Cainele in casa...
Buna !
Ne-am luat de o saptamana o catelusa Fox-Terrier tare draguta. E inca micuta, are doar 2 luni si noi suntem incepatori si nu stim ce trebuie si ce nu trebuie facut. Exista printre voi iubitori de animale care ne pot da cateva sfaturi?
Noi o scoatem pe terasa si prin gradina sa faca pis dar mai face si prin casa. Exista la varsta asta semne care sa ne arate ca vrea pis? De cate ori pe zi e bine sa-i dam de mancare?
Noi am cumparat-o de la cineva care o tinea tot timpul afara impreuna cu alti cainii mari, in mizerie,... a fost despartita de mama ei la 4 saptamani. Acum arata mult mai bine dar nu prea stim cum sa o dresam , asa ca orice sfat e binevenit.
Multumesc
Nicoll
Raspunsuri
amik spune:
buna!pai daca fostii stapani o tineau in mizerie presupun ca nici nu s-au ocupat de vaccinari, etc.daca o duceti voi la medic, el va va sfatui in privinta meselor, alimentelor. cat e mica mesele vor fi mai dese.pe masura ce creste va manca de doua ori pe zi-cel putin eu asa mi-am obisnuit cainele.semne ca ar face pipi?de obiicei dupa ce mananca/se trezeste din somn e bine sa o dcui la locul ei de pipi sau sa o scoti la plimbare, depinde cum aveti voi tabieturile.de dresaj nu stiu ce sa iti spun avand in vedere ca bichonul meu este varza la capitolul asta.cred ca cel mai bine te documentezi in privinta rasei, tendintele de personalitate pe care le are,incerci sa fii ferma si sa ii impui anumite reguli de acum...mai tarziu iti va fi greu daca vei incerca atunci sa o educi!
nu stiu cat te-am ajutat...sa va traiasca catelusa!
Alexandra mare si Alexandra mica(10 iulie 2003)
http://community.webshots.com/user/alexandracojocaru
maraki spune:
Cea mai buna solutie este sa o duceti la veterinar pt deparazitare, vaccinare...medicul o sa va spuna ce mancare trebuie sa.i dati .Dupa primul vaccin stiu ca nu trebuie scos afara pana la urmatorul care parca are loc la diferenta de o luna? Mancare este preferabil orez fiert cu carne de vita( tocata foarte marunt), lapte...castronelul de apa proaspata sa nu-i lipseasca ...si carnea de pui fiarta si tocata marunt este buna ...Important este sa ajungeti la veterinar cat mai repede pt ca este obligatoriu sa fie vaccinat sa nu faca parvoviroza care este o boala foarte foarte periculoasa si nu scapa...Eu am obinuit canisul meu sa faca pe balcon pt ca nu puteam sa il scot atat de des afara cat a fost mic...intr.o luna jumate cerea singur la balcon cand avea nevoie ....cum facea in casa cum il duceam pe balcon si asa s.a invatat...sa va traiasca si sa va bucurati de el!!!
Monica
http://community.webshots.com/user/maraki36
nicoll spune:
Multumim !
Are carnet de sanatate, are vaccinele la zi... fostul stapan tinea caini afara, nu-i spala (asta era stilul lui )... dar mergea la veterinar pentru vaccinari si deparazitari. Noi i-am dat lapte si i-a mers burta si ne-a spus veterinarul ca asta inseamna ca e carnivor si mananca numai carne. Deocamdata i-am dat doar mancare uscata si conserva pt caini, dar daca ii dau cartofi cu sos de care am mancat noi pateste ceva? De ex. azi dimineata i-am dat salam si a vomitat. Cum e mai bine sa-i dau bucatele mici sau sa o las pe ea sa infulece cum vrea? Poate sunt intrebari stupide , dar mai bine intreb decat sa fac vreo prostie.
Monica, tu ai dus cainele tau la veterinar in De? Platesti impozit sau ceva taxe?
Nicoll
Leditia spune:
nicoll sa-ti traiasca!
Nu-i da cartofi sau salam ii fac rau.
