stress inainte de examen

stress inainte de examen | Autor: vickic

Link direct la acest mesaj

Cum n-am gasit altceva mai bun de facut, m-am hotarit, vorba alor mei, sa-mi tocesc coatele prin banci peste cit era necesar. Iar acum ma chinui de mama-mama... Am avut examen si ieri, si azi, am si miine si poimiine, o sa dau in nebuneala
Spuneti-mi si mie, voi reusiti sa nu va pierdeti cu firea la examene (si mai ales inainte, cind inca se mai poate invata ceva)?
tare m-ar mai usura sa stiu ca sinteti mai cool ca mine ..., adica ca se poate supravietui bine mersi dupa 4 ore de examen
Vic the geek

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns karmen spune:

Emotiile inainte de examen sunt pana la punct constructive: te motiveaza sa valorizezi la maxim timpul ramas, iti incordeaza atentia,etc. Peste acest punct critic emotiile prea intense dezorganizeaza comportamentul, produc nesiguranta, neincreder in propria persoana, amnezia celor invatate.
Totul este sa te cunosti pe tine, sa vezi unde pui capat efortului (fara a cadea in epuizare)astfel incat sa reusesti sa ai acces la informatiile care le-ai asimilat (fara a te bloca, inhiba).
Eu personal am avut mereu emotii inaintea examenelor importante, cand aveam impresia ca nu stiu nimic, ca am uitat totul. Invatam ce-i drept si inaintea examenului (in acea zi). In fine, pana la urma imediat ce vedeam subiectele parca "ceata" din creier se risipea, incepeam sa selectez foarte clar doar informatiile legate de subiectul respectiv. Bineinteles ce nu citisem niciodata n-aveam pretentia sa stiu, nu-i asa?
Ai incredere in tine si apuca macar sa citesti o data toata materia. Exista destule sanse sa-ti amintesti ceva (chiar daca vag).
Mult succes! Si bafta, ca e nevoie si de asta.

Carmen Ghilescu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vickic spune:

quote:
Originally posted by karmen

Emotiile inainte de examen sunt pana la punct constructive: te motiveaza sa valorizezi la maxim timpul ramas, iti incordeaza atentia,etc. Peste acest punct critic emotiile prea intense dezorganizeaza comportamentul, produc nesiguranta, neincreder in propria persoana, amnezia celor invatate.
Totul este sa te cunosti pe tine, sa vezi unde pui capat efortului (fara a cadea in epuizare)astfel incat sa reusesti sa ai acces la informatiile care le-ai asimilat (fara a te bloca, inhiba).
Eu personal am avut mereu emotii inaintea examenelor importante, cand aveam impresia ca nu stiu nimic, ca am uitat totul. Invatam ce-i drept si inaintea examenului (in acea zi). In fine, pana la urma imediat ce vedeam subiectele parca "ceata" din creier se risipea, incepeam sa selectez foarte clar doar informatiile legate de subiectul respectiv. Bineinteles ce nu citisem niciodata n-aveam pretentia sa stiu, nu-i asa?
Ai incredere in tine si apuca macar sa citesti o data toata materia. Exista destule sanse sa-ti amintesti ceva (chiar daca vag).
Mult succes! Si bafta, ca e nevoie si de asta.

Carmen Ghilescu

Multumesc, Carmen! Cred ca mi s-a subminat increderea in mine, am avut un prim semestru greu, profesorii au fost de parere ca e mai bine sa nu folosesc dictionar roman englez si m-am scremut ca in chinurile facerii (ca tot sint pe acest forum ) sa-mi scot cuvintele, parca le inventam eu atunci (nu reuseam sa-mi aduc aminte cum se spunea la "sa" in engleza, mi se parea ca se invirte totul cu mine). Uf, ma tem ca n-am sa rezist (caz in care chiar nu stiu ce se va intimpla...)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cgaby spune:

si eu sunt in plina sesiune...si parca nu mai am chef de invatat!!! abia astept sa se termine!!!
bafta!!!!

cgaby

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amik spune:

ma alatur si eu!
am examene dar nu am chef si, efectiv, putere sa invat! ma apuca frica, stresul...neconstructive...aman de dimineata pe seara si seara zic ca ma apuc dis de dimineata...vai de examenele mele...

Alexandra mare si Alexandra mica(10 iulie 2003)

http://community.webshots.com/user/alexandracojocaru

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns spic de grau spune:

Eu am facut gastrita din cauza emotiilor.
Pana vedeam subiectele aveam impresia ca nu mai stiu nimic! Innebuneam de frica...

Ah! si nu ma puteam duce la examen daca nu stiam toate cursurile! Odata am facut prostia sa nu invat primul si ultimul curs la o materie (electricitate), si ambele subiecte de teorie din ele mi-au picat! Am zis ca lesin!

Iar prietena mea cea mai buna invata 2 maxim 3 cursuri pe materie si din alea ii picau subiectele (cica alegea cursurile cu "extraterestru' - si culmea e ca tinea!)..
Exista dreptate?

