Poftiti in cancelarie (II)
Raspunsuri - Pagina 9
ardeiash spune:
quote:
Originally posted by Fiquelle
Iti raspund punctual:
mai exista elevi constiinciosi, studiosi?
-da, dar destul de rar, cam 2-3 intr-o clasa
care e relatia voastra cu ei?
-cu acestia, ff buna, cu ceilalti, buna
aveti o activitate extrascolara impreuna cu elevii?
-da, suntem obligati la 5 activitati extra pe an, plus altele care se ivesc pe drum, la noi in Colegiu cam 4-5 in plus pe semestru
negociati notele date elevilor?
-nu. Dau cat merita. A negocia= a le da coarne
ii primiti imbracati indecent la ora?
-da, dar le atrag atentia sa nu se mai repete, si ei inteleg (so far)
dar cu cercei in nas, buza, buric etc ...?
-nu am intalnit
de la Mada si minunea Sofia Maria, 12.08.2004
http://community.webshots.com/user/fiquelle
super raspunsul, chiar daca a fost singurul!
am crezut ca va intereseaza subiectul deschis de mine, ddar m-am inselat///
la ce colegiu predai fiquelle, pot intreba?
s-auzim numai de bine! si
un an nou fericit sa aveti!
gorjan spune:
Angy 11 multumesc si astept cu nerabdare orice info. Nu e problema de certificate , copii sint nascuti in Ro .
desperata scuze dar chiar daca nu stiu ce sa iti raspund la intrebarea ta fii sigura ca rasunsurile ma intereseaza f mult.
Pot sa iti spun in schimb ce e pe aici si cam cum se abordeaza problemele pe aici.
Cel mai important si exceptional de bun in sistemul de aici, cred ca am mai spus-o si cu alte ocazii, este ca oricind poti sa iti imbunatatesti performantele academiced si sa obtii notele necesare, bineinteles daca o meriti, pt a continua studiile fie ca asta inseamna universitate, colegiu sau orice curs de calificare postliceala. Asta este si motivul pt care parintii nu sint asa de stresati si in consecinta nici copii pt fiecare nota. Aici nu vorbesc de cei care vor sa obtina o bursa la Harvard desi chiar si acolo ai o sansa in eventualitae ca te-ai trezit mai tirziu, chiar si dupa terminarea liceului, ca ai dorii ceva mai mult si trebuie sa te intorci la scoala pt asta.
Aici primesti ajutor financiar de la stat pt studii post liceale, universitare sau nu, pina pe la 45 ani. Deci ei considera ca ai o sansa sa iti mai faci o cariera chiar daca la virsta asta de abea te apuci de studiat. Banuiesc ca poti studia si la 100 ani daca tetin puterile. Aici multi o fac, dupa ce au terminat cu dadacitul copiilor in jur de 40 ani se intorc la scoala si incep o noua cariera.
Sistemul de educatie din Ro care se bazeaza pe mintea unui copil de 10-14 ani, acum incepe perioada de preg pt liceu si asa mai departe, sa isi creeeze o cariera pt o viata de 60 ani si mai bine mie mi se pare f fortat, nerealist si stresant mai ales in conditiile actuale de fluctuatie a pietei muncii. DAca constitutia imi garanteaza dreptul la educatie, gratuita pina la terminarea liceului cel putin , de ce sa nu fiu lasat sa imi fac educatia atunci cind pot si sint constient de ea si mai ales sa o imbunatatesc daca pot si vreau? Nu toti avem acelasi ritm si nici aceeasi personalitate. Unii se trezesc mai tirziu dar asta nu inseamna ca sint lenesi, prosti sau neseriosi. Si chear si de bolile aste te poti vindeca la o adica.
Sper ca nu v-am plictisit prea tare
lu.more spune:
De multe ori un copil indrageste o materie la scoala, fiindca il indrageste pe profesor. Si l mine a fost la fel, in cazul limbii franceze. Pe la 11 ani m-am « indragostit » de profesoara mea de franceza si … uite unde am ajuns !
Existe, apoi, profesorii care nu transmit nimic copiilor, nici o emotie, nici un sentiment, nici o cunostinta.
Iar la polul opus de-a binelea, profesorii pe care copiii nu-i au la suflet, din diverse motive.
Fata mea are aproape 12 ani. Daca pana acum (in primar), franceza era printre materiile preferate, am observat ca anul asta, la colegiu, entuziasmul nu mai exista, si parca lasa loc unei delasari treptate.
