Despre Japonia
Raspunsuri - Pagina 6
Julie spune:
Baga zonele repede! Hokuriku ma intereseaza in primul rand, desi e bine de stiut pt. toata Jap. Da, cred ca am sa ma duc la medicul nostru sa il intreb de vaccin pt. noi, batranii. Nu cred sa coste mai mult decat "oreionul" (vreo 6000), desi nu banii sunt problema, ci lenea noastra...
Lia spune:
In districtele Shikoku,Chiugoku si Kyushu au mai existat oarece cazuri de encefalita japoneza.Eu joi merg sa-i fac lu' iepu' DTP-ul din nou si atunci voi discuta cu omu' si despre encefalita japoneza.
EAPOPESCU-exista program national de vaccinari(obligatorii) si vaccinul antipoliomelitic e in schema de vaccinare-intre 3 si 18 luni trebuie administrat de doua ori.Prima data intre 4 si 5 luni,a doua oara intre 10 si 11 luni(am citit in seara asta,deci datele sunt exacte).
Lia&Andrew
eapopescu spune:
Nu'sh ce program obligatoriu exista, aici nu s-a facut nici un OPV intre 4-5 luni, am intrebat medicul pediatru si mi-a spus ca spitalul asta (spital destul de mare, Saitama Kokuritsu Hospital) nu face OPV, sa intreb la City Hall. Am intrebat si mi-au spus ca se face in grup, cand se strang nu'sh cati copii, iar doza a 2-a se face dupa cel putin 6 saptamani. Dupa cum spuneai, depinde de zona. Mama e terminata ca nu i-am facut anti-polio, s-am inceput sa ma ingrijorez si eu. Oricum, ni s-a spus (avem la institut o translatoare care ne ajuta, ca sa nu se zica ca poate n-am priceput eu) ca nu exista decat clinica privata din Shibuya. Dar o sa intreb de-o clinica particulara in zona, ca poate pot comanda vaccinul. Buna idee, mersic!
MLDiana spune:
Am observat ca e un subiect lung pe tema vaccinarilor.
LA noi in Shizuoka vaccinarile sunt cu program si se fac la anumite spitale sau poti sa te programezi la acelasi spital.Si se mai pot face la policlinici si nu e neaparat necesar sa intre in vre-un program.Eu un singur vaccin i-am facut lui David (DPT) la policlinica privata si m-am lecuit ca era sa se imbolnaveasca si in rest le-am facut pe toate la stat.In plus i-am facut oreionul .Influenta(cum se scrie?)am vrut sa io fac dar am renuntat.O prietena de-a mea i-a facut vaccinul asta bb ei si am inteles ca tot mai raceste dar intr-o forma mai usoara.
Si apropo de BCG la noi intra in program si se face la 3 ,4 luni.A fost primul vaccin pe care i l-am facut lui DAvid.
Lidia si DAvid D.
eapopescu spune:
Toata admiratia meu pentru poporul japonez! Nu cred ca exista popor cu mai mult respect pentru munca decat acesta. Tocmai m-am externat dupa o operatie de colecistectomie laparoscopica si am putut sa constat inca o data cat de deosebit este sistemul lor sanitar. Va spun pe scurt cateva observatii. Asistentele medicale alearga pe culoare, nu exagerez, nu merg la pas, in dorul lelii (nu zic ca cine!), efectiv alearga! Sunt convinsa ca sunt obosite si plictisite dar nu vezi asta pe fetele lor! Zambesc si sunt foarte amabile, orice le-ai intreba. Medicii de garda lucreaza toata noaptea, nu stiu cat de eficient dar la orice ora din noapte ii vezi analizand dosarele pacientilor, la receptia sectiei de care apartin! Nu cred ca doarme vreunul prin vreo rezerva, cred ca daca ar auzi de asa ceva nu si-ar putea crede urechilor. Daca intrebi ceva sunt dispusi sa-ti explice orice, pana te plictisesti de atatea amanunte (mai bine nu intrebi!). Mi-au adus chiar si poze sa vad cum arata sala de operatie, sa ma familiarizez cu decorul, mi-au descris pas cu pas toata procedura, la ora x ce injectie trebuie sa fac, ce pastila trebuie sa iau. Nu vreau anestezie epidurala postoperatorie, ok, nu-i o problema, mi-au descris ce alternative am. Am ales o perfuzie (de fapt se numeste infusion) cu morfina. Ca o paranteza, am dormit de n-am mai stiut nimic, vorbeai cu mine si-n 5 minute sforaiam. Nu vreau injectie, ok, pot sa iau pilule. Totul e sa fii informat si sa stii ce vrei. Daca stai mutulica si astepti sa-ti faca ei ce scrie la carte, atunci cu aia te vei alege. Dar daca intrebi, daca aduci argumente de ce vrei asa si nu invers, atunci sunt foarte amabili si incearca sa-ti indeplineasca toate cerintele. Tot ce-am cerut s-a aprobat. Si n-au facut-o cu un aer plictisit si malitios, ba dimpotriva, erau uimiti ca se poate ca un pacient sa aiba opinie, sa spuna "vreau asa" si "nu vreau asta". Cred c-am fost unicul pacient de genul asta, japonezii nu cred ca indraznesc sa vina cu modificari de tratament si de procedura medicala. Pentru ei, medicul stie foarte bine ce are de facut si trebuie lasat sa-si faca meseria. Sunt de acord cu asta, dar cred ca atunci cand exista alternative trebuie analizate toate si nu aleasa una by default. Am cam deviat de la ceea ce vroiam sa spun. Pe scurt: cereti si vi se va da! Aici in Japonia, cu siguranta!
