Creste iar euro/dolarul dupa alegeri?

Creste iar euro/dolarul dupa alegeri? | Autor: lavi02

Link direct la acest mesaj

Credeti ca au vreo legatura alegerile cu cursul euro/dolar?
Am inteles ca BNR-ul nu mai intervine pe piata, si de-asta au scazut euro si dolarul.

Voi cand credeti ca o sa inceapa sa creasca iar? (Economistilor, mai ales!)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns motanik spune:

Eu nu-s economista dar tare m-a uimit aceasta scadere. Chiar ma gandeam ca pana acum cand eu nu aveam treaba cu Uk-ul, lira era in top, acum ca sunt aici scade vertiginos. Tind si eu sa cred ca ar avea legatura cu alegerile. dar e pura speculatie ca nu ma pricep...

Andra
http://community.webshots.com/album/170190778fEpvgj
http://community.webshots.com/album/216599908KwgDmN

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dante01 spune:

sigur ca valutele vor creste dupa alegeri...
poate nu imediat, ca in luna decembrie mai tot romanul care vine in tara de pe afara schimba bani si asta va face ca cursul lor sa fie in continuare destul de mic, dar parerea mea e ca pana in martie-aprilie la anul va trece de 41.500 lejer...
din pacare, leul nu e o mondea puternica, nu mai vb de economia romaneasca...
aia e, se mai joaca si bnr-ul...

if you're grabbed by the balls you heart and soul will follow sooner

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cary spune:

Cu siguranta va creste un pic valuta in preajma sarbatorilor(cam asa a fost in fiecare an)dupa care va cobora in luna IANUARIE 2005.

Mergi la inceput

ba eu zic ca tocmai o sa scada...
vor fi multi romanai veniti in romania de sarbatori care vor schimba valuta pentru a face rost de lei...
de aici un surplus de valuta pe piata care va face ca cursurile sa scada un pic...
din ianuarie insa, leul de duce de rapa clar...
poate vine cel greu si-l scapa...
bafta!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Sunt raspunsuri care binedispun. Fara suparare. Revin cu observatia ca de mai bine de 1 an cursul de schimb este practic acelasi in medie. Asta nu se mai numeste electoral. Mai mult decat atat BNR a achizitionat valuta interesul pentru valuta la cumparare fiind foarte scazut. Dobanzile la depozite lei sunt foarte neatractive dar nici nu exista o oferta mai "scumpa". Cea mai scumpa oferta a ramas cea a statului roman prin trezorerie. Au fost si cele mai solicitate plasamente financiare ale populatiei in 2004. Un lucru demn de remarcat este nu lipsa de interes a persoanelor juridice in contractarea de credite ci conditiile asiguratorii la fel de neatractive solicitate de banci, garantii directe sau colaterale care depasesc cu mult realismul riscului. Se mentine de asemenea un climat neeconomic in politica bancara, erori financiare de interpretare, lipsa unei politici coerente a unor criterii certe. Astfel se pot contracta credite in conditii de risc real prin aplicarea de inginerii financiare suficient de bine montate care sa dea raspunsuri de risc scazut ele fiind in realitate neacoperite financiar.

Cat despre curs orice este posibil dar nu uitati ca are la baza macroeconomic discutand o crestere economica cu 7%. Un posibil raspuns este si productia agricola foarte buna din acest an fata de alti ani, 2004 fiind un an bun la nivel national desigur. Sunt de mentionat si investitiile straine mult marite, si ca si legislatie se poate spune ca a avut loc o stabilizare a legislatiei economice, aparitia si aplicarea codului fiscal si altele.

Nu sunt adeptul speculatiilor de tip publicistic (electorale, BNR, etc etc.) fara o justificare coerenta economica.

Marius Pernes

Mergi la inceput

mai vorbim prin martie-aprilie la anul...

daca nu ajunge € la 41500, inseamna ca romania chiar are o economie de piata competitiva si ca in sectorul bancar lucrurile incep sa se aseze pe fagashri normale...
dar hai sa fim seriosi...

