CIC 2005

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liloo spune:

Marius, daca te-ai intors, pofteste si pe la noi! Asteptam cu nerabdare niste lamuriri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Da am revenit azi dimineata 6.20 a.m. (ps. sa va uitati la poze!)

Este pe undeva ar trebui sa caut dar sunt cam ....obosit. Cert este ca odata stabilit un drept nu se mai modifica ci ramane asa cm a fost stabilit singurele forme fiind indexarile.

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simonnete spune:

Buna Marius !

Sunt studenta si urmeaza ( nu in an terminal ) la sfarsitul lunii aprilie .As vrea sa stiu ce trebuie sa fac pt a obtine indemnizatia pt cresterea copilului.

Pot face contract individual la CAS retroactiv ?

O alta versiune pe care am auzit-o ar fi aceea de a face un contract individual incepand de acum (am intrat in luna a sasea de sarcina ) , urmand ca dupa ce nasc sa depun o cerere (asta nu stiu unde ) , iar din cele 24 luni de CIC sa se scada cele 6 luni pe care le aveam in momentul semnarii contractului indivdual si sa beneficiez de cei 7.800.000 numai 18 luni. Este posibil asa ceva ?
Daca da unde trebuie sa ma adresez ?
Daca nu , ce optiune ar mai fi pt a putea intra in posesia acestor bani ?

pt mai multe informatii legat ede aceasta tema cui ar trebui sa ma adresez . ?

MULTUMESC !!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Poti sa iti faci contract de asigurare individual adr trebuie platite cotizatiile, pe o perioada minima de 6 luni achitate anterior solicitarii prenatalului. Nu e tarziu dar trebuie platiti banii de cotizatie deci trebuie sa dispui de aceste sume lunar. Trebuie sa te adresezi casei judetene de asigurari sociale de care apartii. Acolo vei afla toate detaliile.

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simonnete spune:

Marius, am fost la CAS azi si doamna de la ghiseu mi-a spus ca NU POT FACE CONTRACT INDIVIDUAL DE ASIGURARE PT CA SUNT STUDENTA la zi si deci ma aflu intr-o categorie defavorizata. De acolo m-a trimis la casa nationala de pensii unde am lasat o cerere, dar doamnele de acolo mi-au spus ca 99% nu se rezolva nimic pt ca au mai avut asemenea cazuri.
Deci ce pot face eu ?
pot sa bag cartea de munca la o firma? dar eu nasc la sf lui aprilie .
CUM REZOLV PROBLEMA ASTA ?
Te rog Marius spune-mi ceva

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nicoll_mada spune:

Stiu ca nu este un raspuns,ci de fapt o intrebare.Dar va rog sa ma credeti,nu stiu cum sa imi expediez propria mea intrebare,sper ca macar asa sa mearga si va rog din suflet sa nu-mi ocoliti mesajul,chiar daca e trimis putin aiurea.Va rog mult!

Buna seara!Dragii mei,am si eu o intrebare,la care tot caut raspunsul si tot gasesc 2 variante.Am rugamintea sa-mi raspundeti,exact ca la "copii"cu da sau nu,caci nu mai stiu ce sa cred,iar de la serviciu...sunt mai in ceata decat mine.
Eu desi lucrez in firma de un an si doua luni,am carte de munca abia de la 01.12.2004.Problema este ca voi naste undeva in jur de 20-22.07.2005.Intrebarea mea este daca voi avea dreptul sa beneficiez de concediul pentru cresterea copilului de 2 ani de zile.
Stiu ca dpdv al legii nr 577/22.12.2003 ar trebui 10 luni de cotizare,dar am vazut raspunsul dat unei studente,care daca si-ar fi platit singura,din mana,o putea face retroactiv si era necesara o perioada de 6 luni.Practic,cat trebuie ca eu personal sa cotizez:6 sau 10 luni.
In asteptarea raspunsului,va multumesc anticipat.

