Psihologia copilului (vol 4)
Raspunsuri - Pagina 6
bulina_buclucasa spune:
Salutare!
Am o problema,care ma framinta de ceva timp :copil de 3ani isi suge degetul atunci cind e obosita, trebuie sa faca nani, e plictisita, sta la televizor etc. Se poate face ceva? Care ar fi cauza acestui comportament? Unde s-a gresit?
Va rog un raspuns cit mai detaliat
acris spune:
Buna!
Ce m-am bucurat cand am descoperit acest subiect. FELICITARI KARMEN!!!
Din pacate, n-am apucat (inca) sa citesc si restul volumelor.
Asa ca nu stiu daca s-a mai discutat sau nu despre "problema" care o am eu....
Fetitza mea de 1 an si 4 luni merge la cresa de saptamana asta. la inceput toate bune si frumoase. De ieri, plange f. tare, de-mi rupe sufletul. Noaptea se trezeste speriata si striga "lasa" (adica "lasa-ma") sau "gata", plange, tremura uneori....
Este clar ca ceva sau cineva a speriat-o sau a stresat-o in timpul zilei la cresa. Pana acum nu s-a intamplat niciodata sa aiba cosmaruri. Din contra, zambea in somn....
Mi-este tare teama ca aceasta schimbare, intrarea in colectivitate, absenta parintilor, sa nu o marcheze si sa-i faca rau.
Sau e doar ceva temporar, pana se acomodeaza cu noul program???
Daca ai putea sa-mi raspunzi as fi super incantata si linistita.
Multumesc anticipat!
Cristina & Amalia (20.04.2004)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=47936" target="_blank"> Povestea nasterii
Poze Amalia
piticasigogosica spune:
Draga Carmen
Sunt ingrijorata din cauza faptului ca fetitza mea de 1 an si 7 luni dat fiind ca a asistat la multe certuri intre mine si tatal ei(tipete,urlete,plansul mamei si chiar alaptatul printre sughituri de plans...,dar nu violente)si cu ocazia ultimei "dispute"de acum 2 zile,se comporta "ciudat",de fapt normal in astfel de circumstante create de parintii mei :e extrem de nervoasa,tipa brusc si fara motiv,arunca jucarii sau daca ai dai ceva ce ea nu vrea il ia si pe urma il arunca,cauta sa iti atraga atentia asupra ei prin astfel de atitudini si chiar un ras fortat uneori.Nu mai are rabdare la joaca cu copii(de altfel e o fetitza sociabila) chiar si acolo tipa si in ultimele 2 zile nici nu a mancat normal.
Stiu ca sunt vinovata ca am accepta situatia actuala din casnicia mea unde "tatal" ar putea fi subiect de studiu pentru un caz de psihologie...patologic!
Asta e alta discutie...dar oricat de tare as fi,oricat de mult mi-as propune sa nu ma enevez,crede-ma ca sunt situatii imposibile.Am sa incerc insa spre binele fetitzei mele sa evit astfel de situatii!!!
Te rog mult sa-mi raspunzi si sa-mi dai un sfat.E grav?Cum as putea sa o ajut?
Irina
poze
Iri si Iris
ursuletul spune:
Draga Carmen,
In primul rand iti multumesc pentru te gandesti si la ceilalti, si iti rupi din timpul tau pentru a-i ajuta efectiv. E extraordinar ce faci tu aici!
Imi permit sa "abuzez" de bunavointa ta pentru a-ti cere un sfat in privinta baietelului meu de 3 ani, Andrei.
Andrei se speria de sunete de cand era bebelus: de fosnetul unei pungi, cand tragem perdeaua etc. Era un chin pentru el cand dadeam cu aspiratorul, o tinea numai intr-un plans.
Chiar daca acum nu se mai sperie asa usor, tot il deranjeaza zgomotele. Cand dau cu aspiratorul pleaca in camera cea mai indepartata; daca tipa un copil in apropierea lui, se sperie si plange, uneori are reactii nervoase (il loveste pe copilul respectiv).
Noi suntem o familie linistita, de oameni foarte calmi. Eu sunt casnica si am grija de el (e copil unic). Sotul isi petrece mare parte din timpul liber cu noi: citit, parc, se joaca cu el. In fine, ne straduim sa fie fericit si sa se simta iubit.
