Nu imi impart copilul!
Raspunsuri - Pagina 2
Dorsilia spune:
votez pentru limitarea precisa a rolurilor...bunicii sunt bunici parintii sa fie parinti. Roluri diferite, implicari diferite, copilul sa nu fie minge de pingping sau sa traga toti de el, "mama" sa fie si bunica si mamica. Eu am aceeasi dilema cu parintii mei care sunt extrem de "hipnotizati"de puiutul meu si mai nou vin de 2 ori pe saptamana la noi, stau cate 3 ore si ceva, timp in care-l morfolesc si tavalesc pe toate partile, il gadila, ii chitaie, e un talmes balmes la noi, si-o forfoteala ce ma face ca dupa ce pleaca sa ma prabusesc intr-un fotoliu obosita. Mama vorbeste mult si tare si face ca titirezu prin casa, inspecteaza tot, intreaba ce papa Danut, da sfaturi, gusta din mancarea ce i-o fac eu, zice ca nu are gust deloc si se mira c-o mananca asta micu, ca ea nu facea asa....trag de el de la unul la altul sa-l ia in brate, incat asta micu pana la urma ii da la o parte si tipa cu mainile intinse la mine sa-l iau in brate, are aproape 8 lunisoare. Nu ma supara ca e iubit insa parca e prea de tot. e prea asediat. Toata ziua bat apropoul sa-l ducem la ei, ca stau la casa, la 70 de km de timisoara, iar noi stam la bloc. Ar fi ok la casa insa influentele nu sunt ok si stiu ca o data ce l-as duce l-ar creste dupa capul ei....atat in ce priveste educarea cat si alimentarea, si nu sunt de acord cu pricipiile ei nici alimentare nici educative. mancarea cea mai buna e cea mai grasa si cu cat mai multe adaosuri nenaturale, sare, zahar la greu, iar educatia se face folosindu-l pe NU din belsug. Eu vreau sa incerc altfel
pupi
BESTUTZA spune:
Draga Aldona, e minunat ce spui numai ca e ca in economie cu modelul ideal, cererea sa fie egala cu oferta si atunci totul e superok!
Adelamaria, eh acum numai ca te gandesti ca o sa il ai!Dar sa il si ai sa vezi ca iti vine sa musti in carne vie!!
E minunat sa vorbesti, sa comunici! Numai sa ai cu cine ! Ca intr-o comunicare exista emitzator , receptor si cod , nu? SOCRELE IN GENERAL, SUNT DOAR PE POST DE EMITZATOR!!
Si eu sunt pentru si am procedat in consecinta!
Dar ce te faci cand iti spune in fatza, "da sigur ca da" si face exact invers!
Pe urma tu perplex ca te astepti ca o vorba sa fie vorba ,pt ca se stabilisera reguli pe care nimeni sa nu le incalce,tzi se dau replici de te doare mintea si ramai si te intrebi ce mai poti face!
Noi suntem pusi in situatia cu totul nefericita de a sta cu bunica sotzului, care este un fel de ..nici nu stiu cum pot sa ii spun...in aparentza plina de dragalasenie ,iar in discutiile cu te miri cine incepe si arunca niste perle ...
Uite o sa va dau exemple de comunicare -deci stabilim ce imi convine si ce nu, plus argumente - nu asa pur si simplu;
Stabilim ca noi suntem alta generatzie si sa nu mai spuna:" nu face tu baiatul mamei asta , ca nu e treaba de barbatzi" pentru ca si eu ca femeie il ajut in toate treburile lui: fac piatza si veneam cu carutzul de piatza gravida fiind in 5 luni!Sudam , punem gresie , fainatza AMANDOI si nici unul nu avem nici in clin nici in maneca cu meseriile asta , dar pt ca ne-au dus mesterii cu vorba nu am avut incotro!
Amandoi , fara sa ne ajute NIMENI am facut o baie cap -coada plus instalatzia de incalzire centrala cu tot pus calorifere, intins tzeava , cumparat,etc!
Stateam seara in pat si facem schitze de mobila! Eu ma duceam ma intereseam de scule , de modele , masuri si seara cand ne vedeam de la serviciu puneam la "dosar" ce adunasem! Si asa ne-am facut ditamai dulapoiul ca venea bb si nu avem sa dam 12 mil pe unul,si ma rog de acolo ne-am facut si biblioteca si mai multe!!
Astea vi le spun ca nici unul din noi nu suntem genul de oamnei care asteapta de la parintzi sau dc pune unul mana pe ceva celalat se uita !
