Schimbarea pasaportului

Schimbarea pasaportului | Autor: nshiro

Link direct la acest mesaj

Mai fetili eu am lecturat cam tot din urma ce ati povestit voi si m-am socat (si cred ca nu sunt singura) la tot ce ati scris in legatura cu schimbarea pasaportului. Eu as mai avea cam un an si 2 luni pana la momentul cu pricina si sincer va spun mi se pare cea mai mare ineptzie sa trebuiasca sa te intorci in tara pentru a schimba pasaportul. Eu si probabil ca nu sunt singura, ma duc in Romania atunci cand vreau eu, cand am posibilitatea si in nici un caz nu ma duc sa ma enervez, ci sa ma relaxez!!!! Cat despre Tokyo la fel, nu as fi de acord decat cu un singur drum sa zicem dar si acela doar in cazul in care m-as intoarce cu pasaportul in manutza! Cele care ati trecut sau treceti prin experientza aceasta, ati vorbit la ambasada, impartasiti-ne inca o data tot ce vi s-a spus si care sunt motivele pentru care nu pot elibera ei pasaportul si daca aceasta situatie se va reglementa sau nu. Care este situatia romanilor ce traiesc in alte tari? Si ei intampina aceleasi greutati? In caz ca nu, inseamna ca ceva scartie la ambasada din Tokyo si ca baietii nu isi fac treaba pentru care sunt platiti asa ca ar cam trebui luate niste masuri.

rocsana

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Danelutza spune:

Conform unei legi din luna mai a.c., consulatul Romaniei din tzara unde locuiesti, este obligat sa-tzi schimbe pasaportul, fara ca tu sa mergi in tzara. Pe TVR Internatzional a fost o emisiune, unde o persoana din America a pus o intrebare in acest sens si i s-a raspuns ca nu trebuie sa mearga in tzara pentru preschimbare.
Eu sint in aceeasi situatzie si mi-au spus ca aici trebuie sa-mi fac documentele, nu in Romania.
Cel mai bine e sa suni la Consulat si daca vezi ca nu te lamuresc, spui ca stii de existentza legii din mai 2004 si atunci nu mai incearca nici unul sa te poarte pe drumuri aiurea.
Succes.

Daniela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nshiro spune:

Danelutza, multumesc foarte pentru raspuns! Imi va fi de ajutor atunci cand imi voi lua inima in dinti sa sun la ambasada, insa va trebui sa cunosc foarte bine datele problemei pentru a veni cu contra argumente serioase. La noi aici in Japan domnii de la ambasada le pun pe bietele fete pe drumuri, plus ca nici pe la telefoane nu prea sunt de gasit, programul cu publicul se face in cadrul unui numar foarte restrans de ore si atunci sunt din cale afara de ocupati astfel incat e foarte greu sa reusesti sa iei legatura si sa te luminezi cat de cat cu ce ai de facut.
Dar poate ne spun mai multe fetele care sunt in aceasta situatie si care au vorbit de curand la ambasada.

rocsana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Camelia spune:

Pentru cetatenii romani care au domiciliul in strainatate (asta inseamna sa existe mentiunea in pasaport), se pot elibera pasapoarte prin intermediul reprezentantelor diplomatice.Pentru cetatenii romani care nu specificat in pasaport ca au domiciliul in strainatate, cererile de preschimbare a pasapoartelor se depun numai in Ro.Cel putin asa sustine Consulatul Romaniei de aici din München.

Tinteste catre stele si poate ca vei atinge cerul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Danelutza spune:

Si pe mine vroiau sa ma duca cu zaharelul, dar cind le-am spus ca m-am interesat in tzara si am vazut care-i situatzia, au schimbat discutzia, spunind "aaaa, am primit ceva despre aceasta lege, dar asta saptamina trecuta si nu am avut timp sa reactualizam site-ul de pe internet". Norocul meu ca am lucrat in domeniul presei, am telefonat in tzara, fostii colegi s-au interesat si asa au avut si un subiect de reportaj".
Mult succes si multzi pupici

Daniela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Eliana spune:

