Analize sarcina
Raspunsuri - Pagina 2
lavi02 spune:
Hai sa vin si eu cu o explicatie de ce nu se dau aceste analize peste tot si la toata lumea.
Un motiv este ca sunt scumpe si nu sunt acoperite de asigurari. De-asta de exemplu doctorii care vor sa-si "testeze" pacientele (daca au sau nu bani) le dau o lista lunga de analize scumpe de facut sa vada daca le fac.
Alt motiv: in cartea mea Mama si pruncul, scrisa de un medic roman care traieste si lucreaza de ani buni in state scrie ca analizele pt gravide sunt alea pe care le stiti si voi: HLG, Rh, Grupa sanguina, Sumar de urina, glicemie, etc. Si ca analizele suplimentare se dau daca se considera ca exista risc crescut. De exemplu in carte zice ca citomegalovirusul apare in comunitati sarace, toxoplasmoza de la pisici dau daca mananci carne cruda, chlamidia e cu transmisie sexuala si daca cuplul e fidel nu are cum sa para. In plus chlamidia da pierderea sarcinii, deci daca nu ai pierdut nici o sarcina pana atunci n-are rost sa o faci. Listeria e tratabila cu antibiotic.
Alt motiv: majoritatea bolilor astora dau avort (deci daca pierzi sarcini te apuci sa le faci) sau malformatii pe care oricum le vezi mai tarziu la ecografii. Si daca ai boala oricum trebuie sa faci avort.
Rubeola e bine sa o faci (sa verifici anticorpul) daca nu stii sigur ca ai avut-o.
Eu am sa fac toxo si CMV dar numai IgM-ul (daca nu ai boala activa nu e nici un pericol) si ma mai gandesc la listeria. Rubeola stiu sigur ca am avut.
[Pt cine nu stie: IgG arata daca ai avut vreodata, IgM daca ai/ai avut recent]
Triplul test n-am sa-l fac pt ca am numai 26 de ani si cred ca riscurile genetice sunt mici. Si nu vreau sa iasa fals pozitiv sa ajung sa ma stresez sau sa fac amniocenteza degeaba.
Un alt motiv posibil: s-ar putea ca in orasele mai mici sa nu ai unde sa le faci.
Sfat pt fetele care n-au primit aceste analize: la urmatoarea consultatie spuneti dr ca ati auzit de aceste analize si intrebati-i daca considera ca trebuie sau nu facute.
Roxica - nu cred in chestia cu pierdutul de client, pt ca analizele ti le faci la un laborator, iar "client" esti tot al ginecologului din orasul tau.
Delia spune:
Lavi, eu nu cred ca lucrurile stau chiar asa: daca CMV apare numai in comunitati sarace atunci cum se explica Ig G pozitiv la 70 % din populatie.
Eu cred ca atunci cand devii o viitoare mamica e normal sa nu vrei sa risti nimic, respectiv mai bine imi fac analizele (chiar si culturile de col) decat sa ai un avort spontan si dupa aceea sa investighezi.
Fina mea care este profesoara a pierdut in 6 luni un copil din cauza Toxoplasmei iar chestia asta m-a marcat la vremea respectiva...
In totala lipsa de cunostinte intreb: oare in orase mari chiar nu e un centru privat unde se pot face?
Oricum intr-un final tot alegerea fiecareia dintre noi ramane.
Va pup dulce si va doresc tuturor multa sanatate!
Delia si
Codrin
mariamunteanu spune:
Lavi, vad ca esti bine informata. Eu mi-am facut analizele recomandate, printre care rubeola (IgG pozitiv, IgM negativ - inteleg ca nu e problema), toxoplasmoza, hepatite, HIV etc - toate bune. Listeria nu a considerat dr. necesar sa mi-o testeze desi i-am spus ca as vrea pt. ca am mancat ocazional branza feta, branza de burduf si pate de ficat. Stau cam ingrijorata, dar ma gandesc ca stie dr. ce stie si altfel e foarte meticulos. Ce parere ai ?
Multumesc,
Maria sapt.33+
lulu75 spune:
roxica stiu care e conceptia medicilor din Pitesti. Si eu am avut medicul de familie acolo si mi-a spus ca nu se fac aceste analize, dar ca au fost mamici care au avut toxoplasmoza, au avortat copilul, apoi s-au tratat si celalalt copil a fost ok. Eu m-am ingrozit, mai ales ca am avut de-a lungul timpului pisicute si imi doream ACEST copil. Acum mi-am facut analizele aici la Bucuresti si sunt linistita. Asa ca daca poti...ar fi bine sa le faci.
Luminita
21 saptamani
www.geocities.com/gcirceag (filmele mele pentru bebei si parinti)
lulu75 spune:
Va multumesc pentru sfaturi. Mi-am facut analizele si au iesit OK.
Luminita
22 saptamani