Convertit la alta religie?

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by Emilia B.
draga gandacel,
in momentul in care Sfanta Traditie incearca sa se strecoare pe langa Biblie, incercand sa se puna pe acelasi loc de egalitate in autoritate cu Biblia,
desi contine o gramaaaada de chestii in evidenta contradictie cu principiile si doctrinele Biblice,
atunci omul este pus in fata unei alegeri:
sa inghiti galusca, si sa primesti adevarul amestecat cu intuneric (si spunem apoi ca sa facem ce zice popa, nu ce face popa, si avem o nedumerire metafizica despre ce trebuie sa insemne "Dumnezeu vorbea in racoarea zilei cu Adam"), sau
sa incepi sa ananlizezi si sa iti pui intrebari, si sa ai curajul sa privesti adevarul in fata, si dupa ce Facatorul Lumii vine si sta de vorba cu tine, esti capabil sa infrunti lumea pentru El!

Emilia, adica invataturile Sfintilor Parinti reprezinta intunericul, in acceptiunea ta? de invataturile astea se spala omul cand se boteaza din nou?
sa inteleg ca nu agreezi misiunea data de Iisus celor 12 apostoli pe care i-a trimis in lume sa-I imprastie Cuvantul? deci Sf. Pavel e si el tot un propovaduitor al intunericului? cred ca nu ne asemaman in curajul de a infrunta lumea pentru El cu sfintii parinti si apostoli, totusi, haide sa ne smerim impreuna nitel.

--------------
If you look into someone's face long enough, eventually you're going to feel that you're looking at yourself. (P.Auster)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Emilia B. spune:

pardon, sunt obosita, am vrut sa zic extramaritala, dar bineinteles ca se poate specula la infinit...
fiecare alege ce sa creada.

Biblia se explica tot cu Biblia, si ca sa desprinzi mesajul cat mai aproape de adevar (ca exhaustiv nu o va putea face nimeni aici, pe pamant, in trupul asta neslavit), trebuie sa o studiezi in ansamblu...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

emilia, este chiar amuzant ca nici tu nu dormi in fine...

arata-mi mie un loc unde Sf. Parinti se contrazic cu Biblia, chiar te rog... iaca, eu ti-am aratat mai multe in care "invatatorii" vostri se contrazic... pana una-alta, nu ai dreptate si continui sa arunci cu cuvinte fara acoperire, care, din pacate, mai aduc si acuzatii grave, nu sunt inofensive, asa ca nu pot sa zic decat, din nou: ai grija!

nu stiu cum vedeti voi Sfantul Duh, noi Il vedem lucrator in lume, lucrator in robii lui si lucrator in preoti, prin Sfintele Taine, pe care nu le aveti - din acest punct de vedere, cuvintele Sfintilor sunt sinonime cu cele ale alesilor, ale proorocilor, prin care cuvanta Duhul Sfant

apoi, si voi aveti traditia voastra care va invata una-alta, mai bune sau mai rele, in functie de cum privesti... din punctul meu se vede ca va invata lucruri paralele cu Biblia, dar nu vreau sa ma cert

cum ti-am mai spus si in alt topic, simplul fapt ca la voi nu exista transmiterea harului prin punerea mainilor va pune sub semnul intrebarii fata de invatatura biblica Apostolilor

noapte buna!;))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Emilia B. spune:

nu, conchitutza, nu asta am vrut sa spun, nu-mi atribui ceva ce n-am spus.
Bineinteles ca "agreez" misiunea data celor 12 apostoli, de a spune tuturor vestea buna, pe care fiecare trebuie s-o duca mai departe...

Ceea ce am zis a fost asta: contine o gramada de chestii in contradictie cu Biblia, deci ramane logic ca sunt si lucruri bune si Adevarate acolo. De fapt de aia am zis lumina amestecata cu intuneric.

Hmm, acu' chiar ca plec! mai vorbim alta data

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Emilia B.

pardon, sunt obosita, am vrut sa zic extramaritala, dar bineinteles ca se poate specula la infinit...
fiecare alege ce sa creada.

cu atat mai rau pentru speculatii grave nefondate

somnul dulce!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns star33 spune:

quote:
Originally posted by alexxia

Eu m-am convertit la alta religie .Sunt sincer convinsa ca ce duce la mantuirea sufletului nu este religia ( ortodoxa, catolica, baptista,penticostala,etc), ci credinta , relatia personala pe care o ai cu Dumnezeu.

