine platit, iar ne-au uitat.
Cred ca depinde de caracterul omului, nu de banii din cont sa isi mentina prieteniile !
Daca de la inceput e discrepanta intre venituri, cu greu se vor intelege. Daca pe parcurs, intervin diferente esentiale, ori unii, ori altii trebuie sa faca niste compromisuri, concesii.
Ce frumos e cind oamenii care au ii trateaza prieteneste pe cei care n-au, ba le si achita ei din cheltuieli tocmai ca sa fie impreuna. E dovada suprema a unei inimi de aur.
<<Singuratatea este o crisalida, in care sufletul se metamorfozeaza pentru a putea sa zboare.>>
Leonardo da Vinci

adusca spune:
quote:
Originally posted by lily
Ce frumos e cind oamenii care au ii trateaza prieteneste pe cei care n-au, ba le si achita ei din cheltuieli tocmai ca sa fie impreuna. E dovada suprema a unei inimi de aur.
Sub nici o forma nu-s de acord cu parerea ca ar trebui cei cu bani sa achite cheltuielile celor fara. Dovada unei inimi de aur cand ajuti un copil bolnav, sau fara parinti...ma rog, cazuri disperate. Nicidecum sa-mi plateasca ei vacanta la mare care eu nu mi-o mai permit, de exemplu. Prietenii nostri plecau ei linistiti in vacanta, si cand se intorceau, veneau la noi la mosie, faceam un gratar, intindeam o fata de masa pe movila de caramizi, ea ma ajuta la spalat vasele, el dadea o mana de ajutor sotului prin curte...si asa eram impreuna.
Cred ca au inteles ei ca nu putem tine pasul, asa ca nu ne cere sa ne intanlim la restaurant (stiu ca poate am accepta o data, de doo ori sa plateasca ei, dar dupa aia am face eforturi sa platim noi) ne respecta posibilitatile, si se coboara ei la nivelul nostru....cel putin cat suntem impreuna....si asa am reusim sa pastram o relatie frumoasa.
Viata e ca carosabilu'...unii vine, altii trece...

florinutza26 spune:
quote:
Originally posted by aduscaquote:
Originally posted by Guestus
"Si noi avem prietenii din 3 categorii:
-venit aproximativ egal
-mai putin decat noi
-mai mare "daca aveai prieteni din 4 categorii primeai 1 bere de la mine.
Io am, iooooooooo!!! Beleste ochii si pregateste berea
deci am preteni cu:
-venit aproximativ egal
-mai putin decat noi
-mai mare
-fara venit deloc, adica zero, nul, lipsa, nimic...
bagaca o merit (despre ce ie vorba in sobect ca n-apucai sa cetesc?
)
Viata e ca carosabilu'...unii vine, altii trece...

flafi spune:
Draga Guestus, categoriile de prieteni sunt vaste, dar daca tu vrei sa-mi dai o bere o accept oricand. O bere e binevenita in orice moment si indiferent de situatia financiara! Noroc si... la mai mare!
"So if you tried to understand me
Would you crucify or damn me
Or stand by me
Like smoke around the flame" Vaya con Dios
http://community.webshots.com/user/flafi1

adrienne12 spune:
fetelor ori m-am exprimat eu gresit ori am fost inteleasa gresit. verisoara mea nu mi-a oferit nu stiu ce vacanta mirifica! la urma urmei fac parte din middle class america, pot sa-mi ofer si eu vacante si calatorii in lume. vara mea m-a invitat pe mine si pe ai mei sa ii vedem noua casa si la refuzul meu politicos (am masina busita, umblu cu rental car, e departe si nu am chef de condus 7 ore etc) a venit cu propunerea ca ne plateste ea avionul. Avion care costa probabil in jur de vreo $400-500 pt. toti chiar mai putin daca caut oferte. Puteam sa-mi permit dar mi-am zis ca nu a cazul pt. un weekend. Ori daca ma duc in orasul ala mai vreau sa fac si pe turista si sa vizitez, caci vorba ceea sint atitea muzee pe care nu am apucat sa le vad. in plus eu am fost la ea de Craciun, era rindul ei sa vina la mine caci nu a fost niciodata.

