calauza si alte filme grele :) partea a 2-a

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

quote:
Originally posted by vickic
mesajul moral mi se pare mie fain: ca prea multa "filantropie" si intelegere fata de semeni poate face mai mult rau...

Vic

asta nu prea e mesaj "moral", daca nu ma insel...

face rau filantropia? cui, filantropului sau filantropatului? ca in final se vede ca varianta a doua e "valabila"

credeti ca filantropia a enervat-o pe grace (domne, daca am tinut minte numele personajului e ceva! mi-a placut, domne!) sau... altceva...

nu cumva... ipocrizia? hmhmhm

ps: scuze, am uitat sa-l pun in topul regizorilor pe kurosawa... scuze!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mara03 spune:

pai cu ce sa incep? cu intrebarile tale gandacelu: da, mi-a placut tare de tot! si din ce in ce mai mult pe masura ce filmul inainta. e genul de film care ma prinde!!!
lilanda a intrebat parca daca e sau nu vorba despre societatea americana (am vazut si eu multe comentarii despre film in care se zicea ca ar fi vorba despre asta). si eu cred la fel, e vorba de mult mai mult decat atat. e vorba de vicii, stangacie, lacomie, aparenta, animalic in fiinta umana. si despre mantuire.
mi s-a parut putin prea violent, dar violenta a fost justificata. numai pe achiles nu trebuia sa-l omoare. m-a durut rau...toata faza cu figurinele mi s-a parut a fi creata doar pentru scena razbunarii. aia a fost cam violenta, dar pana la urma un astfel de sfarsit merita astfel de oameni! brrrrr!

revin!

Andreea & Tudor (9 dec. 2003)
daca doriti sa ne (re)vedeti :)

Mergi la inceput

vic, gandacelu, nu v-am vazut mesajele, ca eu m-am intins cu scrisul printre pampersi si bibe cu lapte...sunt o mama eroina ce mai. apropo de asta, ce mai faci gandacelu?

vic, de acord cu excelenta lu' nicole kidman. si ai vazut ca pe scriitorul filozof, "preotul" orasului (ca doar un astfel de pastor merita dogville) il impusca chiar ea, asa, ca sa te unga si mai tare la suflet! (ii mai tii minte numele gandacelu? hmmm?)

gandacelu, bravo pentru "grace". a enervat-o ignoranta, a enervat-o faput ca nu era numai un orb acolo, toti erau orbi. toti traiau dar nu traiau, toti munceau dar nu munceau si cel mai mult a enervat-o cred, faptul ca nu au stiut sa pretuiasca si sa pastreze ceea ce l-a oferit ea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

mara, dar ea le-a oferit... adevarul

io nu cred ca a enervat-o faptul ca s-a oferit pe sine si si-au bagat picioarele, ci faptul ca le-a oferit adevarul despre ei si si-au bagat picioarele...

mai, numai mie mi s-a parut... evanghelic?

ps: mey, iubesc filmul asta! imi vine sa tzopai numai cand mi-aduc aminte! sa tzopai, mai! va dati seama?!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vickic spune:

gindacelu, da, mi se pare si mie evanghelic, dar in mod ironic evanghelic. E faina ideea ta, dar eu nu cred ca ei ii pasa de fapt si de drept de locuitorii din dogville si de adevarul lor... Era pur si simplu prinsa in mreaja unor clisee crestine, in care se vedea pe ea mintuitoare etc

Mi se pare ca accentul e pus pe eroina, pe grace, cum isi depaseste ea o imagine falsa despre sine; fuga ei dintr-o lume safe, in care totul e fictiune, intr-o lume pe care ea o vrea reala. dar ea vine cu o imagine nereala despre sine si despre ceilalti, se vrea atotintelegatoare si iubitoare (dupa invataturile crestine, mi se pare evidenta aluzia la crestinism, gindacelu) si pica intr-o alta fictiune, cu personaje schematice si fara continut.

Da, e ipocrizie in masura in care e si lipsa de constiinta de sine, lipsa de identitate; singurul gest de initiativa autentica e crima din final a lui grace.

Ce ziceti de o comparatie cu dancer in the dark? sau cu breaking the waves? peste tot e un personaj feminin central...
va astept parerile.
lars von trier

Vic

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vickic spune:

"asta nu prea e mesaj "moral", daca nu ma insel..."

Gindacelu, nu e moral, indeed, vorba vine.

"face rau filantropia? cui, filantropului sau filantropatului? ca in final se vede ca varianta a doua e "valabila"

cred ca ideea e ca la toata lumea, atita vreme cit nu e adaptata si contextualizata... ci doar o idee goala.

Vic

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by gandacelu

mara, dar ea le-a oferit... adevarul

da, da, la asta m-am referit si eu. le-a aratat ceea ce sunt de fapt, sigur ca da...

ce vrei sa zici prin evanghelic? mai zi...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ticka spune:

Ipocrizie si in mare parte felul nostru de a fi....nu a fiecarei persoane in parte ci a societatii ca un tot intreg. Parca n-ar fi adevarat ca atunci cand cineva face un bine, undeva in adancul adancul sufletului spera sa fie rasplatit??? Nu suntem altruisti pana in maduva oaselor din pacate... (faci un bine si ti se intoarce inzecit...hm...)Ori filmul mi se pare foarte real, putzin cam exagerat dar extrem de real.

www.balantzedc.go.ro" target="_blank">Balantze DC!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Da' ce harnicute ati fost!!!!
Cum am vazut eu Dogville: sacrificu si ispasire!!! Intr-o lume simpla, cu personaje schitate, ca si decorul, doar cu o trasatura principala (aici e genial von trier cum face el schematizarea asta: totul e simplu si elegant, ideea e aproape in stare pura si deodata o nuanteaza ironic, prin comentariul acid al naratorului, si chiar grosier prin miscarile de "mim de circ" ale personajelor...cum deschid ei usile alea!!!)...deci in aceasta lume apare Grace gata sa se sacrifice pe sine insasi si sa ispaseasca pacatele lumii din care vine (aici ideea de sacrificu prin sex mi se pare la fel de evidenta ca si in Breaking the Waves). Pina aici, totul e evanghelic. Ce urmeaza de acum incolo, nu mi se mai pare chiar atit de evenghelic...sa fie mesajul ca intr-o lume reala, fiecare trebuie "sa-si poarte crucea", sa-si spele doar propriile pacate???

pozulici

Mergi la inceput

lilanda, de unde zici ca nu mai e evanghelic filmul, ca mie mi s-a parut pana la capat. da' poate n-am inteles eu prea bine ce vroiai sa zici...

Mergi la inceput