Exista rasism in Romania ?

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liris spune:

alta e situatia sa zicem cu negrii in State care multi nu fac nimic rau, si in mod clar pe vremuri nici nu indrazneau sa faca si tot erau considerati niste animale. da acolo era rasism, erau exclusi numai pe baza culorii pielii.
pe cind in Romania tiganii se auto-exclud prin comportamentul lor unfair fata de oricine: mint, fura, au gura mare, si restul ...stim cu totii ca doar din Romania venim... ce roman s-ar increde intr-un tigan? ce roman nu a fost macar o data tepuit de un tigan?? si atunci?
oare suntem rasisti ca ne-a ajuns cu tiganii ?? nu stiu raspunsul insa ma gindeam acum citind raspunsurile voastre.

Once a grump, always a grump

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bic spune:

quote:

La nivel de individ este imposibil sa nu existe rasism, ca veut dire que este aproape o utopie sa ne imaginam ca nu exista unii romani care ii urasc de moarte pe tigani.

Insa asta intereseaza mai putin, ceeace conteaza e legea.

Daca nu ai inteles nici acum, pot incerca sa iti explic si altfel.

Ira abia acum am vazut raspunsul tau.

Mda, cred ca ai exprimat mai bine a doua oara ideea asta. In legatura cu rasismul si stimularea intelectuala cred ca ai deschis un subiect la care trebuie sa ma gindesc un pic mai mult. Sint tentata sa-ti dau dreptate. Aici, dupa cum stie o lume intrega, nimeni nu mai glumeste pt. ca nu e voie. Dar, pe de alta parte, tot aici am descoperit cit de sensibili sintem cu totii si ca nu ne place cind sintem luati peste picior de alte natii cu alte obiceiuri si tabuuri. E o discutie lunga la care o sa ma gindesc.

Cit despre tigani, am un motiv foooarte personal sa urasc cel putin un grup de 6.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gorjan spune:

lasind la oparte tiganii exista rasism sau nu in Romania. Eu personal cred ca sintem un popor foarte tolerant dar nu perfect si ca dovada avem si noi micile noastre tare la nivel de individ mai ales. Eu nu am crezut ca exista rasism pina la un moment dat cind am dat de el. Am fost crescuta in spiritul tolerantei si nici nu vazusem in jurul meu nimic sa semene a rasism pina am ajuns la facultate. Asta pe vremea apusa '85. Am avut citiva colegi din Medgidia printre care si o tataroaica si un turc. Fata impreuna cu alta colega tot din Med. erau prietene cu doi frati tot din orasi si fiind la facultate tot in Bucuresti. Era o adevarata tragedie pt cea de origine tataroaica ne fiind acceptata relatia ei de nici una din familii, nici a ei nici a baiatului. Singurul motiv invocat era ca ea e tata roaica si el roman. Discriminare era din ambele parti. Nici una din familii nu vroiau sa auda de o eventuala continuare a relatiei. Am mai avut doua colege , nici o relatie de rudenie, care aveau tatal de origine maghiara iar mamele romance. Ambele au zis ca au relatii foarte incordate cu familia din partea tatalui. Cred ca toleranta trebuie sa fie de ambele parti si chiar si in cazul tiganilor exista o discriminare clara din partea lor fata de majoritatea ne-rroma. Atita timp cit au un comportament provocator la adresa celorlalti nu cred ca se pot astepta la zimbete si flori tot timpul. In cazul tiganilor exista o discriminare clara dar nu pe basa de rasa ci de comportament.
Nu numai majoritatea discrimineaza ci si minoritatile o pot face. Fiind si unii si altii din Romania deci se poate spune ca da exista discriminare in Romania.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliprejbeanu spune:

Buna,

Sunt sigura ca in Romania exista rasism. Tiganii sunt un exemplu clar. Nu stiu cati dintre romani ar intinde o mana unui tigan fara sa-l trateze de "cioara". Cate casatori mixte exista oare?

Dar culmea culmilor este cand romanii 100% pur-sange se duc sa obtina certificat de tigan ca sa intre la facultate. Asta numai la noi la romani se poate intampla.

