Cu incredere spre Canada (11)
Raspunsuri - Pagina 12
aida_o spune:
SimonaBB,
Depinde de provincie, zic eu. De exemplu, in Alberta, cele mai multe joburi sunt in industria petrolului si in constructii, dar se gasesc si joburi in IT , si in domeniul hotelier, de toate (depinde de ce anume cauti). provincia este intr-o continua dezvoltare, iar taxele din Alberta sunt cele mai mici din Canada. probabil ca si benzina este mai ieftina in Alberta fatza de celelalte provincii (79.5 centi/litru).
cel mai bine e sa mergi tot la http://www.jobsetc.ca/toolbox/job_search/jobSearch.do?lang=e , acolo vei gasi tot felul de joburi, unele ofera si detalii legate de salarizare)
Caroline spune:
Buna SimonaBB, am sa incerc sa te lamuresc eu (atat cat stiu):
quote:
Originally posted by SIMONABB
1. cit este TVA in Canada ?
In Ontario este asa: 7% GST (Government sale tax) + 8% PST (Provincial sale tax) = 15% total traxa pe valoare adaugata.
GSTul se poate recupera la sfarsitul anului, la declararea taxelor, daca veniturile totale ale familiei sunt sub 35000/an sau 31000/an nu stiu exact.
Unele produse (ex produsele alimentare – marea majoritate) nu au decat una din taxe aplicata (parca cea federala)
quote:
2. cit este impozitul pe profit la pers fizice si firme ?
Impozitul este diferit de la o provincie la alta, dar este unic ca baza de impozitare pentru firme si indivizi
Aici ai cotele ce se aplica venitului impozabil (adica ce ramane dupa deducerile legale)
http://www.cra-arc.gc.ca/tax/individuals/topics/income-tax/menu-e.html
exemplu in Ontario pana la $32183/an se aplica 16% pentru federali si 6.05% pentru provincie = total 22.05% taxe pe venit impozabil (adica venit brut- deduceri legale). Acum la legale deductibile, la firme intra foarte mult, la persoane fizice se tzine cont de numarul de persoane in intretzinere, de chirie (sau de impozit pe proprietate), de cheltuieli de scolarizare (pana la o anumita limita)… etc.
quote:
4. cit are salariu un contabil pe luna ? e nevoie de el sau iti poti depune singur bilanturile / balantele sau ce acte or mai fi la sfirsitul fiecarei luni ?
Potzi sa depui totul singur pentru micul business fara probleme. Taxele, de asemenea tzi le potzi face singur la sfarsitul anului. Exista softuri pe care le cumperi pe la $30, pentru un rand de raportari. Exista cursuri de contabilitate primara, gratuite pentru imigrantzi
quote:
5. cam cit e o chirie la un spatiu comercial - un depozit mai exact la periferia orasului ?
Chiria, depinde…. De la locuri fara vad $1000 pana la cele cu vad $5000/ luna pentru un spatziu mititel.
quote:
7. in general relatia cu statul e birocrata sau esti servit RAPID (nu spun AMABIL ci RAPID)?
esti servit super-rapid, adica au robotzi telefonici pentru raportari, potzi depune taxele pe internet.
quote:
8. sunt aceleasi legi in toate provinciile (mai putin Q) sau e ca in SUA - fiecare stat cu legile lui ?
fiecare provincie cu legile ei
quote:
9. daca te duci acolo cu copil mic - un an/ un an jumate, e vreo lege care te obliga sa stai cu el acasa sau poti sa-i iei bona si sa te angajezi ?
da, copilul nu ai voie sa-l lasi nesupravegheat pana la 12 ani (in Ontario).
quote:
10. cit este alocatia si in ce moment incepe copilul s-o primeasca ?
Cat timp veniturile parintzilor sunt mici (sub 35-40k – cred) copilul primeste alocatzie, mai mare sau mai mica in functzie de veniturile anului precedent. Noi cand am venit in Ca, veniturile anului precedent le declarai pe cele din Ro, asa ca pentru ei erau minime. Ni s-a stabilit maximul, ceva in jur de $350 - $400 pe luna pentru 2 copii. Totdeauna alocatzia se stabileste in functzie de declaratzia fiscala a anului precedent.
Se primeste de la momentul intrarii in Canada.
Pentru clarificari sunt prin “zona”
Sper sa te ajute
C.
Ca nu te-nalti de jos pana nu cazi
Cu fruntea-n pulberea amara,
Si de re-nvii in cantecul de azi,
E c-ai murit in plansetul de-aseara.