Eu nu am stiut de legea din mai ca le-o aruncam in fata asa ca mi-am depus actele pentru schimbarea pasaportului dar imi v-a aparea in pasaport adresa din Japonia si nu cea din Romania . Eu am fost acum o saptamina la ambasada si pentru ca am ajuns doar cu 15 minute inainte sa se inchida ambasada mai mai sa nu mi se deschida poarta dar au fost amabili si mi-au deschis-o dupa multe incercari . Eu am depus o cerere de schimbare a pasaportului pentru cetateni care locuiesc in strainatate si mi-au spus ca dureaza intre 6-8 luni . Oricum nu ma pot intoarce acasa curind asa ca am optat pentru acest pasaport . Am intrebat si de ce nu se mai fac pasapoarte la ambasada si mi-au spus ca acum noile pasapoarte din tara se fac pe calculator si ei nu mai fac pasapoarte la ambasada nici acum si nici in viitorul apropiat cu exceptia celor care vor sa isi faca pasaport pentru persoanele care locuiesc in strainatate . Oricum am sunat de foarte multe ori inainte sa ma duc la ambasada si nu mi-au spus acelasi lucru de doua ori . De fiecare data imi spuneau altceva ( referitor la documentele de care am nevoie ) . Daca vrei sa-ti faci pasaport normal iti trebuie sa faci o imputernicire pentru cineva de acasa care iti v-a face pasaportul in numele tau dar eu am renuntat pentru ca atunci cind m-am casatorit actele au fost traduse aici si cei de la primarie nu mi-au acceptat actele asa ca am fost nevoita sa le traduc inca o data si oricum imi expirase pasaportul .

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Eliana

Am intrebat si de ce nu se mai fac pasapoarte la ambasada si mi-au spus ca acum noile pasapoarte din tara se fac pe calculator si ei nu mai fac pasapoarte la ambasada nici acum si nici in viitorul apropiat cu exceptia celor care vor sa isi faca pasaport pentru persoanele care locuiesc in strainatate . Daca vrei sa-ti faci pasaport normal iti trebuie sa faci o imputernicire pentru cineva de acasa care iti v-a face pasaportul in numele tau dar eu am renuntat pentru ca atunci cind m-am casatorit actele au fost traduse aici si cei de la primarie nu mi-au acceptat actele asa ca am fost nevoita sa le traduc inca o data si oricum imi expirase pasaportul .

Draga Eliana daca e asa cum zici tu inseamna ca baietii se cam contrazic! Pai cum vine asta, ei nu fac pasapoarte aici din cauza ca acum se fac pe calculator, inclusiv fotografiile, deci ar fi nevoie de prezenta titularului, insa printr-o procura s-ar putea rezolva, deci nu ar mai fi nevoie de prezenta titularului, sau cum? Cum adica sa trimit o procura in tara sa-mi rezolve altcineva aceasta problema atata vreme cat e de competenta lor si nu in ultimul rand datoria lor! Pai de ce mai sunt pusi acolo, sa-mi spuna ca tre sa fac o procura? Ma ducea si pe mine mintea sa fac asa ceva in ultima instanta!!! Eu cred ca baietii se cam culca pe o ureche profitand de nestiinta noastra.

rocsana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Julie spune:

Rocsana,

Uite ce am gasit aici:
http://home.tiscali.no/romemb/consular/infromation%20for%20Romanian%20citizens-Romanian%20language%20only.htm

Din cate reiese, daca inca ai domiciliul in Romania, atunci pasaportul se elibereaza prin procura. Noi ne-am schimbat pasapoartele acum un an si asa am procedat.
Daca ai domiciliul in strainatate (Japonia, in cazul tau), atunci inteleg ca ambasada se ocupa de eliberarea noului pasaport.

Succes,
J.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Julie

Daca ai domiciliul in strainatate (Japonia, in cazul tau), atunci inteleg ca ambasada se ocupa de eliberarea noului pasaport.

Succes,
J.