Deci revin amandoi ne ajutam unul pe altul in toate ! Nu exista nu fac aia ca asta nu e treaaba mea!Sau vin de la serviciu si nu manaic pana nu imi pune sotzia sa maninc!
Ei bine stabilim regulile astea si venim noi intr-o seara de la cumparaturi si mie imi era cam rau !Dragul meu sotz ma vede si ma intreaba dc mi-e foame , ii spun nu ca ma simt cam rau si o sa-mi fac mai tarziu un ceai, dar dupa ce desfac cumparaturile!
El isi pusese in farfurie ca era cam hamesit- se ridca sa imi puna la incalzit ibricul cu ceai, la care doamna bunica -care desi are 80 de ani e super valida si omniprezenta- zice imperativ:"Stai jos si mananca!" BIneinteles ca el si-a vazut in continuare de ceai si eu am plecat din bucatarie si dusa am fost in casa ! Si nu am zis nimic toata saptmana ! Taceam si nu raspundeaam decat sec la ce ma intreba!
Ca vineri , venind de la serviciu -vinerea am la scoala program mai scurt- intru in casa cu un ditamai sacosele. le pun jos si ma aplec sa ma descalt si o aud vorbind la telefon si nu m-a auzit cand am intrat:
" nu stiu ce face ca de o saptamana nu vorbeste, -auzi de la ce- intre timp sotul meu ii spusese ca sunt suparata ca se baga in orice discutzie si are opinii rautaciose, replica fiind Si ce i-a cazut galonul?"- si ma rog povesteste cum am venit si ajunge la faza cu ceaiul."Se ridica PROSTANACUL SA O SERVEASCA! Si eu i-am zis sa stea jos ca abia se asezase sa manance"
E, atunci mi-a sarit tzandara si am intrat in camera si i-am zis c nu credeam ca poate sa faca cineva asa ceva! Adica stam in aceeasi casa si ne spionam unul pe altul ca sa avem ce discuta la telefon? Si in termenii astia? Cum adica eu dc il ajut pe el sunt prostanca? "
SI ii aduc aminte ca incalca regulile si eu dc continua in stilul asta ma mut! Replica :" Asta ai vrut de la inceput , sa ne indepartezi baiatul de noi, parintzii-asta in conditziile inc are noi stam cu ea-si acum vrei sa-l instigi impotriva noastra!
Si numai din astea !
Si a continuat numai asa : pune sotul meu mana pe ceva , ii ia din mana ca face ea , ii spun sa imi lase rufele in masina ca mi le intind cand vin, le gasesc intinse si calcate ! Replica" am vrut sa te ajut,"
Vine cineva in vizita si vorbim despre treburi placute si neplacute , spun : imi place sa calc si sa spal vase , mancare nu ma omor,"
Replica : " lasa ca nu te-ai omorat cu calcatul",
Ii spun ca dc face mancare si pt noi sa ne faca fara ulei si ma rog de regim! Dc nu poate sa ma lase ca fac eu ,pt ca sotzul meu are colesterolul ff mare si trigliceride care nu scad de doi ani si exista risc de boli cardiovasculare,!!
Replica,"pana acum nu a fost bolnav si o viatza a mancat cum am gatit eu , acum l=ai gasit tu bolnav!"
"Nu eu zic, analizele spun asta!"
Replica : sa-i dea dr medicamente!
Si as putea continua cu o multzime de altele...
Si in toamna mi-am zis ca in conditiile in care venea si bb nu se poate sa ne sa zic eu ceva si ea invers!
Si uite asa ne-am luat un teren de care i-am anuntzat cu tozii de Craciun ,-elegant, nu?- ca fiind cadoul pe care ni-l facem! A inceput sa planga sa a inceput ca asta am vrut de la inceput si vreau sa iau baitul si sa fac ce vreau din el si bla si bla!
Era pt prima data cand nu mai eram suparatzi! Si sotzul meu i-a zis ca face orice ca mie si copilului sa ne fie bine si la orice greseala in educatie pe care o vede facuta din cauza ei, plecam , vindem ternul si dam avans la casa si nu ne mai vede!
E si acum in fiecare zi la bb -focutza noastra face manie 6 saptamani- ca de ce il las sa planga, ca de ce nu il leg de picioare ,ca de unde moda asta sa faca tata baie , ca am un copil nervos-e cu asta a pus capac-micul are colici si normal plange in limite oarecum normal si cu mici peioade de varf, suportabil- si era cat pe ce sa pierd laptele,ca eu ca sa nu ma cer nu ziceam nimic si plangeam- si de atunci i-a spus sotzul meu ca aduce el copilul seara, restul sa ma lase ca noi il crestem cum credem si urmatoarea miscare gresita il face sa isi faca bagajele!
