Convertit la alta religie?
Raspunsuri - Pagina 14
pulstar spune:
quote:
Originally posted by MariaI
pulstar: no offense, da' stiu sa citesc si ce ai spus/scris tu aici am ma citit aici la subiectu' asta si nu mi s-a parut concludent. Cine este parintele Cleopa? un om, ca noi toti. pe ce se bazeaza cand face afirmatiile respective? Mister. Pe ce te bazezi tu cand le iei de bune?
si apropo, ala e psalmul 51 de care vorbesti tu
Maria, nu o spun eu. Fragmentul postat mai sus reprezinta un extras din "Convorbiri cu Parintele Cleopa", deci nu sunt cuvintele mele.
Despre parintele Cleopa:
-"Arhimandritul Cleopa Ilie este parintele duhovnicesc al Manastirii Sihastria si al multor credinciosi de peste 50 de ani. Arhimandritul Cleopa este un duhovnic al rugaciunii, al cunoasterii si al cuvantului "
-"Parintele Cleopa este considerat, pe drept cuvant, unul din cei mai iscusiti duhovnici, sfetnici si predicatori ai monahismului romanesc contemporan. Viata sa interioara exemplara, de ascet si sihastru consacrat, experienta sa in nevointa monahala, vastele sale cunostinte scripturistice si patristice fac din Arhimandritul Cleopa Ilie o personalitate in spiritualitatea noastra ortodoxa"
Asadar parintele Cleopa nu este considerat de loc a fi un om de rand ci un reprezentant de referinta a insasi bisericii ortodoxe romane.
De aceea am ales sa-l citez pe el, deoarece presupun ca isi bazeaza afirmatiile pe chiar cuvantul bibliei ortodoxe. Iar daca nici el, ca personalitate in domeniu nu poate avea credibilitate, atunci nu stiu cine altcineva ar putea avea.
Cat despre psalmul cu pricina, am avut curiozitatea sa caut in citatul respectiv in biblia ortodoxa online, si am avut surpriza sa-l si gasesc, la articolul 6, psalmul 50 (nu 51).
* Nimic nu se pierde, totul se transforma *
* link foto *
conchita spune:
quote:
Originally posted by dpintilie
Am eu o nelamurire. De ce spuneti voi ca Dumnezeu s-a intrupat in Iisus. Adica de ce puneti voi egal intre Dumnezeu si Iisus. Din ce stiu eu(putin, e drept) Iisus e fiul lui Dumnezeu si nu altceva.
Dana, e vorba despre Sfanta Treime. Iisus este Dumnezeu/dumnezeiesc ca Fiu, nu?
Maria, acelasi sfat ti-l ofer si eu
-----------------------
este suficient sa judeci bine spre a proceda bine. (descartes)
pulstar spune:
quote:
Originally posted by conchita
tot nu inteleg care e legea aia umana biologica universal valabila? tu stii ca nici legea gravitatiei nu e valabila in intregul univers? daca da, atunci de ce faci gafa sa spui ca ce e valabil pentru specia umana e egal valabil pentru intregul univers? ejti cumva pretena cu talcuitorul misterului -x=x, deci x=0? :))
Mey conchita mey :)
Raportata la dimensiunea umana, acea lege biologica este universal-valabila.
Mai clar de atat nu pot sa ma explic..
quote:
ba nu ne intelegem deloc! eu iti spun ca Dumnezeu n-avea cum sa-l creeze pe Iisus, caci Iisus este insusi Dumnezeu, iar tu vii si spui urmatoarea "gogomanie"(ca sa te citez zic asta, ca mi-esti deja simpatica:) :quote:
Adica l-a creat pe Isus respectand tocmai acele legi biologice umane, create tot de El, si anume:
Adica fecundatia + sarcina + nasterea = ecuatie complexa care urmareste niste algoritmi stricti si foarte precisi care nu pot fi ignorati sau incalcati. De aici rezulta faptul ca "fecioara" Maria nu a putut ramane insarcinata fara ca in prealabil sa fi avut loc o fecundatie, pentru ca organismul ei uman nu putea functiona decat dupa acele legi biologice prin care la randul ei a fost creata, adica fecundatie, sarcina, nastere. Asta era ideea.
