EDUCATIA COPILULUI,ECHILIBRU INTRE DRAGOSTE SI FER
Raspunsuri - Pagina 2
![](images/user_woman.png)
casandra spune:
Exact asta spunea si Irina, Pulstar. Daca esti atenta, astea sunt modurile in care copilul poate fi distrus.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
un_tata spune:
Bine te-am regasit Xenocid!
(desi eu sunt intr-o scurta trecere)
Ai citat din Biblie (cu initiala mare) un fragment din Vechiul Testament, care este Legea Veche. Mantuitorul a adus Legea Noua si, de aceea, dupa venirea Sa se aplica LEGEA IUBIRII in care nu are loc uciderea cu pietre de care ai amintit.
In ceea ce-l priveste pe episcopul Irineu si cuantificarea educatiei, acele lucruri pe care a spus ca nu trebuie sa le faca parintii sunt printre cele mai importante care ii strica pe copii.
Iti propun - si in aceeasi masura le propun tuturor - sa analizam punct cu punct ceea ce a spus episcopul Irineu si sa vedem daca putem sau nu putem fi de acord cu afirmatiile sale. Daca te deranjeaza ca autorul este un episcop (om al Bisericii), incearca sa faci abstractie de SURSA cuvintelor si sa analizezi IDEILE. Ce zici? Nu ti se pare o atitudine justa?
In definitiv: discutam aici despre CINE a spus, sau despre CE a spus?
Sebastian
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/necunoscut.jpg)
pulstar spune:
quote:
Originally posted by casandra
Exact asta spunea si Irina, Pulstar. Daca esti atenta, astea sunt modurile in care copilul poate fi distrus.
Da, copilul poate fi distrus daca pricepi aluzia autorului si actionez contrar acelor principii...
* Ignorance is bliss.. *
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/necunoscut.jpg)
pulstar spune:
Adica daca autorul spune "lasa-l sa citeasca orice" tu sa nu-l lasi, ca se desteapta prea tare...
* Ignorance is bliss.. *
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
oana0204 spune:
Acum inteleg eu ce fel de parinti puteau sa aiba unii din fostii mei elevi..
Oana D
http://community.webshots.com/album/205792726GbMnHz?421
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Sabina/Sabina.jpg)
Sabina spune:
Eu zic totusi ca v-ati aprins prea tare.
Intre fermitate si libertate e o granita foarte fina care trebuie trecuta de fiecare data altfel in diverse situatii.
Pe mine mama nu m-a pus sa fac nimic niciodata si am devenit o dezordonata.Insa eu am s-o ajut pe Sofia sa fie ordonata facand impreuna cu ea curatenie, o rog sa-mi aduca ea o anumita jucarie etc. ca o forma de joaca!Daca insa copilul e bolnav si o calmeaza doar sa arunce razand cu jucariile pe jos n-am s-o pun sa le stranga!
alea nu sunt sfaturi rele, sunt doar expuse mult prea dur.Sabina si
Sofia Galagia
www.desprecopii.com/forum/photo_album_cat.asp?sqldtl=834" target="_blank">Poze cu noi
Cele mai frumoase fete
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
AC spune:
Eu voi face abstractie de cine a zis aceste fraze. Desi este absolut clar ca intentia este de sublinia ca daca copilul nu e tinut in mana de fier va deveni criminal si parintele se va dezice de el.
Sunt impotriva unei manusi de fier. Am inteles gresit. Sa revenim la fermitate siu spusele postarii daca titlul nu contine "fer" ci "fermitate". Fermitate(multumesc Oana 2004 pentru precizare ), nu inseamna ingradirea personalitatii. Inseamna sa existe o bariera, dar nu una de care se da cu capul in fiecare secunda. Nu una la care se ajunge la abuzarea copilului, nu una in care parintele are mereu dreptate si copilul trebuie sa se supuna...