SI stie ca atunci cand spune ceva chiar face! Si asa e mult mai bine!
Faptul ca avem ceva al nostru nu o mai face sa se simta stampana pe miscarile noastre si a vzut ca nu prea ne sta nimeni in cale cand ne hoatarm sa facem ceva!
Uite ca m-am intins asa mult dar tb sa iei in calcul foarte multe lucruri atunci cand TREBUIE sa ai relatii cu cei din familie , mai ales dc ai ghinionul de a sta cu ei! Singura modalitate pe care o ai este sa le arati ca nu depinzi de nimeni!
Asta se intampla NUMAI SI NUMAI DACA nu exista AUTOCENZURA! Atunci cand consideri ca dc est parinte tzi se cuvine respect indiferent dc tu il acorzi sau nu noilor intrazi in familie!Tzi se cuvine respect prin faptul ca esti in varsta si potzi face si zice ce vrei !
Replica : " De ce pui si tu totul la sufelt? Nupoti sa treci cu vedere si sa zici ca sunt o baba proasta???E o vorba! Cate vorbe nu se spun pe lumea asta??"
Ei bine nu pot, si poate e vorba si de prostie iar eu sunt de principiul ca pe unde iese vorba itzi iese sufletul si asa cum itzi e vorba itiz este si sufletul, dar cred ca e vorba de prostie fff putzina si fff multa rautate!
SIMONABB spune:
Sol, si eu patesc la fel.
Acum copilul e mic, dar mai tirziu va incerca sa-l "cumpere" cu jucarii mai colorate, dulciuri mai bune si timp liber mai mult.
Si eu sunt in cautarea unui sfat pt o situatie similara.
multumesc
http://community.webshots.com/user/simonabb
sol spune:
comunicare intre nora si soacra?ok.eu ii spun ca nu imi place sa fie rea.oare ea va lua seama?desi are pretentii de mare doamna, de fapt este tot o femeie simpla, fara acea finete si intelepciune pe care o capeti avand in jur oameni de calitate-asta daca nu o ai in sange deja.deci nu stiu cat de mult isi da ea seama ca nu am de gand sa ii ascult rautatile la infinit.
mai nasol este ca, daca incepe sa bage strambe la al meu sot,s-ar putea sa devin fiara.am noroc ca el e mai detasat,desi nu neg ca s-ar putea sa il doara si pe el discutiile astea.cred ca tarie insa ca nu isi va pune vreodata caminul in joc pentru maica-sa.iar daca ar incerca macar sa ma faca vinovata pe mine de ceva, adica sa ii ia ei partea, uitati-va la mine, eu inapoi nu privesc.multumesc lui dumnezeu ca este inca baiat destept si ne iubim!
bottom line is: soacra, soacra tot poama acra.
roxanal spune:
Sol, draga mea, poate ar trebui sa te gandesti si la reversul medaliei..esti poate prea dependenta de puiul tau si de ceea ce inseamna el pentru tine...poate si ea gandeste la fel : uite, nor'mea, dupa ce ca sta toata ziua cu copilul, nici atunci cand mi-l da mie nu e instare sa mi-l lase...plus de asta, de obicei bunicii au impresia ca stiu tot ce trebuie ptr. cresterea si educarea nepotilor, ca de, nu au crescut si ei, 1, 2, etc copii ??...deci..incearca si detaseaza-te putin si descentralizeaza nevoia ta de a controla totul, inclusiv sentimentele si trairile altora...mai lasa-te in voia simturilor putin...daca lasi copilul la ea, lasa-l, poti sa-i spui cand il lasi tot ce tb sa stie, dar pe urma uita de el, zau, daca tot vrei sa te mai ocupi putin si de tine si de sot..daca stai cu gandul simintea otravita tot timul ca ce-i face, ce-i drege, n-ai facut nimika, zau...deci ori te hotarasti ca nu lasi copilul la ei, ori il lasi..ceea ce faci tu nu se cheama acum in nici un fel...nu da cu pietre, te rog, stiu ca poate parea dur ceea ce-ti spun eu dar daca cauti putin in adancul tau, o sa vezi ca simti nevoia sa te relaxezi, sa ai incredere putin si in altii, ca nu cred ca scopul lor in viata este sa te raneasca pe tine...pupici nenumarati si succes...