Si unde anume era gogomania :) ?
Este foarte logic ce am spus. Si anume D-zeu l-a creat pe Isus asa cum ne-a creat pe fiecare dintre noi, respectand (si nu incalcand) acel algoritm precis creat tot de El.
Ca Isus a sustinut ca este "fiul" lui D-zeu, este foarte normal. Nu a mintit. Cu totii suntem fii si fiicele lui "Dumnezeu", adica creatii unice ale unei Forte Infinite, angrenate intr-un extraordinar si uimitor joc de puzzle, numit ..VIATA.
quote:
.. io iti amintesc un lucru simplu, anume ca noi doo discutam acum pe un forum despre copii, unde se mai vorbeste de asemenea, de fertilizarea in vitro, de mame purtatoare, inca nu si de clone, dar in secolul ala traim. adica ce e posibil pentru om ar fi imposibil pentru Dumnezeu?
Daca "Dumnezeu" a apelat la tehnicile de care vorbesti pentru inseminarea Mariei, este ok. Nu contrazice cu nimic cele spuse de mine. Adica chiar si in cazul unei inseminari in vitro, pana a se putea vorbi despre o "mama purtatoare" trebuie mai intai sa se fi intalnit "xx" cu "xy". Altfel nu merge schema. Asadar ori cum ai da-o, tot trebuie sa parcurgi un algoritm foarte precis care nu poate fi nici ignorat nici fentat. Respectiv: "xx"(ovul) + "xy"(spermatozoid) = 9 luni de sarcina + nastere. Despre clonare nu vorbesc aici, ca aia e alta "mancare de peste". Sau poate despre asta e vorba de fapt, ca "Dumnezeu" s-a clonat pe sine insusi si a ales-o pe "fecioara" Maria drept mama-purtator. Mda, e si asta o ipoteza. Dar ce te faci atunci cu incompatibilitatea intre genele umane si genele .. "spirituale" ? E ca si cand ai incerca sa clonezi un .. dovleac, folosind o mama purtatoare ... pisica ! (asta ca sa te citez si eu pe tine)
quote:
normal ca nu avea de gand sa-l reproduca inainte de pacatul originar. de unde stiai tu ca l-a inzestrat cu reproducere pe adam, ma rog? cu informatia asta revolutionezi toata gnoseologia si ontologia pamantului, chiar te rog ori sa demonstrezi, ori sa dai sursa. speculatiile nu se admit. a fost alungat sa se inmulteasca, nu indemnat. i s-a schimbat destinul. a devenit din model, copie. adica imperfect.
Pai ma indoiesc ca revolutionez eu ..gnoseologia si ontologia pamantului. Nu am spus-o eu, ci o spune chiar biblia:
quote:
despre "reproducerea prin cuvant, nu pe cale sexuala" nu pricep o iota. care pe cine a cuvantat si ce zici ca a iesit?
Pai cica:
"Omul la inceput a fost creat sa se inmulteasca prin cuvant, nu prin pofta ca este fiinta cuvantatoare. Insa, omul, prin pacat a ajuns sa se inmulteasca trupeste".
De aici deducem faptul ca inainte de pacat, oameni, adica Adam cu Eva se reproduceau prin "forta cuvantului". Iar dupa pacat D-zeu i-a pedepsit si i-a condamnat sa se reproduca prin sex.
Iar nelamurirea mea era legata tocmai de reproducerea asta prin .."cuvat". Incercam si eu sa inteleg care sunt mecanismele intime dupa care functiona acest tip de reproducere. Pana acum insa nimeni nu a reusit sa ma lamureasca..
quote:
propunere: nu vrei tu sa vorbim mai bine de Forta vitala in care crezi tu? am senzatia ca te vei putea face inteleasa mai bine daca explici in ce crezi tu.
