Romance in Spania

Romance in Spania | Autor: aura 1974

Link direct la acest mesaj

Buna tuturor.Ai romance in toate colturile lumii insa nu am vazut niciuna sa fie de Spania. Chiar nu ai niciuna? Eu sper ca da.Hasta dentro de un rato.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Emilly spune:

Cine sa aiba?

Eu doar am vizitat-o acum 2 ani.Am fost in Costa del Sol, Toremolinos, Malaga, Granada.
Tu in ce parte a Spaniei locuiest?
Toate cele bune!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aura 1974 spune:

Hola. Bine ati venit pe aici. Eu locuiesc in Cordoba, un oras micut dar frumos cu foarte multi turisti.E aproape de Malaga.Ce impresii aveti de Spania si dieta mediteraniana? Ai un singur lucru care nu-mi place aici in Cordoba, "caldura" . Acest an am ajuns la temperatura de 49-50șc. Volvemos a vernos.Hasta pronto.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns smillaraaq spune:

Buna Aura,

am mai vorbit noi si pe la alte subiecte despre asta si acum l-am gasit pe-asta. Si pe mine m-a mirat ca sunt asa putine romance din Spania pe forum, poate ar trebui sa popularizezi pagina printre romanii din Cordoba

Eu locuiesc in Romania, dar am avut intr-o vreme ganduri de emigrare in Spania, vorbesc spaniola si mi-am petrecut cateva luni prin Santiago de Compostela, Madrid si Barcelona. La Cordoba nu am ajuns niciodata, dar am auzit ca e tare frumos, desi foarte cald.

Ti-am mai zis ca-mi place la nebunie cum scrii, ai o romana super super spaniolizata :) Acolo nu vorbesti romaneste deloc? Stiai spaniola cand ai plecat sau ai invatat acolo? Si cum e accentul din Cordoba? Pe cei din Granada eu cu greu ii inteleg si aveam senzatia ca tot sudul e la fel.

Nu stiu daca e ok sa te intreb chestiile astea pe forum sau daca ar trebui scrise mai degraba intr-un mesaj privat. Cer scuze daca incalc vreo regula si rog moderatorii sa ma traga de maneca :)

Eu totusi as posta aici, in speranta ca "ai" si alte romancute iberice online si poate punem de-o barfa

Nefiind "iberica" complet, sunt totusi extrem de aproape de spatiul acela cu sufletul.

Pupici,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aura 1974 spune:

Smilla,

ai foarte mare dreptate in ceea ce priveste "romana" vorbita de mine,parca sint batuta in cap sa nu mai vorbesti corect limba materna e un delict.
Insa stii, bucuria mea a fost cind am dat peste acest forum, mi-a placut din primele momente si multumesc tuturor celor ce ne gazduiesc aici, cel putin cu ajutorul vostru perfectionez limba romana.
Smilla, imi pare bine sa aud ca tu ai fost in Spania ,mi-ar fi facut placere sa te intilnesc in Cordoba .
Spaniola am invatat-o aici in Spania inainte nu stiam aproape nici un cuvint, e o limba destul de usor de invatat tinind in cont ca e latina ca si romana noastra.
Aici in Spania se vorbesc doua limbi si citeva dialecte:
castellano se vorbeste in tot teritoriul;
vasco sau eusquera e o alta limba ce se vorbeste in partea de nord in pais vasco(Bilbao, Euscadi);
dialectul andaluz se vorbeste in toste oresele de sud Andalucia ,cu mici diferente intre un ores si celalalt;
gallego se vorbeste in provincia de Galicia;
catalan in Catalunia(Barcelona);
valenciano in Valencia.
Aici in Cordoba se pune accent pe "se" si nu se pronunta intotdeauna cuvintul intreg.
Si pe mine ma surprinde faptul ca nu ai in acest forum mai multe romance din Spania.
Ah, am uitat sa-ti spun ca aici eu nu am cu cine vorbi in romaneste , doar din cind in cind la munca, de aici problemele ce tu ai vazut.
Probabil imi sint atit de familiare cele doua limbi incit le amestec .
Pupici Smilla.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Vianne spune:

Smilla, ai scris ca ai stat ceva vreme in Santiago de Compostela. Te roooog, povesteste-mi si mie cum e pt ca stiu ca se fac pelerinaje acolo si am citit si o carte scrisa de Shirley Maclane care a facut acest pelerinaj pe jos.

Pupici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Vianne spune:

Louisea, m-as bucura mult daca as vedea niste poze:) Si cred ca nu numai eu.... Multzam fain! Abia astept...

Pupici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns smillaraaq spune:

http://www.tabulata.com/fcatedral.jpg

"Calea catre Santiago incepe de la usa ta. Trebuie doar sa te urnesti din prag si sa pornesti la drum ..."

