Credinta in reincarnare anuleaza credinta in Dzeu?
Raspunsuri - Pagina 12

pulstar spune:
quote:
Originally posted by gandacelu
.. care vrea sa zica ca uite domne astia ateii sunt oricum cei mai buni
Care atei? Vezi tu vre-un ateu pe aici?

quote:
"Daca Dumnezeu nu exista si am crezut in existenta lui, nu am pierdut nimic, dar daca El exista, am pierdut totul."
Cred ca intrebarea nu se referea la faptul daca Dumnezeu exista sau nu...
Dumnezeu exista indiferent daca noi credem in El sau nu. Nu cred ca se poate pune problema in felul asta, si anume daca un om decide sa nu creada in "El" atunci va pierde totul la sfarsit

Problema este mult mai complexa de atat. Daca e sa vorbim despre "Judedecata" atunci cred ca D-zeu ne va judeca pe toti la fel, si anume dupa faptele si gandurile si sufletul nostru, si nu dupa apartenenta la vre-o religie. Asa incat crestini, atei, agnostici, pagani sau alti asemenea vor fii totuna cand vine vorba despre momentul final, daca acesta exista...

Pana atunci insa

* Nimic nu se pierde, totul se transforma *
http://photos.yahoo.com/pulstar3/

Elena spune:
Pulstar !
Originally posted by pulstar
quote:quote:
"Daca Dumnezeu nu exista si am crezut in existenta lui, nu am pierdut nimic, dar daca El exista, am pierdut totul."
Cred ca intrebarea nu se referea la faptul daca Dumnezeu exista sau nu...
Da, exact ! d-aia am si spus sa extrapoleze acest citat la problema pusa de ea

quote:
Dumnezeu exista indiferent daca noi credem in El sau nu.
Adevarat graiesti !
quote:
Nu cred ca se poate pune problema in felul asta, si anume daca un om decide sa nu creada in "El" atunci va pierde totul la sfarsit, pe cand unul care este religios va primi clementa divina in mod neconditionat
.
Problema este mult mai complexa de atat. Daca e sa vorbim despre "Judedecata" atunci cred ca D-zeu ne va judeca pe toti la fel, si anume dupa faptele si gandurile si sufletul nostru, si nu dupa apartenenta la vre-o religie. Asa incat crestini, atei, agnostici, pagani sau alti asemenea vor fii totuna cand vine vorba despre momentul final, daca acesta exista...
Yeap ! si aici sunt in mare masura de acord cu tine !!
In fatza Creatorului nu conteaza defel religia pe care unii dintre noi si-au ales-o si nici faptul ca n-ai lipsit nici o duminica de la biserica (sau orice alt lacas de cult),ci El la curatia inimii se uita , la curatia sufletul si la faptele noastre, dupa cum bine spui. Caci Cel ce cunoaste si cerceteaza inimile a spus lamurit ca "Nu orisicine-Mi zice: "Doamne, Doamne!" va intra in Imparatia cerurilor".
Sigur ca sunt multe de spus aici, dar pe scurt ce vreau eu sa spun este ca mai devreme sau mai tarziu fiecare dintre noi vom fi imbracati intr-un elegant palton de scanduri, iar ce va fi dupa acea depinde numai de felul cum ne-am "gospodarit" viata si prioritatile aici, pe acest pamint.
quote:
Pana atunci insa
Ca bine zici !

conchita spune:
quote:
Originally posted by Elena
In fatza Creatorului nu conteaza defel religia pe care unii dintre noi si-au ales-o si nici faptul ca n-ai lipsit nici o duminica de la biserica (sau orice alt lacas de cult),ci El la curatia inimii se uita , la curatia sufletul si la faptele noastre, dupa cum bine spui. Caci Cel ce cunoaste si cerceteaza inimile a spus lamurit ca "Nu orisicine-Mi zice: "Doamne, Doamne!" va intra in Imparatia cerurilor".
Sigur ca sunt multe de spus aici, dar pe scurt ce vreau eu sa spun este ca mai devreme sau mai tarziu fiecare dintre noi vom fi imbracati intr-un elegant palton de scanduri, iar ce va fi dupa acea depinde numai de felul cum ne-am "gospodarit" viata si prioritatile aici, pe acest pamint.
Elena