Poti sa-i dai orez cu carnita si un morcov ras..sau mancare speciala pt caini..Da nu fasole,varza,cartofi,salam,cremvusti..ma rog...nu mezeluri!Poti sa-i dai si out,branzica,iaurt cu mamaliguta(nu paine)..dar parerea mea e sa nu-i dai mancare de-a ta facuta cu diferite condimente.
Eu cand aveam catel ii dadeam granule si conserve si ii faceam acasa orez cu un morcov ras si carnita.Sau ii faceam mamaliguta si o amestecam cu iaurt sau branzica..
Nu ii da oase de pui!
Nu ii da carne de porc.Nimic de porc..e toxica pt ei!
Poti sa-i iei oase de vita..sa roada la ele acolo..sau pe care i le fierbi in prealabil in apa pt orez..
poti sa-i dai si fructe..de ex.banana..
Nu-i bine sa-i dai dulciuri..
Cu pipi..pai e bine cand se trezeste sa iesi cu el afara sau unde vrei sa-l obisnuiesti..si cand face e bine sa-l lauzi si sa-l mangai si chiar sa-i dai o granula ca rasplata.
Dupa fiecare masa il duci iar..cam dupa 10min dupa masa..cam face..
Fiind micut o sa-ti faca si intre mese..deci e bine sa-l mai scoti..
Dar dimineata,dupa mese si seara inainte de culcare trebuie neaparat.
E si un subiect cu prietenii omului mai jos parca.Sigur de acolo primesti mai multe sfaturi.Cu dresajul?Rabdare iti trebuie..cainii invata..dar trebuie totul prin joaca,nu impus si nu cu bataie,ci cu rasplata.Depinde si de temperamentul cainelui..al tau e tare energic si trebuie scos mult afara,socializat cu copii si alti catei..
Aaa si sa-i iei multe jucarii de ros..asta ca nu nu-ti roada mobila,hainele,pantofii..etc....Si nu trebuie lasat prea mult timp singur..sufera enorm de mult!
Mai mult nu stiu ce sa-ti mai zic..sa-ti traiasca si sa aveti grija de el.
Pupici cu lipici.
Am uitat..nu-i da mancare cu duiumul,un caine obez e un caine cu multe probleme de sanatate..pe cutiile de mancare si pe pungile cu granule se specifica cat se da in functie de rasa si varsta..Sa-i iei granule pt juniori.
Gata..pupici.
Judecand prea mult oamenii,uiti sa iubesti!!!
Ajutati un OM sa traiasca!
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=43117
maraki spune:
Nicoll eu am crescut catzelul in ro si l-am adus aici cand avea 9 ani( acum are 12 ).Platesc impozit anual 80 euro in schimb vizitele la veterinar, deparazitarile,vaccinul, sant scumpe.Ma mai cert eu cu nemtii uneori daca nu strang afara cand face kk dar in rest e totul ok Leditia a scris foarte bine ce trebuie sa faci cu catzelusul.
Monica
maraki spune:
Mancarea trebuie sa fie bucatele mici iar granulele daca nu le poate manca bine asa in stare solida , le poti inmuia in apa calduta...asa m-a sfatuit pe mine cineva si le-a mancat fara probleme ...asta l-a inceput ca sa nu devina obicei...
Monica
Emi si mami spune:
Buna!
Te-au sfatuit bine fetele in privinta mancarii.
- NIMIC de porc (le cade blanita si isi fac varza ficatul)
- fara oase de pui (se fac aschii si le pot perfora intestinul)
- papica granule pentru juniori (in cantitatea corecta)
- orez cu carnita (poate fi si tocata, daca e de vita)
- morcovi...
Cainii pot bea lapte, dar cei mai multi sunt alergici la lactoza si atunci se cufuresc daca le dai lapte normal (cum a facut si puisorul tau). Deci ia lapte praf special pentru caini, se gaseste la orice Pet Shop.
Puisorul tau e mititel, mai are inca nevoie de lapte, ca sa aiba suficient calciu in perioada de crestere.
