este bine sa faci epidurala?
Raspunsuri - Pagina 2
roisin spune:
Unii medici din Romania gasesc epidurala un mare moft, care le poate incurca lor socotelile si ii poate tine mai mult timp langa pacienta.
Este adevarat ca expulzia poate dura mai mult (nu stiu de unde estimarile astea cu 5 minute, 40 de minute, am sa ma documentez), ca tot travaliul poate dura mai mult, ca uneori mama nu mai simte nimic si nu reuseste sa coopereze la expulzie, etc, etc.
Dar, in conditiile in care anestezistul se ocupa cum trebuie de pacienta si dozeaza analgezicul in functie de necesitati, tot procesul poate deveni mult mai usor si uneori chiar mai rapid. Exista de asemenea cursuri (inclusiv in Romania) unde poti invata cum sa respiri si sa impingi in timpul nasterii, astfel incat sa poti face fata chiar daca nu simti senzatiile normale din timpul unei nasteri naturale.
In plus, nu cred in filozofia "eu am nascut usor, inseamna ca toata lumea e la fel". Am citit sute de povesti legate de nastere, si sunt incredibil de multe cazuri in care o femeie epuizata de durerea unui travaliu de 12 ore nu a mai fost in stare sa ajute la expulzia fatului. Sau expulzia a durat doua ore si jumatate si nu s-ar fi incheiat fara ajutorul forcepsului, sau al pompei cu vacuum.
Eu am avut peridurala si, desi nu a prins cum trebuie (pe jumatate de uter am simtit dureri destul de mari, desi picioarele erau aproape tapene), am putut sa-mi dau seama ca la o nastere 100% naturala as fi facut fata mult mai greu.
Riscurile sunt relativ mici: poate sa creasca durata travaliului (dar sunt cazuri in care accelereaza procesul), poate sa scada tensiunea arteriala (de obicei se corecteaza prin perfuzii), poate da extrem de rar dureri de cap sau de spate.
http://www.bebelusi.august.septembrie.2003.home.ro
crinuta spune:
Aoleu Gandacelu, m-ai bagat la idei in legatura cu expulzia. Dar este statistic confirmat ca la epidurala expulzia dureaza mai mult?
Sincer nu imi prea surade sa dureze atat de mult, dar pe de alta parte nici nu vreau sa stau 12 ore cu dureri groaznice.
Eu ma hotarasem pentru epidurala, dr e de acord. Oricum la urmatoarea vizita o sa il intreb despre avantaje si dezavantaje.
In ceea ce priveste cooperarea mamei ma gandesc ca depinde si de anestezist.
In spital am vorbit cu o moasa si am intrebat-o cum e mai bine din ce a vazut ea, si mi-a spus ca la nasterea cu epidurala problema este ca mama nu mai poate colabora bine cu medicul.
Eu nu pot vorbi din experienta inca, de aceea ar fi ca cele care au nascut cu epidurala sa ne povesteasca cum a fost.
Crinuta si bb din burtica 36+ saptamani
Dr. Nayel, CFR2
isabel 35 spune:
chiar nu m-am asteptat la atatea raspunsuri!!! va multumesc mult de tot fetelor,ca a-ti fost atat de explicite, referitor la intrebarea mea. de fel nu sunt asa de fricoasa,dar trecand 10 ani de la ultima nastere,am inceput sa ma gandesc mai intens, la cum voi naste,si dintr-o data am intrat in panica.sincera sa fiu nu am uitat deloc durerile nasterii,de aceia am cerut sfatul vostru fetelor,ca sa stiu si eu daca pot sa mai diminuiez cumva din dureri.caci nu sunt chiar atat de suportabile.
asta am sa si fac ,am sa vorbesc cu ginecologul meu,caci sincera sa fiu nu am stiut ca trebuie vorbit dinainte pentru epidurala. eu am auzit-o pe prietena mea ca a nascut cu epidurala,dar nu am crezut-o ca poate fi atat de usor"ma refer la dureri". va multumesc inca o data pentru raspunsuri,si va doresc multa sanatate si multe bucurii,de asemenea copiii frumosi si sanatosi ,si pentru viitoarele mamici,sarcini usoare !!! 