Era vorba despre Forta Vieti, si nu .."forta vitala"
Am vorbit deja despre acea Forta la care ma raportez eu, care este in mare masura acesi cu cea denumita de religie "Dumnezeu".
(despre credinta mea am mai vorbit www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=34539&whichpage=9" target="_blank">aici)
Asa ca ....back!
* Nimic nu se pierde, totul se transforma *
* link foto *
cataghe spune:
quote:
Originally posted by oana0204
2. Nu a fost o nastere ca oricare alta… in filme o vedem pe Fecioara Maria cum se chinuie in durerile facerii..gresit. Iisus Hristos a iesit din pantecele Fecioarei Maria asa cum torni apa din cana in pahar… se strica cumva cana? Se sparge buza? Ca sa-ti fie mai usor desi nu prea cred, inchipuie-ti aceasta “nastere” ca o intrupare a lui Iisus Hristos din pantecele Maicii Sale in ieslea incalzita de animalele din pestera (staul)
Ca Isus nu a fost "facut" ca restul muritorilor, ci doar "nascut" ca ei, accept, scrie clar in Biblie chestia asta. Dar restul... despre nastere scrie asa:
Sfânta Evanghelie după Luca
Capitolul 2
1. In zilele acelea a iesit porunca de la Cezarul August sa se inscrie toata lumea.
2. Aceasta inscriere s-a facut intai pe cand Quirinius ocarmuia Siria.
3. Si se duceau toti sa se inscrie, fiecare în cetatea sa.
4. Si s-a suit si Iosif din Galileea, din cetatea Nazaret, in Iudeea, in cetatea lui David care se numeste Betleem, pentru ca el era din casa si din neamul lui David.
5. Ca sa se inscrie impreuna cu Maria, cea logodita cu el, care era insarcinata.
6. Dar pe cand erau ei acolo, s-au implinit zilele ca ea sa nasca,
7. Si a nascut pe Fiul sau, Cel Unul-Nascut si L-a infasat si L-a culcat in iesle, caci nu mai era loc de gazduire pentru ei.
Cam asta e tot, iar restul evanghelistilor amintesc doar in trecere evenimentul nasterii, cu si mai putine amanunte.
In privinta virginitatii Mariei dupa nasterea lui Isus, am fost foarte surprinsa sa constat ca in Biblia mea scrie asa:
" Si Iosif, trezindu-se din somn, a facut cum ii poruncise ingerul Domnului; si a luat la el pe sotia sa. Dar n-a cunoscut-o, pana ce ea a nascut pe fiul ei, Cel intai nascut. Si el I-a pus numele Isus." (Matei, 1 - 24, 25)
... pe cand in Biblia Ortodoxa de pe net, iaca ce gasim:
Sfanta Evanghelie dupa Matei
Capitolul 1
24. Si desteptandu-se din somn, Iosif a facut asa precum i-a poruncit ingerul Domnului si a luat la el pe logodnica sa.
25. Si fara sa fi cunoscut-o pe ea Iosif, Maria a nascut pe Fiul sau Cel Unul-Nascut, Caruia I-a pus numele Iisus.
Cred ca ati constatat si voi diferenta de interpretare in text. E una "n-a cunoscut-o pana ce ea a nascut pe fiul ei" si e alta " fără să fi cunoscut-o pe ea Iosif, Maria a născut..."
Deci, iata ca exista diferentele in traducere si interpretare despre care pomeneam si la alte subiecte, si nu numai pe probleme minore.
Oricum, nici intr-un loc nici in celalalt nu se face referire la virginitatea Mariei dupa nastere, sau la faptul ca ea nu ar fi avut relatii sexuale dupa aceea. Si nici nu ne intereseaza acest lucru, ceea ce ne intereseaza pe noi, crestinii, este ca prin voia lui Dumnezeu, o fecioara a dat nastere unui prunc, si ca acel prunc a fost Fiul lui Dumnezeu. Restul, dupa parerea mea, sunt exagerari.
