CERVICITA

Raspunsuri - Pagina 27

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns libelula spune:

Vio, fetelor, bagati un ochi si aici:

Christache Zanoschi, părintele Cervugid-ului
Infecțiile genitale cu virusul papilomei umane, anticamere ale cancerului de col uterin

• "Statistica medicală a constatat că, la populațiile în care bărbații practică circumcizia, avînd ca efect o autocurățire a glandului, frecvența cancerului de col uterin la femei este foarte mică.
Aceasta se întîmplă la femeile evreice și arabe. Pe de altă parte, la populațiile care trăiesc în condiții de promiscuitate, cu un grad de educație scăzut, cu o adresabilitate scăzută la medic, cu urmărire medicală deficitară și cu un sistem de sănătate care nu dă atenție unor astfel de probleme, incidența cancerului de col uterin este foarte mare. Din nefericire, populația României se situează în această ultimă categorie", ne-a spus dl dr. Christache Zanoschi.

• "Femeile trebuie să știe că, pînă la vîrsta de 30 de ani, trebuie să meargă măcar o dată să facă un control genital, să facă o lamă, iar după vîrsta de 30 de ani să meargă măcar o dată, dacă nu de două ori pe an, pentru un astfel de control. Or, în România, acest lucru nu se întîmplă și este deplorabil să vezi femei care vin cu neoplazii în stadiu inoperabil. În Franța, dacă se întîmplă așa ceva, medicul de familie care are bolnava în supraveghere zboară de acolo sau nu mai primește leafă. Este inadmisibil ca, în România, femeile să nu facă gratuit acest control medical periodic atît de necesar pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Din păcate, la noi, screening-ul cancerului de col uterin nu este susținut de Casa Asigurărilor de Sănătate, nici de Ministerul Sănătății și de nici un for medical care să promoveze programe naționale de sănătate. Dacă ar fi astfel de programe, femeile n-ar mai muri pe capete de această cumplită boală", spune dl dr. Zanoschi.

La ieșirea din Iași spre Tomești, într-o construcție ce respectă toate standardele medicale europene privind producerea medicamentelor, se fabrică unul dintre cele mai căutate medicamente pentru afecțiuni genitale feminine – Cervugid. Realizatorul acestui preparat, cît și a întregului proiect de fabricație, este dl dr. Christache Zanoschi, conferențiar la Catedra de Anatomie Patologică a Universității de Medicină și Farmacie "Gr.T.Popa" din Iași, medic de obstetrică și ginecologie, administrator al SC IRCON SRL Iași, firma care produce medicamentul în spatele căruia se află o întreagă istorie. Autor al unui cuprinzător "Tratat de anatomie ginecologică", nu mai încape îndoială că dr. Zanoschi știe exact ce necesități anatomice implică practicarea obstetricii și ginecologiei pe de o parte, iar pe de alta, înțelegerea tuturor tehnicilor operatorii și a diverselor mecanisme fiziopatologice care guvernează organismul femeii.

– Domnule doctor, spuneți că una dintre cele mai temute cauze ale infecțiilor vaginale și agent etiologic al cancerului de col uterin este infecția cu virusul papilomei umane (HPV – Human Papilloma Virus). Odată instalată această infecție, cum poate fi prevenită ajungerea la cancer de col uterin?

– Sînt identificate peste 100 de tipuri de virus HPV, 39 dintre acestea sînt cu transmitere sexuală, iar un număr și mai mic determină cancerul de col uterin. Problema este cum apare, cum se transmite acest virus, cît de simplu este să previi infecția și de ce o mare parte a femeilor nu fac nimic pentru a nu ajunge la boală! Este cumplit că, de dimineață pînă seara, zeci de posturi de televiziune vorbesc despre ce vrei și ce nu vrei, numai despre sănătatea populației nu. Cancerul de col uterin poate fi prevenit extrem de simplu dar lumea nu este informată. Pînă la urmă, bărbații sînt cei care transmit acest virus. Prin contact sexual, virusul este preluat de bărbat de la o femeie infectată și, în lipsa unei igiene stricte a organelor sale genitale, în special a glandului, este transmis altei femei. Contaminarea se realizează, mai ales, în perioada de activitate sexuală maximă, în timpul tinereții, iar virusul se manifestă și poate să fie activ chiar și după ani de zile de la infectare.