Si ca si altii am recunoscut idei tipice ale unei persoane care fara a fi implicat in cresterea copiilor .. asa la munca de jos.. da lectii pilduitoare.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
AC spune:
Mie mi se pare ca toate acele sfaturi sunt exagerari. Si mai rau justicari ale atitudinii gen Sebastian cu "palmutele din dragoste" care fac un copil de 2-3 ani "sa asculte cuminte in picioare sau in genunchi in momentele esentiale", trei sferturi din slujba de duminica. Imi aduc aminte si de un post cu citate cu calul nestrunit sau ceva in genul acesta.
De aici vine reactia... ca sa nu credeti ca e aparuta din senin. De la o vreme pe site se dezvolta curentul ca poti abuza copii daca e cu un scop bun si inalt si mie mi se pare revoltator.
Un parinte care ii lasa copilului personalitatea sa se dezvolte liber, nu-l bate si-i asculta parerile ar face cam asa referitor la cele punctate de tine.
Discut de un copil pana-n patru anisori, ca altceva nu ma pricep inca, dar principiile mele deja difera enorm de ale voastre. Si o iau pe punctele voastre.
----------------------------------
Încă de când este mic, să nu îi refuzati absolut nimic. Dati-i orice îsi doreste, orice cere, mai ales atunci când plânge. Astfel va creste si va crede că toti îi sunt datori cu toate si că are numai drepturi.
---------------------------------
De mic nu i se refuza ce-i place, e rezonabil si-mi pot permite. Vrea la gradina zoologica mai mult decat in parc ma voi da peste cap sa se duca acolo cat mai des. Daca-l duc la innot si-mi plange ca e frica de apa, voi renunta pentru o vreme si voi reveni apoi poae in alta forma. Nu vrea sa manance mancarea mea preferata, ii voi gati ce-i place atata vreme cat manca suficient de variant.
Ii place muzica populara si mie cea clasica, asta e ii voi pune mai putina clasica (cu scopuri de culturalizare) si mai multa populara (in scopul de a primi ce-si doreste) imediat ce-si poate exprima dorinta.
Deci voi lua in considerare dorintele copilului atata vreme cat sunt rezonabile, chiar daca ele nu coincid cu ale mele.
In plus datoria lui pana la varsta scolara este sa doarma, sa manance, sa se joace si sa nu faca prostii prea mari care i-ar pune viata sau sanatatea in pericol si sa incercam cu totii noi si fiecare copil sa avem o viata a noastra normala cat mai frumos si lin posibil.
--------------------------------
o Când va începe să vorbească urât si să ocărască, voi să râdeti. Astfel îl veti face să înteleagă că este foarte "destept"!
------------------------------------
Un copil mic repeta ce aude in jur. Nu doar de la parinti. Atitudinea corecta este de a ignora si nu pedepsi ceea ce mintea lui nu pricepe. Daca nu-i veti da atentie si injuraturile nu-s curente in anturaj va uita si va gasi altceva interesant. Daca-l pedepsiti va tine minte ca va enerveaza si tot nu va pricepe. Ba risca sa si repete mai des cand intrati in conflict. Evident dupa ce mai creste, dupa ce i se poate explica si de ce nu e frumos ceva, va incepe sa priceapa si se pot aplica pedepse, dar nu corporale.
Ca sa sezizati ca mintea unui copil nu e la fel ca a voastra ...de exemplu intre 1.5 si 2 ani un copil nu pricepe nici "nu " ca o sintagma generala. Pricepe "nu asta", "nu aia".. adica separat lucru, dupa lucru... Nu vede "nu" ca pe un semn de STOP pe care-l pui in fata a ceva. De aceea trebuie repetat pana intra.
A doua chestie tine chiar de varsta scolara. Nu pricep reversibilitatea unui rationament. Am invatat pentru ca e important pentru modul de a preda matematica copiilor mici. Pentru ei daca a face X, implica Y, nu e clara ideea ca daca Y nu s-a petrecut, nici X nu avea cum sa aiba loc. Asa ca prostii pe care le face trebuiesc intai explicate de cateva ori nu pedepsit, ca doar e logic.