Eu sunt de acord ca toate religiile au in comun dragostea fata de Dumnezeu. Insa ceea ce are religia Ortodoxa si celelalte nu au, sunt Sfintele Taine, de exemplu Taina Spovedaniei prin care Dumnezeu iarta pacatele omului care se caieste pentru pacatele lui.

Nu este un lucru minunat ca putem, relativ usor, sa ne "curatam" de ceea ce este rau in sufletul nostru, prin spovedanie? spun relativ usor, ca nu este usor sa iti recunosti pacatele in fata preotului...dar trebuie sa ne intrebam cum ar fi daca le-am recunoaste in fata Domnului? Teribil de greu !!...si de fapt in fata Domnului le recunoastem

La fel, in celelalte religii se considera ca omul se mantuieste "din mers", doar crezand in Dumnezeu. Dar ortodoxia cere pocainta si post pentru iertarea pacatelor...adica nu e chiar atat de simplu. Si dovada sunt Sfintii Parinti, preotii asceti si credinciosi care de-a lungul timpului ne-au aratat cum trebuie sa traim ca sa ne mantuim.

Dragostea sa ne uneasca...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Banti spune:

Fara sa intru in polemica pentru ca nu vreau - totusi tin sa precizez si eu un lucru: Sfintele Taine (numite astfel de ortodoxie) exista in toate denominatiunile crestine numai ca nu se tot bate atita moneda pe aceasta chestiune. Mi se pare absurd sa se sustina ca doar ortodoxia are sfinte taine cind si catolicii si protestantii si neo-protestantii iau imparatasania, isi marturisesc pacatele, fac maslu, se boteaza, se cununam impart harul prin punerea miinilor si asa mai departe. De unde atita mindrie sa creada o Biserica (denominatiune) crestina ca numai ea le detine pe toate? S-au intersat sa vada ce fac altii sau iau drept bun numai ce au ei? Ceea ce a lasat Isus Cristos pentru oameni apartine tuturor oamenilor care cred in El indiferent in ce biserica locala merg ei. Si noi romanii ar trebui sa fim ceva mai toleranti si mai plini de dragoste fata de fratii nostri crestini care imparatasesc aceeasi dragoste pentru Dumnezeu si Fiul Lui ca si noi, chiar daca nu merg la Biserica Ortodoxa.
Sa intelegem ca milioanele de oameni de pe aceasta planeta care nu sint ortodocsi sint toti sectanti? Chinezii, japonezii, coreeni, africanii sau arabii care devin crestini, ne-orotodocsi, nu sint crestini de fapt si nu se mintuiesc chiar daca aud Evanghelia si traiesc o viata in Cristos doar pentru ca nu merg la Biserica Ortodoxa? Sintem noi Dumnezeu sa dam verdicte? Deja sintem noi judecatori? Pardon, dar asta deja mi se pare o atitudine fundamentalista si lipsita de dragoste si repsect pentru parerea altora. Dumnezeu aproba si unitatea in diversitate. Ceea ce conteaza e o inima si o credinta sincera inaintea Lui si dragostea pentru Cristos. Si parerea asta nu mi-o schimba nimeni chiar daca si eu
m-am "nascut" tot ortodoxa.
Ioana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns spic de grau spune:

quote:
Originally posted by osolita

quote:
Originally posted by spic de grau

Poporul ALES a crezut intotdeauna in Dumnezeu si nu in ZEI.

Nu prea sunt de acord cu tine cand spui intotdeauna, iti dau un simplu exemplu cu vitelul de aur in timp ce Moise era pe munte si vorbea cu Dumnezeu.

quote:
In alta ordine de idei - ca s-a spus ce se intampla cu acei oameni de dinaintea venirii lui Iisus pe acest pamant - Dumnezeu a ales pe cei care vor sta alaturi de El - inca dinainte ca acestia sa se nasca. Numarul lor e cunoscut, si pana nu se va implini acel numar, nu se va termina cu acest pamant.(la Apocalipsa este scris).