Sa fi mare nu-i mirare sa fi OM e lucru mare,

Liliana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OtiliaLia spune:

quote:
Originally posted by liliprejbeanu

Buna,

Sunt sigura ca in Romania exista rasism. Tiganii sunt un exemplu clar. Nu stiu cati dintre romani ar intinde o mana unui tigan fara sa-l trateze de "cioara". Cate casatori mixte exista oare?

Dar culmea culmilor este cand romanii 100% pur-sange se duc sa obtina certificat de tigan ca sa intre la facultate. Asta numai la noi la romani se poate intampla.

Sa fi mare nu-i mirare sa fi OM e lucru mare,

Liliana

Casatorii mixte exista, dar ori romanul (sau romanca) se coboara la nivelul rromului (rromei ? o fi corect ?) ori invers cel de nationalitate rroma se ridica la nivelul celuilalt. Cunosc personal casatorii mixte : german-ungur, evreu-ungur (si teoretic se urasc natiile astea 2), german-roman, german-tigan, tigan-ungur. Unele merg bine (daca sotii sunt de acealsi calibru) altele s-au destramat repede. Din motive de cuplu sau din cauza familiilor celor doi.
Spunea cineva mai sus de tataroaica. Am cunoscut si eu o pereche: el tatar, ea romanca. Evident ca nu s-au casatorit, dar motivele NU erau de ordin rasial (ca e ea romanca) ci de ordin religios (ca ea nu e nascuta musulmanca). Ea ar fi acceptat sa treaca la mahomedanism, dar tot nu le convenea parintilor, ca lor le trebuia o nora crescuta in religia lor.

Dar de tigani care se declara maghiari ce zici ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aura 1974 spune:

quote:
Originally posted by skatter

,Buna ,
As vrea sa imi dau si eu cu parerea referitor la tiganii care sint la furat sau cersit prin strainatate.....
Aici in danemarca sint foarte multi straini,multe nationalitati si otusi se inteleg bine ,mai mult sau mai putin intre ei,referitor la tiganii romanii ,imi este groaza de fiecare data cind mergem in Copenhaga sa vad atitea care cersesc si isi fac semne unul la altul cui sa ii fure portofelul....sotul meu deja ii stie si imi da coate ala e tigan,nu? unii chiar stau cu plancarde scrise in daneza ,ajtati un roman sarac....cu 5 copii,handicapati ,si oameniile dau,cind aud de copii de la orfelinate,copii strazii,tiganii oropsiti din ro,s.a.m.d
Nu sint rasista ,dar eu m-am cam saturat de explicatii ,tot asa e de unde vii tu?este si de vina tv,care in loc sa dea documentare cu tiganii si copii strazi ,ar trebui sa arate si romania noastra frumoasa,sa arate delta,sa arate muntii,satele din maramures......manastirile din moldova,asa ca un exemplu......
Numai bine
roxi si Isabella 6 luni

E la fel, tiganii sint la fel oriunde ar fi, cit despre tv ce sa- ti spun. Intr-o zi vad ca vor da un documental despre Romania ,iar eu i-mi anunt socrii ca sa-l urmareasca sa vada si ei cum e tara unde m-am nascut.
Bineinteles crezind ca ceea ce vor da va fi ceva frumos: monumente, statiuni turistice ,ceva de istorie insa ceea ce au dat a fost despre tigani si copii drogati in statiile de metro.
E o rusine ca ne compara pe noi romanii cu tiganii ce sint o minorie,insa strainii ce stiu sau mai bine zis de unde vor sti ca sintem doua rase diferite.

cuerpo sano , mente sana

Mergi la inceput

banuiesc ca motivele familiei colegei mele tataroaice erau tot religioase dar familia din parte baiatului, romanii ca sa zic asa, aveau numai motive pur rasiste gen: tatarii sint murdari ,sint asa si pe dincolo.Oricum rasismul vine imbracat intr-o justificare mai mult sau mai putin ridicola.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

Discriminarea e prima etapa a rasismului si xenofobiei...

Dupa ONU discrimination este "any distinction, exclusion, restriction or preference based on race, colour, descent or national or ethnic origin which has the purpose or effect of nullifying or impairing the recognition, enjoyment or exercise, on an equal footing, of human rights and fundamental freedoms in the political, economic, social, cultural or any other field of public life" (International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination, art. 1, para. 1).