– Mai poate surveni infectarea cu HPV în cazul sexului protejat, prin folosirea prezervativului, de exemplu?

– Totul este posibil, pentru că, spre deosebire de HIV, care se transmite prin sînge, HPV se află în secrețiile genitale, atît la femeie, cît și la bărbat, secreții de care este o glumă se te ferești în timpul actului sexual. Dacă la femei se înțelege că virusul se instalează în secrețiile vaginale, la bărbat, virusul papilomei rămîne cantonat la nivelul smegmei – o secreție de la nivelul șanțului balanoprepuțial. Dacă bărbatul infectat – el fiind cel care face legătura între două femei – ar practica o igienă riguroasă și adecvată, nu ar mai fi în situația de a transmite virusul. De aceea, înainte de orice raport sexual, bărbatul trebuie să se spele foarte bine pe organele genitale, cu apă și săpun. Dar lumea nu face treaba asta! Un mare muzician, Yehudi Menuhin, spunea că "așa cum un bărbat se spală în fiecare zi pe dinți, tot așa trebuie să se spele și pe organele genitale". Dacă la bărbați este suficientă igiena genitală, femeile trebuie neapărat să facă un tratament adecvat.

– Cum știe o femeie dacă este infectată sau nu cu HPV, infecție care poate deveni anticamera cancerului de col uterin?

– Virusul poate fi pus în evidență prin modificările histologice pe care le determină la nivelul celulelor colului uterin și a celulelor mucoasei vaginale. Aceste modificări histologice se exprimă prin citotest, adică examenul pe lamă și lamelă. Esența citotestului este deosebirea celulelor canceroase de celulele normale. Or, acest citotest trebuie să fie citit de un anatomo-patolog cu experiență, specialist în domeniu. Iașul are specialiști renumiți în citirea frotiurilor. Rezultatele, modificările morfologice, se exprimă în clasele I-V ale testului Babeș-Papanicolau. Astăzi, citotestul se exprimă în sistemul Bethesda (înlocuitor al claselor Babeș-Papanicolau), prin clasele ASCUS, LSIL, HSIL sau AGUS. ASCUS înseamnă modificări atipice la nivel celular, Low-SIL – modificări de mică importanță, cu leziuni epiteliale mici, High-SIL – modificări mari, iar AGUS – modificări ale celulelor glandulare.

– Ce noutăți aduce medicamentul realizat de dumneavoastră, acest Cervugid despre care femeile vorbesc din ce în ce mai mult?

– Prin observații îndelungate asupra diverselor formule, combinații și concentrații ale compușilor din medicament, observații la care m-au ajutat și alți medici cărora le mulțumesc pe această cale, am ajuns să-mi dau seama care formulă este cea mai activă. Noutăți este un termen cam pretențios. Eu le-aș spune particularități. În primul rînd, prin compușii lui, medicamentul este activ pe toată flora patogenă vaginală. Această floră patogenă poate cuprinde germeni microbieni (bacili, coci, gram pozitivi, gram negativi, aerobi sau anaerobi), paraziți (Trichomonas vaginalis) – care dau nesuferitele parazitoze vaginale, apoi micozele vaginale – cu toate varietățile de Candida sau de levuri, temutul HPV, precum și un grup de agenți intramicrobieni – chlamidiile, micoplasmele – care sînt, în mod invariabil, sensibili la unul dintre componenții produsului și anume la cloramfenicol. Datele actuale arată că, în 30-40 la sută dintre cazuri, chlamidiile și micoplasmele sînt cauze ale infecțiilor și scurgerilor genitale. Determinarea lor se face printr-o metodologie mult mai laborioasă și costisitoare, iar prin metodele curente de laborator nu se pot pune în evidență.

– Prin urmare, o primă particularitate a Cervugid-ului ar fi spectrul său foarte larg de acțiune, pe toată flora patogenă vaginală. Care ar fi o altă particularitate a medicamentului?

– Acționînd concomitent pe toate cele patru categorii patogene, care pot intra în structura biocenozei vaginale, Cervugid împiedică recidivele, așa cum se întîmplă la alte medicamente, preparate sau tratamente, care acționează numai pe una sau două dintre categoriile respective.