Poate e amuzant, poate nu, oricum va zic, l-am luat pe directorul spitalului drept nea Ion, bun la toate. Se tot plimba prin spital, cu un sacou alb s-atat, sotul meu zice "uite si la asta, cred ca-i instalatorul dar e foarte tantos, cu sacoul lui alb". Cand colo, era seful sectiei de chirurgie si pe deasupra si directorul spitalului. Cand l-am vazut ca intra in rezerva mea la vizita de dimineata, c-o turma de asistente dupa el, nu stiam ce sa mai cred. Abia dupa aia am aflat cine e!
Julie spune:
Da, Anda, asa e, si e valabil, dupa parerea mea, nu numai in spitale, clinici etc, ci peste tot! Chiar discutam ieri cu al meu sot despre asta (fara sa fi vazut/citit mesajul tau) si nu ne-am putut aminti vreo intamplare neplacuta legata de comportamentul personalului medical sau de orice fel, de pe aici. Acu', sigur, nemultumiri am avut (am pus de mai multe ori in discutie stiinta de carte a unor medici/dentisti de pe aici), dar aproape niciodata legate maniere...
eapopescu spune:
Iulia, medici buni sau mai putini buni exista peste tot in lume. Am avut norocul sa am parte de medici foarte buni la spitalul Saitama, fiind afiliat Universitatii Keio (din cate mi s-a spus e cea mai buna scoala medicala din Japonia, e privata si e foarte scumpa), aproape toti medicii din spital proveneau de la aceasta universitate. Poate ca ar fi o idee sa-l intrebi pe medicul pe care urmeaza sa-l consulti de unde si-a luat diploma. Cat despre dentisti, noi am fost impresionati de preturile extrem de mici pe care le practica. Sigur ca avem asigurare, dar e ceva sa platesti pentru o lucrare mai putin decat am fi platit in Romania. O anestezie iti ridica factura pe la 2500 de yeni dar nu cred ca am platit vreodata mai mult de-atat, uneori am platit sub 1000 de yeni pe sedinta si in vreo 3-4 sedinte iti rezolva o plomba. Noi suntem foarte multumiti. Sau poate ca nu suntem prea pretentiosi si nu realizam noi ca se poate si mai bine. Vom vedea cum se comporta lucrarile peste cativa ani.
tinatache spune:
Fetelor, tot am vazut la tv Sports Bakka (sau asa ceva) de la japonezi, in care ei se distrau f tare si sunt intr-adevar faine. Daca ajungi la final castigi 1 mil de yeni. Voi ati vazut asa ceva? Eu ma stric de ras cand mai prind cate o emisiune din asta, au niste idei de-ti sta mintea-n loc
Cristina
Julie spune:
Hai, ma, se dau in Germania show-uri japoneze?
Noi privim asemenea emisiuni aproape in fiecare seara si ne distram copios. Au fel de fel de teme, dar pe noi ne amuza cel mai tare cele legate de amor (koi no baka yaroo, black mail/triangle samd). Lui Matei ii plac cele cu animale (in special o emisiune-concurs care se difuzeaza duminica seara)... Da, uneori ne tavalim de ras privindu-le. Plus ca mai invatam si noi japoneza "in-formala"!!!