Julie, multumesc mult pentru informatii. " Domiciliul in strainatate " de care vorbesti presupune domicilul definitv, rezidentza, respectiv viza permanenta pentru tara respectiva, nu? Un domiciliu temporar pe o viza de 1 sau 3 ani, fie ea si de spouse nu poate fi un factor determinant, nu?

rocsana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Theodora spune:

Eu traiesc acest cosmar,altfel nu-l pot numi!!!
Pasaportul meu expira pe 09.12.2004.
Sun la ambasada prin iunie si intreb care-i treaba,le spun ca sint casatorita cu grec,am domiciliul stabil in Grecia...ce-i de facut?
Imi zice un tip ca nu e nici o problema,doar sa ma duc cu doua luni inainte sa expire la ambasada si ei se ocupa de rest,asa a fost si acum 5 ani!
Revin cu acelasa telefon in septembrie...si soc!!!
Imi spune tipa de aolo o intreaga istorie,cu mii de acte,procura,apostile samd si ca macar sa fiu norocoasa sa apuc termenul!
Am crezut ca glumeste...o ora am tinut-o la telefon,am inceput sa pling de nervi si nu stia cum sa ma calmeze...nici un moment insa nu mi-a spus ca pot declara casatoria la consulat,dar....
Si aici incepe a doua parte a povestii!
Fac toate actele care mi s-au cerut pt procura si ma duc la ambasada.Tipa imi spune apoi,dupa ce AM PLATIT TAXA DE 45 Euro,sa dau un telefon si la Primaria Sect.1 si sa cer ma i multe amanunte!
Plec de la ambasada si pina la primul telefon am drum lung,aveam telefoanele primariei din-nainte,de la sora mea!
Si STUPOARE!!!
Cind ii spun tipei de la primarie istoria mea,DESCOPAR ADEVARUL!!!
Schimbarea pasaportului se poate face la Consulat,atita timp cit casatoria a fost incheiata de autoritatile grecesti si nu de Ambasada Romana si se poate facev si PRIN PROCURA,dar nu vede rostul...zice ea!!!
Ma intorc cu o falca in cer si una in pamant,gata de harta si cind ii spun angajatei ambasadei ce si cum...ce-mi raspunde?
Aaaa!!! Are dreptate,se poate declara aici casatoria,DAR NU AVEM CERTIFICATE DE CASATORIE!!! Nu ne-au trimis!!!
Si eu de pe ce planeta vin,nu puteau sa-mi spuna ce si cum de la inceput,fara sa ma faca sa alerg...dar vezi,povestea cu NU AVEM CERTIFICATE DE CASATORIE...i-ar fi facut sa piarda taxa pe care o pun pentru PROCURA...TOTUL PENTRU 45 euro!!! Parerea mea umila!!!
Puteam fi scutita de tot acest calvar,dar nu asa fi platit salariul angajatilor Ambasadei Romane!!!
Acum am trimis deja procura tatalui meu,s-au depus actele si va fi gata la mujlocul lui Noiembrie,dupa ce am "uns-o" si pe angajata de la Notariatul din Romania!!!
Asa imi vine sa renunt la aceasta calitate de cetatean roman!

Theodora, Alexandros, Yannis
POZELE NOASTRE: aici www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=4480" target="_blank">Povestea-nasterii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Julie spune:

quote:
Originally posted by nshiro
" Domiciliul in strainatate " de care vorbesti presupune domicilul definitv, rezidentza, respectiv viza permanenta pentru tara respectiva, nu? Un domiciliu temporar pe o viza de 1 sau 3 ani, fie ea si de spouse nu poate fi un factor determinant, nu?

rocsana

Nu, cred ca viza e una si domiciliul e alta; pt. stabilirea domiciliului - in Jp., in cazul tau - cred ca trebuie sa te adresezi ambasadei, in plus sa afli si care sunt drepturile dar si constrangerile (din cate am auzit, pot fi niste diferente in taxele pe care le platesti pt., de pilda, eventualele proprietati pe care le ai in Ro etc) ce rezulta din asta. Imi pare rau ca nu stiu mai mult :(.
J.

Mergi la inceput