– Care este explicația acestui efect?

– Întotdeauna există un echilibru între formele patogene sau mai puțin patogene și o serie de forme saprofite, nepatogene. Pînă și levurile pot să fie saprofite. Atunci cînd se tratează numai una dintre clasele respective, atunci cînd tratezi bolnavul doar pentru germeni microbieni sau pentru candidoză sau trichomonază, se rupe echilibrul dintre "comesenii" biocenozei vaginale și formele care pînă atunci au fost saprofite, nepatogene, devin patogene. Femeia se poate trata pentru ceva și se trezește cu altceva, lucru care este împiedicat prin tratamentul cu Cervugid.

– Este suficient tratamentul sau mai sînt necesare și alte măsuri pentru oprirea recidivelor?

– Noi am elaborat un prospect extrem de complex al medicamentului, prin care și bolnava care face tratament trebuie să facă o serie de activități suplimentare de împidicare a recidivelor. În primul rînd, trebuie să vadă, de exemplu în cazul micozelor, dacă nu sînt și alte surse de infecție decît cea vaginală, de la dînsa sau de la cineva din casă. După aceea, toaleta intimă: spălarea de cîte ori este posibil cu apă și săpun pe mîini, spălarea riguroasă și sterilizarea obiectelor de toaletă intimă, dezinfecția prin fierbere a lenjeriei intime și a celei de pat, care apoi se păstrează în pungi separate. Apoi, se evită condimentele din regimul alimentar, se renunță la fumat și la consumul de băuturi alcoolice, pentru că acestea întrețin o stare de congestie pelvină și favorizează dezvoltarea, în special, a candidozelor.

– Cît de important este partenerul în evitarea acestor recidive?

– Măsurile de toaletă prezentate pînă acum sînt valabile pentru toți din casă, în special pentru ambii parteneri, soț și soție. Cred că nu mai este nevoie să spun că, înainte de fiecare raport sexual, ambii parteneri trebuie să se spele bine pe tot corpul, în special în zonele genitale, cu apă și săpun. În plus, mai trebuie văzut și dacă bărbatul este sănătos sau nu, sau dacă este purtător sănătos de diverși germeni. Lucrul acesta se poate face prin simpla observare, pentru că mulți bărbați, dimineața, cînd merg să-și facă toaleta, elimină la primul jet de urină o picătură albă la nivelul meatului uretral. Aceasta înseamnă că ei sînt nu numai cu posibile prostatite cronice, ci și purtători de ceva. De aceea, trebuie verificată treaba asta.

– Care este acțiunea Cervugid asupra virusului papilomei umane, pînă la urmă, aceasta fiind, credem, cea mai importantă țintă?

– Acțiunea Cervugid în această direcție a fost o surpriză pentru noi, pentru că, la început, nu știam că poate ataca și această țintă. Mai sînt și alte medicamente cu care HPV-ul trece după tratament. Trece și spontan. Dar ceea ce am observat și s-a trecut în buletinele de analiză, femei care au venit cu LSIL, cu HSIL, probe directe ale contaminării cu HPV, după trei cure de tratament frotiul s-a normalizat. Aceasta întotdeauna. Practic, nu am avut nici un caz în care frotiul să nu se fi normalizat.

– Cît durează o cură cu Cervugid?

– Așa cum scrie și în prospect, pentru primele 12 zile ajunge o cutie de medicament, apoi se face o pauză de 7 zile și se repetă încă 12 zile, cu încă o cutie. Pentru o cură ajung două cutii de medicament. După aceasta, se fac noi frotiuri, cu analize ale secreției vaginale și, dacă este necesar, cura se poate relua.

– Care este prețul uni tratament complet?

– Dacă punem că, pentru normalizarea citotestului, ar fi necesare maximum trei cure, ar trebui vreo 6 cutii, ceea ce înseamnă cu puțin peste un milion de lei vechi. Se compară acest preț cu cît costă o operație sau, mai rău, o înmormîntare, pentru că acesta este finalul cancerului de col uterin? Nu mai vorbesc de supărarea celor care au în familie astfel de pierderi...

– Referitor la administrare, de ați ales forma intravaginală și nu o altă modalitate?