Am intebat-o, bineinteles cum e profa de franceza. Mi-a spus ca e « draguta » cu ei.
Acum imi spune ca aproape toti « adorm » in clasa in timpul orei, trezindu-se din visare doar cand profesoara scrie ceva pe tabla si ei copiaza.
Teme nu are aproape de loc. Mai fac eu cu ea in week end, cand reiau ce i s-a predat in timpul saptamanii, si vad ca din clasa n-a inteles mai nimic.
Am intebat-o daca profesoara nu-i cearta cand nu sunt atenti. « Ne cearta doar daca cineva face galagie ».
Deci regula e urmatoarea : cand cineva face galagie, sunt pedepsiti toti cu un control la care se dau note mici.
Copiii au inteles : nu mai fac galagie (cei 2-3 perturbatori), acum se doarme pe rupte. Unii deseneaza, altii isi fac tema la matematica pentru a doua zi, altii se prefac ca asculta. Iar profesoara vorbeste, o ora, si scrie la tabla.
Notele se iau din lucrari de control, anuntate sau surpriza. Li se cere ce-a scris ea pe tabla. Doar ca ce a scris ea pe tabla, de multe ori copiii nu inteleg.
Am vazut o definitie in caietul fetei, i-am citit-o si am intrebat-o ce a inteles. Mi-a spus « ca s-o inteleg, ar trebui deja sa stiu ce inseamna cutare cuvant, si celalalt, si celalalt… ». Intr-o definitie de 4 randuri, 4 cuvinte neintelese !!!
E o doamna in varsta, aproape de pensie, eu cred ca nu prea mai are chef… dar… eu ce fac ? Noi asteptam week-endul ca sa fim impreuna, sa facem altceva decat ce facem in timpul saptamanii. In conditiile astea, pe langa teme sambata, mai am de petrecut cateva ore (una, doua) ca sa fac ceea ce profesoara ar fi trebuit sa faca in clasa.
As cere o intrevedere cu profesoara… sa-i spun ce ?!? Ca nu sunt multumita de ea ?!???
Postez acest mesaj la mamicile cu copii mai maricei, si la subiectul cu profesorii.
Asta pentru a avea pareri deosebite, din punctul de vedere al unui parinte, si al unui educator.
Multumesc.
.................................................................................
Dragii de noi
.................................................................................
« C'est quand on n'y croit plus, que le ciel vous entend et pardonne. »
Kyo
Fiquelle spune:
Referitor la ce se discuta mai devreme, despre copii nevorbitori de limba romana. Am si eu un astfel de copil in scoala, tatal lucreaza in Consulat, este venit aici cu toata familia de vreo 6 ani. Copilul a invatat din mers limba, dar o vorbeste destul de greu si la scoala nu intelege tot. Este un copil extrem de inteligent, in schimb. Nu a interesat si nu intereseaza pe nimeni ca el abia se descurca, si desi este un copil mult mai destept decat multi din clasa lui, are note mici, de trecere. Sincer ma doare sufletul, caci ii sunt diriginta si stiu ce poate. Singura lui sansa sunt meditatiile. Asa este mentalitatea si sistemul romanesc de invatamnat.
de la Mada si minunea Sofia Maria, 12.08.2004
POZELE NOASTRE
gorjan spune:
angy11 nu ma lasa! Ceva info noi?
Fiquelle ai idee cum se face inscrierea in clase a acestor copii? Pot sa il pun in clasa corespnzatoare virstei lui? Ce acte sint necesare si daca trebuie sa ma adreses direct scolii sau ma invirt pe la Inspectorat, sau cum s-o numii acum.
Multumesc
dyadya spune:
lu.more, ti-as raspunde dar am cateva neclaritati. Vad ca stai in Franta. Asta inseamna ca fetita ta este la o scoala de acolo, unde totul se preda in limba franceza si unde profa de franceza este omologul profei de romana de la noi. Prin urmare, ce anume le preda: franceza pentru straini sau franceza asa cum se preda pe aici romana? Ca daca-i a doua varianta atunci fetita ta are de fapt probleme cu limba franceza, nu o stapaneste poate la nivel "didactic" si de aceea nu intelege unele definitii. In acest caz ar tb sa vb cu profesoara respectiva si sa-i atragi atentia acestui aspect.
