Mamici de septembrie - octombrie 2005 (17)
Raspunsuri - Pagina 12
miflore spune:
Martta, si eu iti tin pumnii, sa vii cu vesti bune! Cand poti, scrie-ne ce-ai mai facut! 

Mihaela 12+
LiaMia spune:
Salutare!
Ioana, nu mi-ai raspuns la intrebare: de ce trebuie sa repeti analiza de compatibilitate intre grupele voastre de sange in luna a saptea (tu+sot)? Mie nu mi-a zis ca ar trebui repetata...
Norina, legea este in general favorabila majoritatii si nu e nimemi impotriva binelui general, dar nici pentru raul personal. Si eu vreau sa stau cu bb acasa macar pana la un an de zile si nu sa mi se arunce in fata ca "daca e mai rentabil financiar la servici, apoi sa-mi angajez bona". Te rog sa nu ne iei in nume de rau, ca sigur nu asta a fost intentia celor care am postat pe acest subiect! 
Referitor la ceea ce ne-a relatat pe scurt Mihaela privind CCM la nivel national, cred ca ar mai fi de adaugat faptul ca deschide posibilitatea negocierii cu angajatorul a sustinerii ch.cu gradinita, pana la varsta de 6 ani. Aceasta deoarece, cf.art.17 (2)"femeile care au in ingrijire copil de pana la 6 ani pot lucra cu 1/2 norma, daca nu beneficiaza de cresa sau camin, fara a le fi afectate drepturile ce decurg din calitatea de salariat. Timpul in care au fost incadrate in aceste conditii se considera, la calculul vechimii in munca, timp lucrat cu o norma intreaga."
In aceste conditii, cred ca exista angajatori care sa considere mai economic/rentabil sa te 'exploateze' opt ore pe zi in loc de patru in schimbul - prin negociere, ca doar o sa ne aparam interesele - ori a majorarii salariului pentru a putea sustine ch.cu cresa sau gradinita, sau prin decontarea ch.cu institutionalizarea copilului.
Pupici tuturor,
LiaMia
Ioana75 spune:
LiaMia, habar n-am de ce mi-au zis cei de la Hematologie sa repet analiza de compatibilitate. Iar aseara, la doctorita noua, am turuit incontinuu spunindu-i povestea sarcinii mele, si nu am intrebat-o decit ce aveam notat pe hirtie sa o intreb. Incep sa-mi fac lista cu intrebari pentru data viitoare si sper sa nu mai uit
.
Ioana
mihaela_e spune:
LiaMia, modul in care ai interpretat tu art. 17 al 2 din CCMN este pe jumatate corect. Este corect in sensul ca timpul in care lucrezi 1/2 norma (pana implineste copilul 6 ani) se considera vechime in munca in conditii de lucru cu norma intreaga. Asta este avantajul. Insa, daca lucrezi cu 1/2 de norma evident ca si salariul, concediul si celelalte drepturi (ma gandesc chiar si tichetele de masa) se acorda proportional cu timpul lucrat, deci aici nu mai esti considerata cu norma intreaga. Asa ca nu stiu care este avantajul. Doar sa-ti gasesti alte job-uri part-time care sa-ti completeze veniturile, si pe care le poti desfasura in timpul in care stai acasa cu bb.
M-am uitat si in Legea privind maternitatea la locul de munca. Si aici, tot la art. 17 se prevede obligativitatea angajatorului de a acorda 2 pauze zilnice de alaptare de cate o ora (2 ore pe zi) timp in care se include timpul dus-intors de deplasare de la locul in care se afla copilul. La cererea mamei, aceste doua ore pot fi scazute din durata normala a timpului de lucru (deci sa lucreze 6 ore pe zi) fara a-i fi afectate mamei salariul sau vechimea in munca. Deci, aceeasi Marie cu alta palarie ca in CCMN.
Asa ca daca se intampla ceva cu CCMN avem legea in vigoare si puteti beneficia in mod legal de un program de 6 ore pe zi.
norina spune:
Scuze pt intarzierea raspunsului, dar eu intru mai rar..promit sa nu mai fac
Deocamdata, nu am informatii concrete, doar asa mi s-a spus si mie de la personal, ca de de la anul se schimba treaba.. daca n-o fi asa..sorry, dar mi s-ar parea super-corect. Nici pe angajatori nu-i avantajeaza situatia, fiecare ar vrea sa te intorci cat mai repede la serviciu si in acelasi timp sunt constienti ca (in cazul nostru - in provincie) nu te poti intoarce la serviciu pe aceeasi bani pe care ii iei stand acasa. Cam asa e situatia pe aici... Cu siguranta va anunt daca aflu ceva inaintea voastra si sa speram ca va fi bine pt toata lumea.2. As dori si eu o informatie de la fetele din Bucuresti. Poate cineva sa-mi dea relatii despre dr. Ancar Benedict? Va rog mult de tot 

LiaMia spune:
Mihaela, modul in care am interpretat eu este opinia mea, asa cum ceea ce ai interpretat tu este opinia ta. Nu sunt jurist, dar pentru mine "fara a le fi afectate drepturile ce decurg din calitatea de salariat", ca si in cazul programului redus la sase ore din opt, inseamna ca nu sunt afectate nici concediul de odihna, nici salariul si nici alte drepturi.
