Profesia mea, vocatia mea?...
Raspunsuri - Pagina 3
madishor spune:
Draga Dana,
si eu tot programator am ajuns, fara sa mi-o doresc. Mi-am dorit sa fiu scriitoare si sa scriu carti minunate care sa schimbe lumea. N-am avut niciodata curajul sa o fac. Am ajuns programator - adica acea persoana pe care o injuri cand ceva nu merge bine pe computerul tau.
Nu ma plang, pentru ca imi place cu adevarat ce fac. Inca imi place provocarea spirituala pe care mi-o ofera unele probleme, inca ma entuziasmez cand dau cu nasul de un nou proiect si inca mai cred ca daca as mosteni intr-o zi un milion de dolari tot mi-as scrie singura o parte din soft.
Si cu toate astea uneori as vrea sa fac altceva, altfel, altundeva, fie si doar pentru o vreme.
E ca si cum m-as fi maritat cu iubitul din liceu - imi place, ma simt minunat, dar nu am incercat niciodata altceva ca sa pot face vreo comparatie.
As vrea sa imi pot lua vacanta de la propria viata macar un an si sa ma fac fotograf sau designer de mobila, sa scriu o colectie de nuvele sau sa-mi deschid o cafenea mica-mica in Piata Romana. Pe urma as putea sa ma intorc in fata tastaturii, daca m-ar mai interesa.
Dar nu o fac. Cel putin nu inca.
In parte pentru ca m-am invatat sa privesc oamenii prin monitor si imi par mai prietenosi asa, in parte pentru ca munca de programator vine asociata cu un salariu grasut de care e tare greu sa te desparti.
Cat despre NASA - se pare ca daca ai visat sa ajungi astronaut ai toate sansele sa ajungi progarmator. Dar poti incerca totusi sa lucrezi pentru NASA prin subcontractantii sai (direct nu ai nici o sansa daca nu esti cetatean american): http://www.nasajobs.nasa.gov/jobs/arc.htm
Iar daca NASA e prea departe poti incerca sa-i ajuti pe cei de la proiectul ARCA (http://www.arcaspace.ro/). Scuze pentru batut campii.
pe curand,
madishor din aproape aceeasi barca
Danelutza spune:
Cind aveam vreo 10 ani am intrat in secretariatul scolii. M-am indragostit de masina de scris si ma gindeam "cind o sa fiu mare ma fac secretara". La 21 de ani am inceput sa lucrez ca dactilografa, apoi ca secretara. Deci visul mi s-a indeplinit, am lucrat 15 ani in domeniul visat, sa ma vedetzi cu ce viteza tzacanesc, dar acum... lucrez cu sotzul, nu ca nu mi-ar place, dar mai mult sint familista, adicatelea gospodina si vad ca a inceput sa-mi placa si meseria asta. La articolul bucatarie stau mai rau ca gatesc mincare italiano-romano, important e ca se consuma.
Daniela 
EmY_17 spune:
Buna,
Eu am 17 ani si sunt eleva in clasa a 11-a la filologie-bilingv franceza.
Cand eram mai mica imi doream sa devin profesoara de lb.franceza insa cu timpul mi-am dat seama ca nu stiu sigur daca mi-ar placea intr-adevar sa fac asta toata viata.Acum m-am gandit la psihologie(imi place sa vorbesc si sa ajut oamenii),insa nu mi-ar displace geologia(sa am o viata agitata,sa calatoresc,etc).
Mai am un an de zile si trebuie sa iau decizia ce voi face mai departe.Cum as putea sa ma cunosc mai bine,sa descopar ce as vrea sa fac cu adevarat?
Sunt sigura de un singur lucru:ca imi place foarte mult limba franceza/pentru mine a devenit un hobby.
Ar putea cineva sa ma ajute?
Va multumesc.
Bye
loredanaiascu spune:
Vin si eu... De prin clasa a 6 -a mi-am dorit sa ma fac avocata, a fost visul meu asa ca la liceu am optat pentru un Liceu economic, profil Drept Administrativ. Apoi am intrat la facultatea de drept ( vis implinit ) ca dupa 1 an sa imi cunosc actualul sot si sa renunt la tot pentru a putea fi langa el. Ce sa mai... visul sa spulberat complect deoarece aici nu voi putea urma niciodata o facultate de drept... Asa ca actualmente sunt studenta la Universitate, aici in Linz, pe profil International Menegement , culmea ca nu mi-a placut niciodata matematica, dar asta este si lucrez taximetrista pentru a ne putea descurca cu copil, cu bona, cu casa, cu cheltuieli ...
Peca de ce nu incerci totusi sa faci undeva un curs de limba germana si apoi sa incerci totusi facultatea, sau poti sa mergi direct la facultate si sa faci cursul de germana in cadrul cursuriilor de facultate..
http://community.webshots.com/user/lisa_mica28
http://community.webshots.com/user/loredanaiascu83
Kehleyr spune:
quote:
As vrea sa imi pot lua vacanta de la propria viata macar un an si sa ma fac fotograf sau designer de mobila, sa scriu o colectie de nuvele sau sa-mi deschid o cafenea mica-mica in Piata Romana. Pe urma as putea sa ma intorc in fata tastaturii, daca m-ar mai interesa.
Dar nu o fac. Cel putin nu inca.
