Stiinta si Religie

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lily spune:

Draga Dana
Mi-ar parea rau daca mesajele mele au deranjat in asa mod sau au parut 'vehemente'. S-ar putea sa fim mult mai aproape parerile noastre decit ar parea.
Nu am studii teologice, tot ce am citit despre Dumnezeu-creatie-stiinta am citit pe cont propriu, insa cu o 'sete' extraordinara, cu dorinta de a gasi raspunsuri la mai multe intrebari, unele chiar din cele citite aici. Multe carti au fost imprumutate, pe altele le-am pierdut, iar altele asteapta cuminti sa fie deschise si citite, asa ca nu am in fata nimic sa sustin o prelegere savanta, care nici nu stiu citi ar intelege-o.
Discutia aceasta se continua de la alt topic, asa ca nu vad de ce sa nu se spuna parerea cind cineva simte ca e important sa lamureasca niste lucruri.

dpintilie: "Dar cand se pun niste intrebari al caror raspuns ar trebui sa fie cat se poate de la indemana cunoscatoriilor, apare o pauza luunga si mare. Nimic concret la niste intrebari banale pentru cei care sustin ca au studiat Biblia.
Asta poate sa insemne fie ca exista doar o samanta de cearta inutila si cand sa ajungem la chestii concrete, nu mai prezinta nici un interes discutia, fie ca intrebarile puse (si la care nu aveti raspunsuri) va zdruncina credinta si va provoaca angoase(ceea ce e totusi putin probabil, zic eu )"

Adica intrebarile banale -daca sint banale, de ce mai sint adresate "cunoscatorilor Bibliei" din moment ce orice raspuns se da nu poate parea credibil deaorece:

dpintilie: <<Dupa cum am mai spus, cred in Dumnezeu, nu in religii. Am siguranta ca Biblia este o carte care cel mult iti da directii. Am spus "cel mult". In rest...o carte folosita de-a lungul secolelor pentru manipularea maselor. A fost tradusa si ras-tradusa, a fost cenzurata, au fost scoase parti din ea, transformata dupa cum "cerea" momentul. Documente descoperite si care inca nu sunt date publicitatii(de ce???).De la bun inceput a fost scrisa intr-un limbaj comun, un limbaj care sa fie accesibil omului simplu. Un limbaj metaforic. Cum era sa apara in Biblie ca Dumnezeu a clonat intai humanoizi de sex masculin (nu doar nu om, un grup poate) si apoi pe cei de sex feminin(unii sustin ca e doar un mit pana si ordinea aparitiei pentru a imprima si mai mult in creierasul celor multi obligatia femeii de a fi supusa barbatului, ca doar din el a fost creata, nu?)>>

Asadar nu crezi ca Biblia ofera raspunsuri la intrebari-banale sau nu-, dar ea a fost folosita secole pt manipularea maselor.
Trebuie sa te contrazic, nu Biblia a fost folosita pt manipularea cuiva, deoarece Biblia nu poate manipula, in ciuda oponentilor forta ei rezista de-a lungul secolelor si adevarul ei triumfa. Timp de secole Biblia nici NU a fost cunoscuta-pina la Reforma lui Luther din Germania, Biblia era legata de manastiri cu lanturi, pt a nu fi cunoscuta de omul simplu, tocmai pt a nu iesi la suprafata adevarul.
Manipularea de care te temi rezida in frinturi-in bucati scoase si interpretate in asa fel incit sa duca la orbirea maselor, la atragerea multimii, dar cu jumatati de adevar, care sint mai periculoase decit minciuna intreaga, parind credibile.
Ce documente au fost descoperite, dar sint ascunse de public? Stiu de carti apocrife, care au fost scrise si adaugate Bibliei, pe care nu le-am citit.
Mi-a fost suficienta traducerea preotului ortodox Cornilescu, care a tradus Biblia din original, la rugamintea unei printese romance,caci era scrisa cu litere chirilice, cam greu de descifrat, intr-un limbaj vechi; cind a citit ca "toti oamenii sint pacatosi", inclusiv el, care era preot s-a pocait. Si a fost exclus din Biserica ortodoxa, iar traducerea lui din anii `30 e cea mai folosita de crestinii romani neo-protestanti. Putini stiu asta, insa evita sa o citeasca deoarece o considera ...neadevarata.