– Aceasta este o altă particularitate a Cervugid față de alte medicamente recomandate pentru afecțiuni genitale. Administrarea locală, intravaginală, realizează concentrații extraordinar de mari, de 10 ori mai mari decît prin administrarea parenterală, orală sau intraanală. Această concentrare foarte mare de substanță activă, care se topește imediat, acționează ca un fel de gazare asupra componenților florei patogene vaginale.

– Domnule doctor, acest medicament este doar pentru femei. În aceste condiții, mă refer aici doar la virusul papilomei, bărbații nu rămîn purtători?

– Pentru bărbați este suficientă spălarea riguroasă cu apă și săpun în zona genitală și, în mod special, spălarea glandului. Chestiunea cu bărbații nu este complet lămurită, în sensul ce anume trebuie făcut pentru purtătorul activ. Din ceea ce știm noi pînă acum, virusul papilomei se cantonează la bărbat, așa cum am mai spus, în secreția de la nivelul șanțului balanoprepuțial, deci în murdăria de acolo. Dacă zona se spală, zilnic, cu apă și săpun, secreția purtătoare de virus se duce. Suplimentar, se poate adăuga ștergerea cu alcool iodat sau alcool medicinal.

– Și dacă, în lipsa unei igiene zilnice stricte, care să fie continuată timp îndelungat, pentru că pot fi și destule asemenea cazuri, virusul papilomei reapare!

– Dacă bărbatul îl ia din altă parte, de la altă femeie, sau dacă femeia îl ia de la alt bărbat purtător activ, normal că virusul reapare. Vedeți, alături de tratamentul cu Cervugid, toate țin de igiena intimă, dar să nu uităm lucrul cel mai important: fidelitatea sexuală între parteneri. Vă spun o întîmplare care mi-a dat de gîndit într-un fel. Am avut o discuție cu niște țigani, care mi-au spus: "Domnule, sîntem noi considerați neserioși, dar să știți că, în lucrurile importante, precum căsătoria, noi țiganii nu ne jucăm și sîntem extrem de serioși. N-ai să vezi la noi o țigancă dusă pentru sex cu alt țigan sau un țigan cu altă țigancă decît femeia lui". Toată lumea știe că această fidelitate de cuplu este extrem de importantă pentru țigani, că altfel iese mare scandal. De aceea și incidența cancerului de col uterin este mai redusă la femeile din etnia romilor, decît la femeile altor populații. Igiena intimă este foarte importantă, dar mai importantă în prevenirea și tratarea infecțiilor genitale care pot duce la temutul cancer de col uterin este fidelitatea sexuală de cuplu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns philip spune:

n-am avut rabdare sa citesc toate paginile, dar voiam sa pun linkul despre hpv si vaccin:
http://www.thehpvtest.com/under-30/HPV-facts-HPV-virus-vaccine.html

philip&andreea
copilasi dragalasi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Loreena spune:

vreau sa va intreb daca in cazul unei rani pe col un simptom poate fi sangerarea maronie la inceput si final de menstruatie?

eu am avut acum cativa ani o cauterizare si inainte de a fi insarcinata mi s-a pus iar diagnostic de rana pe col, am facut colposcopie, pap, a iesit displazie II, mi s-a dat tratament, am urmat partial tratamentul dupa nastere (cand am facut investigatiile eram deja insarcinata, dar nu stiam)
nasterea poate agrava rana pe col?
uneori am niste intepaturi.nu stiu daca e de la asta......acum am stat si am citit subiectul asta si parca "mi s-a inmuiat burta citind"....neaparat trebuie sa ajung iar la control.....cauterizarea am avut-o acum vreo 7 ani...asa menstruatie maronie am mai avut dupa cauterizare....
stari deosebite am avut 2-3 luni la rand la sfarsitul verii cand cu 3 zile inainte de menstruatie imi era rau, stare de slabiciune generala (oboseam daca stateam intinsa si vroiam sa ma ridic)...analizele de sange erau ok; poate ca era de la stres, .....acum vreau sa fac si niste analize legate de tiroida....poate influenta tiroida rana pe col???