-------------------------------------
o Nu îi spuneti niciodată: "Aceasta este o faptă rea!" Asa spun numai cei cu conceptii învechite. Când mai târziu va creste si va întâlni greutătile vietii sau ceva rău i se va întâmpla, atunci va avea certitudinea că societatea este aceea care îl nedreptăteste.
------------------------------
Copilului i se explica unde greseste si prin exemplu si vorba i se vor explica si repeta principiile morale ale societatii in care traieste. Nu i se spune ca ceva e rau, i se va spune de ce e rau, pe cine si cum face sa sufere, cum poti si tu sa suferi similar.
-----------------------------------------------
o Să adunati voi, ceea ce el aruncă încolo si încoace - cărti, haine, pantofi ...- Să nu îi spuneti niciodată: "Adună-le, pune-le la loc!" Astfel va crede că mama este roaba sa, si că pentru toate sunt responsabili ceilalti.
-------------------------------------------------
Un copil trebuie castigat de partea ordinii.. Daca-i impuneti ordinea pana pe patru cinci ani nu va intelege dece. Evident cu mijloace coercitive aplicate des va executa ce-i cereti, dar va deveni reflex si manie. Ati vazut oameni care fara a fi rai, nu suporta dezordinea... vad flori plantate aiurea si-s capabili sa le scoata sa le puna in patratele ordonate. Vad mizerie in bucatarie si bat nevasta? Nu-si gasesc un lucru si urla pe ceilalti... Sunt reactii exagerate, nu? Ele isi au sursa intr-un reflex psihologic.
Asta nu inseamna insa ca un copil are voie sa faca dezordine in lucrurile altora... Nuu, nu-s ale lui nu are voie sa le ia, sa le aranjeze. Asta nu inseamna ca eu nu-i adun jucariile explicandu-i ca animalutele ei trebuiesc duse la culcare... si adesea ma ajuta sa le culc in casuta lor. Asta nu inseamna ca atunci cand ii schimb patul, nu-i dau si ei sa duca ceva din dulap pe pat..: cearceaful ei cel mare si greu de exemplu. Adica copilul invata prin joc, printr-o explicatie si nu un ordin sau ceva impus pentru ca trebuie. Gandeste, e fiinta umana, atrageti-l spre voi... e asa simplu.
----------------------------------------
o Lăsati-l să vadă orice (mai ales la televizor) si să citească de toate, fără să îl îndrumati niciodată. Copilul vostru este genial si stie să facă distinctie! Educatia lui va fi astfel foarte vastă!
----------------------------------------
Eu personal n-am televizor, pentru ca eu consider ca mi-ar fura din timpul petrecut cu ai mei. Ne punem filme la un ecran digital de calculator si suntem fericiti asa. Dar ce vede pe strada, in reclamele de pe peste tot... in oamenii din magazine si de nu stiu unde... e destul de aproape de televizor. Iar violenta o intalnesti prea des...
De citit. Voi selecta mereu cartile care pot fi intelese la o varsta, dar continutul lor va fi extrem de vast. Acele carti nu vor fi restranse la ceea ce eu consider carte care-mi reflecta punctul meu de vedere, ci la ceea ce eu consider carte care poate fi analizata la aceea varsta. Noi am inceput cu carti de povesti si My big X book care-s precursoarele unor cu mini atlase botanice, zoologice, geografice (peisaje) sau tehnice(masini, case) in general.
------------------------------------
o Să nu îi dati nici un fel de educatie duhovnicească. Să vorbiti în bătaie de joc despre credintă, Biserică, preoti si despre toti aceia care îi urmează. Când copilul va creste, "va putea alege si singur".
-------------------------------------
A nu-i da o educatie religioasa nu presupune a-l indoctrina in sensul celalat, adica a dispretui religia. Aberant!!! Doar cineva frustrat poate crede ca e atat de important ca sa-i dea toata lumea atentia aceasta.
