Exista rasism in Romania ?
Raspunsuri - Pagina 3
Ira spune:
Si atentie, daca vei citi regulamentul forumului, vei avea parte de niste surprize.
Este lipsit de orice fel de etica si morala sa facem astfel de afirmatii, rasismul, sa nu uitam, este o limitare imensa intelectuala.
Eu tocmai asta voiam sa subliniez, ca poporul roman nu este deloc un popor rasist, cel putin nu la suprafata, si totusi, tiganii se dau loviti. Si nu inteleg de ce.
viorela hoff spune:
"Se dau loviti"?
Iti spun eu de ce se dau loviti tiganii, pt. ca le merge.
Am vazut acum cativa ani un reportaj de nu mi-a venit sa cred ochilor si urechilor.
Tigani "refugiati" in Good Old England, declarand cu lacrimi in ochi ca in Ro sunt oprimati! Bietii politisti englezi naivi! Astfel au patruns in Regate, au ocupat locurile cersetorilor englezi, "stabiliti" de ani de zile la cate un colt de strada.
Un batran localnic cersetor Plangea dupa paine furata de tiganul roman!
La cateva colturi alta tiganca cu un copil in brate amenintand ca daca nu ii dai un ban da cu copilul de trotuar.
Trucuri care la englezi au prins.
Localnicii povestesc ingroziti de tiganii care pur si simplu ii ataca pe trecatori daca nu te "miluiest" cu o lira, ha, si ce este o lira!
Ceea ce m-a intristat cel mai tare, este ca romanii, au luat exemplul domnilor tigani, fugind in UK lasandu-se prinsi si decalrand.......... ca sunt tigani, marginalizati si oropsiti in Ro!
Asta a durat ceva pana s-au dezmeticit englezii si au inceput sa-i trimita inapoi si pe unii si pe altii!
Ce parere aveti?
Si ne miram ca suntem vazuti in halul acesta , peste tot in lumea asta!
Si totusi eu nu cred ca poporul roman este rasist! Nu ii sta in caracterul anilor istorici pe care ii poarta in spinare!
Vio
http://community.webshots.com/user/famhoff
silvia_popa spune:
Sa va povestesc si eu ceva legat de subiectul asta.
La universitatea unde suntem noi, a rulat luna trecuta un film "El Suspino: A cry for Rome".Era vorba despre cat de asupriti sunt tiganii in Romania,cat de batuti,marginalizati,neindreptatiti,etc sunt ei,cum nu sunt lasati sa traiasca de romani,cum li se ard casele,etc.Mai erau interviuri cu niste tigani din Craiova emigrati in Italia care cerseau pe strada si care spuneau ca daca ar avea de lucru in Romania,nici nu va imaginati ce mult si bine ar munci ei,dar asaaa...ce sa faca?!Emigreaza si ei pe unde pot.Mai era un tigan roman emigrat in Canada, care plangea ca in Romania i-au dat romanii foc la carti in curte si ca el s-a simtit atat de sarac cultural ca nu a mai putut suporta situatia.
Pentru sotul meu a fost o comedie,se distra foarte bine cand vedea ce spun 'marginalizatii' de la noi,dar mie mi-era jena ca se aprind luminile si ma ia careva la rost ca ce facem noi in tara aia cu saracii oameni,ca drepturile omului,etc.
Ei bine,s-a aprins lumina si tipul de langa noi-era din Texas- zice 'Induiosator,dar sa nu vina aici la noi'.M-am simtit usurata cumva,nu ca as fi facut eu ceva impotriva lor,dar daca scoti din contexul realitatii ceea ce spun ei,mai ca-ti vine sa-i crezi.Si Doamne,cat de frica mi-era de ei in Cluj,traversam strada cand vedeam un grup mai mare...Si cate povesti am auzit...
Mai bine ma opresc aici sa nu-mi sara careva in cap ca generalizez si ca is ...rasista![]()

laurajr spune:
Cu riscul de a fi catalogata drept rasista imi dau si eu cu pararea despre acest subiect ( apropo, eu cred ca DC este un loc unde putem sa ne dam cu parerea despre o gramada de chestii fara a fi admonestate, asa o barfa generala si placuta intre prietene virtuale... ca de pus nasu'in pamant si tinut gura cred ca suntem toate satule, nu ?).
Deci de ce ar fi romanul rasist cand vine vorba de tigani ? Eu stau pe o strada superba, cu case...acum 5 ani cand m-am mutat la bloc erau pe strada 3case nationalizate ocupate ( pp cu repartitie)de romi.Acum, dupa ce au venit de la furat din Anglia au cumparat 5 case mari de pe strada asta si inca 4 pe strada paralela .Ma simt prinsa ca intr-o menghina :dupa ora 5 nu stiu ce strada sa aleg daca trebuie sa ies din casa, tiganii stau toata hoarda pe trotuare ocupand tot carosabilul incat tu trebuia sa-ti iei copilul de mana si sa mergi printre masini pt ca ei nu au nici o intentie de a-ti face loc...eventual te imping, iti striga cuvinte urate si incepand cu tiganii de 4-5 ani vor sa te intimideze...sa le zici ceva ? Esti un om mort si nici un roman nu-ti ia apararea ...