Mergi la inceput

Daca ar ajunge la acest curs de 41.500 ar avea o crestere de 0.14% in ultimele 15 luni adica o crestere de 0.009% pe luna. Cred ca un astfel de procent de inflatie este cel mult o gluma. Pe bune ca nu pot sa fiu serios la un astfel de argument. Poate la altul.

Am uitat sa precizez calculul. In 6 ianuarie 2004 s-a inregistrat cel mai "mare" curs de schimb 41.438 lei. Nu a mai resuit sa fie atins aceasta valoare niciodata pana in prezent, cursul incapatanadu-se sa se mentina undeva la 40.200 lei in medie si asta cu toate interventiile BNR de achizitionare masiva de devize, in prezent BNR inregistrand cel mai mare stocaj de valuta. Culmea ironiei este ca BNR scade dobanda de interventie ceea ce duce la scaderea dobanzilor practicate pe piata bancara. Efectul ar fi sa apara interesul pt credite(investitionale) in lei si dezinteresul pt depozite in aceeasi moneda. Ar trebui sa creasca interesul pt achizitia de devize. Ce se va intampla vom vedea. Bancile se vor simti in stramtoare asta e sigur pentru ca le va forta sa utilizeze capitalul propriu sau sa isi reduca rata profitului. Bancile mici vor fi jenate precis financiar discutand.

Mergi la inceput

eu am fost in octombrie in tara si am chimbat la casa de schim cel mai mult cu 41000...
cel mai putin, daca imi aduc bine aminte pe la 40.600...
si nu-i decat o luna de atunci, cum explici tu scaderea asta de 1000 de lei la curs?...
nu mai zic ca vorbim de curs la case de schimb in cazul meu si curs bnr in cazul al doilea...

hai ca m-ai facut curios si am cautat in urma sa vad prin ocrombrie cat a fost cursul la bnr...
am gasit cea mai mare valoare pe 15.10.2004, respectiv 41301 lei=1€...
e, zi si tu acum , cum se poate explica aprecierea asta a leului de peste 1800 lei in doar o luna?...
m-am uitat la http://www.cursvalutar.com/cgi-bin/index.cgi
nu e prea cu ochi avand in vedere ca economia romaeasca nu e prea stron on his feet?...
eu cred ca e prea cu ochi si cu sprancene treaba...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iselin spune:

quote:
Originally posted by dante01

mai vorbim prin martie-aprilie la anul...

daca nu ajunge € la 41500, inseamna ca romania chiar are o economie de piata competitiva si ca in sectorul bancar lucrurile incep sa se aseze pe fagashri normale...
dar hai sa fim seriosi...

Ai dreptate!
Stiu sigur ca o sa fie laaaata!!!!
Culoarea unica rosu-purpuriu are un cuvant greu.Normal. Nu mai suntem copii. Putem sa intelegem parghiile politico-sociale!
Statisticile internationale nu au nici o importanta?

Mergi la inceput

Toate aceste fluctuatii pot fi speculative sau determinate de o anumita cerere-oferta pentru devizul respectiv sau de un anumit eveniment politic sau economic. A trage concluzii pentru un curs in data X ca fiind reprezentayiv mie personal mi se pare o eroare. Cum se explica de ce la data X are valoarea A. Atunci cum se explica de ce azi are valoarea B? Nu sunt chitibusar. Daca discutam pe un interval de minim 6 luni desi este mult mai reprezentativ 12 sau chiar 24 de luni e mai corect. Faptul ca tu ai prins un anumit curs in data X in locul Y nu are prea mare relevanta. Sesizez insa ca valoarea maximala de schimb se incadreaza tot in pragul de 41.000 adica sub cea mai mare cotatie inregistrata vreodata. Nu am inca un exemplu contrar. Eu de exemplu estimez un curs de 41.500 - 42.000 in februarie martie.

Mergi la inceput