Iar modul de a intelege ce a vrut Dumnezeu sa ne transmita se face cu rugaciune, iar Duhul Sfint care a inspirat scriitorii ei poate sa te ajute sa intelegi exact fiecare carte; iar Vechiul Testament nu are inteles deplin fara Noul Testament, dar nici invers.

dpintilie: <<Asa...si mai exista o dilema, pentru cunoscatori. Va rog sa-mi explicati Geneza, capitolul 6, Stricaciunea oamenilor. Ca zau ca ma depaseste...>>
Geneza cap 6 -vorbeste de 'stricaciunea oamenilor; de niste uriasi -fiii lui Fumnezeu care s-au impreunat cu fetele oamenilor care erau frumoase, acestea au nascut copii care erau vitejii din vechime. Comentarii legate de acest pasaj am auzit la unul din pastorii cu studii teologice, insa de o factura cu totul aparte, dintr-o biserica considerata 'secta' -oare cind vom putea sa discutam liber, fara sa mai numim secta o grupare crestina, numai ca are un numar mai mic de credinciosi ?
Ei bine acel pastor spunea referitor la fiii lui Dumnezeu ca erau extraterestrii cum ne place azi sa le spunem, care s-au combinat cu fete de pe pamint rezultind o alta civilizatie, care apoi a disparut la potop; tot la potop au disparut multe specii de animale de talie mare, gen dinozaurii. Singurul ales a fost Noe- care si-a construit faimoasa corabie pt a se salva, impreuna cu citeva pasari si animale.
Iar in predica lui Isus despre sfirsitul lumii, descrie perioada dinainte ca fiind ca in vremurile lui Noe "mincau, beau, se insurau si nu au stiut nimic pina i-a luat potopul". Nu se preocupau decit de lucruri materiale, de mincare, bautura, distractii. Iar sfirsitul a fost brusc, fara sa apuce sa se informeze-documenteze despre ce ii asteapta. La fel si astazi, putini se mai preocupa de cele vesnice.
Noi, aici insa ne preocupam

Credinta mea nu se zdruncina dintr-o discutie, nici angoase nu am deaorece am...credinta, paradoxal avind credinta pot gasi si dovezi pt aceasta. Singura angoasa ar (mai) fi cind cineva se supara pe Adevar!

---------------------------------------------------------
myX
Excelente concluzii! De ce nu le-am citit mai demult, ca sa nu mai fiu asa angoasata??!

Succes !

"Secolul 21 va fi religios sau nu va fi deloc" - Andre Malraux

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns xenocid spune:

Lilu cu tot respectul pentru devotamentul tau dar asta :

"Stiu de carti apocrife, care au fost scrise si adaugate Bibliei, pe care nu le-am citit."

este o ineptie. Daca sint apocrife inseamna ca nu corespund canonului biblic prin urmare nu vor intra in biblie.
Majoritatea acestor texte sint din rindul manuscriselor de la Marea Moarta descoperite dupa 1945.

Nu ti se pare tie ca asiduua cititoare a bibliei cel putin ciudat faptul ca nici una din cele 4 evanghelii nu este scrisa de apostolii lui Isus?
Si ca singura scrisa de unul din ei (Toma) este apocrifa?

Cu stima,
Alin

*Ex astris, Scientia*

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

pulstar, nu ai intels ce-am vrut sa spun.Sau poate n-am fost destul de clara.
ca sa fie concludent, am sa-ti spun ce faceau marii mesteri de covoare persane:
Faceau o greseala intentionata ,ca sa nu supere zeii prin perfectiunea lucrului lor.Perfectiunea e apanajul zeiilor.
Insa exista 2 tipuri de perfectiune, cea Divina si cea a mecanismelor.De exemplu corpul uman e un exemplu de mecanism perfect.ca intre timp se strica, e alta problema.ma striga Sofia, revin.

Sabina si Sofia Galagia
www.desprecopii.com/forum/photo_album_cat.asp?sqldtl=834" target="_blank">Poze cu noi

Cele mai frumoase fete

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pulstar spune:

quote:
Originally posted by lily
Ei bine acel pastor spunea referitor la fiii lui Dumnezeu ca erau extraterestrii cum ne place azi sa le spunem, care s-au combinat cu fete de pe pamint rezultind o alta civilizatie, care apoi a disparut la potop; tot la potop au disparut multe specii de animale de talie mare, gen dinozaurii.

Daca biblia spune ca geneza a inceput acum 8.000 de ani, paleontologia spune ca dinozaurii au disparut acum 65 de milioane. Deci dinozaurii erau de mult timp oale si ulcele in momentul in care a venit potopul, asa incat nu aveau cum sa dispara in urma acestuia..

* Ignorance is bliss.. *

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Sabina
De exemplu corpul uman e un exemplu de mecanism perfect.ca intre timp se strica, e alta problema.ma striga Sofia, revin.