MMN

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabirus spune:

Am periat toate proiectele de lege, ordonantele si legile de anul acesta care modifica Legea 19/2000 si nu am gasit nimic care sa modifice articolele referitoare la indemnizatia de maternitate (pardon, un singur proiect referitor la posibilitate de a primi 50% mama si 50% tatal din aceasta indemnizatie - proiect pe cale de a fi respins), deci chestiile referitoare la indemnizatia mamelor peste 30 de ani si cele referitoare la marirea cuantumului de 85 % din salarul mediu brut al indemnizatiei sunt simple speculatii.
Singur lucru cert este Legea bugetului asigurarilor de stat pe 2005, care a aprobat un salar mediu brut de 9 mil 200 si ceva.
Deci indemnizatia va fi cam 7 mil 8.
Deci nimic nou. Nu e rau, dar ar putea fi si mai bine.
Sper ca noul guvern - oricare ar fi - va adopta masuri pro-demografice si pro natalitate

gabirus

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liloo spune:

Am primit in sfarsit un raspuns de la Casa de Pensii Bihor, de care apartin, referitor la suma pe care o vor primi in 2005 cei intrati in CIC in 2004 (cu 85% din sal. mediu brut). Si cei de la CJP au spus ca vom ramane cu 6,5 mil. adica cu suma cu care am intrat in CIC, chiar daca sal. m. b. se modifica in 2005. Insa, la fel ca Marius, desi spun ca e "conform legislatiei" au omis sa-mi spuna despre ce lege e vorba. Am intors si eu pe toate partile legile, ordonantele si hotararile care au legatura cu aceasta problema si nu am gasit nicaieri specificatia cu pricina. Stie cineva unde scrie treaba asta. Va rog sa raspundeti doar cu citate si numere de lege, pentru ca m-am saturat sa aud ce crede cutare si cutare. Concret, va rog!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabriela_p spune:

Salut!

Am o intrebare si inca nu mi-a raspuns nimeni la ea. Va rog din suflet sa ma ajutati.

Eu am terminat facultatea de medicina dentara la o facultate de stat, fara taxa, anul acesta (2004). Cursurile s-au incheiat pe 27 iulie, iar licenta am dat-o la sfarsitul lunii septembrie (20-25). De la 1 octombrie m-am inscris la masterat (cu taxa), iar din incepand cu 1 noiembrie 2004 m-am angajat cu norma intreaga, urmand ca de la 1 ianuarie 2005 sa intru ca medic stagiar intr-o policlinica stomatologica.
Intrebarea mea este daca voi putea beneficia de indemnizatia de crestere a copilului avand in vedere ca DPN este pe 4 august si ca probabil voi naste mai devreme undeva pe la sfarsitul lunii iulie(30,31).
Am fost la CJP Iasi si am intrebat, iar o tanti destul de acra mi-a raspuns sec ca nu, nelasandu-ma sa-i expun toata situatia, pe ea interesand-o numai perioada in care am fost angajata. Matusa mea a vorbit la Ploiesti cu o cunostinta de la casa de pensii de acolo si respectiva persoana i-a sus ca as beneficia deoarece practic numai luna octombrie nu o am acoperita.Tot acea persoana a spus ca as intra inr-un caz special(?!!).
Va rog sa ma ajutati pentru ca nu stiu ce sa cred.

Multumesc!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betilina spune:

Buna tuturor! Am postat o intrebare, dar cred ca am postat unde nu trebuia. Asa ca revin cu mesajul la acest subiect.

Am si eu o mare nelamurire si nu prea reusesc sa gasesc un raspuns exact, in urma caruia sa pot lua o decizie corecta.

Sunt gravida in sapt 29. Ar trebui sa nasc in jur de 10 martie. Nu stiu cum sunt legile in cazul concediului prenatal si postnatal.
Stiu ca sunt 126 de zile in total si am inteles ca 42 de zile sunt obligatorii dupa data nasterii, inainte sa intri in CIC. Dar eu vreau sa stiu f clar daca ma poate obliga vreo lege sa-mi iau toate cele 126 de zile de concediu inainte de intrarea in CIC sau pot renunta la o parte din ele si raman obligatorii doar cele 42 dupa nastere si inainte de CIC?
Eu vreau sa stiu f exact pt ca ma avantajeaza f mult sa merg la servici cat mai mult, decat sa stau acasa in concediu pre si postnatal 126 de zile in care sa iau 85% din actualul salariu si fara celelalte beneficii materiale. Pe de alta parte daca sunt obligatorii cele 126 de zile de concediu, nu vreau sa las mult mai multe dupa data nasterii, in conditiile schimbarii politice actuale, caci nu stiu care vor putea fi modificarile aduse la legislatie de noua guvernare, mai ales in conditiile in care salariul meu este mic.

Va multumesc mult si sper sa reusesc sa ma lamuresc, caci nimeni nu stie prea bine cum sunt legile, nici cea de la personal, nici cea de la salarii, nici medicul de familie, care azi mi-a spus ca toate 126 sunt obligatorii si sa vin imediat dupa sarbatori sa-mi dea prenatal!

Betilina 29 sapt DPN 10 martie

Mergi la inceput