Sunt foarte suparata si ingrijorata
Raspunsuri - Pagina 2
aschiutza spune:
Eu de cite ori am lucrat in Germanai, am primit un exemplar al contractului de lucru, cu toate semnaturile. Daca il are in germana, si nu stie germana, poate sa trimita o copie la una dintre noi sa-l ajutam sa inteleaga ce scrie acolo. In mod normal, sunt scrise cite ore de lucru are, dar eu am muncit numai la stat...nu am vazut contracte de firme particulare.
Poate cei de la firma se tem ca daca se duce la doctor va spune ca e accident de munca si apoi au ei de tras (accidentele de munca nu se platesc din asigurarea ta personala, ci cumva din cea a firmei, apoi firma poate fi trasa la raspundere ca nu a asigurat conditii optime de lucru).
Lucreaza de fapt la o firma de romani, sau la nemti? In ce zona a Germaniei?
Impotriva prostiei, zeii insisi lupta in zadar
osolita spune:
quote:
Originally posted by aschiutza
accidentele de munca nu se platesc din asigurarea ta personala, ci cumva din cea a firmei
Daca nu m-a lasat cumva memoria, orice firma e obligata prin lege sa platesca o asigurare numita Unfallversicherung unei institutii numite Berufsgenossenschaft iar in caz de accidente, Berufsgenossenschaft-ul preia costurile, din cate stiu eu insa accidentul trebuie anuntat intr-un anumit interval si probabil ca daca varul Alinei se duce abia acum si spune ca s-a accidentat, firma s-ar putea sa aiba de "suferit". Sper ca n-am debitat prea multe prostii
Alina, sa dea Domul ca varul tau sa rezolve problema asta si sa nu aiba parte de nici un fel de complicatii
aura 1974 spune:
quote:Ai dreptate in cazul in care varul tau a intrat in Germania cu un contract de munca are dreptul la asistenta medicala gratuita, in cazul in care nu este posibil sa lucreze i se da un concediu de accident laboral platit. Se poate adresa serviciilor sindicatului muncitorilor sau la grupurile non-guvernamentale ce le vor da o solutie chiar si asupra orarului de munca. Patronul poare suferi toate consecintele(amenzi, inchiderea fabricii, etc...). E adevarat ca la inceput e foarte dificil si mai ales cind nu cunosti legile tarii respective. Sper ca totul sa se rezolve cit mai repede.
Originally posted by osolitaquote:
Originally posted by aschiutza
accidentele de munca nu se platesc din asigurarea ta personala, ci cumva din cea a firmei
Daca nu m-a lasat cumva memoria, orice firma e obligata prin lege sa platesca o asigurare numita Unfallversicherung unei institutii numite Berufsgenossenschaft iar in caz de accidente, Berufsgenossenschaft-ul preia costurile, din cate stiu eu insa accidentul trebuie anuntat intr-un anumit interval si probabil ca daca varul Alinei se duce abia acum si spune ca s-a accidentat, firma s-ar putea sa aiba de "suferit". Sper ca n-am debitat prea multe prostii
Alina, sa dea Domul ca varul tau sa rezolve problema asta si sa nu aiba parte de nici un fel de complicatii
alina023 spune:
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri si incurajari. Voi incerca toate solutiile posibile pentru a-l ajuta.
El lucreaza la un abator nemtesc dar cu majoritatea personalului venit din Romania. Exista un contract intre firma din Romania si cea din Germania. Abatorul la care lucreaza este la vreo 40 km de Dortmund.
Voi incerca sa aflu mai multe informatii cand ma suna data viitoare. Pana acum am fost coplesita de emotii dar voi avea grija ca de acum sa gandesc constructiv. Voi apela si la fetele din Germania pt mai multe informatii (cand esti informat stii mult mai bine ce ai de facut). Ideea este ca vreau sa si reuseasca sa lucreze ca sa poata strange niste bani. In tara nu are nici o sansa.
Va doresc multa sanatate si sa nu aveti parte de griji si probleme.
Va pup
liris spune:
da mey dar daca totu e legal probabil ca-i platesc si o micuta asigurare de sanatate care ar putea sa acopere "problema".
zi-i sa intrebe un roman de treaba (nu se poate sa nu gaseasca unu pe acolo) sa-i traduca contractu sa vada daca nu cumva are dreptu sa mearga la vreun dispensar.
si daca nu : remediul cu varza , sau mai intreaba tu vreun medic in Romania.
Sanatate si numai bine!
