arta religioasa
Raspunsuri - Pagina 7
irina.c. spune:
Casandra,mie mi-a placut foarte mult cartea "Sufletul dupa moarte",m-a ajutat sa imi sistematizez niste lucruri.Nu mi se pare ca ar fi pentru"avansati",ba chiar cred ca ar fi bine s-o citeasca orice crestin.Mi-au ajutat mult lamuririle cu privire la vamile vazduhului.Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."
casandra spune:
Irina, sunt sigura ca tu esti mult mai avansata decat mine in intelegere.
Eu caut sa ma apropii de Dumnezeu din dragoste pentru Dumnezeu, nu de dragul recompensei sau de spaima pedepsei vesnice, asa ca nu-mi doresc descrieri ale raiului sau iadului, ii multumesc lui Dumnezeu ca nu am vedere duhovniceasca sa vad mai mult. Cand imi va suna ceasul, voi vedea, pana atunci ma feresc de ispita.
In schimb m-au umplut de incantare cuvintele monahului Savatie. Ii sunt recunoscatoare lui Gandacel pentru ca l-a pomenit si ne-a dat linkuri catre paginile lui.
irina.c. spune:
Casandra ,si mie mi-au placut extrem de mult cartile parintelui Savatie,mi se pare un om foarte echilibrat.Cauta cartile cuviosului Paisie Agioritul,sunt 4 volume extraordiar de frumoase ,ai acolo mangaiere dupa mangaiere,o blandete si o intelegere... Iti dau un mic citat din volumul"Cu durere si dragoste pentru omul contemporan":"Cata nefericire exista in lume! Cand pe cineva il doare si se intereseza de ceilalti si nu de sine, atunci el vede intreaga lume ca la radiografie, cu raze duhovnicesti... De multe ori, atunci cand rostesc rugaciunea: "Doamne Iisuse" - vad copilasi mici, sarmanii, cum trec pe dinaintea mea mahniti si se roaga lui Dumnezeu. Mamele lor ii pun sa faca rugaciune, pentru ca au probleme, greutati in familie si cer ajutor de la Dumnezeu. Intorc butonul pe aceeasi frecventa, si astfel comunicam."Sper ca ti-am deschis "apetitul" si iti doresc lectura placuta! egere ...Irina si bb Iinca(26apr04)
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by irina.c.
Cauta cartile cuviosului Paisie Agioritul,sunt 4 volume extraordiar de frumoase, ai acolo mangaiere dupa mangaiere, o blandete si o intelegere...
quote:
Originally posted by gandacelu
stii pe cine iti mai recomand? Pr. Paisie Aghioritul mie iarasi imi place extrem de mult... acum au aparut 4 din cartile lui, legate frumos... ultima este despre viata in casatorie... e suficient sa o citesti ca sa vezi ca problemele tale sunt "nimic" fata de ce au indurat adevaratii mucenici...
casandra spune:
Am gasit un interview al parintelui Paisie Aghioritul pe www.sfaturiortodoxe.ro. Am ramasa tare mahnita dupa ce am citit fraza asta, spusa de dumnealui: "In timp ce, daca ar fi facut si alti copii, nu ar fi alergat atat de mult pentru unul, pentru cel bolnav, si nu s-ar fi mahnit atat de mult daca ar fi murit, caci ar fi plecat ingeras de aici." Cum sa nu alergi pentru copilul tau? Te consolezi ca l-ai gresit si faci altul? Se vede ca parintele n-are copii.
Parintele Dumitru Staniloae imi place mult de tot:
http://www.crestinism-ortodox.ro/html/index.html
gandacelu spune:
draga casandra;)
parintele e mai de moda "veche", daca pot glumi astfel: se refera la faptul ca, in ziua de azi, mamele aleg sa faca un singur copil (sau doi, sau trei, ceea ce pentru Parinte oricum e putin fata de 10 copii cati se faceau odinioara;) - acest lucru din cauza avortului sau a opririi prin diverse mijloace de a mai face copii (ceea ce e pacat, de asemenea, nu stiu daca stiati!)
asadar, parintele spune ca adesea parintii cu un singur copil sunt pusi la incercare, si daca acel copil se imbolnaveste si Doamne fereste pateste ceva, parintii lui sunt distrusi, efectiv, pe cand daca avea mai multi copii, trecea mai usor peste aceste tristeti...
(mai spune in alta parte ca practic parintii cu un singur copil isi fac idol din copilul lor...)
am citit foarte mult din parintele si te asigur ca la asta se refera... adauga la Sfintia Sa experienta intalnirii cu mii de familii in decursul timpului si a multor vindecari facute si vei vedea ca nu vorbeste "dupa ureche", ci din "vazute"...
si mie imi place foarte mult Parintele Staniloae
irina.c. spune:
Casandra,din cate imi amintesc,ca am citit cartea mai demult,parintele spunea chestia asta intr-un context cu avorturile,ceva de genul ca lumea avorteaza copiii ,si dupa aceea naste copii bolnavi pentru care trebuie sa alerge pe la doctori.Nu sunt sigura,dar parca asa era.Irina si bb Iinca(26apr04)
Sabina spune:
quote:
Originally posted by qsar
Eu inca astept discutiile despre arta religioasa ca expresie a iubirii si credintei. Despre scrierile, reprezentarile plastice si obiectele de cult crestine, musulmane, iudaice, budiste, taoiste, vedaice...