Roxana Lilea,mama Mariei 3 ani si ceva
clauditzadennis spune:
Eu l-am crescut pe Dennis singura si acum, la 2,8 ani avem "performanta" sa nu fi dormit o noapte fara el...sincer, uneori cred ca mi-ar prinde tare bine o pauza, un weekend doar pentru noi doi...din pacate ai nostri sunt destul de departe, asa ca la fiecare al doilea weekend mergem noi la ei, cu totii. Eu zic ca ar trebui sa te bucuri de momentele astea in care sunteti doar voi si sa-l lasi pe bebe si la bunici, ca doar voi ati hotarat asa...in ceea ce-o priveste pe soacra ta, incearca sa te detasezi putin si poate ajungi la concluzia ca n-o face cu rautate...pur si simplu asa e ea...iar de surclasat, n-o sa reuseasca niciodata..tu esti si vei fi mama acestui copil indiferent de situatiile prin care esti nevoita sa treci. In ceea ce priveste cadourile...eu una ma bucur de fiecare flecustet pe care i-l cumpara..de curand i-a luat un tricou cu maneca lunga cu Spiderman care-i place foarte tare si sunt incantata cand zice : unde e spidermanul de la Mioaia? Sanatate la bebici scumpici!
Claudia,soacra frumoasei Oti
Inger alb spune:
Eu am iubit bunica mai mult ca mama. Bunicile sunt mai lipicioase, mamele un pic mai dure! Acuma ma topesc de dorul lor. Sincer, ii multumesc lui D-zeu ca am o soacra minunata!
Ca sa fiu gospodina , studenta ,sotie si mamica este greu ,sa le fac pe toate. Fara ajutorul ei nu stiu ce mas face. Vorba lu mama, multumestete cu ce ai! (asta cele care iubesc soacra)
Mult noroc!
Jesus said, "Let the little children come to me" We love Jesus because He first love us.
mamioana spune:
Si noi ne crestem singuri copilul. Parintii mei sunt la 200km distanta, iar socrii la 80 km. Vin in vizita cam 1-2 ori pe luna.Uneori ma gandesc ca suntem vitregiti de soarta ca n-avem ajutorul parintilor in cresterea copilului. Citesc exemplele voastre si-mi dau seama ca nu e tocmai asa.Rau cand sunt aproape, rau cand sunt departe.
Eu le-am spus de la inceput bunicilor ca-mi cresc copilul cum vreau eu, dupa intuitie,dupa carte, si ei stiu ca sunt incapatanata.Soacra-mea a incercat de cateva ori sa-si dea cu parerea dar am pus-o imediat la punct.Mama e mai maleabila, ca toate mamele.Soacrele vor sa-si arate indeletnicirile lor deosebite in a creste un copil.
Intr-un fel o inteleg pe Sol,am si eu cateva exemple de rautati ale soacrei. Cand incepea Sebi sa vorbeasca, am surprins-o cum il invata sa-i spuna ei 'mama' iar mie 'Oana'. I-am taiat-o raspicat:'Eu sunt mama'.A tresarit cand m-a vazut dar n-a comentat nimic.
Apoi cand l-am invatat poezii(1,8 ani)mai punea si ea un vers la sfarsit si spunea:'Ce poezie frumoasa te-a invatat mamaia!' Si copilul normal spunea ca ea.
De asemenea am observat si o invidie a soacrei asupra mamei mele in ceea ce priveste baiatul si nu numai.Daca Sebi povesteste de bunicuta(mama mea)si-i spune mamaiei ce l-a invatat, aceasta incearca sa-i imite comportamentul si micile lor distractii.Iar eu ma infurii rau de tot din cauza asta.Am impresia ca o discrediteaza pe bunicuta si ca-mi induce copilul in eroare.
Si altele. Imi imaginez ca daca ar fi fost mai aproape de noi, ar fi fost mult mai multe.
Probabil sunt nimicuri, dar pe care noi, mamele, le punem la inima.
Copilul nici nu ma mai baga in seama cand sunt bunicii cu noi,la inceput ma durea un pic sufletul, de felul meu sunt mai posesiva, dar cred ca trebuie sa aiba o relatie buna si cu ei. Trebuie sa-i iubeasca neconditionat.
Sol, cred ca trebuie sa discuti cu soacra ta si sa-i spui ce te deranjeaza intr-adevar. Comunicarea e cea mai importanta. Daca nu poti tu, spune-i sotului sa poarte o discutie cu ea.Chiar daca e putin rautacioasa cu tine, fii sigura ca nu vrea raul copilului.Sunt convinsa ca-l iubeste si pentru ca-l are langa ea de 2 ori pe luna, e normal sa-i faca toate poftele.
mamioana si Sebastian(06.10.2002)