Luminita si www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=spic%20de%20grau" target="_blank">DAVID - 11.03.2004

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=34758" target="_blank">Povestea nasterii lui David

"Il y a des fleurs partout, pour qui veut bien les voir" (Henri Matise)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns smillaraaq spune:

Buna,

Nu stiu daca exista o reteta care sa se potriveasca tuturor. Eu cel mai mare stres l-am avut (culmea!) la examenul de admitere in liceu!! Si nici macar la romana si mate, ci mai ales la cel eliminator de engleza. Pur si simplu nu mai dormeam, visam noaptea cuvinte in engleza, dormeam cu dictionarul la picioare pentru ca ma trezeam in miezul noptii ca am uitat cu se zice iaurt!!! Facusem o adevarata obsesie pentru acest cuvant a carui ortografie nu reuseam s-o retin

In liceu ne-au incurajat sa participam la olimpiade, ca o pregatire pentru bac si admiterea la facultate ... in facultate deja eram mult mai relaxata, iar de invatat invatam totdeauna numai in sesiune si ma apucam in 90% din cazuri cam cu doua zile inainte.

Eu cred ca important e sa iti cunosti bine stilul de a invata. Daca stii ca nu retii nimic din ce inveti in preziua examenului, e bine sa te apuci din timp. Eu daca as fi invatat cu doo saptamani inainte, sigur uitam tot pana la examen, ca am memoria scurtutza rau.

La fel de important e sa constientizezi ca un examen nu e un capat de tara, ca examinatorul e om (eh, depinde ), ca la examenele orale de foarte multe ori valoarea unui individ e data de valoarea globala a seriei (daca vii cu o bruma de materie invatata dupa 5 care au fost "tamaie", sigur o sa iei nota mai mare decat daca te prezinti cu acelasi bagaj de cunostinte dupa ce au fost examinate "capetele luminate" ale grupei).

"Toceala" la unele materii poate fi salvatoare (chiar fara sa intelegi :D)

La altele e mai important sa citesti bibliografia decat cursul in sine.

Si, intotdeauna, e bine sa ai incredere in tine, prezenta de spirit si, cum spunea Carmen ... multa multa bafta!!

www.terrapininc.com/Dental/Smile%20Crocodile.jpg" target="_blank">Smilla crocodila

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariadna33 spune:

Mie imi face foarte bine stressul la examene. Cu alte cuvinte, cu cat sunt mai stresata, cu atat randamentul este mai mare. Inainte de un examen important sunt incordata ca un arc. E adevarat ca dupa ce se termina (eu ies aproape ultima intotdeauna) sunt moale ca o carpa, nu mai sunt buna de nimic.

Aveam o colega timida, la ea stressul actiona negativ, adica se pierdea. Ea facea exercitii de relaxare inainte de examen.

Depinde de temperamentul fiecaruia.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Samsara7 spune:

Mmm! Suna cunoscut! Ma regasesc in toate postarile voastre!Hai si eu in clubul celor in pline examene, plin stress! Cand am dat admiterea anul trecut, m-am pregatit saruincios si ma simteam oarecum sigura pe materie, cel putin la scris! La oral nu eram deloc in largul meu, si imi tot ziceam ca nu voi reusi! In plus aveam probleme personale grave care isi gasisera momentul cel mai nepotrivit sa apara! Aproape am vrut sa renunt sa ma prezint la examen! Si totusi, desi imi simteam capul vid, m-am descurcat minunat in moemtnul in care am aparut in fata comisiei! Dar cate sute de pagini nu am scris (memoria mea functioneaza mai bine cand scriu si apoi aveam nevoie de exercitii pentru ortografie ).Si mereu sunt complexata ca nu stapanesc limba la perfectie, ca am defecte de sintaxa ori de concentrare in a gasi exprimarea cea mai corecta!
Am luat cu brio examenele si tot anul am tinut-o asa: neincredere, stress, munca multa si senzatia ca totul dispare din minte in momentele cheie!Rezultatele au fost mereu bune dar le-am platit cu varf si indesat! Si cate cosmaruri in ajunul examenelor, in vis am dat examene mai multe decat in doua vieti.
Greu imi e cand pierd cate un cuvant important si stau si imi chinui neuronii sa faca o conexiune rapida! De aceea pierd timp pretios la examenele scrise, si ies mereu ultima, sfarsita de oboseala! Stoarsa ca o lamaie!
Eu una ma tem cand am cate un curs sau portiune de curs pe care nu o stapanesc bine, din cauza asta sunt si mai stresata, caci nu ma bazez pe hazardul cu subiectele stiute !
Cum e cu "extraterestrul" ca eu nu am habar!

"Mos Craciun nu tine de stiinta si nici de religie. El este ultimul nostru strop de vraja!"