Q
si mie mi se pare ca nu se discuta despre arta....ci des[pre scrierile religioase, care nu sunt intotdeauna arta( in sensul DEX al cuvantului, of course)
Ceea ce am sa va recomand eu acuma e expresia cea mai pura a iubirii fata de Dumnezeu.Ascultati orice de Bach, dar mai cu seama Matheus Passion, Johannes Passion, Weinachts Oratorium si Passacaglia in do minor pt. orga.
Un mare interpret al lucrarilor de orga bachiene a fost Albert Schweitzer.Orga in sine este un intrument religios, pentru ca se contruieste de obicei in biserici.
daca va intereseaza detalii despre cum a evoluat muzica religioasa de-a lungul istoriei va stau la dispozitie.
Sabina si
Sofia Galagiawww.desprecopii.com/forum/photo_album_cat.asp?sqldtl=834" target="_blank">Poze cu noi
Cele mai frumoase fete
casandra spune:
Sabina, sper sa nu supar prea mult, dar voi continua discutia despre scrierile religioase, pentru ca impactul lor asupra vietii credinciosilor este colosal, mai ales daca scrierea ii apartine unui mare duhovnic.
Da, Irina, asa e, in contextul acesta a spus parintele fraza de care am pomenit, si era foarte bine daca se oprea acolo, adica era suficient sa spuna ca lumea face avorturi si apoi naste copii bolnavi cu care alearga la doctori. Dar parintele, ca o mama care din prea multa dragoste isi supraprotejeaza copii, si ajunge, in ciuda eforturilor supraomenesti, la efecte contrarii asteptarilor, asa si parintele, din prea multa ravna, pluseaza si spune: "Iar acesti copii, daca vor trai, vor face familie si pot sa dea nastere la alti copii bolnavi. In timp ce, daca ar fi facut si alti copii, nu ar fi alergat atat de mult pentru unul, pentru cel bolnav, si nu s-ar fi mahnit atat de mult daca ar fi murit, caci ar fi plecat ingeras de aici." Ma contrariaza faptul ca parintele spune ca acei copii bolnavi, tinuti in viata prin staruinta parintilor, vor da nastere la copii bolnavi. Poate acei copii bolnavi, in ciuda handicapului lor, vor duce o viata duhovniceasca, iar Dumnezeu ii va binecuvanta cu prunci sanatosi. Viata nimanui nu este predestinata, la orice pas facem o alegere libera, de care depinde viitorul nostru.
Iar ultima fraza se refera la cei care nu fac avorturi si au un copil bolnav. Un parinte, sa aiba unul sau 10 copii, toti sunt importanti pentru el, si nu cred ca este mahnire mai mare sa pierzi un copil, chiar daca ajunge ingeras. Cum sa iti lasi copilul sa moara, ca e bolnav si ai altii sanatosi? Doar nu ne dorim o lume in care doar cei sanatosi traiesc.
Am inceput sa citesc si cartea "Viata de familie" a parintelui si m-a bulversat complet. Indemnurile si sfaturile sunt foarte bune, dar pildele si exemplele....
Aceasta carte m-a facut sa inteleg de ce sunt atatea femei batute si chinuite de soti in Romania, dar nu numai in Romania ci in tot estul Europei crestin-ortodox, de ce barbatii nu se implica deloc in gospodarie, cresterea copiilor, poate doar ca sa-i plesneasca, de ce tinerele sotii isi doresc cu disperare baieti si nu fete, pentru ca se asteapta ca nora sa ingrijeasca soacra, dar pe mama fetei cine... Pilda de rabdare pe care o da parintele cu femeia pe care o astepta sotul beat acasa cu cutitul, iar ea rabda, si astepta ca baietii sa creasca mari, sa faca armata, apoi ce? Urma ca baietii sa isi bata tatal? Pai asta nu-i pacat? Rabdarea mamei poate o mantuie pe ea, dar isi impinge copiii in pacat. Si copiii care au crescut in teroare, gandindu-se ca poate acum tata o omoara pe mama? Si parintele care stia ca femeia e in permanenta amenintata cu cutitul si n-a intervenit cu nimic.
Daca un barbat care isi bate nevasta in halul asta, ajunge sa citeasca aceasta carte, o sa aiba impresia ca e bine ce face el, ca isi pregateste nevasta pentru viata vesnica, invatand-o cu rabdarea, iar ea in final il va mantui si pe el.
Si marturia parintelui despre baietelul pe care l-a botezat, inainte de a se calugari. Pai, in loc sa se roage:"Dumnezeul meu, daca acesta va deveni un om bun ia de la mine toti anii si da-i lui, iar daca va deveni rau, ia-1 acum cand este ingeras", nu era mai bine sa spuna parintilor ca vrea sa mearga la manastire si nu-si poate asuma responsabilitatea de a fi nas? Cum se poate sti ca un prunc nou-nascut va fi bun sau rau? In fiecare se afla inclinatia spre bine sau rau, dar depinde de fiecare ce alege, si un om cat ar fi de rau se poate pocai. Cum sa il pui pe Dumnezeu sa aleaga pe cine lasa in viata, pe tine sau pe copilas?
Sabina spune:
Nu ma supar Casandra, dar ma mir tare ca nu va intereseaza muzica religioasa. Poate ca ar trebui sa se numeasca altfel subiectul!
Sabina si
Sofia Galagia
www.desprecopii.com/forum/photo_album_cat.asp?sqldtl=834" target="_blank">Poze cu noi
Cele mai frumoase fete