Pai eu spuneam tocmai contrariul, si anume ca corpul uman nu este un mecanism perfect, nici macar in momentul nasterii sale. Cu atat mai putin cu cat el se degradeaza datorita timpului.
Asta incerc sa subliniez, faptul ca in natura nu exista mecanism sau organism perfect.
De fapt cred ca asta era si ideea, ca creatia sa fie "perfecta" prin chiar imperfectiunea ei. (If u see what i mean..)

* Ignorance is bliss.. *

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Am revenit.ca sa mai zic odata, perfectiune nu e totuna cu simetria.
daca corpul uman nu e perfect in esenta sa, cum iti explici ca functioneaza?In momentul in care marul cade pe pamant inseamna ca legea gravitatiei functioneaza perfect. Legile de functionare a mecanismelor sunt dovada ca omul a incercat sa teoretizeze aceasta perfectiune.Intotdeauna teoria a venit dupa partica.Devierile de la regula sunt prezentate ca atare, dar regula exista.Mecanismele se strica pentru ca se intervine aspura lor.Asta am vrut sa zic atunci cand vorbeam de spargerea perfectiunii dupa pacat.
sper sa ma intelegi.

Sabina si Sofia Galagia
www.desprecopii.com/forum/photo_album_cat.asp?sqldtl=834" target="_blank">Poze cu noi

Cele mai frumoase fete

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns descintec spune:

quote:
Originally posted by pulstar

Iar daca nu ne-ar fi crear 100% perfecti atunci ipoteza Adam - Eva fauritorii omenirii este neverosibila, deoarece in acest caz, ar fi trebuit la randul nostru sa fim perfecti..

Ipoteza ca Adam si Eva ar fi fost perfecti nu atrage deloc dupa sine concluzia ca urmasii lor (nu cei directi, ci urmasii urmasilor lor:)sa fi fost perfecti. Asa cum am mai spus, mutatiile sunt efecte ale dinamicii recombinarii genetice. Presupunan ca Dumnezeu i-a facut pe Adam si Eva perfecti, a trecut destula vreme pana la aparitia primelor defecte genetice. Tot din aceasta perspectiva, cosangvinizarea nu era o problema. De asta conceptul de incest nu era necesar.

intre necredinciosi si credinciosi exista o diferenta fundamentala: cei dintai au nevoie de dovezi

Modul cel mai sigur de a corupe un tanar este sa il inveti sa ii pretuiasca mai mult pe cei care gandesc ca el, decat pe cei care gandesc diferit.
Nietzsche

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Interdictia cosangnivizarii nu e particulara religiei crestina, exista de pilda si la triburile bambara si cred ca a fost adoptata in urma observatiilor directe.
Un lucru nu mi-e clar in ce ai scris tu descintec. Tu spui inscrisul genetic al primilor oameni fiind perfect, consagvinizarea nu era o preoblema.
Eu credeam taman pe dos, ca o parte din modificarile genetice la nivel evolutionist au avut loc tocmai ca sa se evite consagnivinzarea.

A

L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelalte stele

Mergi la inceput

quote:
..perfectiune nu e totuna cu simetria.

Eu nu vorbeam de simetrie ci de perfectiunea genomului unui organism viu..
quote:
daca corpul uman nu e perfect in esenta sa, cum iti explici ca functioneaza?

Pai functionarea organismului uman nu tine de perfectiune.
Iar pentru asta iti voi da un exemplu foarte simplu:
un copil care se naste handicapat(un handicap care nu-i pericliteaza viata) este considerat a fi un produs imperfect. Pentru asta insa el functioneaza bine merci, traind pana la adanci batraneti.
quote:
In momentul in care marul cade pe pamant inseamna ca legea gravitatiei functioneaza perfect. Legile de functionare a mecanismelor sunt dovada ca omul a incercat sa teoretizeze aceasta perfectiune.

Tu vorbesti aici de legiile fizicii sau ale matematicii. Eu vorbeam de mecanismele biologice. Sunt doua "lucruri" complet separate. Iar in natura nu exista mecanisme biologice perfecte, chiar daca legile care guverneaza aceste mecanisme ar putea fi considerate "perfecte" (vezi marul care cade pe pamant sub actiunea gravitatiei).
quote:
Originally posted by descantec
Ipoteza ca Adam si Eva ar fi fost perfecti nu atrage deloc dupa sine concluzia ca urmasii lor sa fi fost perfecti. Asa cum am mai spus, mutatiile sunt efecte ale dinamicii recombinarii genetice. Presupunan ca Dumnezeu i-a facut pe Adam si Eva perfecti, a trecut destula vreme pana la aparitia primelor defecte genetice. Tot din aceasta perspectiva, cosangvinizarea nu era o problema. De asta conceptul de incest nu era necesar.