Michaela

Mergi la inceput

Fetelor, n-am mai intrat de citeva zile (am avut un sir de 4 examene, ucigator) si abia acum v-am citit raspunsurile. Multumesc, se pare ca trecem prin aceleasi stari!
Stati sa va spun subtextul meu aiuritor:
Problema (sa detaliem) era ca am avut un semestru ca naiba, in care n-am prea invatat (proaspata sosire in Canada - si tirzie -, mutare, cumparat mobila, decorat casuta etc), am lasat totul pe saptaminile de vacanta, cind ca niciodata n-am avut chef de nimic, nu m-am putut motiva si am stat pe internet, am citit si am gatit cu nerusinare.
M-am dus la examene paralizata de spaima, dar cu speranta ca ceva o sa functioneze ca inainte (si ce daca e in engleza, si ce daca e mult mai mult etc, trebuie sa scot ce e mai bun din mine si o sa reusesc). Si ce rost are sa va mai spun ca nu prea a fost asa, si care e treaba cu socoteala de-acasa si aia din tirg... Numai ca aveam nevoie se pare sa ma puna cineva cu picioarele pe pamint, sa-mi vina o data mintea la cap.
Asa, deci, si cind am dat-o in bara si in a doua zi de examen, am venit acasa si am facut o mama de criza de nervi de i-au dat lacrimile si barbatelului meu care s-a tot invirtit pe linga mine innebunit, am facut amindoi urit (totusi de doctoratul asta depinde anul asta in Canada), am sustinut sus si tare sa-mi iau doar un titlu de MA (in fine, daca mi-l mai dau ) si SA NE INTOARCEM ACASA. Dupa ce am luat aceasta hotarire solemna, am lasat tot restul balta si m-am apucat de invatat mama-mama, numai cu pauze de mers la baie, barbatul imi gatea, aducea mincarea, spala, facea curat, imi dadea vitaminele si lecitina etc
In concluzie, am facut bine la ultimele doua examene, sper sa le recompenseze pe primele si sa nu ma puna sa le dau iar in toamna...
Si sigur, tot invatind m-a apucat dragul de ce fac, asa ca nu mai vreau in Ro inapoi asa repede, o sa stau totusi cei cinci ani...
Va multumesc, fetelor, si daca aveti examene dati-i bataie si ginditi-va pe termen lung, pentru ce o faceti!
va pup,
Vic the geek

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Samsara7

Mmm! Suna cunoscut! Ma regasesc in toate postarile voastre!Hai si eu in clubul celor in pline examene, plin stress! Cand am dat admiterea anul trecut, m-am pregatit saruincios si ma simteam oarecum sigura pe materie, cel putin la scris! La oral nu eram deloc in largul meu, si imi tot ziceam ca nu voi reusi! In plus aveam probleme personale grave care isi gasisera momentul cel mai nepotrivit sa apara! Aproape am vrut sa renunt sa ma prezint la examen! Si totusi, desi imi simteam capul vid, m-am descurcat minunat in moemtnul in care am aparut in fata comisiei! Dar cate sute de pagini nu am scris (memoria mea functioneaza mai bine cand scriu si apoi aveam nevoie de exercitii pentru ortografie ).Si mereu sunt complexata ca nu stapanesc limba la perfectie, ca am defecte de sintaxa ori de concentrare in a gasi exprimarea cea mai corecta!
Am luat cu brio examenele si tot anul am tinut-o asa: neincredere, stress, munca multa si senzatia ca totul dispare din minte in momentele cheie!Rezultatele au fost mereu bune dar le-am platit cu varf si indesat! Si cate cosmaruri in ajunul examenelor, in vis am dat examene mai multe decat in doua vieti.
Greu imi e cand pierd cate un cuvant important si stau si imi chinui neuronii sa faca o conexiune rapida! De aceea pierd timp pretios la examenele scrise, si ies mereu ultima, sfarsita de oboseala! Stoarsa ca o lamaie!
Eu una ma tem cand am cate un curs sau portiune de curs pe care nu o stapanesc bine, din cauza asta sunt si mai stresata, caci nu ma bazez pe hazardul cu subiectele stiute !
Cum e cu "extraterestrul" ca eu nu am habar!

"Mos Craciun nu tine de stiinta si nici de religie. El este ultimul nostru strop de vraja!"

Michaela

Michaela, e ingrozitoare faza cu limba! Eu aveam pretentia ca scriu bine in ro, ma rog, ma straduiam sa sune bine, sa am o constructie organizata a eseurilor etc. Aici scriu ca naiba, cum imi vine, intr-o goana aiuritoare sa exprim ce am de spus (ca nu pot tine pasul cu colegii mei, toti nativi de limba engleza!). La faza cu "saua", de care v-am spus am pus o steluta in text si am scris jos "leather material put on the horse for riding" . Cind l-am cauta in dict. mi-era cunoscut cuvintul in engleza, dar nu foarte; uneori insa imi scapa cuvinte familiare, mai potrivite in context, si eu le folosesc pe alea care imi sint mai la indemina, bineinteles...

Mi-e rusine cind predau lucrarile... Parca nu mai sint eu, ce naiba!

Mergi la inceput