Limba japoneza -HELP (2)
Raspunsuri - Pagina 4
ralucami spune:
Salut!
Hitomi iti tin pumnii pana cand primesti rezultatele! O sa fie Ok, mai mult ca sigur! Stai sa iti dau o pagina cu www.mlcjapanese.co.jp/DownloadF/3-3-KanjiList.pdf" target="_blank">kanji pt lev. 3 si am vazut ca au si lista cu punctele gramaticale pt acest nivel. Mai multe detalii www.mlcjapanese.co.jp/Download.htm" target="_blank">aici. E destul de interesant site-ul lor. O sa ai nevoie de Acrobat Reader ca sa deschizi unele pagini.
Rocsana bine ai venit la atacul lb japo! Sabrina ti-a tradus foarte corect, cu urmatoarele precizari:
1. Kotoshi wa..... Se scrie は (ha) dar atunci cand se pronunta se citeste wa.
2. suzumushi nu e greier. Nici eu nu stiu sa explic ce e dar greier stiu clar ca nu e. In dictionar in dreptul la suzumushi scrie "ring-bell" insect. Si greier e cricket. oricum dupa lungi dezbateri pe chat cu fetele din State s-a ajuns la concluzia ca ring bell insect e cosashul care face parte din aceiasi familie cu greierele si lacusta. V-am ametit de cap!
4.heisei gannen 1985. -Sabrina a explicat bine treaba cu sistemul, dar barbate-meu zice ca e ciudat exemplul. Heisei este perioada in care conduce imparatul Hirohito si a inceput din 1989. Gannen inseamna primul an din Showa.(1926-1989). Am salvat de pe net pagina asta cu www.rootsweb.com/~jpnwgw/years.html" target="_blank">explicatia anilor japonezi. Oricum ideea de baza in exemplul tau e anul 1985!
Sabrina te asteptam sa ingrosi randurile de invatacei!
Intrebare pt cine stie. Io am primit fitzuica de la JLTP in care ma anunta ca am trecut 4kyu. Acum cica pt certificat trebuie sa trimit 1000 yeni/ buc. Cine imi poate explica mai clar ce trebuie facut? Multumesc mult!
Hai noroc si sanatate- ca-i mai buna decat toate!
ralucami spune:
Tot io! Vad ca in noaptea asta nu imi da pace japoneza!
O noua intrebare. Cine stie in ce conditii doua kanji nu se citesc on-yomi(cum e regula) ci kun-yomi. Sau exista unele exceptii pe care le inveti ca atare? Sa va zic si de unde a aparut intrebarea. Am vazut ca 岩 se citeste kun: iwa si on: gan. Iar 山 e kun:yama si on: san. De ce 岩山 se citeste iwayama si nu asa cum ar fi normal ganzan? Barbate-meu ca unica explicatie a spus ceva de genul ca : se pronunta mai usor iwayama decat ganzan, dar pe mine nu m-a multumeste raspunsul si nici nu pot sa cred ca doar asta ar fi regula. Voi ce stiti?
Va pup!
nshiro spune:
Sabrina, Raluca sar` mana pt. raspunsuri. Raluca ai dreptate , eu am scris gresit anul, caci nestiind ce inseamna nu am dat atentie prea mare, insa in exemplu scria 1989, deci e primul an din heisei, deci gannen (元年) ar insemna primul an dintr-o perioada de domnie a regelui, la fel cum ganjitsu (元日)inseamna prima zi din an. Si ar mai fi o chestie, acolo la だん冬、Sabrina tu ai scris ca se citeste dantan, dar cred ca e dantou....
quote:
Originally posted by ralucami
Tot io! Vad ca in noaptea asta nu imi da pace japoneza!
O noua intrebare. Cine stie in ce conditii doua kanji nu se citesc on-yomi(cum e regula) ci kun-yomi. Sau exista unele exceptii pe care le inveti ca atare? Sa va zic si de unde a aparut intrebarea. Am vazut ca 岩 se citeste kun: iwa si on: gan. Iar 山 e kun:yama si on: san. De ce 岩山 se citeste iwayama si nu asa cum ar fi normal ganzan?