To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!
dpintilie spune:
Catalina,. Asa ma gandeam si eu.
Oana0204, nu ti se pare ciudat ca Iisus sa se fi "teleportat" direct intr-o iesle dupa ce timp de 9 luni de zile mama sa l-a purtat in pantec? Daca intentia lui Dumnezeu a fost sa-si intrupeze fiul intr-un om, purtat de o fecioara timp de 9 luni, nu ti se pare normal sa o "lase" sa nasca, sa-si lase fiul sa treaca prin procesul nasterii, sa fie "om" de la bun inceput? Atunci ce folos de miracolul fecioarei care a ramas insarcinata fara a fi cunoscut barbat, ce folos de cele 9 luni daca la toata treaba asta ii lipseste tocmai momentul culminant, partea cea mai plina de emotii, partea cea mai intensa: momentul nasterii.
Am si eu o intrebare: care e explicatia pentru
" Apoi Dumnezeu a zis: „Sa facem* om dupa chipul Nostru, dupa asemanarea Noastra; el sa stapineasca** peste pestii marii, peste pasarile cerului, peste vite, peste tot pamintul si peste toate tiritoarele care se misca pe pamint."
Stiu ca exista o explicatie pentru "Nostru".
(Partea buna din toate topicele astea e ca unii mai pun mana pe Biblie macar cu scopul de a contrazice )
crism spune:
quote:
" Apoi Dumnezeu a zis: „Sa facem* om dupa chipul Nostru, dupa asemanarea Noastra; el sa stapineasca** peste pestii marii, peste pasarile cerului, peste vite, peste tot pamintul si peste toate tiritoarele care se misca pe pamint."
Daca ai o Biblie la indemana citeste Ioan 1:1. De la inceputul lumii, Dumnezeu Tatal era(si inca este) cu Dumnezeu Fiul si Dumnezeu Duhul Sfant!
Daca nu este clar, am sa revin cu amanunte in timpul liber.
SOLA SCRIPTURA! SOLI DEO GLORIA! SOLO CRISTO! SOLA GRATIA! SOLA FIDE!
oana0204 spune:
quote:
Originally posted by dpintilie
Catalina,. Asa ma gandeam si eu.
Oana0204, nu ti se pare ciudat ca Iisus sa se fi "teleportat" direct intr-o iesle dupa ce timp de 9 luni de zile mama sa l-a purtat in pantec? Daca intentia lui Dumnezeu a fost sa-si intrupeze fiul intr-un om, purtat de o fecioara timp de 9 luni, nu ti se pare normal sa o "lase" sa nasca, sa-si lase fiul sa treaca prin procesul nasterii, sa fie "om" de la bun inceput? Atunci ce folos de miracolul fecioarei care a ramas insarcinata fara a fi cunoscut barbat, ce folos de cele 9 luni daca la toata treaba asta ii lipseste tocmai momentul culminant, partea cea mai plina de emotii, partea cea mai intensa: momentul nasterii.
Am si eu o intrebare: care e explicatia pentru
Stiu ca exista o explicatie pentru "Nostru".
(Partea buna din toate topicele astea e ca unii mai pun mana pe Biblie macar cu scopul de a contrazice )
,Dana si Andrei(12 dec 2003)
Andrei
Nu am zis ca neaparat asa s-a intamplat...ci i-am zis ca sa-si inchipuie si varianta aceasta pentru a intelege cum a putut ramane fecioara-Maica Domnului dupa nastere... sunt unele lucruri pe care mintea umana nu le poate patrunde in adevarata esenta si asa incepe sa le fabrice, de cele mai multe ori eronat. La aceasta cercetare se refera Dumnezeu cand spune : "Crede si nu cerceta", atunci cand neantelegand anumite lucruri relatate in Sfanta Scriptura incepem noi sa dam propriile interpretari si uite asa se nasc ereziile.. Nu ne ajung raspunsurile date sub inspiratia Duhului Sfant, de Sfintii Parinti- le consideram depasite de tehnica si tendinta actuala.