De asemenea nu inseamna a-l lipsi de un sistem de valori, in mare parte cu radacini biblice, dar nu numai.
In cazul nostru va alege.. asa cum am facut si eu. Provin dintr-o familie cu vreo trei religii (din care doar doua crestine)la activ si au fost respectate in termeni mari sarbatorile fiecaruia si la maturitate am ales avand si optiunile agnostica si atee.
In plus e aproape sigur ca vom adopta si un bebe care vine din parinti crestini ortodocsi. Noi nefiind, banuiesc ca veti fi incantati ca ne-am gandit serios sa facem totul ca el sa poata sa aleaga la randul lui.
-----------------------------------------------
o Dati-i din belsug bani de cheltuială, ca nu cumva să se simtă mai prejos decât ceilalti copii si "ca să nu ducă lipsă, asa cum am dus noi". Când va creste mare, va fi sigur că valoarea unui om se judecă după câti bani are, indiferent de modul prin care ia dobândit.
--------------------------------------------------------
Copiii vor avea bani de cheltuiala pentru placerile lor. Nu exagerat si treaba lor ce fac cu ei cata vreme e rezonabil. Eu mancam inghetata zilnic... si iarna. Varul meu nu risipea un banut si-si cumpara o data la cateva luni un avion de asamblat.
Un copil de asemenea in limite rezonabile nu trebuie insingurat intr-o comunitate. La noi e prea devreme, dar ai mei cand mergeam in tabara imi aduc aminte ca-mi dadeau doua categorii de bani. Unii de placere cu care cumparam napolitane si eu stiu ce dracii de suveniruri. Si altii de situatii deosebite pentru care dadeam socoteala. Adica daca se organiza o excursie ad-hoc si trebuia platit sa nu raman pe afara, daca-mi era frig si nu aveam ce-mi trebuie, sau se stricau, etc. A da socoteala nu era doar zis asa. Daca cheltuiam prosteste, erau socotiti la bani de cheltuiala placeri si nu primeam un leu si un an.
Adica problema nu e cati bani gereaza un copil, ci responsabilizaerea lui referitor la ce se poate face cu banii.
----------------------------
o Să nu îi spune-ti niciodată: "Fă asta!" sau "Nu face aia!", deoarece astfel se va simti opresat; nu respectati libertatea si personalitatea lui. Se poate chiar să îi provocati... anumite traume psihice! Atunci când va creste va crede că în viată trebuie numai să poruncesti si să nu asculti niciodată de nimeni.
-----------------------------------
Exact pentru ca nu vreau sa creada ca-n viata se porunceste daca ajungi in situatia de a o putea face cu cei care nu au drept de replica prin varsta sau pozitie sociala... Exact, de aceea nu-i voi spune: "Fa asta", "Nu face aia". Ii voi spune, "te rog frumos, hai sa facem asta, pentru ca"... "Eu cred ca e important sa facem asa si nu altfel".
Nu se ordona unui copil. Este rugat sa faca ceva. Daca intreaba chiar si la lucruri simple se explica si de mii de ori de ce. O explicatie pentru nivelul lui se gaseste mereu...
Dupa vreo trei anisori daca refuza cu incapatanare sa faca ceva care nu-i pune viata in pericol... voi refuza si eu sa fac ceva care e in favoarea lui si care este clar just pentru el.. si prezinta o oarecare similaritate.
----------------------------------------
o Să vă certati, să vă ocărâti, să vă jigniti unul pe celălalt în fata copiilor fără nici o rusine. (Nu vă îngrijorati, nu îi veti provoca astfel nici un fel de traumă psihică! ). Mai târziu, când se va căsători, i se va părea normal să facă aceleasi lucruri.
------------------------------------------
Da ca se ajunge la ocari in familie, consider ca divortul este singura solutie. Dragoste cu forta nu exista. Tine de bun simt.
-------------------------------
o Când va începe să cunoască plăcerile trupesti si să se afunde în plasa acestora, voi să vă faceti că nu observati. Să nu îi vorbiti, să nu îl îndrumati, să nu îl sfătuiti. Lăsati-1 să se izbească singur de probleme, "de vreme ce asa este firesc".