Dar uite, ma opresc aici, pt ca nu cunosc situatia-poate fetita ta este nascuta in Franta si vb numai franceza si atunci eu perorez degeaba aici. Astept lamuriri pt a putea sa te sfatuiesc la randul meu. Sa te sfatuiesc in calitate de profesor.
lu.more spune:
Multumesc, Dyadya, ai dreptate, ar fi trebuit sa fiu mai clara.
Fetita mea, desi nascuta in Romania, stapaneste perfect franceza si merge la o scoala publica in limba franceza (de multi ani).
Si eu sunt profesoara (de romana si franceza) si ceea ce li se preda la scoala imi este familiar. Din fericire deci, pot sa o ajut acasa.
Au inceput sa vorbeasca despre genurile literare, de exemplu, si acolo trebuie sa-i explic ce este aceea o piesa de teatru, o naratiune, un poem. Explicatiile profesoarei sunt ... academice, ca sa ma exprim asa. Copilul nu intelege mai nimic. Am vazut un comentariu de poezie si a trebuit s-o iau vers cu vers ca sa inteleaga ce le scrisese profesoara pe tabla. Un exemplu care imi vine in minte acum este "in al doilea distih... ", in conditiile in care "distih" nu e fost explicat. Il cauta fii-mea prin toata poezia si nu stia unde sa-l gaseasca...
Nu mi-e de note, ca sunt mai mult multumitoare, desi nici pe alea nu stiu cum le ia. Imi e doar ca pana anul asta fetei mele ii placeau foarte mult orele de franceza, iar acum o vad cum incet, incet isi pierde interesul. Ma gandesc ca in anii viitori, daca pleaca la drum cu lacune, cand si cum le va recupera? Iar eu nu stiu cum sa abordez problema, ca fetei ii e frica sa nu "fie luata la ochi" daca ma duc la scoala sa ridic astfel de probleme.
Multumesc.
.................................................................................
Dragii de noi
.................................................................................
« C'est quand on n'y croit plus, que le ciel vous entend et pardonne. »
Kyo
dyadya spune:
lu.more, daca anul asta a inceput sa-i scada interesul si tot anul asta are o profesoara noua se prea poate ca aceasta sa nu fi reusit sa-i capteze interesul. Si cum tu spui ca mai toti dorm in ore, se pare ca respectiva profesoara nu este prea preocupata de interesul elevilor cat este preocupata sa aiba liniste in clasa ca sa-si recite ea "poezia" nestingherita.
Ce sa faci in situatia asta? Pai in primul rand eu nu stiu cum este sistemul de inv in Franta. Au diriginte? Un profesor responsabil pt intreaga clasa? ca atunci ar fi simplu: iei legatura cu alti parinti, vezi daca si ei au sesizat aceasta situatie. Daca nu esti singura nemultumita, mergeti toti si spuneti acelasi lucru. In felul acesta fetita ta nu va fi luata la ochi, daca "reclamatia" a venit din partea intregii clase.
Daca asta nu se poate din cauza sistemului sau din alte cauze, ai putea sa te prevalezi de faptul ca nu sunteti francezi si sa mergi la respectiva profesoara cu rugamintea de a explica in clasa unii termeni pe care fetita ta nu-i intalneste in alte contexte si nu-i intelege, motiv pentru care tinde sa nu mai inteleaga nimic din toata lectia. Vezi exemplul cu distih. Acum, eu stiu ca treaba-i cusuta cu ata alba, dar daca madama respectiva are urechi de auzit va auzi. Mai directa de atat nu poti fi fara sa risti ca intr-adevar sa i se puna o pata pe fetita ta si atunci o sa tragi mult mai mult decat acum.
orchid spune:
Haideti sa reinviem si noi subiectul nostru. Doamnelor profesoare/ invatatoare ce mai faceti?
irina.c. spune:
quote:Puteti sa ma treceti si pe mine la ,,activa,, -am terminat cu CIC-ul si m-am reintors la scoala.Acum astept sa vina ziua de joi,ca sa merg la inspectorat sa-mi depun optiunile pentru post,ca am fost la concursul din vara.Nu credeam ca o sa revin in invatamant,dar ce sa fac ,,m-a prins,, microbul.Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
Originally posted by orchid
Haideti sa reinviem si noi subiectul nostru. Doamnelor profesoare/ invatatoare ce mai faceti?
"Traim intr-un paradis al nebunilor."
Serafim Rose