Mickyyy spune:
gandacelu, da-mi voie sa te contrazic, o nastere cu epidurala nu dureaza 40 de minute, la mine a durat doar 5 si a fost super ok.
Nu zic nu, exista cazuri si cazuri, dar de aici pana la a face o regula ca la nasterea noramala dureaza 5 minute iar la cea cu anestezie dureaza 40 e cale lunga.
Nu stiu cum e sa nasti fara anestezie, le admir pe cele care au curajul asta (desi nu cred sa fie o durere insuportabila) dar eu una am incercat epidurala la prima nastere si doar sa ajung gata dilatata pe masa de nasteri sa nu mai nasc si a doua oara la fel.
Mickyyy
si
Malina Ioana (31.03.2004)
Album Malina & www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=34545" target="_blank">Povestea nasterii
didita spune:
Expulzia nu e obligatoriu sa dureze 40 de minute!!! La mine a durat nici 5 minute de fiecare data (3 contractii!!!) faptul ca am avut peridurala m-a ajutat sa colaborez cu moasa (ca am putut sa o ascult si nu mai eram ocupata cu urlatu!!!)
Chestia cu durerile de nastere care sunt suportabile... fiecare suporta altfel. Eu nu am cerut neaparat epidurala, dar cand n-am mai rezistat si eram suficient dilatata (3cm) mi-au pus-o. Asta era 11 ore dupa inceperea travaliului cu dureri ingrozitoare. Intre doua contractii cadeam de epuizare!
Deci cred ca cel mai bine e sa prevezi epidurala ca sa o poti cere daca ai nevoie fara probleme.
Depre dupa peridurala... eu nu am avut nici un fel de efecte secundare, dureri sau ameteli nimic. La trei ore dupa expulzie am putut merge singura la WC (pe picioarele mele).
irinaA spune:
Isabel-nasterea este ceva unic pentru fiecare.Eu personal dupa 9 ore de dureri cand eram deshidratata si aveam contractii la 5 minute foarte mari am cerut epidurala si s-a desfasurat totul foarte bine in final chiar daca eu eram extenuata.Intradevar exista riscuri daca anestezistul nu este atent.Dar durerile pentru mine au foat mult mai mari ca cele de masele.Depinde mult si de marimea copilului daca este mic nasti foarte usor si epidurala nu isi are rostul.Am auzit de nasteri de o ora sau doua si copil in jur de 2kg.Dar daca copilul etae mari si tu nu rezisti la dureri epidurala este o solutie.Eu personal am facut epidurala si a fost totul ok.
nastere usoara.
Cu Ioana 5 1/2 saptamani
Christina spune:
Nici eu nu sunt de acord cu Gandacelu. Sunt multi factori care influenteaza nasterea... cat de in forma esti, varsta, cat de bine suporti durerea, marimea si pozitia copilului etc. Depinde foarte mult de anestezist cum stie sa-si faca meseria... aici poti sa si mergi cu epidurala, ca se poate face o concentratie mica-mica. Dupa cum am spus mai sus, eu am simtit contractiile ajunsesem sa le spun asistentelor ca eu imping ca nu mai pot si cand m-au verificat eram complet dilatata, am simtit si nevoia sa fac pipi si mi-au pus cateterul. Dupa nastere la 2 ore am fost in stare sa fac singura dus, in conditiile in care travaliul a fost mai lung de 12 ore.
Avantaje si dezavantaje exista oricum, important e sa luam cea mai buna decizie pentru noi. Succes!
ioana_du spune:
Eu urmeaza sa nasc in maxim 2 saptamani, si cand am cerut un soi de anestezie medicul mi-a zis clar : peridurala. Da, POATE dura mai mult travaliul, dar medicul meu mi-a spus ca prefera varianta asta, decat sa tip si sa ma chinui, mai ales ca eu sint taaaare micuta! Cat despre expulzia de 40 de minute...... Am o prietena care a nascut cu peridurala acum 2 zile, iar expulzia a durat 10 minute ! Nu cred ca exista o regula in sensul asta, iar daca iti asculti medicul cred cu tarie ca totul e ok.