--------------------------------
Placerile trupesti..mama ce termen de naftalina. Orice lucru pe lumea asta se invata si se discuta. Ii voi explica ca sexul fara dragoste e ceva gol de esenta. Ambalaj atractiv dar continut de proasta calitate. Ca dragostea inseamna respectul celuilalt, ca inseamna comunicare sufleteasca, ca intai trebuie sa fii sigur ca exista aceasta comicare si apoi sa ajungi la intimitate fizica.
Este firesc sa fie atras de sexul opus, este firesc sa astepte sa fie sigur/sigura ca este marea dragoste, nu doar involburare hormonala. Este firesc sa inceapa o relatie atunci cand psihic si financiar isi poate asuma consecintele ei neprevazute. Nu-mi surade ideea unei relatii care se incepe fara ca cei doi sa-si doreasca macar sa se casatoreasca. Dar prefer ca daca problema s-ar pune sa fiu alaturi de copilul meu si sa ma stradui sa preintampin relele care s-ar putea ivi dintr-o asemenea relatie, decat sa-l reneg pe ideea ca-mi contrazice principiile mele morale. Imi voi spune parerea, dar ii voi respecta alegerea. Un copil crescut frumos nu va ramane orbit de ceva rau la nesfarsit. Se va trezi... sau raul se va transforma in bine. Daca insa ramane ceva rau, vreau sa fiu acolo alaturi cand se va trezi, nu vreau sa se creada ramas singur si parasit de toti.
--------------------------------
o Să îi luati întotdeauna apărarea fată de profesori sau vecini. Să nu credeti niciodată că "îngerasul vostru" poate să facă obrăznicii si fapte rele. Certati-vă cu aceia care vă atrag atentia în mod prietenesc si bine intentionat. Sunt invidiosi si defăimători.
--------------------------------
Nu iau de buna opinia nimanui nici a copilului meu, dar nici a profesorului sau vecinului. Toate cele trei personaje pot fi sursa de minciuna si ma voi stradui sa aflu care.
--------------------------
o Când veti merge la sectia de politie, unde 1-au arestat pentru că a furat bani sau a consumat droguri, strigati cu putere în fata tuturor că este un copil rău, un hot, că v-ati jertfit pentru binele lui dar nu ati reusit niciodată să îl faceti să înteleagă. Astfel, voi veti iesi basma curată, justificati în fata celorlalti
--------------------------
Imi pare asa o trecere brusca... ca sa nu zic precum Xeno ca pregatim sfarsitul apocaleptic al unui copil dezordonat. Zic ca ati dat cu tunetele lui Beethoven.
Dar ma rog. Un parinte decent nu inseamna un copil la fel. Poate fi vina parintelui, poate sa nu fie. Ideea ca m-am jertfit pentru un copil este absurda in sine. Iti doresti un copil il faci. Nu, nu. Nefiind prea religioasa.. nu am fost obligata sa am un copil. Nu mi l-a dat nimeni. A fost o minune, dorita as zice cu disperare.
Daca o fi sa ajunga rau, nu e treaba unor straini ce-i in sufletul meu. E treaba mea si familiei. A lor este sa constate daca intr-adevar a depasit limitele legale si sa-l pedepseasca. Si criminal sa fie, ramane copilul meu. Asta nu inseamna ca-i voi gasi justificare daca este un criminal. Ma voi stradui sa vad cu ce am gresit si ce pot sa repar si-n personalitatea lui si-n relatia noastra.
Andreea si galusca Anne-Sarah
http://client.webshots.com/user/acusor_dc
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
joanna spune:
Irina,superb de frumos mesajul.Si cit se reflecta in atitudinea de zi cu zi a unor oameni!
Iti multumim ca l-ai scris!
Doamne ajuta!
Post usor si nu va lasati furati de ala rau.
Joanna
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)