Inainte de vacanta a mers 3-4 luni la gradi fara probleme, de-abia astepta. La revenirea din vacanta insa, in prima zi de gradinita a plans incontinuu, si ne-a zis ca din cauza ca copiii cantau si faceau galagie. Iar acuma refuza sa mai mearga la gradinita. Dupa ce la inceput "ne-a bagat" diverse motive, acuma zice ca nu-i place ca sunt multi copii si fac galagie.
Ce am putea sa facem ? Cred ca problema cu gradinita tine si de faptul ca a fost in vacanta si a fost cam rasfatat pe acolo, dar sensibilitatea la zgomote ne nelinisteste.
Multumesc mult pentru ajutor.
Cami&Andrei
karmen spune:
Bulina buclucasa,
suptul degetului este un comportament regresiv, de intoarcere la perioada suptului. Copilul se simte confortabil apeland la acest gest. Sunt copii care isi sug degetul si la varste mai mari. Poate copilul a trait intens o frustrare in primii 2 ani, legata de supt (i s-a luat brusc biberonul , suzeta sau sanul). Daca i s-a intamplat asa ceva va manifesta si ca adult comnportamnte de tip compensativ suptului (rosul unghiilor, mancat excesiv, fumat, etc).
Carmen Ghilescu
karmen spune:
Acris,
fetita ta este marcata de aceasta schimbare si de aceea se vad si efecte in plan subconstient (visele). Atata tip cat nu sunt urme de suferinta psihica repetate frecvent(plans excesiv, refuz de a pleca de acasa, lipsa apetitului, scadere in greutate) eu zic ca aceste vise agitate fac parte din perioada normala de adaptare la aceasta schimbare.
Carmen Ghilescu
karmen spune:
Piticasigogosica,
fetita ta se comporta asa pentru ca simte o stare de tensiune in casa. Asista la tot felul de dipute, la manifestari ale agresivitatii verbale si deci imita astfel de comportamente. E stresata de aceasta situatie, ca si voi de altfel. Trebuie sa faci cumva sa o tii departe de astfel de scene si sa va rezolvati conflictele in lipsa ei. E prea mica ca sa inteleaga ce se petrece asa ca mai bine deocamdata evita certurile in prezenta ei.
Carmen Ghilescu
codritu spune:
Nu am citit toate capitolele asa ca imi cer scuze daca s-a mai discutat pe tema asta. Baietelul meu are 1 an si 6 luni si si-a schimbat compartamentul, adica plange aproape isteric daca nu i se face ce vrea el, daca nu i se da ce vrea el, se da cu fundul de pamant si incepe sa planga din ce in ce mai tare cu sau fara lacrimi. Oare este ceva trecator sau de ce a inceput brusc sa faca asa? Este la gradinita din martie cand am inceput eu serviciul, dar crizele astea de isterie l-au apucat doar acum.
In legatura cu suptul degetului, el sugea degetul doar seara inainte de culcare acum a inceput sa o faca si in timpul zilei mai ales cand are momente de frustrare. L-am alaptat la san pana acum 2 luni cand a renuntat el la supt, deci nu l-am rupt de la san, iar biberon sau suzeta nu a vrut nici sa se uite la ele.
Sanatate multa la toti bb-ii!
Tudorel
acris spune:
Karmen, multumesc din suflet pt. raspuns.
Din pacate fetitza mea sufera enorm pe zi ce trece..nu mai mananca, nu mai rade, ce sa mai...nu mai este copilul care era inainte, plin de viatza si tot timpul cu zambetul pe buze.
Zilele astea a facut o indigestie crunta de la mancarea de acolo .
Pe langa toate astea, cand vine cineva in vizita la noi sau noi ne ducem in vizita, plange cu suspine si sta agatata de noi. Ii este teama ca plecam si o lasam acolo.
Ce zici, merita sa o mai ducem la cresa??? Sufera prea mult si numai pot de mila ei....
Cristina & Amalia (20.04.2004)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=47936" target="_blank"> Povestea nasterii
Poze Amalia
karmen spune:
Acris,
inseamna ca e inca prea mica pentru aceasta provocare (cresa). Daca ai cu cine s-o lasi renunta la cresa o perioada si incearca mai tarziu, aproape de varsta de 2 ani. Sigur ca se va acomoda si acum dar cu ce pret? Poate gasesti solutia potrivita s-o scutesti de aceasta suferinta.
Perioada de adaptare de obicei variaza intre 1 luna si 3 luni.
Carmen Ghilescu