Raluca, uite ce zice in una din cartile mele: On-yomi se foloseste in majoritatea cazurilor pentru citirea caracterelor in compusi (deci 2, 3 sau mai multe kanji) iar kun-yomi cand cuvantul este format dintr-un singur kanji. Dar exista si cateva exceptii.
Trecem mai departe, da?
1.ゲームで 高とくてんを あげる。
2.体を きたえる。
3.願めん
4.頭上に ちゅうい する。
5.思考 する。
6.家来
7.ひし形。
8.バスの 時こくひょう。
9.あっという間。
rocsana
http://community.webshots.com/user/nshiro2003
hitomi spune:
Nshiro ,cred ca te complici cam mult cu aceste propozitii.Nu stiu din ce carte le-ai luat dar kanji-urile de acolo sunt mai mult decat nivelul 4 .Ia-o mai sistematic:cauta pe site-ul celor de la MLC,lista cu kanji ptr 4kyu si separat ,abordezi gramatica si vocabularul .Nu de alta dar o sa incepi sa nu mai vrei sa vezi in fata ochilor cartile de japo.
Succes!!!
Raluca ,suzumushi este greieras si SUZU -este clopotel .Glasciorul lui este ca un clinchetde clopotel -zic japonezii...asa o fi!!!
namakemono spune:
Salutare tuturor!
Raluca, apropo de intrebarea ta in legatura cu JLPT, din cite stiu eu, cind primesti rezultatul, in cazul in care ai luat, vine insotit de certificat. Din cite am inteles, e cam de marimea unei vederi. Daca vrei unul in format A4, ca sa-l poti inrama etc., platesti 1000 de yeni si iti dau. In afara de foaia cu punctajul n-ai mai avut nimic altceva in plic?
Sabrina spune:
Raluca, multumesc ptr incurajare. sper sa invat si eu lucruri noi alaturi de voi aici, ca in ultima vreme m-am lenevit de tot si am pus japoneza in cui.
Rocsana, ai dreptate, se citeste "dantou" nu "dantan" asa cum am scris eu. Imi cer scuze, m-am grabit si nu am mai verificat citirea in dictionar, desi nu eram sigura. Asta e, am zbarcit-o rau de tot!
Succes, fetelor, la studierea lb japoneze!!!
Sabrina spune:
Si fiindca nu am inca somn, sa incerc sa traduc si urmatoarele propozitii postate de Rocsana:
1.ゲームで 高とくてんを あげる。
Geemu de saitokuten o ageru.
= a marca cel mai ridicat scor la o partida de joc.
2.体を きたえる。
Karada o kitaeru.
= a-si antrena corpul
3.願めん
ganmen ???
= ?? (daca era ganbou era "dorinta".
4.頭上に ちゅうい する。
Zujou ni chuui suru.
= a avea grija sa nu se loveasca la cap.
(si imperativ: aveti grija sa nu va loviti la cap.)
5.思考 する。
Shikou suru.
= a gandi, a rationa ( nu e acelasi lucru cu kangaeru 考える)
6.家来
kerai
= vasal
7.ひし形。
hishigata
= in forma de diamant
8.バスの 時こくひょう。
basu no jikokuhyou
= tabela cu sosiri si plecari ale autobuzelor
9.あっという間。
attoiuma (ni) - se foloseste impreuna cu particula ni
= cat ai zice peste
ralucami spune:
Salut din nou!
Namakemono (fain nick, mi s-ar potrivi si mie) eu am primit certificatul de forma unei vederi, dar nu poti aplica la nici un job sau scoala cu el. Ai nevoie de un "Certificate of results and scores" pe care il primesti de la JLTP prin posta dupa ce le platesti suma asta de 1000 yeni. Eu asa am inteles. Nu ma agit acum pt certificatul asta de 4kyu ca nu am ce face cu el, dar e bine de stiut pt viitoarele dati. Prima oara e de curiozitate!
Sabrina eu stiu ca la exemplul 1. 高とくてん il citesti kotokuten. Si hishigata e =in forma de romb, rombic. (l-am retinut de la Mitsubishi= 3 romburi). Oricum , felicitari pt traducere, eu la unele exemple mi-am prins urechile.