Daca nu ma insel, biserica nu incurajeaza predestinarea. Daca tu esti insa convisa de ceea ce afirmi mai sus, te rog sa-mi raspunzi si mie la o intrebare: unde este Dumnezeul care ne iubeste pe toti la fel?

quote:
Ptr ca pana la urma, chiar daca nu au crezut, evreii sunt poporul iubit al lui Dumnezeu, iar Dumnezeu isi va intoarce iar Fatza catre ei.

Sa inteleg ca doar evreii se vor mantui si restul nu mai conteaza?

Nu scrie nicaieri ca DOAR evreii vor fi mantuiti, si nici eu nu am vrut sa se inteleaga asta. Dar Evreii sunt poporul iubit de Dumnezeu!

Citesc de la Romani - Capitolul 8:
"28. De alta parte, stim ca toate lucrurile lucreaza impreuna spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, si anume, spre binele celor ce* sunt chemati dupa planul Sau.
*Cap.9.11,23,24. 2 Tim.1.9.
29. Caci pe aceia pe care i-a cunoscut mai* dinainte, i-a si hotarat mai** dinainte sa+ fie asemenea chipului Fiului Sau, pentru ca++ El sa fie cel intai nascut dintre mai multi frati.
*Exod 33.12.17. Ps.1.6. Ier.1.5. Mat.7.23. Cap.11.2. 2 Tim.2.19. 1 Pet.1.2. **Efes.1.5,11. +Ioan 17.22. 2 Cor.3.18. Filip.3.21.1 Ioan 3.2. ++Col.1.15,18. Evr.1.6. Apoc.1.5.
30. Si pe aceia pe care i-a hotarat mai dinainte, i-a si chemat*; si pe aceia pe care i-a chemat, i-a si socotit neprihaniti**; iar pe aceia pe care i-a socotit neprihaniti, i-a si proslavit+.
*Cap.1.6.; 9.24. Efes.4.4. Evr.9.15. 1 Pet.2.9. **1 Cor.6.11. +Ioan 17.22. Efes.2.6.
31. Deci, ce vom zice noi in fata tuturor acestor lucruri? Daca* Dumnezeu este pentru noi, cine va fi impotriva noastra?
32. El*, care n-a crutat nici chiar pe Fiul Sau, ci L-a** dat pentru noi toti, cum nu ne va da fara plata, impreuna cu El, toate lucrurile?
*Cap.5.6,10. **Cap.4.25.
"

Tot Romani - Capitolul 9:
"14. Deci ce vom zice? Nu cumva* este nedreptate in Dumnezeu? Nicidecum!
*Deut.32.4. 2 Cron.19.7. Iov.8.3; 34.10. Ps.92.15.
15. Caci El a zis lui Moise: "Voi avea* mila de oricine-Mi va placea sa am mila; si Ma voi indura de oricine-Mi va placea sa Ma indur". *Exod 33.19.
16. Asadar, nu atarna nici de cine vrea, nici de cine alearga, ci de Dumnezeu care are mila.
17. Fiindca Scriptura* zice lui Faraon: "Te-am ridicat inadins**, ca sa-Mi arat in tine puterea Mea si pentru ca Numele Meu sa fie vestit pe tot Pamantul".
*Gal.3.8,22. **Exod 9.16.
18. Astfel, El are mila de cine vrea si impietreste pe cine vrea.
19. Dar imi vei zice: "Atunci de ce mai baga vina? Caci* cine poate sta impotriva voiei Lui?"
*2 Cron.20.6. Iov 9.12; 23.13. Dan.4.35.
20. Dar, mai degraba, cine esti tu, omule, ca sa raspunzi impotriva lui Dumnezeu? Nu cumva vasul de lut va* zice celui ce l-a facut: "Pentru ce m-ai facut asa?"
*Isa.29.16; 45.6; 64.8.
21. Nu este olarul* stapan pe lutul lui, ca din aceeasi framantatura de lut sa faca un** vas pentru o intrebuintare de cinste, si un alt vas pentru o intrebuintare de ocara?
*Prov.16.4. Ier.18.6. **2 Tim.2.20.
22. Si ce putem spune, daca Dumnezeu, fiindca voia sa-Si arate mania si sa-Si descopere puterea, a suferit cu multa rabdare niste vase* ale maniei, facute** pentru pieire, *1 Tes.5.9. **1 Pet.2.8. Iuda 4.
23. si sa-Si arate bogatia* slavei Lui fata de niste vase ale indurarii, pe care le-a pregatit** mai dinainte pentru slava? - (despre noi vorbesc!) -
*Cap.2.4. Efes.1.7. Col.1.27. **Cap.8.28-30.
24. Astfel, El ne-a chemat nu* numai dintre iudei, ci si dintre Neamuri,
*Cap.3.29.
25. dupa cum zice in Osea: "Voi* numi "popor al Meu", pe cel ce nu era poporul Meu, si "preaiubita", pe cea care nu era preaiubita.
*Osea 2.23. 1 Pet.2.10.
26. Si* acolo unde li se zicea: "Voi nu sunteti poporul Meu", vor fi numiti fii ai Dumnezeului celui viu." *Osea 1.10.
27. Isaia, de alta parte, striga cu privire la Israel: "Chiar* daca numarul fiilor lui Israel ar fi ca nisipul marii, numai ramasita** va fi mantuita.
*Isa.10.22,23. **Cap.11.5.
28. Caci Domnul va implini pe deplin* si repede pe Pamant cuvantul Lui.
*Isa.28.22.
29. Si, cum zisese Isaia mai inainte: "Daca* nu ne-ar fi lasat Domnul Savaot o samanta, am fi ajuns ca** Sodoma si ne-am fi asemanat cu Gomora".
*Isa.1.9. Plan.3.22. **Isa.13.19. Ier.50.40.