si uite, cum te vad, cum te contrazic :)) ba conteaza si religia, si credinta. daca n-ar conta, cum ramane cu pedeapsa pentru cine se inchina la idoli? sau cum ramane cu profetia ca sfarsitul veacurilor va veni abia dupa ce cuvantul lui Iisus va ajunge la ultimul pagan, ca sa il cunoasca si sa nu poata spuna "Doamne, n-am stiut, iarta-ma ca n-am crezut in tine"? nu e chiar asa, Elena, nici macar chestia cu faptele, dovada momentul rastignirii lui Iisus, cand a luat la ceruri un raufacator care a crezut in ultimul moment. caci, nu-i asa?, necunoscute sunt caile Lui. logic acum, cum poate un ateu sa ajunga in Rai, cu toate faptele lui bune (dupa ce criterii, btw?)? io zic ca nu poate, pentru simplul fapt ca nu a dorit, nu a cerut, n-a batut la poarta ca sa ajunga acolo. iar cu forta nu va fi tarat, sa fim seriosi :)) e atat de greu pentru un credincios sa ajunga la El, daramite pentru cineva care nu face nici cel mai mic efort sa-si deschida inima ca sa-I primeasca dragostea, sau mintea ca sa cunoasca Adevarul.
------
cat despre credinta in reincarnare , chipurile conforma cu adevarul biblic, raman la parerea initiala si dupa celelalte pareri absolut de antologie care s-au exprimat ulterior: puahahaha.

--------------
If you look into someone's face long enough, eventually you're going to feel that you're looking at yourself. (P.Auster)

gandacelu spune:
un singur lucru mai spun... bineinteles, curatia inimii este un criteriu de baza, de acord, dar... cati avem inimile curate?!
stiti voi ce inseamna inima curata?!...
inseamna curatia de patimi... daca voi ati zis: hehehe, nu conteaza credinta, ci curatia inimii si v-ati culcat pe o ureche... ma faceti sa zambesc, sincer...
marii sfinti intr-o viata de nevointe au ajuns la curatia inimii si voi va vedeti deja curati ca lacrima... mai stii?!...;)
si apoi, nu numai curatia inimii e criteriul principal, ci si iubirea, pentru Dumnezeu (si nu asa, ca simtiti voi un gadilici la inima pentru Dumnezeu, aceasta iubire se "masoara" in fapte... iar fapte, cine are? stiti ca noi pacatuim aproape in fiecare clipa, ori facand raul, ori nefacand binele, ori cu gandul, ori cu fapta... mai mai...)
nu mai spun nimic, sa dea Dumnezeu sa ne mantuim cu totii, desi nu ne vom mantui cu totii - aceasta se cheama apocatastaza si a fost considerata erezie, din cauza faptului ca Dumnezeu e drept, si trebuie sa "cearna" dreptii de pacatosi, altfel diavolul va spune: dar, Doamne, astia sunt promisi mie!
cam asa!