Madishor
. Poate cand ne vom pensiona si vor fi copiii mari vom avea curajul sa incercam si altceva in viata. Daca ne-or mai tine puterile... Acum, dupa cum zici si tu, este o viata prea comoda si temerile de riscurile unei schimbari sunt prea mari. Multumesc pentru linkuri.
Mimi intrebarea pe care o pui tu nu are deloc un raspuns usor. Faptul ca iti place limba franceza nu inseamna ca trebuie sa alegi neaparat o meserie care sa se bazeze numai pe asta. Cunoasterea ei te va ajuta oricum in viata, si poti sa o exersezi prin carti, prin filme...
Ce sfat ti-as da eu, este sa te gandesti un pic si realist ce oportunitati concrete iti ofera fiecare profesie. Geologie de exemplu -- tu zici de viata agitata, de calatorii, dar poate de fapt ai ajunge sa stai toata ziua la o masa intr-un muzeu analizand mostre de roci, si nu ar mai fi palpitant.
Si mai gandeste-te ca trebuie sa alegi o profesie pe care sa o poti face cu placere in fiecare zi. Sa nu te deranjeze monotonia aceluiasi lucru mereu. Ca inorice profesie intervine la un moment dat un pic de rutina. Si ceea ce la inceput poate parea foarte interesant, intr-un an s-ar putea sa nu iti mai ofere aceleasi satisfactii.
E o alegere pe termen lung, ca si cea a sotzului versus iubit
szivarvany spune:
Si eu am adorat lb. straine, care s-au lipit de mine; dar cand am intrat la faculta, m-am angajat la o firma si m-am indragostit de ceea ce faceam. Desi lucram 7 zile din 7, de dimineata pana seara, nu mi se parea mult. Este primul meu loc de munca, au trecut 7 ani, si acolo ma intorc peste cateva luni, numai sa mai creasca fie`mea ![]()
And yes, I am a workoholic ![]()
Leoaicele Daria &
Giulia (16.08.2004.)
"La vita e` una bataglia, la morte un`avventura"
http://community.webshots.com/user/giulia16
cipcipcip spune:
Eu am visat cind eram mica sa ajung invatatoare sau profesoara si, pentru un scurt timp, mi-am trait visul. Am facut Liceul pedagogic si am lucrat ca invatatoare un an dupa liceu si tare mi-a mai placut!
Din pacate am plecat din Ro si e mai greu sa fi invatatoare intr-o limba straina. M-am reprofilat pe ceva ce se cauta (inginerie) si acum sint inginer chimist. Imi place ceea ce fac dar nu ma omor. Doua vocatii descoperite tirziu sint psihologia si animalele. Ma multumesc sa le am ca hobby, ce sa fac 
iar la Polul Nord
liliprejbeanu spune:
Am indragit fizica din gimnaziu si de atunci tot asta fac. Suna cam monoton dar acesta este adevarul.
De fapt in momentul cand am dat la facultate, mi-am zis ca fizica este singurul lucru pe care il fac bine asa ca nu am ezitat sa fac fizica (recunosc ca miroase un picut a utopie dar asta este
).
Dupa 3 ani de fizica am incercat informatica-economica mai mult din moda, ca toata lumea buna in acei ani, facea economice. Dar sincer nu aveam afinitati si am fost super incantata cand am obtinut bursa de doctorat in fizica, la Strasbourg.
Astazi fac si cercetare, si invatamant, si fizica si informatica. Daca as pune in rama toate diplomele dobandite, as face o expozitie pe cinste !
M-ar bate Cel de Sus sa spun ca nu fac ceea ce imi place. Dar,... cea ce fac acum ma impiedica sa fiu langa familia mea. Si ma intreb oare chiar merita
?
O dilema la care probabil voi avea raspunsul la adanci batranete, daca Domnul vrea! Pana atunci ma tot intreb: e bine sau nu-i bine
?
Liliana
mephala30 spune:
O tunat si ne-o adunat! Cele mai multe dintre noi am visat sa fim profesoare...samanta viselor o fi vreo profesoara de care ne-a placut si asa s-a infiripat visul de a deveni profesor.
Vise, vise...patinatoare mi-ar fi placut sa fiu( cand eram mititica), apoi profesor.
Asa ca am facut lic. pedagogic,apoi faculta de teologie, si iata-ma lucrand de 6 ani in invatamant. Imi place ce fac? Si da, si nu. Nu, ca banii nu-mi prisosesc, da, pt. ca iubesc copiii.
Mi-ar place sa fiu patron,sef....ha, ha, ha!
Carmen si
Iustin(5 iunie 2004)
Album IUSTIN
Ramonika spune:
M-au dat parintii la liceul pedagogic. Mie mi-a placut engleza si am facut la facultate engleza. Am lucrat ca educatoare 3 ani, dar acum lucrez la o firma ca asistent manger. Nu pot sa zic ca fac ceea ce-mi place, insa m-am dus la engleza la facultate ca nu ma pricepeam la altceva, deci riscam sa pic. Mi-ar place sa lucrez cu animalele, la ceva gen RSPCA de pe Animal Planet, insa nu m-am priceput deloc la chimie si biologie ca sa dau la Veterinara.
Asta e!
Fetelor care zic ca vor sa fie educatoare, le zic sa se mai gandeasca o data inainte de a face asta… zic din proprie experienta…