(Radu Gyr)
iary spune:
cautam perosane dispuse sa ne ajute cu completarea
unei "Declaration du parent ou de l'ami au Quebec";
ne achitam de tot ce inseamna costuri.
multumesc anticipat,
Pucku spune:
fetelor vrem sa mergem sa vizitam Ottawa si Montrealul. stiti ceva unde putem dormi la un pret acceptabil? in Montreal ne-ar interesa pt 3 nopti iar in Ottawa pt una.
Asteptam vesti.
Corina si Stephanie- 18.04.04
"Important nu este ceea ce ti se intampla, ci felul in care reactionezi""
www.imagestation.com/member/join_signin_prompt.html?album_id=3399320093&rf=&ru=%2Falbum%2F%3Fid%3D3399320093" target="_blank">Stephanie 4-5 luni
www.imagestation.com/member/join_signin_prompt.html?album_id=4286671679&rf=&ru=%2Falbum%2F%3Fid%3D34286671679" target="_blank">Stephanie- my first photo
www.imagestation.com/member/join_signin_prompt.html?album_id=4286587367&rf=&ru=%2Falbum%2F%3Fid%3D34286587367" target="_blank">Stephanie - Catinel
www.imagestation.com/member/join_signin_prompt.html?album_id=3391450093&rf=&ru=%2Falbum%2F%3Fid%3D33391450093" target="_blank">Soricica
Daisy spune:
Fetelor,
As dori sa stiu unde si ce anume trebuie sa fac sa aplic pentru alocatia Andreei (2 ani). Sunt in Toronto de 2 saptamani si inca nu am intrat in posesia SIN-ului. Deocamndata nu avem job-uri.
Mentionez ca stau in Etobicoke, undeva pe Dixon cu Islington.
Va pup,
Daisy
Cea care spera
khristin spune:
Daisy,
Ca sa obtii SIN-ul trebuie sa-l soliciti. Uite site-ul guvernului mai jos. Vezi ca gasesti la eligibility ce documente iti trebuie si toate cerintele :
http://www.hrsdc.gc.ca/en/gateways/topics/sxn-exa.shtml
Cristina
http://community.webshots.com/user/khristin107
Daisy spune:
Khristin,
Am aplicat deja pentru SIN,lunea trecuta, am spus doar ca nu l-am primit inca. Nu am date insa despre alocatia copilului deoarece prietenii nostri sunt fara copii.
Ma poate ajuta cineva?
Thx,
Daisy
Cea care spera
khristin spune:
Daisy,
Din cate imi amintesc eu dureaza cam cateva saptamani pana ce-ti vine SIN-ul. Apoi alocatia copilului e calculata in functie de venitul vostru. Cu cat e mai mare venitul cu atat e mai mica alocatia si invers. Bafta,
Cristina
http://community.webshots.com/user/khristin107
Donia spune:
Daisy, intra pe situl oficial:
http://www.cra-arc.gc.ca/E/pub/tg/t4114/t4114-e.html
O sa gasesti si aplicatia pe care trebuie sa o printezi. Pe langa asta, mai e un formular pentru declararea veniturilor din ultimii doi ani.
La intrarea in Canada nu ai primit un plic pe care scrie "Canada Child Tax Benefit"? Eu am intrat prin Montreal si am primit acest plic in care erau ambele formulare, nu a mai trebuit sa le printez de pe site.
Caroline spune:
Daisy.
pe siteul la care tzi-a facut trimitere Donia ai totul despre CTB. Ai acolo formularul, numarul lor de telefon, unde trebuie sa-l trimitzi, noi ne-am dus si l-am depus direct la unul din sediile lor.
Vroiam doar sa adaug ca declaratzia veniturilor se refera la cele de anul trecut, deci la cele din RO. Asa ca daca vetzi converti un salariu mediu din Ro in dolari canadieni, va fi o declaratzie perfect credibila si evident sub minimul pe care ei il au, asadar alocatzia va fi cea maxima.
Acum, vezi ca este un "secret" aici. Daca intentzionatzi sa intratzi pe asistentza sociala, este bine sa depunetzi cererea dupa ce iesitzi de pe welfare. Pentru ca banii acestia se acorda retroactiv, de cand atzi intrat in Canada, iar daca intratzi pe welfare se vor scade din suma pe care ar trebui sa o primitzi ca ajutor social. Daca depunetzi cererea dupa iesirea din asistentza sociala, vetzi primi welferul integral, apoi CTBul integral.
Ca nu te-nalti de jos pana nu cazi
Cu fruntea-n pulberea amara,
Si de re-nvii in cantecul de azi,
E c-ai murit in plansetul de-aseara.
(Radu Gyr)