Elena spune:
Conchita, intotdeauna e o placere sa te citesc, chiar si cand ma contrazici (zise ea).
Pai uite asa imi trebe (sa te pui rau cu Conchita) daca scriu cu ochii pe jumata inchisi si nu imi duc ideile pana la capat (ca si daca le-ai duce….hei, tu mai taci ! ma scuzati, probleme domestice).
Cand i-am spus stelutei pulstar ca sunt in mare masura de acord cu cele scrise de ea, masura aia mai mica in care nu eram de acord fix la ce spui tu se referea ! si anume ca este esentiala credinta si ca un ateu nu are cum sa ajunga in Rai, cu toate faptele lui bune, ca in fatza Lui nu conteaza daca un om face de pilda o donatie ca sa-si micsoreze impozitele sau ca sa se simta bine si important sau pur si simplu din spirit civic, daca NU o face din dragoste si in Numele Domnului. Cat despre importanta acestor fapte in ochii Celui ce pe toate le stie, iar sunt de acord cu tine (vezi, ca pana la urma ne intelegem), nu sunt atit de importante, pentru ca ele sunt doar o consecinta a curatiei inimii, de acea am si subliniat in mesagiu` meu curatia inimii ca fiind cea mai importanta si pe primul loc, iar faptele le-am pus pe locul cuvenit, adica mai la urma (caci faptele fara credinta....).
Cat despre importanta religiei, ääää, aci probabil ca ne situam pe pozitii putin diferite (hopaaa). Eu cred ca orice om credincios, indifferent din ce religie face parte, daca pe El iL cauta din toata inima si cu tot sufletul lui, daca pe El iL iubeste din toata inima, din tot sufletul si cu toata puterea sa, daca curatirea si sfintirea inimii lui o urmareste in viata lui pe acest pamant, atunci Cel drept nu ii va refuza mantuirea (parerea ta ! da exact, bine spus,parerea mea !!). Pentru ca eu nu-mi inchipui ca pe Domnul iL intereseaza de pilda biserica din care subsemnata face parte, ca El nu ma cunoaste ca “Elena din biserica x”, ci pentru El mai important este ce vede in sufletul meu, ca de pilda daca cu dragoste ii raspund eu Conchitei sau lui pulstar, sau doar sa-mi arat “muschii” (care se vede de la o posta ca nu-i ai!) p-aici.
Eu mai cred ca daca budistu, pe primul loc in viata lui pune credinta in Dumnezeu si iubirea pentru El si pentru semeni, iara nu karmele, reincarnarea sau grija oPsesiva de a nu strivi vreun gandacel (ca deh, ar putea fi un nomenclaturist.... si nuu, nu gandacelu nostlu )), atunci nu vad de ce ar fi descalificat in Ziua cand se incheie toate socotelili …La fel vad eu lucrurile (da, dar ia uite ce dioptrii mari ai ! ce ma-nerfeeeezi !)in ceea ce ii priveste pe musulmani, daca tot Creatorului acestui lumi I se inchina (indiferent sub ce nume), si atita timp cat isi pun credinta in El si sfintirea si curatia o urmaresc in credinta lor, iara nu casapirea dusmanului si rasplati carnale ale religiozitatii lor.
Numai ca in final intrebarea intrebatoare este:
“CATI dintre oameni sfintirea si curatia cauta prin credinta si cati fac din credinta un simplu instrument ?”
sau altfel spus, prin Cuvantul Domnului:
"Dar cand va veni Fiul omului, va gasi El credinta pe Pamant?"
Cam asta am avut de spus, dar pe bune (!!), nu trebuie sa ma iei/luati in seama (astaaa...nici o grija !)!!
Cu drag,
Elena
quote:
Elena, bine ai revenit, nu te-am mai vazut demult pe forum!!
si uite, cum te vad, cum te contrazic :)) ba conteaza si religia, si credinta. daca n-ar conta, cum ramane cu pedeapsa pentru cine se inchina la idoli? sau cum ramane cu profetia ca sfarsitul veacurilor va veni abia dupa ce cuvantul lui Iisus va ajunge la ultimul pagan, ca sa il cunoasca si sa nu poata spuna "Doamne, n-am stiut, iarta-ma ca n-am crezut in tine"? nu e chiar asa, Elena, nici macar chestia cu faptele, dovada momentul rastignirii lui Iisus, cand a luat la ceruri un raufacator care a crezut in ultimul moment. caci, nu-i asa?, necunoscute sunt caile Lui. logic acum, cum poate un ateu sa ajunga in Rai, cu toate faptele lui bune (dupa ce criterii, btw?)? io zic ca nu poate, pentru simplul fapt ca nu a dorit, nu a cerut, n-a batut la poarta ca sa ajunga acolo. iar cu forta nu va fi tarat, sa fim seriosi :)) e atat de greu pentru un credincios sa ajunga la El, daramite pentru cineva care nu face nici cel mai mic efort sa-si deschida inima ca sa-I primeasca dragostea, sau mintea ca sa cunoasca Adevarul.
------
--------------