30. Deci ce vom zice? Neamurile* care nu umblau dupa neprihanire au capatat neprihanirea, si anume neprihanirea care** se capata prin credinta; *Cap.4.11; 10.20.**Cap.1.17.
31. pe cand Israel, care umbla* dupa o Lege care sa dea neprihanirea, n-a** ajuns la Legea aceasta.
*Cap.10.2; 11.7. **Gal.5.4.
32. Pentru ce? Pentru ca Israel n-a cautat-o prin credinta, ci prin fapte. Ei s-au* lovit de piatra de poticnire,
*Luc.2.34, 1 Cor.1.23.
33. dupa cum este scris: "Iata* ca pun in Sion o Piatra de poticnire, si o stanca de cadere; si** cine crede in El, nu va fi dat de rusine".
*Ps.118.22. Isa.8.14; 28.16. Mat.21.42. 1 Pet.2.6-8. **Cap.10.11. "

Capitolul 10:
"9. Daca* marturisesti deci cu gura ta pe Isus ca Domn, si daca crezi in inima ta ca Dumnezeu L-a inviat din morti, vei fi mantuit. *Mat.10.32. Luc.12.8. Fapt.8.37.
10. Caci prin credinta din inima se capata neprihanirea, si prin marturisirea cu gura se ajunge la mantuire,
11. dupa cum zice Scriptura: "Oricine* crede in El, nu va fi dat de rusine".
*Isa.28.16; 49.23. Ier.17.7. Cap.9.33.
12. In adevar, nu* este nici o deosebire intre iudeu si grec; caci toti au acelasi** Domn, care+ este bogat in indurare pentru toti cei ce-L cheama.1 Tim.2.5. +Efes.1.7; 2.4,7.
*Fapt.15.9. Cap.3.22. Gal.3.28. **Fapt.10.36. Cap.3.29.
13. Fiindca* "oricine va chema Numele** Domnului, va fi mantuit". "

Si - capitolul 11:
"1. Intreb dar: "A lepadat Dumnezeu pe poporul Sau?" Nicidecum! Caci si* eu sunt israelit, din samanta lui Avraam, din semintia lui Beniamin.
*1 Sam.12.22. Ier.31.37. 2 Cor.11.22. Filip.3.5.
2. Dumnezeu n-a lepadat pe poporul Sau, pe care l-a* cunoscut mai dinainte. "