Oricum, fiecare angajator va fi foarte precaut cu aceste prevederi si va incerca evident sa ofere cat mai putin din cat ofera legea.
depinde de fiecare angajat in aceasta situatie sa se informeze si sa puna problema de o maniera cat mai favorabila lui si familiei lui.
Ioana, merci de raspuns! Si mie mi-a dat doctorul cel nou analizele in completare de care ai amintit tu mai devreme.
LiaMia
didita spune:
Buna fetelor si bebeilor!!!
N-am mai scris demult ca m-au suparat doftorii si nu mai aveam chef sa vorbesc de sarcina (motiv pt care am si ratat niste capitole...) Nu am probleme cu bebe, dar cu partea administrativa legata de sarcina si a trebuit sa ma rog de ei sa-mi faca hartiile...
Saptamana trecuta l-am vazut si eu pe bebe cum statea picior peste picior la cei 5 cm ai lui!!! E un dulce (nu ca-i al meu, dar asa este!) Ca sa-lmasoare cum trebuie m-a inghioldit sa-l faca sa-si schimbe pozitia, dar n-a fost chip sa-l convinga. Pana la urma mi-a facut o vaginala si a vazut tot ce trebuia si totul se prezinta bine! Veste f buna. A doua veste buna pt noi e ca e unul singur (la noi fiind al treilea si antecedente de gemeni in familia sotului).
Nanadana snici eu nu sunt imunizata la toxo si am mers la vampir la 3 saptamani de fiecare data. Am mancat mornal si facand atentie la igiena (oricum carne in sange nu mi-a placut niciodata). Am fost in vizita la persoane cu pisici si m-am ferit sa le mangai sau sa se suie pe mine si n-am avut probleme. Deci situatia nu e chiar asa de neagra. Cel mai complicat mi se pare sa merg la laborator!
Cat despre fetele care se plang de indenizatia care se da in Romania... Si mie mi se pare mai corect sa se dea un procent din salariu cu o suma minima pt cei cu salarii f mici.
Nu stiu daca va linisteste cu ceva , dar sa stiti ca nici in alte tari situatia nu este mult mai favorabila. In Franta de ex indemnizatia este de 362 de euro pe luna timp de 3 ani, la care se pot adauga alocatiile pt copii (dar care ai dreptul si daca muncesti, in functie de salariu)in conditiile in care salariu minim este de 900 si ceva de euro net. Despre nivelul de trai si cheltuileile curente cred ca nu e cazul sa va mai povestesc. Indemnizatia nu este deloc functie de salariu si este platita de acelasi organism ca si alocatiile. In plus in Franta poti adauga la anii de munca 2 ani de vechime pt fiecare copil pe care l-ai crescut pana la 9 ani (deci poti lucra mai putin de 42.5 ani pt a avea pensia intreaga) In schimb daca iti iei concediu de ingrijire ... adio toate avantajele.
didita
dana_lucia spune:
Buna fetelor, uite ca va spun si eu pe scurt despre cum e pe aici cu mamicile care si lucreaza (cazul meu). Primele 4 luni de zile salariul il primesti 100% apoi ai dreptul la concediu de odihna (42 zile lucratoare anual) evident tot cu salariul 100% deci in principiu primele 6 luni ai salariul 100%. Apoi se primeste in afara de alocatie care aici e data de primarii, o suma de bani de la angajator (in cazul insitutilor de stat mai ales, si cazul meu si al sotului) pentru plata caminului copilului, suma pe care Olanda tocmai a marit-o chiar acum o saptamina printr-o lege speciala. De asemenea aici (sau cel putin la institutul de cercetare unde eu lucrez) este foarte normal ca mamele(sau tatii) sa isi ia si concediul de parinte(ouderschapverlof) si e relativ usor de stat pina pe la un an acasa. De asemenea dupa maternitate ai sansa sa alegi sa lucrezi 3,4 zile doar saptaminal (este si planul meu) fara sa intimpini nici un fel de problema. Cam asa stau lucrurile in tara lalelelor si mai exact din punctul meu de vedere aici.
Probabil ca nu va ajuta prea mult ce am scris eu dar oricum va puteti face o idee poate si despre un alt sistem.
S-auzim numai de bine!
Dana_lucia, sapt. 11
Ioana75 spune:
Fetelor, la mamicile de iulie-august conduc baietii cu 28 la 16. Si sint cel putin vreo 3 mamici care la eco de 20 de saptamini si-au schimbat carutul din roz in albastru
. Acum sint si eu curioasa daca peste 4 saptamini o sa-mi zica ca-i baiat.
dana, didita, multumim ca ne-ati povestit cum e pe la voi cu CIC.
Martta, te asteptam cu vesti
Ioana