Poti sa-i fierbi orez cu lapte din asta si sa-i pui 1 lingura de miere, ii face foarte bine si o sa manance de n-o sa-i ajunga burtica. Noi asa am facut cand a avut Tora noastra puisori si am crescut 8 puisori super.
Cu dresajul: in afara de cateva notiuni de baza, cum e pipi-caca, dresajul nu se incepe pana la 6 luni. Pana atunci, cainele nu e pregatit.
Ideile de baza ale dresajului:
- cainii traiesc in haite
- haita are o structura ierarhica
- de accea, unul dintre scopurile dresajului este sa te impui in fata cainelui (asta nu inseamna sa-l dai de pereti, dar nici sa-l pupi in fund - ai vazut vreun sef de haita care se gudura pe langa ceilalti caini?)
- obtii rezultate foarte bune prin motivarea pozitiva, cu mancare
- dar trebuie sa aplici si motivarea negativa (cainele trebuie sa stie ca, daca face ceea ce-i spui, e super, primeste mancare, mangaieri si toate cele, dar, daca nu face, e nasol - aspect care lipseste in general din dresaj si are ca rezultat faptul ca respectivul caine asculta daca vrea sa primeasca recompensa, iar, daca nu-l intereseaza, face ce vrea el)
- cainele trebuie sa aiba niste comenzi scurte, precise, bine stabilite - nu vorbi cu el in fraze Kantiene, ca nu va intelegeti
- fii ferma in orice faci/spui, odata regulile stabilite nu te abate de la ele decat in cazuri speciale (cand e bolnav, de ex)
- rasa asta e foarte energica si are tendinta de a ROADE si de a SAPA, chestii care trebuie contracarate in casa, deci nu-i lasati la indemana pantofi, manusi, etc
Nu-mi mai vine nici o idee deocamdata.
Astept rosiile de la cei care cred ca un caine se educa numai cu delicatete si finete.
Repet, nu fiti excesivi de duri, dar nu uita faptul ca tu il hranesti, sta in casa ta si tu esti seful "haitei".
Dresajul nu exclude un puternic atasament intre caine si stapan. Noi o iubim pe Tora ca pe ochii din cap.
Va pupam si multa sanatate si viata lunga puisorului vostru!
Leditia spune:
Mey un caine batut e un caine fricos..si de frica nu invata.Io ma jucam cu ea..si o dresam..e adevarat ca nu pt concursuri,da acolo cat de cat..sa stie sa sada,sa mearga la locu ei,sa nu faca in casa,sa ceara afara,sa stea culcat,sa astepte,sa mearga la pas..cam astea..
Daca nu asculta..nu trecea la locu ei,sau o prindeam cu ceva in gura ce nu trebuia..nu ma duceam la ea s-o bat,ii spuneam sa treaca la locu ei sau sa fie cuminte(nu e voie!),dupa caz..si loveam cu un sul de ziar marginea patului..
Flebetea mea ramane boxerul..
Emi si mami spune:
Asa o fi. Dar Tora noastra nu e fricoasa nici... de frica.
Gradul de "corectie" depinde de firea cainelui. Daca e dominant, asa cum e Tora, nu te descurci altfel. Iti spun din experienta. Schnauzerii sunt si foarte independenti si pur si simplu NU FAC decat ce vor ei daca nu te stiu de sef.
Si terrierii sunt foarte independenti...
Am auzit ca boxerii si ciobanestii germani sunt mai maleabili.
Leditia spune:
E talie mare?
Stiu ca-s mai incapatanati si fac numai ce vor ei..
Boxerul e foarte scump,desi e mare..e tare cuminte.Io n-am vazut un boxer sa muste.Am un boxer mascul in blocul vecin si ma mai intalnesc dim. cu el...ne jucam si tare mult imi place de el.Prima data cand a venit la mine mi s-au inmuiat genunchii..ca fiind mascul e tare mare..da cand am pus mana pe el si a inceput sa se guture pe langa mine..mama ce dulceata...
Pupici cu lipici.