Bic spune:
Lai ai pus o problema foarte actuala si acuta.
Rufus, din nou de acord cu tine.
Cred ca separarea pe caste, din pacate, e inevitabila. Si problema nu cred ca e neaparat legata de bani, si de timpul disponibil. Nu stiu cum mai e in Ro, pentru ca am inteles ca nici pe acolo nu se mai freaca tziparul atit de mult ca inainte, cel putin cei care-s pusi pe facut bnai, n-au timp. Si cind nu ai timp, putinul pe care il ai vrei sa-l investestiin ceva cu adevarat deosebit.
Acum, problema care se pune e urmatoarea: ce inseamna deosebit si ce inseamna ca-ti invstesti timpul cu cap? O camera la hotel de patru stele si alaturi de oameni cu care te asociezi pentru ca au acelasi nivel financiar cu tine sau o saptamina la mare cu cortul cu prietenul vechi si foarte amuzant dar falit???
Cred, din nou, ca depinde de ce vrei.
Si mai cred ca prietenii noi ti-i faci dupa noul principiu financiar, dar pe prietenii vechi nu i-ai schimba cu nimic.
Avem un prietean foarte bun care e falit si e de la sine inteles ca atunci cind sintem in Ro si ne intilnim cu el platim noi. Dar nu ne-a dreanjat niciodata si nu ne-am pus problema ca ar putea fi altfel. Mai mult, prezenta lui e atit de sharmanta incit merita toti banii. Si nu se simte deloc jignit.
Aropos, as vrea si eu sa ma jigneasca prietenii cu un bilet de avion!!!
Pot sa va povestesc, insa, de un alt fenomen interesant legat de prietenii in capitalism. Inainte de '89 casa alor mei era plina in fiecare zi. Nu exagerez. Dupa '90 s-a spart gasca pentru ca nimeni nu a mai avut timp de discuti lungi si inutile. Toti erau pusi pe munca. DPN 2.11.05

inca o zi spune:
Despre prietenie - text de Mircea Eliade
O prietenie nu se verifica numai prin libertatea pe care i-o acorzi celuilalt. A ajuta pe un prieten la nevoie, a-l incalzi cu mangaierile tale, a-l inconjura cu "sinceritatile" tale nu inseamna nimic. Altele sunt adevaratele probe ale prieteniei: a nu-i incalca libertatea, a nu-l judeca din punctul tau de vedere (care poate fi real si justificabil, dar poate nu corespunde experientei destinului celuilalt), a nu-l pretui prin ceea ce iti convine sau te amuza pe tine, ci pentru ceea ce este, pentru el insusi, prin ceea ce trebuie el sa realizeze ca sa ajunga un om. Iar nu un simplu manechin.
Toate acestea insa nu ti le cere nimeni, dupa cum nimeni nu-ti cere adevarata sinceritate, ci numai acea sinceritate pe care o doreste el. Nu uitati ca intr-o prietenie nu conteaza numai ceea ce ia celalalt. Fiecare luam mai putin decat ar trebui. Acesta este marele nostru pacat: ca nu ne e sete de mai mult, ca ne multumim cu sferturi; de aceea avem fiecare dintre noi atata spaima de ridicol. Nu numai ca nu dam cat ar trebui, dar luam cu mult mai putin decat ni se ofera.
fetelor,eu cred ca un prieten adevarat nu ar trebui sa se schimbe niciodata indiferent de ce imprejurari ii ofera viata.Un prieten adevarat asa ramane.Cel care se schimba dintr-un motiv sau altul,ala nu e prieten.Eu cunosc multe persoane,dar prieten, prietena in viata mea e doar una, prietena mea pe care o cunosc de cand aveam amandoua 9 ani.Atunci ne-am imprietenit si asa am ramas.Au existat si momente de neintelegeri,dar am fost deschise si ne-am clarificat problemele. Eu cred ca multi oameni numesc prea usor si prea repede pe altii prieteni.Prietenii sunt rari si la necaz se cunosc! Sinceritatea e o conditie prima intr-o relatie de prietenie.Acelasi M.Eliade scria:
Este poate ciudat, dar ne temem de o lume "defavorabila", de un mediu strain, cu care nu putem comunica, fatza de care nu putem fi "sinceri". Pentru a nu fi singuri vrem ca lumea sa fie sincera cu noi. Doar sinceritatea ne da aceasta certitudine ca suntem inconjurati de prieteni, de oameni care ne iubesc, ca nu suntem singuri. De aceea in ceasurile de mare singuratate se fac cele mai multe confesiuni, se deschid sufletele, oamenii se cauta unul pe altul: tocmai pentru a anula acel sentiment al izolarii definitive. Sinceritatea este si ea, ca atatea altele, un aspect al instinctului de conservare. De fapt, sinceritatea participa la acea complicata clasa de sentimente si orgoliu ce se numeste prietenie si care, trebuie sa recunoastem, constituie unul dintre cele mai serioase motive de a iubi viata.
PUPICI!!!
si multe salutari!