Elena spune:
quote:
Gandacelu-mititelu-dragutelu, cred/sper ca in raspunsul dat Conchitei ti-am raspuns un picutz si tie, daca nu....ata ete...poate alta data..
Tot cu drag,
Elenaquote:
Originally posted by gandaceluun singur lucru mai spun... bineinteles, curatia inimii este un criteriu de baza, de acord, dar... cati avem inimile curate?!
stiti voi ce inseamna inima curata?!...
inseamna curatia de patimi... daca voi ati zis: hehehe, nu conteaza credinta, ci curatia inimii si v-ati culcat pe o ureche... ma faceti sa zambesc, sincer...
marii sfinti intr-o viata de nevointe au ajuns la curatia inimii si voi va vedeti deja curati ca lacrima... mai stii?!...;)
si apoi, nu numai curatia inimii e criteriul principal, ci si iubirea, pentru Dumnezeu (si nu asa, ca simtiti voi un gadilici la inima pentru Dumnezeu, aceasta iubire se "masoara" in fapte... iar fapte, cine are? stiti ca noi pacatuim aproape in fiecare clipa, ori facand raul, ori nefacand binele, ori cu gandul, ori cu fapta... mai mai...)
nu mai spun nimic, sa dea Dumnezeu sa ne mantuim cu totii, desi nu ne vom mantui cu totii - aceasta se cheama apocatastaza si a fost considerata erezie, din cauza faptului ca Dumnezeu e drept, si trebuie sa "cearna" dreptii de pacatosi, altfel diavolul va spune: dar, Doamne, astia sunt promisi mie!
cam asa!
Elena&Laura

gandacelu spune:
elena desigur, scuzele mele, nu la tine ma ratoiam, ci asa, in general
ca tot e un topic cu floricele:
ca sa completez putin, de-mi dai voie, cele spuse de tine, spun ca nu ne e noua a judeca cine se mantuieste sau nu dintre neamuri, noi de mantuirea noastra sa avem grija, ca de asta vom da socoteala...
iar Pr. Rafail Noica spune: nu putem afirma despre alte culte daca se mantuiesc sau nu, dar, pentru ca noi credem ca ortodoxia e calea cea dreapta, putem spune ca risca mantuirea...

pulstar spune:
quote:
Originally posted by conchita
..logic acum, cum poate un ateu sa ajunga in Rai, cu toate faptele lui bune (dupa ce criterii, btw?)? io zic ca nu poate, pentru simplul fapt ca nu a dorit, nu a cerut, n-a batut la poarta ca sa ajunga acolo.
Poate ca un ateu nici macar nu-si pune problema daca vrea sau nu sa ajunga in "rai" pentru simplu motiv ca nu crede in acest concept, sau cel putin nu asa cum este el prezentat de religie. Asa incat daca un ateu nu crede in rai el este condamnat automat sa ajunga in iad care nu este altceva decat versiunea negativa a aceluiasi concept?

Daca o persoana nu crede in rai atunci in mod sigur nu crede nici in iad. Aceste concepte de rai si iad reprezinta produse ale religiei care populeaza inconstientul colectiv al umanitatii. Unii aleg sa creada in ele, sa se raporteze la ele, altii doar le ignora, cum este si cazul ateilor...
Poate ca un ateu intr-adevar nu va ajunge in rai, ci intr-un loc mai bun de atat

quote:
Originally posted by conchita
..e atat de greu pentru un credincios sa ajunga la El, daramite pentru cineva care nu face nici cel mai mic efort sa-si deschida mintea ca sa cunoasca Adevarul.
Despre care adevar vorbesti? Adevarul "suprem" sau cel impus de religie?
quote:
“CATI dintre oameni sfintirea si curatia cauta prin credinta si cati fac din credinta un simplu instrument ?”
Iarta-ma elena, nu prea inteleg intrebarea. Nu inteleg cum ar putea fii credinta un instrument. Instrument pentru ce?