Poze cu toata Familia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns libelula spune:

La 4 luni de la conizatie (CIN I-II, cervicita cronica la biopsie), raportez:

- PAP: negativ pentru leziune intraepiteliana, frotiu normal
- screening HPV: negativ.

Deci, se poate ajunge la displazie si din alte motive (inca nu am aflat care).
Voi repeta ambele teste peste 3 luni. Va tin la curent.

Libe

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lunna27 spune:

Loreena la mine sarcina a agravat rana de col,poate si din cauza ca am avut cerclaj.Cel mai bine mergi la un dr sa faci o colposcopie,acolo se vede cel mai bine.

Dana Paul(6) Ana Maria(2)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lgireada spune:

Cervicita poate trece doar medicamentos? sau se ajunge mereu la cauterizare & stuff?

Liliana
http://pg.photos.yahoo.com/ph/lgireada/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lunna27 spune:

Daca rana nu e grava eu cred ca poate trece si medicamentos,dar si cu o igiena stricta!

Dana Paul(6) Ana Maria(2)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maimutelu spune:


Am facut o cauterizare in Romania in urma cu 6 luni. Sunt in US acum so as vrea sa merg aici sa-mi fac analizele .. papanicolau si ce se mai face dar .. habar nu am cum sa-i explic doctorului. Nici nu stiu ce teste sa-i spun sa-mi faca. Nu prea am pe cine sa intreb aici asa ca ma gandeam daca ma poate ajuta cineva tinand cont ca vad ca este lune si din US si din UK. Multumesc mult!

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marcuiulia spune:

ma numesc iulia am 18 ani si am aflat acum un an ca am o rana pe colul uterin..am fost trimisa la analize pentru a afla daca,corpul meu a inceput sa faca anticorpi pentru aceasta boala care a inteles ca se poate transforma in cancer..rezultatele au fost bune.adica in corpul meu nu sunt acei anticorpi=>rezultand ca nu eram inca bolnava!dar eu inca aveam acea rana..si nimeni nu mi-a dat nici un tratament..nici macar nu stiu cum a aparut rana asta dar m-i sa spus ca este posibil sa traiesc toata viata cu ea si sa nu patesc nimic!!nu stiu ce sa mai cred..chiar se poate trai cu rana pe colu uterin fata sa patestihttp://forum.desprecopii.com/forum/icon_mi_10.gif
http://forum.desprecopii.com/forum/icon_mi_10.gif nimic

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamica gen spune:

Acum 6 ani la prima sarcina mi s-a descoperit o mica rana, care trebuia tratata..., concentrata pe sarcina am uitat complet de ea, probabil unde si faptul ca m-am mutat pt o perioada din judet si la celelalte controale nu mi s-a mai amintit. Anul trecut la a 2 sarcina internata pt sangerari, s-a descoperit ca nu sunt provocate de sarcina ci de o rana pe col, extinsa in proportie de 100 %, intrebata si eu fiind "Cum de ati stat cu o asemenea rana?? "(scurgeri abundente, dar nemodificate ca miros si atat).
La dr. Ceausu (evident in Galati) mi-a iesit citologie 2....am fost tratata cu Augmentin (pt. bacili gram pozitivi vagin si negativi col, sper sa nu vorbesc prostii, dar e ora 3 dimineata si nu am fisa la indemana), urmand sa se rezolve rana dupa nastere... deci am nascut cu acea rana imensa pe col insa cu infectia tratata.
Dr. a fost chiar mirata ca am ramas insarcinata (si din prima, vreau sa va zic, ca a 2 a zi am plecat in vizite prin alte parti ale tarii).
Acum necesita cauterizare sau Dzeu stie la ce-o sa se mai ajunga, insa dupa ce-am citit vreo 2 ore experientele voastre, mai ales ale fetelor din Galati,zau ca nu mai stiu la ce medic sa merg...
Sper totusi sa ajung in Bucuresti, insa am nevoie de niste informatii unde, la cine si cat dureaza spitalizarea....e mai greu cu 2 copii mici...
Am citit favorabil despre Dr. Bratila, unde il pot gasi?
Multumesc din inima, orice ajutor e binevenit.Sanatate multa!

mamica Gen, Robert , 2 noiembrie 2001 si Alexia , 14 august 2006

Mergi la inceput