Ioana si Bianca pui
in sapt 39 de la UM, DPN 24 dec, dr. Urleteanu, Sf. Pantelimon
http://photos.yahoo.com/ioana_du
Cristina_C spune:
quote:
Originally posted by irinaA
Depinde mult si de marimea copilului daca este mic nasti foarte usor si epidurala nu isi are rostul.
Nu este asa intotdeauna, adica un copil mare nu inseamna automat o nastere grea. Uite si exemple: copilul meu a avut 4400 g si travaliul a durat vreo 8 ore (fara epidurala) si expulzia cam 10 minute ( eu oricum pierdusem notiunea timpului, dar s-a uitat sotul la ceas
Cat despre epidurala, la 4-5 cm dilatatie am fost intrebata daca vreau sa mi se faca, dar n-aveam dureri insuportabile si mi s-a parut fara rost. Mama isi da cel mai bine seama daca se descurca sau are nevoie de ajutor, si asta se vede la fata locului.
Decat sa optezi pentru epidurala din start, mai bine astepti sa vezi daca ai nevoie cu adevarat de asa ceva.
Cristina
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Cristina_C
gandacelu spune:
fetele, scuzati-ma, stiu ca am picat pe topicul asta ca musca-n lapte, dar eram dupa o noapte cu colici la bebe asa ca-mi murise si ultimul neuron ;)) – asa sunt si acuma, aveti grija !;)))))))))
ce voiam eu sa spun nu era sa nu mai faceti peridurala, fiecare face ce crede ca e mai bine, normal !
eu voiam doar sa va incurajez sa nu va mai fie atata frica de nastere, ca durerile nasterii sunt mai mult mit decat real… nu ca n-ar fi, nu zic asta, dar nu sunt atat de groaznice pe cat se povesteste ! si apoi, sunt dureri « productive » , nu ?!
stiu ca am nimerit aiurea aici, stiu ca in ziua de azi, cele care au posibilitatea sa aleaga aleg in majoritate peridurala – eu am incercat sa va propun o alta varianta POSIBILA a nasterii, pentru cele care nici nu si-au mai pus aceasta problema, alegand din start peridurala
aceasta varianta, a nasterii naturale, e mai directa si mai « aventuroasa » - e ca drumul pe un munte… poate unele din voi au spirit de alpinist, nu ?!;)) poate prefera drumul mai drept si mai abrupt ;))
eu zic ca merita sa incercati… ce voiam sa spun mai sus e ca, e adevarat, cele cu travaliu mai lung de 12 h nu au de ce sa nu aleaga peridurala… dar daca nasteti in 2 ore, dragele mele ?! nu e « pacat » ? nu mai spun si de economia de bani, care conteaza si ea, de ce nu ?!
am vrut sa zic doar ca merita sa nasteti si natural, ca si nasterea naturala e o optiune, nu o anulati din start !
cat despre chestia cu 5 minute si 40 de minute, iarasi, scuzele mele, era din discutiile cu cateva fete care au nascut de curand, deci nu era vorba de nici o statistica, desi, se stie, nasterea naturala dureaza mult mai putin !
inca ceva : frica accentueaza durerile nasterii (chiar poate declansa contractii in timpul sarcinii, e vorba de un anume hormon care se « varsa » in sange, nu-sh cum il cheama) asa ca cele care spun ca au avut dureri mari pana la peridurala (pana la dilatatie 4) e posibil sa le fi avut si din cauza fricii cu care asteptau sa vina odata momentul anesteziei… daca plecau « inarmate » de la inceput, poate ar fi perceput altfel durerile
imi pare rau ca ma aflu din nou contra curentului general de opinie… chiar nimeni nu mai gandeste ca mine ????
cam asta e fost
scuzati lipsa neuronului !
va pupic
toate cele bune !