11. Intreb dar: "S-au poticnit ei ca sa cada? Nicidecum! Ci, prin* alunecarea lor, s-a facut cu putinta mantuirea Neamurilor, ca sa faca pe Israel gelos;
*Fapt.13.46; 18.6; 22.18,21; 28,24,28. Cap.10.19.
12. daca, deci, alunecarea lor a fost o bogatie pentru lume, si paguba lor a fost o bogatie pentru Neamuri, ce va fi plinatatea intoarcerii lor?
13. V-o spun voua, Neamurilor: "Intrucat sunt* apostol al neamurilor, imi slavesc slujba mea,
*Fapt.9.15; 13.2; 22.21. Cap.15.16. Gal.1.16; 2.2,7-9. Efes.3.8. 1 Tim.2.7. 2 Tim.1.11.
14. si caut, ca, daca este cu putinta, sa starnesc gelozia celor din neamul meu, si sa* mantuiesc pe unii din ei.
*1 Cor.7.16; 9.22. 1 Tim.4.16. Iac.5.20.
15. Caci, daca lepadarea lor a adus impacarea lumii, ce va fi primirea lor din nou, decat viata din morti?
16. Iar daca cele dintai roade* sunt sfinte, si plamadeala este sfanta; si daca radacina este sfanta, si ramurile sunt sfinte.
*Lev.23.10. Num.15.18-21.
17. Iar daca unele* din ramuri au fost taiate, si daca tu**, care erai dintr-un maslin salbatic, ai fost altoit in locul lor si ai fost facut partas radacinii si grasimii maslinului, *Ier.11.16. **Fapt.2.39. Efes.2.12,13.
18. nu* te fali fata de ramuri. Daca te falesti, sa stii ca nu tu tii radacina, ci radacina te tine pe tine.
*1 Cor.10.12.
19. Dar vei zice: "Ramurile au fost taiate, ca sa fiu altoit eu".
20. Adevarat, au fost taiate din pricina necredintei lor, si tu stai in picioare prin credinta. Nu* te ingamfa dar, ci teme-te**!

*Cap.12.16. **Prov.28.14. Isa.66.2. Filip.2.12.
21. Caci daca n-a crutat Dumnezeu ramurile firesti, nu te va cruta nici pe tine.
22. Uita-te dar la bunatatea si asprimea lui Dumnezeu: asprime fata de cei ce au cazut, si bunatate fata de tine, daca* nu incetezi sa ramai in bunatatea aceasta; altminteri, vei fi taiat si** tu.
*1 Cor.15.2. Evr.3.6,14. **Ioan 15.2.
23. Si chiar ei, daca* nu staruie in necredinta, vor fi altoiti; caci Dumnezeu poate sa-i altoiasca iarasi.
*2 Cor.3.16.
24. Fiindca, daca tu, care ai fost taiat dintr-un maslin care din fire era salbatic, ai fost altoit impotriva firii tale intr-un maslin bun, cu cat mai mult vor fi altoiti ei care sunt ramuri firesti in maslinul lor?

Tot Israelul va fi mantuit.

25. Fratilor, pentru ca sa nu va socotiti singuri intelepti*, nu vreau sa nu stiti taina aceasta: o parte din Israel a cazut intr-o impietrire**, care va tinea pana+ va intra numarul deplin al Neamurilor. *Cap.12.16. **Vers.7. 2 Cor.3.14. +Luc.21.24. Apoc.7.9.
26. Si atunci tot Israelul va fi mantuit, dupa cum este scris: "Izbavitorul va veni* din Sion, si va indeparta toate nelegiurile de la Iacov.
*Isa.59.20. Ps.14.7.
27. Acesta* va fi legamantul pe care-l voi face cu ei, cand le voi sterge pacatele." *Isa.27.9. Ier.31.31, etc. Evr.8.8; 10.16.
28. In ce priveste Evanghelia, ei sunt vrajmasi, si aceasta spre binele vostru; dar in ce priveste alegerea, sunt iubiti* din pricina parintilor lor.
*Deut.7.8; 9.5; 10.15.
29. Caci lui Dumnezeu nu-I pare rau de darurile si de chemarea facuta*.
*Num.23.19.
30. Dupa cum voi odinioara* n-ati ascultat de Dumnezeu, si dupa cum prin neascultarea lor ati capatat indurare acum,
*Efes.2.2. Col.3.7.
31. tot asa ei acum n-au ascultat, pentru ca, prin indurarea aratata voua, sa capete si ei indurare.
32. Fiindca Dumnezeu* a inchis pe toti oamenii in neascultare, ca sa aiba indurare de toti.
*Cap.3.9. Gal.3.22.
33. O, adancul bogatiei, intelepciunii si stiintei lui Dumnezeu! Cat* de nepatrunse sunt judecatile Lui, si cat de neintelese** sunt caile Lui!
*Ps.36.6. **Iov 11.7. Ps.92.5.
34. Si in adevar*, "cine a cunoscut gandul Domnului? Sau cine** a fost sfetnicul Lui?
*Iov 15.8. Isa.40.13. Ier.23.18. 1 Cor.2.16. **Iov 36.22.
35. Cine* I-a dat ceva intai, ca sa aiba de primit inapoi?"
*Iov 35.7; 41.11.
36. Din El*, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui** sa fie slava in veci! Amin. "