Hitomi - greiere sa fie! Si daca japonezii zic ca suna ca un clopotel, asa o fi, ca ei zic si de culoarea verde de la semafor cum ca e albastra!
Rocsana voiam sa iti zic si eu aceiasi treaba ca Hitomi. Exemplele tale cu kanji nu sunt pt lev 4, mai mult ca sigur. Nu stiu ce carte folosesti si la ce tip de exercitii intalnesti exemplele alea, dar sunt ciudate rau. Eu la multe din exemplele tale ma uit ca matza in calendar (ex. ala cu kerai=vasal si ex. nr. 3 care nici acum nu am dibuit ce poate fi si cum se citeste) . Ca idee eu iti propun sa iei pe rand kanji , cu o logica : cele rezultate din imagini, cele rezultate din compunerea kanji-lor imagini, kanji pt adjective, etc). Ca sfat! Daca te enerveaza, ignora-l! Nu arunca rosiile, tine-le pt bulion!
nshiro spune:
Nici nu stiu, sa rad sau sa plang?
Haideti sa va zic povestea de la inceput mai bine... Prima data cand am luat contact cu limba japoneza, mi-am spus "sigur nu voi fi in stare sa invat asa ceva", la caractere ma refer, si mi-a intrat in cap ca am neaparat nevoie de profesor .... Insa la cursuri nu am mai ajuns din lipsa de timp si vazand ca vremea trece iar japoneza mea tot execrabila ramane, ca o autodidacta ce sunt, m-am apucat singurica de studiu.... Auzisem de acest profiency test dar nu i-am dat o atentie prea mare caci in fond nu rezultatul la test conteaza, ci stiinta pe care o ai. Si incepusi catinel cu hiragana, katakana, caiete de exercitii cu cele 2 alfabete cumparate din librarii si care se adresau cred eu, prescolarilor... Apoi, step up, kanji pentru clasa intai!!!! Am rezolvat tot ce am gasit prin librarii, caiete de renshu cu pisici iepuri si alte oratanii... na ... ca pentru copii de 6, 7 ani... Apoi iar step up, am trecut la clasa a doua. Intre timp am vazut aici pe form discutii despre JLPT si cum zicea cineva la un moment dat ca pentru nivelul unu trebuies cca 2000 de kanji si cum sunt 4 nivele... doggy doaga de mine a tras concluzia ca... 2000 impartit la 4 fiind 500, voi avea de invatat nici mai mult nici mai putin de 500 de kanji pentru kyu 4 . Asa ca da-i si lupata si lupta si da-i... cu manualele de clasa a doua... caiete de exercitii... etc... pe care in principiu le-am epuizat, ramanand totusi cu nelamuriri pe care am inceput sa le postez mai sus.... si gratie lui hitomi care mi-a zis unde sa caut, am vazut si eu ca pt. 4 Kyu se cer doar 100 de kanji si nu 500.... Listele care si cum nu le-am gasit... si deci oricum habar nu am de nici o programa... mai are rost sa mai continui cu propozitiile mele? Deci specific inca o data ca sunt de prin caiete de exercitii pentru copii de clasa a doua... (poate se cer pt 3 kyu...)
rocsana
http://community.webshots.com/user/nshiro2003
hitomi spune:
Rocsana,oricum felicitari ,ca ai avut atata perseverenta !!!
Daca ai sa dai click pe link-ul care mi l-a dat Raluca ptr 3 kyu ai sa vezi ca nu prea sunt nici pe acolo kanji care ii stii tu.Dar nici o probleme ce-i invatat e bine stiut si o sa-ti foloseasca candva.Daca i-ai invatat pe cei mai grei...
Parerea mea este ca poti sa te pregatesti direct ptr 3 kyu ,vocabular stii,kanji ...merge,sa-ti pui ordine in structurile gr.Ai sa vezi ca nu e asa complicat.Intra pe site-ul de la MLC si afli acolo tot ce ai de invatat.
Succes!!