Eventual ar putea fi considerata instrument de manipulare de catre cei care manipuleaza prin credinta, si nu de catre cei care cred.
De aici vine si vorba: "Da-le oamenilor ceva in care sa creada, si vor cadea la picioarele tale" ...
quote:
Originally posted by gandacelu
nu ne e noua a judeca cine se mantuieste sau nu dintre neamuri, noi de mantuirea noastra sa avem grija, ca de asta vom da socoteala...
Si revenim la acelasi laitmotiv - mantuirea...
* Nimic nu se pierde, totul se transforma *
http://photos.yahoo.com/pulstar3/

gandacelu spune:
www.crestinism-ortodox.ro/html/03/3i_despre_mantuire.html" target="_blank">despre mantuire
daca e cineva interesat sa afle

conchita spune:
quote:
...pentru ca ele sunt doar o consecinta a curatiei inimii...
hai sa te bag si mai rau in bucluc :))) daca numai curatenia inimii este criteriul mantuirii, da-mi voie sa te intreb periculos: inseamna ca Tutea a avut dreptate despre comparatia dintre baba si premiantul Nobel? excluzand, desigur, termenii tari pe care i-a folosit, la urma urmei niste simple parabole, chiar mai dulci decat alea cioraniene dupa care chiar ca se da in vant tineretul roman de azi.
daca numai curatenia inimii conteaza, iti propun sa plecam de la premiza asta si sa vedem unde ajungem. mai intai, care e definitia curateniei inimii? eu o leg de una dintre fericiri, aceia cu "fericiti cei saraci cu duhul", unde as pune o virgula dupa "saraci", ca tot se poarta rastalmacirea textelor biblice pana la reincarnari succesive, pe langa care virgula mea e chiar inocenta :)) iar sensul devine ca sunt fericiti cei saraci in toate cele, numai intru Duh nu. daca gresesc, sa-mi dea cineva o pedeapsa crunta din trei asane si doo sublimari. :)) saraci in toate cele ce poate insemna? saraci in desteptaciune, inteligenta, morala, bun simt, constiinta? fugi cu ursu':)), ca-i imposibil, in Pilde se gasesc zeci de indemnuri la intelepciune si cautarea adevarului, la buna cuviinta, la modestie etc, adica la toate valorile morale ale societatilor civilizate contemporane. mesajul divin al lui Iisus e si mai simplu: El da cheia "dragostei" ca solutie a mantuirii. si cu asta, Elena, par sa-ti dau dreptate ca religia nu conteaza :)) numai ca Biblia intru totul este adevarata, iar amendamentul meu cu inchinarea la idoli n-a primit inca raspuns de la tine. :) buddhistul nu jtiu cum intra in Rai, caci el e ocupat la coada la Nirvana ca sa se contopeasca in Marele Nimic. de ce i-ar fura Iisus fericirea de a NU mai fi deloc? idem cu musulmanii&evreii, care se cred ca Iisus e doar un alt profet si-atat sau nici macar atat, nicidecum Mesia. or, minte Iisus cand spune "Eu sunt Calea, Adevarul si Viata?" si ca acela care crede in El va cunoaste mantuirea? scuza-ma, Elena, dar cine se duce la piata dupa mere si plateste pentru mere, are vreun drept de revolta ca n-a primit pere? daca voia pere, trebuia sa ceara, simplu, nu? revenind in cerc la curatenia inimii-premisa de mantuire-, cred ca ratiunea isi poate gasi deci desavarsirea atunci cand se contopeste cu adevarul inimii. atunci cand mintea (sau Ego) accepta pe Iisus ca singur adevar si cand se contopeste cu inima intru iubire (de El, de oameni, de pasarele, rauri, ramuri, etc). plecand de la aceasta axioma si incercand sa o rezolv cu ceva ani in urma, am ajuns eu direct in credinta. si chiar sunt curioasa despre alte rezolvari, prin urmare las problema deschisa.

-----
nota, ca mi-am amintit ceva care ii poate ajuta, culmea, pe cei care se chinuie aici de tzashpe pagini sa demonstreze congruenta reincarnarii cu mesajul hristic: baza acestor speculatii se afla in evangheliile apocrife si in povestile despre Iisus si esenieni, despre similaritatea evidenta intre practica de rugaciune a inimii in divinatia crestina si tehnica orientala de manipulare a energiei din crestetul capului inspre inima ca sa fie transmisa mai apoi spre tot corpul. ca punct de plecare pentru discutie, doar, zic aceasta, ca ma intorc la gradinaritu' care este. :)
--------------
If you look into someone's face long enough, eventually you're going to feel that you're looking at yourself. (P.Auster)