Referitor la "Sa facem chip.." aici vorbeste Sfanta Treime: Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul si Dumnezeu Sfantul Duh.
Chipul lui Dumnezeu in om nu se refera la trup, pentru ca Dumnezeu nu are trup. Chipul Lui se refera la natura spirituala a omului, ratiune, vointa, sentiment, intrucat toate tind catre Dumnezeu. Deci chipul lui Dumnezeu in om este inclinatia aceastuia spre Dumnezeu, cuprinzandu-se aici si consecinta inclinarii, anume: stapanirea asupra lumii materiale. Asemanarea este starea de sfintenie si dreptate, castigata prin practicarea virtutii si cu ajutorul harului Dumnezeiesc. Teologic vorbind, speculatv, chipul este asemanarea in posibilitate iar asemanarea chipul in actualitate-realitate. Deosebirile dintre chipul si asemanarea lui Dumnezeu in om se pot exprima astfel: chipul se refera la natura spirituala, intelectuala si morala a omului, ratiune, libertate si inclinatie spre Dumnezeu; iar asemanarea se refera la scopul catre care tinde omul in dezvoltarea si perfectionarea lui morala.
Oana D
http://community.webshots.com/album/205792726GbMnHz?421
MariaG spune:
eu am mai incercat sa mai port odata discutia asta pentru ca intr-adevar am forte multe nelamuriri. Dar m-am lovit (crunt) de acelasi lucru: traditia si invataturile Sfintilor Parinti vin inainte Bibliei. Eu nu am nimic cu parintele Cleopa. El este probabil un om credincios si evlavios, dar pana la urma ramane om ca noi toti. In ziua Judecatrii eu n-o sa pot spune: "Am crezut asta pentru ca parinele Cleopa mi-a spus asa!". Fiecare v-a raspunde pentru credinta si faptele lui. Nu degeaba exista avertismentul referitor la falsii proroci (sper ca asa se scrie). Asa ca mie (repet) nu mi-e suficient ca parintele Cleopa spune ca am fost facuti sa ne inmultim prin cuvant atata timp cat eu n-am gasit in biblie nici un cuvintel referitor la lucrul asta. Asa cum n-am gasit nici un cuvant referitor la fecioria maicii Domnului, dupa nasterea Domnului.
De ce oare cautam mistere acolo unde ele nu exista?
Maria (01.08.1978) si Alex(06.05.2004)
http://community.webshots.com/user/magda_i
http://community.webshots.com/user/maria_alex100
star33 spune:
quote:
Originally posted by MariaI
eu am mai incercat sa mai port odata discutia asta pentru ca intr-adevar am forte multe nelamuriri. Dar m-am lovit (crunt) de acelasi lucru: traditia si invataturile Sfintilor Parinti vin inainte Bibliei.
Maria, Biblia contine adevaruri si raspunsuri despre viata noastra, despre cum ar trebui sa traim si sa fim. Insa, noi nu putem intelege tot ceea ce este scris in Biblie decat ajutati de Duhul Sfant. De aceea poate uneori nu gasim un anumit lucru sau nu intelegem pe deplin ceva exprimat in Biblie.
Sfintii Parinti au fost (si sunt) oameni cu o viata mult imbunatatita, care prin rugaciune si post ani in sir au dobandit harul de a intelege Cuvantul lui Dumnezeu. Ei se apropie de desavarsire, de o perfecta comuniune cu Dumnezeu. Si atunci este normal ca noi sa ascultam ceea ce spun acesti mari preoti, care ne fac sa intelegem mai bine Cuvantul exprimat in cartile sfinte.
Noi, ca oameni obisnuiti, care ne rugam mai rar, care postim putin sau deloc, care nu ne ocupam prea mult de ale sufletului, nu putem avea viziunea acestor Parinti, nu putem simti pe Dumnezeu in profunzimea fiintei noastre. Asadar macar sa ii ascultam pe dansii si sa incercam sa urmam sfaturile de viata buna, curata si bineplacuta lui Dumnezeu.