Perfectiunea genetica despre care vorbesti mi se pare o utopie.
Nu ar fi contat cate recombinari genetice ulterioare s-ar fi realizat din acel cod genetic. Daca acesta ar fi fost cu adevarat perfect atunci acesta ar fi trebuit sa se fi replicat la nesfarsit fara posibilitatea aparitiei vreunei erori. Mi se pare logic..
Ipoteza pe care o propui ar putea fi insa valabila in cazul in care in discutie ar fi vorba despre un genom "robust" si sanatos. (nu perfect)

* Ignorance is bliss.. *

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns descintec spune:

am mutat aici cateva din comentariile de la "cititi Biblia":

sinikka
Nou venit

Switzerland
34 Mesaje
Trimise - 11/11/2004 : 00:13:44
--------------------------------------------------------------------------------

Baza bibliei e un incest,nu?Adam si Eva au avut 2 baieti,unul criminal!Si cum,pisici,s-a ajuns la 6 miliarde?????????

pulstar

The Truth is out there...

Romania
368 Mesaje
Trimise - 11/11/2004 : 00:40:34
--------------------------------------------------------------------------------

quote:
Originally posted by sinikka

Baza bibliei e un incest,nu?Adam si Eva au avut 2 baieti,unul criminal!Si cum,pisici,s-a ajuns la 6 miliarde?????????

Buna intrebare!

* Ignorance is bliss.. *

Editat de - pulstar on 11/11/2004 21:20:17

sinikka

Nou venit

Switzerland
34 Mesaje
Trimise - 11/11/2004 : 07:46:41

in conformitate cu textele biliei,bazele lumi sunt incestul,crima,un sarpe si un prapadit de mar!

sinikkaNou venit

Switzerland
34 Mesaje
Trimise - 11/11/2004 : 08:28:31

pacat...ca nu se intelege daca vrei sa dezbati sau sa combati anumite pasaje din Geneza.Dezbaterile despre Biblie,religie sunt un teren minat,romanii sunt foarte credinciosi,fiecare cu convingerile lui,iar eu nu am chef sa-mi rup gatul.Asa ca ma opresc aici cu comentariile.Am prietene credincioase,indiferent de convingerile religioase,omul e important,caracterul lui.Si nu vreau sa stric prietenia cu fetele din cuza unui amarat de sarpe , a unui prapadit de mar si ceea ce a urmat,in opinia unora.Va urez tuturor multa sanatate!

Editat de - sinikka on 11/11/2004 09:00:46

descintec

Moderator

Romania
1359 Mesaje
Trimise - 11/11/2004 : 09:03:38

quote:
Originally posted by sinikka

de ce incest? defineste incestul. care era gradul de rudenie dintre Adam si Eva? frate si sora? tata si fiica?

pana acum cativa ani parea o metafora faptul ca Eva a fost facuta dintr-o coasta de-a lui Adam. Astazi omul e la un pas de a face un alt om dintr-o celula.

pana acum cativa ani pareau fabuloase varstele oamenilor din Vechiul Testament. Azi ingineria genetica ne arata ca poate face astfel de demersuri incat omul sa ajunga la varste considerabile fata generatii nu demult apuse (speranta de viata in secolul al XVIII-lea, de exemplu, era 45 de ani)

Modul cel mai sigur de a corupe un tanar este sa il inveti sa ii pretuiasca mai mult pe cei care gandesc ca el, decat pe cei care gandesc diferit.
Nietzsche

Editat de - descintec on 11/11/2004 09:25:23

sinikka

Nou venit

Switzerland
34 Mesaje
Trimise - 11/11/2004 : 09:12:50

Pentu procreare e nevoie de femeie si barbat.Asadar,la inceputurile lumi erau pe pamant o femeie si 2 barbati,unul era fiul femeii,iar regulile biologice ale procrearii le cunoastem toti.Cam atat cu comentariile mele pe maginea acestui subiect,am mai citit dezbateri pe teme religioase pe forum,s-au incaierat,iar eu nu am chef de asa ceva!!!!Editez:genetica si geneza au in comun doar 5 litere,nimic mai mult .Si aici pun punct colaborarii mele la dezbterea acestei teme!!!!!!!!!!

Editat de - sinikka on 11/11/2004 14:44:58

descintec

Moderator

Romania
1359 Mesaje
Trimise - 11/11/2004 : 09:22:14

chiar si metafora raiului pare sa capete dimensiuni pamantesti. un loc al seninatatii, fara angoase, fara abisuri emotionale. azi ni-l asigura neurofarmacolgia prin prozac, zoloft. "suferinta, durerea, emotii indispensabile, cu rol de pargii care imping omul sa se schimbe pe sine si, totodata, sa schimbe lumea" au devenit optionale.

Nietzsche

Nietzsche

Mergi la inceput