Cititi-va mesajele, mai ales cele despre romi/tzigani... va manifestati preferinta sau mai curand lipsa ei pe baza de orgine etnica.. ? Raspuns da... Cat de ciudat vi s-ar parea voua.. sunteti deja oameni care au discriminat. Conform legilor EU sunteti deja pasibili de pedeapsa, daca a-ti fi facut-o in public si cineva ar fi dovedi intr-o curte de justitie asta.

Ce tampit suna, nu? Voua va par doar preferinte corecte, justificate de situatia lamentabila romaneasca.....

http://eumc.eu.int/eumc/material/pub/Art13/ART13_Spain-en.pdf

Asta nu inseamna ca exista vreo tzara scutita... ci doar ca .ro nu face o exceptie.. si in plus.. mai si credem ca rasismul incepe doar cand moare cineva din cauza aceasta. Pana atunci orice e permis, iar apoi avem cateva justificari in sac.

Andreea si galusca Anne-Sarah

Mergi la inceput

faptul ca nu ne plac tiganii asta nu inseamna ca ii discriminam . la fel de bine poate unora nu le placa roscatele sau blonzii sau cei inalti etc. dupa mine discriminare, rasism etc. este cind iei o decizie bazata pe aceasta preferinta iar decizia respectiva influenteaza in mod direct viata respectivei persoane, comunitati, ...Interesant este cum se numeste atitudinea pe care o au sa zicem un grup de tigani la adresa unei persoane sau grup care nu e de aceeasi etnie. "Arsenalul lor"(injuraruti, imbrinceli, scuipaturi, amenintari si chiar mai mult) nu se numeste tot rasism? Se pare ca atitudinea lor fata de cei din afara etniei difera destul de mult si de des fata de atitudinea pe care o au in cadrul ei. Eu pina acum n-am vazut roman sa reactioneze neprovocat, si de cele mai multe ori nici provocat, la adresa unui tigan. Am avut colegi tigani si in generala si in liceu, am facut clasa a 5, 6 la lic. Bolintineanu in Rahova pe vremea cind chiar erau numai tigani in jur, inainte sa se construii blocurile, in vacanta ma duceam intr-un orasel in Gorj, Tg-Carbunesti, care avea o gramada de tigani adusi dupa razboi dintre cei deportati, am locuit in Tg-Jiu care are 3 cartiere distincte de tigani ne mai vorbind de Bucuresti care in zona in care am locuit Rahova - Chirigiu era plin de ei, si pe nicaieri nu am vazut ca romanii au o grija sa le faca viata grea tiganilor. Singurele conflicte de care am auzit au aparut tot ca urmare a "tupeului" mai mult de cit exagerat al lor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

a lua o decizie pe baza preferintei este rasism.. dar discriminarea nu are nevoie de decizii gorjan. E suficient sa-ti spui ca nu-ti plac din principiu.... cei aceea nu-ti plac.. ce-i stii pe toti? Hai sa nu ne copilarim..in unele tari discriminarea se poate lega si de culoarea parului..acolo unde stii aproape sigur ca o bruneta e venetica...

Eu nu am spus ca tziganii nu-s si ei rasisti. Nu justifici insa prin X imi scoate ochii, eu ii scot si eu.. ca de asta vrem stat si nu anarhie. Statul si politzia ar trebui sa functioneze, sa sparga clanurile si sa inchida infractorii mari si mici...daca-i lasi liberi, normal ca nu se vor potoli, nu?

Cat despre cat stii si vezi tu. Nu traiesti rasismul din exterior gorjan.. despre asta iti poate vorbi un om care arata a tzigan, care are bun simt si care vrea sa fie angajat si nu e, se suie intr-un autobuz si toate d-nele isi strang geanta la piept... un copil care desi la locul lui, nu e invitat la nici o aniversare a colegilor "albi" pentru ca daca afla ce au parintii in casa si-i fura el sau ai lui... Din cauza acestor acte..omul acela de bun simt e aruncat silit de atitudinea majoritatii in aceeasi ciurda cu hotii sau violentii.. si nu se va integra nici el... Erau mamici care nu voiau in clase cu copii lor copii de tzigani... nu e prima discutie pe forum....

Andreea si galusca Anne-Sarah

Mergi la inceput