La piata sunt majoritari la galantare te fura si la pret, si la cantitate si la calitate...si mai au conationali care-ti umbla fara jena in geanta dupa bani cand tu esti ocupat cu targuielile...
TOTI tiganii de care va spun ca stau la mine pe strada au dosar de ajutor social !Cum este posibil cand si-au renovat casele vechi si le-au transformat in palate, isi schimba masinile de lux macar la 6 luni, cara kg de aur dupa ei iar tigancile le vezi saptamanal la un coafor de lux din apropiere facandu-si mani-pedichiura, coafari si alte alea ?
Am avut si eu colegi la scoala tigani dar niciodata nu i-am marginalizat iar la serviciu la fel...cine isi vede de treab nu ai de ce sa-l judeci pe el dupa ce face natia lui...dar pt noua generatie de tigani care sfideaza toti oamenii cinstiti care-si platesc impozitele ca sa ia aiba ei ajutoare(doara nu muncesc...)nu cred ca nu devii rasist...
DE CE TREBUIE MAJORITATEA SA SE SUPUNA MINORITATII ? Nu noi trebuie sa-i integrem pe ei, ci ei sa se integreze sistemului!
aura 1974 spune:
Nici nu stiu de unde sa incep si cum sa incep.
Rasista sau nu ,de un lucru sint sigura, nu noi romanii sintem cei ce nu le dam sanse de a trai in armonie alaturi de noi ci ei sint cei ce nu se integreaza in la societate. Datoriile noastre ar trebui sa fie si a lor insa din pacate nu e asa, in schimb romanii sint cocosati de atitea impozite taxe etc... Si doamne fereste in cazul in care nu poti face fata. Cit despre "puterea" tiganilor, nu sint puternici sint uniti ceea ce lipseste romanilor.Cit despre problema tiganilor in la UE, eu cred ca sint satuli pina in git de tiganii de la coltul strazii ce cersesc si nu numai atit, insa problema e ca politicii nu vor sa deschida ochii si sa vada realitatea.cuerpo sano , mente sana
skatter spune:
,Buna ,
As vrea sa imi dau si eu cu parerea referitor la tiganii care sint la furat sau cersit prin strainatate.....
Aici in danemarca sint foarte multi straini,multe nationalitati si otusi se inteleg bine ,mai mult sau mai putin intre ei,referitor la tiganii romanii ,imi este groaza de fiecare data cind mergem in Copenhaga sa vad atitea care cersesc si isi fac semne unul la altul cui sa ii fure portofelul....sotul meu deja ii stie si imi da coate ala e tigan,nu? unii chiar stau cu plancarde scrise in daneza ,ajtati un roman sarac....cu 5 copii,handicapati ,si oameniile dau,cind aud de copii de la orfelinate,copii strazii,tiganii oropsiti din ro,s.a.m.d
Nu sint rasista ,dar eu m-am cam saturat de explicatii ,tot asa e de unde vii tu?este si de vina tv,care in loc sa dea documentare cu tiganii si copii strazi ,ar trebui sa arate si romania noastra frumoasa,sa arate delta,sa arate muntii,satele din maramures......manastirile din moldova,asa ca un exemplu......
Numai bine
roxi si
Isabella 6 luni
dr. A. Cula spune:
Acu' citeva zile plecind de la munca am asistat la o scena ce mi-a adus lacrimi in ochi. trei pui de tigani, trei copilasi, stateau desculti pe o piatra in fata casei si stiti ce faceau? Isi faceau temele, cu caietele pe genunchi si creioanele in maini!
Unde e rasismul? Habar n'am. Doar m-am trezit vorbind.
dr.a.cula 
icradulescu spune:
toti suntem oameni cei ce nu-si accepta semeni sunt inferiori societatii si sunt foate greu de integrat toti suntem oameni daca tigani sunt marginalizati sunt din cauza societatii anterioare dar credeti-ma sunt si tigani deosebiti oameni cinstiti familisti convinsi oameni inteligenti dealungul timpului fiind marginalizati ei s-au restrans in grupuri mici si mijloci unde sunt acceptati asa cum sunt.In Romania din pacate exista rasism!!ce putem face?atunci cand ai posibilitatea incearca sa-l indrepti pe om nu sa-l judeci!
energy spune:
quote:
Originally posted by bogdanai
Eu nu cred ca poate fi vorba de rasism, ci doar de prudenta. Cind toata lumea stie cum se poarta tiganii din Romania, mi se pare normal sa fii putin circumspect cind ai de-a face cu ei. Din pacate, si-o fac cu mina lor, nu societatea ii exclude, ci se exclud singuri prin comportamentul pe care-l au.
Eu cred ca in Romania singurii discriminati sunt romanii !
Boghi
http://community.webshots.com/user/bogdanai
subscriu
desi ne-ar fi placut sa fie alta situatziasi da! exista rasism in Ro , pe buna dreptate.
"Copiii au mai multa nevoie de modele decat de critici"
poze la http://community.webshots.com/user/energy1602