A_Iulia spune:
Eu cred ca daca avea acolo o asigurare cat de mica l-ar fi dus patronii ca sa nu aiba probleme cumva dupa.
Mi-am amintit de cineva, tot tanar, vreo 24 ani, care pleca tot in Germania, insa nu cu contract de munca - cu chemare (acum vreo 4-6 ani), si care tot asa se plangea ca ii munceste rau de tot, ca apuca sa doarma 4-5 ore pe noapte si atat. Cand a venit prima data acasa slabise 10kg. Dar apoi s-a mai obisnuit si se ducea frecvent, pentru bani, evident. Si era tare fericit daca il mai chema neamtul la lucru.
Adina + Olivia Karla 04.03.2004
pozele noastre
nicoki spune:
Hmmmm......Ciudat abatorul ala....in ind. alimentara nu ai voie sa lucrezi daca ai panaritii, nicidecum rani la mana....si oricum, ar trebui sa se lucreze cu manusi ca sa nu infecteze carnea.....ciudat....nu cumva patronii abatorului sunt tot romani?
Nicoki
alina023 spune:
Din cate stiu eu nu sunt romani. Iar el nu stiu in ce conditii lucreaza acum, cu rana la mana.
Imediat ce voi avea detalii o sa vi le scriu (stiu eu ca am prietene bune).
Va pup
Aprilie spune:
Ghinion mare a avut cu rana de la deget dar asta nu-l motiveaza sa fie "darimat psihic".
Fetele au sugerat deja ce sa faca (antibiotice,varza si obligatoriu manusi).
Daca merge la farmacie acolo,un unguent cu antibiotic nu costa un capat de tara...in USA costa vreo 3 $.
Regimul de lucru mi se pare cel putin ciudat...Nu am auzit de asa ceva, cel putin la noi.
Cind am sosit in State, cu ani in urma, aveam viza de turist si a trebuit sa lucrez la "negru" ca sa ma intretin (aveam si 1 copil).
Lucram min 8 ore (pina in 12) dar nimeni nu ma obliga sa lucrez mai mult, decit daca doream eu s-o fac.
Si, retine - lucram la NEGRU ! (deci, nici poveste de vreun contract de munca).Vorbeam insa binisor engleza si asta mi-a permis sa-mi gasesc de lucru fara ajutorul nimanui! Mi-am cumparat un ziar si am telefonat patronilor...ehehei,nu mi-a fost moale defel...
Dupa 6 luni de lucrat stil "american", nu romanesc ,pierdusem 8 kg !
Spune-i ca e NORMAL ca regimul de lucru sa i se para "INFERNAL" ,asa este pt. toti ilegalii si vad ca si pt. cei cu contracte.
Actele mi le-am rezolvat dupa 2 ani (permisul de munca intii)dar nu m-am plins nimanui.Tatal meu nu stie exact nici azi cu ce "m-am ocupat" eu atunci...cu mentalitatea romaneasca i-ar fi imposibil sa inteleaga sau sa accepte greutatile prin care a trebuit sa trec si nu vreau sa-l sochez.Desigur ca n-am avut un job de office desi absolvisem o facultate prin '85...
Cu toate acestea, atunci, ca si acum, i-am multumit lui Dumnezeu cu lacrimi in ochi in FIECARE ZI pentru ca visul meu din adolescenta, de a veni si trai in America,este o realitate !
Transmite varului tau mult noroc si ...curaj ! Nu e timpul potrivit sa-si plinga de mila.Trebuie sa actioneze lucid,sa caute ajutor la alti romani ( nu accept ca nu sint romani cu suflet in Germania)si ...cu Dumnezeu inainte!
Aprilie
Fabya spune:
Deci el are contract si stiu ca poate avea si medical platit atit timp cit are contract cu firma respectiva,deci el trebuie sa mearga la un medic chirurg sau daca nu stie unde sa gaseste atunci sa se duca la spital si se va ocupa cineva de el,nu il va lasa asa normal si are sa primeasca si reteta.Eu am avut un coleg acuma 4 ani si pur si simplu si-a luat 3 degete jos cu masina de taiat electrica ,a primit despagubire bani frumosi de la firma in jur de 50.000 de euro pentru acidentul de munca...El trebuie sa aibe ceva asigurare de sanatate nu se poate asa ceva....Insanatosire grabnica!
Fabya
" Dragostea inseamna suferinta, si cum multi fug de suferinta, putini sunt cei care iubesc cu adevarat.''
http://f1.pg.photos.yahoo.com/ph/sella1be/my_photos