Si la Apocalipsa:

4. Si* am auzit numarul celor ce fusesera pecetluiti: o** suta patru zeci si patru de mii, din toate semintiile fiilor lui Israel. *Cap.9.16. **Cap.114.1.
5. Din semintia lui Iuda, douasprezece mii erau pecetluiti; din semintia lui Ruben, douasprezece mii; din semintia lui Gad, douasprezece mii;
6. din semintia lui Aser, douasprezece mii; din semintia lui Neftali, douasprezece mii; din semintia lui Manase, douasprezece mii;
7. din semintia lui Simeon, douasprezece mii; din semintia lui Levi, douasprezece mii; din semintia lui Isahar, douasprezece mii;
8. din semintia lui Zabulon, douasprezece mii; din semintia lui Iosif, douasprezece mii; din semintia lui Beniamin, douasprezece mii au fost pecetluiti.
9. Dupa aceea m-am uitat, si iata ca era o mare* gloata, pe care nu putea s-o numere nimeni, din** orice neam, din orice semintie, din orice norod si de orice limba, care statea in picioare inaintea scaunului de domnie si inaintea Mielului, imbracati+ in haine albe, cu ramuri de finic in maini;
*Rom.11.25. **Cap.5.9. +Cap.3.5,18; 4.4; 6.11. Vers.14

http://www.bibleleague.ro/

Luminita si DAVID - 11.03.2004

"Il y a des fleurs partout, pour qui veut bien les voir" (Henri Matise)

Mergi la inceput

banti, draga mea, era o discutie particulara, cu cineva care nu era catolic, despre Sfintele Taine... asadar, ai extrapolat o afirmatie contextuala, ceea ce poate induce in eroare...;((

cu siguranata, Iisus vrea sa fim Una, dar in Adevar
altfel, de ce a spus ca vor veni multi pastori mincinosi? ca vor fi orbi care vor trage pe altii in groapa? ca multi vor fi lupi cu blani de oaie, de care sa ne ferim!!!

toleranta crestina este fata de cei care se pocaiesc si se intorc la Adevar, nu e vorba despre o toleranta universala, vrei sa vin cu citate din Vechiul Testament impotriva inchinatorilor la idoli? sau a celor "rataciti"?

si, daca citesti mai bine ce am scris, vei vedea ca peste tot am spus ca nu putem judeca cine se mantuieste si cine nu ca sa ma acuzi de fundamentalism... sau poate nu stii ce e aia fundamentalism?!

singurul lucru pe care l-am afirmat este acela ca nu ne vom mantui cu totii (sinodul Bisericii a condamnat aceasta afirmatie ca pe o erezie) dar cine se va mantui si cine nu nu stim noi si nu este treaba noastra sa judecam

imi pare rau

asadar, sper sa nu mai intru in discutii cu voi, atata vreme cat distorsionati cuvintele numai ca sa aveti voi dreptate;(

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns xenocid spune:

Am si eu o intrebare pentru ultimele faramite din sufletele voastre neatinse de religie:
Ati putea trai o eternitate in Rai stiind ca exista oamenii care vor suferi o eternitate in Iad?

Cu stima,
Alin

*Ex astris, Scientia*

Mergi la inceput