Povestea incepe intr-o seara de toamna a anului 830 in inima padurilor galiciene, unde calugarul Pelagio, pe drept cuvant considerat sfant de catre contemporani, se retrasese in rugaciune si meditatie. Chiar cand ochii lui se inaltau spre cer in ruga, iata ca o minune nemaivazuta cutremura bolta si primele stele ale noptii incepura sa se desprinda roiuri-roiuri cazand pe pamant. Ingenuncheat, calugarul petrecu intreaga noapte in rugaciune, iar la revarsatul zorilor, impreuna cu un grup de sateni dintr-o mica comuna invecinata, dadu fuga sa vada urmele lasate de ploaia de astri. Un mormant roman cladit din marmura alba ca laptele le fu rasplata.

... si legenda spune ca mormantul adapostea ramasitele pamantesti ale Sfantului Apostol Iacov (Sant-Yago, in spaniola veche), ramasite indelung cautate de crestinatate si regasite in pamantul magic al Galiciei.

Dupa unii, Compostela inseamna chiar "Campo de las estrellas", campul cu stele.

Frumoase legende ... frumoasa si catedrala ce s-a inaltat deasupra mormantului Apostolului, in locul ce avea sa devina mai taziu inima provinciei Galicia si apoi insasi capitala ei politica: Santiago de Compostela.

Frumoasa si Galicia, cel mai verde pamant al Spaniei, cu oameni simpli si traditii pastrate din batrani, cu o limba dulce ("o galego") mai apropiata de portugheza decat de spaniola si pe care, din pacate, multi se rusineaza sa o vorbeasca temandu-se ca ar putea fi luati drept "paletos" (needucati) de catre compatriotii lor castilieni.

Am fost foarte surprinsa sa aflu ca galicienii se considera ... celti (!), revendicandu-se de la un mitic Breogan, intemeietorul primelor asezari din regiune, dupa cum afirma si mai jos:

"The name -galeg-o and -gal-iza- came from the goidelic -old woman- , more convenient the -mother goddess- <<Cail-laech>>.
When the Romans first come to Galiza, the historical Galiza, after crossing the river Douro, they found the first Celtic tribe - the worshipers of -Cail-laech- from were came the first Latin name for the area -Cal-leac-ia- and the name of the people the -Cal-laec-i-. The people local particular celtic hard pronunciation rend it : Gal-leac-ia and -gal-leg-o , from were come the actual name, Galiza. So Galeg-os means the sons of the mother-goddess, and Galiza the -beautifull land of the Moother-goddess of the goidelic Celts."

Doar o alta legenda? Posibil. Galicienii sunt insa foarte mandri de ea si pe mitul originii lor celte se sprijina acum marea industrie a turismului in Galicia. Vrajitoarele ("as meigas") sunt la mare pret in pravaliile de suveniruri din centrul vechi al orasului, iar leprechaunii si spiridusii de tot felul isi gasesc si ei reprezentarea. Superbe bijuterii din argint incrustate cu simboluri celte sunt de vanzare in toate "xoierias" (magazinele de giuvaericale) din centru si nu esti pelerin adevarat daca nu te sprijini mandru in toiagul decorat cu "cuncha de Santiago", o scoica asemanatoare simbolului Shell si nu porti palaria groasa de pelerin, cu boruri late.

Am ajuns in Galicia cu o bursa acordata de Institutul pentru Promovarea Limbii Galiciene (Instituto da Lingua Galega, pe scurt ILGA) si am invatat, o data cu limba, sa iubesc acest colt verde de Spanie cu o dragoste pe care Catalunya sau Madridul nu mi-au putut-o starni.

Sper insa ca v-am starnit eu voua curiozitatea de a citi mai mult despre Galicia si limba galiciana (pe nedrept numita dialect in unele lucrari) si, de ce nu, de a vizita orasul lui Santiago si, daca va tin picioarele si hrana nu lipseste din desaga, chiar de a-i strabate la pas drumul, in placut pelerinaj.

Dar despre pelerinajul lui Santiago vom vorbi alta data

Moitos bicos dende Galicia! (Multi pupici din Galicia :) ... desi sunt in Bucuresti!)

Smilla

http://www.celticlady.com/celt-syms/basic.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liris spune:

si eu am locuit in Spania , linga Madrid , doi ani.

Si in ziua de aiz ma uit zilnic la TVE la Gente....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mirabela spune:

buna, si eu am locuit in spania 2ani in Barcelona.dar anul asta din vara m-am mutat in finlanda.Ciao.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Vianne spune:

Smilla, ce m-am bucurat de tot ce ai scris. MERITI GRAMEZI DE PUPICI
Pe mine ma fascineaza limba spaniola, cred ca mi se targe de cand am fost in Costa Rica... Iar mai nou... imi place mult portugheza. Despre pelerinaj, ce sa spun? Mi-ar placea tare mult sa il fac... Muuuuult de tot. Si poate va sosi si ziua in care voi porni, cine stie? Eu cred ca exista un moment pt toate...

Multzam inca o data

Mergi la inceput