Cu incredere, spre Canada! (10)
Raspunsuri - Pagina 9
Caroline spune:
Mie mi-e frica sa ma duc in Ro. Mi-e frica de dezamagire si nu vreau sa-mi pun sentimentele la incercare. Nu stiu cat de dezamagita as putea fi de Romania ca evolutzie, dar sigur voi fi de schimbarea in rau a celor dragi – batranetzea nu iarta pe nimeni – si vreau sa-I tzin minte pe totzi asa cum I-am lasat. Le dau telefon, vorbesc cu ei … si in voce trecerea anilor nu se cunoaste. Parintzii ii aducem in fiecare an, in vizita, si astfel dorul de ei se atenueaza.
Cat despre traiul pe asistentza sociala, probabil ca este posibil in Quebec, in Ontario nu este o solutzie, si poate ca asta-I cea mai periculoasa stare de confort pe care o potzi incerca ... Trecerea pragului psihic – prin dobandirea independentzei materiale si adaptarea treptata la noua lume in care ne-am dorit sa traim este superba, este poate una dintre cele mai frumoase si mai dure incercari prin care trecem in viatza. Asta daca va plac provocarile…
Ca nu te-nalti de jos pana nu cazi
Cu fruntea-n pulberea amara,
Si de re-nvii in cantecul de azi,
E c-ai murit in plansetul de-aseara.
(Radu Gyr)
Ira spune:
Sunt de acord ca nu poti trai din social f mult timp, eu nu am vazut roman care sa fie pe social mai mult de 1 an (ambitiosii de noi !)
....insa am vrut sa spun ca statul asta are grija de rezidentii si cetatenii lui, si le ofera o alternativa decenta la nevoie.
Noi nu am trait niciodata numai din social,
insa eu am alta lista de cheltuieli, diferita de cea a Mihaelei (beu) ,
mancare : 350 pe luna-3 persoane (mancam cand ne aducem aminte, maxim de 2 ori pe zi, insa f de calitate )
chirie : 550 un 4 jumate in stare f buna (relativ in zona centrala a Mtl)
curent, cablu, internet, telefon : 130
1 abonament mijloace transport plus cateva bilete : 80 dolari
Noua ne raman vreo 500 dolari de cheltuiala : haine (mai ieftine si mai cool decat in Ro), cafele sau pizza in oras, sau cate ceva pentru Sofia sau pentru casa.
Intr-adevar, simt f mult lipsa masinii, dar consider ca nu e o necesitate deocamdata (comparativ cu cremele si machiajele mele ) atata timp cat Montrealul este super pus la punct cu autobuzele si metro-ul, ba chiar cate o data esti fericit ca nu mai ai grija parcarii. In plus, aici suntem ajutati enorm de prieteni, fara de care nu stiu ce ne-am fi facut.
Bineinteles ca in timp ne vor creste pretentiile, si atunci cand ai o casa si o masina si copiii la scoala sunt cu totul altele cheltuielile, dar acum suntem super ok asa.
Ira spune:
Mihaela (beu), am si eu o nelamurire, de ce te costa telefonul atat de mult ? Eu platesc 25 de dolari si toate convorbirile sunt gratis.
Ira spune:
quote:
Originally posted by mimitete
Carmen, eu nu am avut copii in Ro asa ca habar nu am cum e acolo. Deci daca ti se imbolnaveste copilul iti da liber de la servici (platit) pina se face bine copilul sau ai un numar fix de zile pe care le poti lua pe an in scopuri personale ?
O zi buna,
Mihaela
Nu, in Ro, daca ti se imbolnaveste copilul ti se da liber pe toata perioada, un bonus (prima )de la serviciu, ai si tot sistemul medical gratuit, etc
...aaa, era sa uit, si niste flori cand te intorci la serviciu .
carmen77 spune:
Nu, in Ro cand ai copilul bolnav ti se da concediu medical ... asta e diferenta. Aici nu iti da nimeni. Atata tot .. si eu ma retrag din discutie, ca vad ca Irina ii pusa pe intepat.
http://community.webshots.com/user/carmen77102
http://community.webshots.com/user/carmen77104
Carmen si Matei Gabriel - 27.10.2003
Ira spune:
Carmen, sorry, eu chiar am vrut sa fac o gluma,
sunt f vesela la ora asta,
imi pare rau ca te-ai suparat, imi cer inca o data scuze.
Ira spune:
As dori sa fac inca o precizare, pentru cei care nu sunt bine informati,
ca daca in Ro s-ar respecta legea,
ea ar fi cam asa :
"Pentru îngrijirea copilului bolnav de până la 7 ani sau a copilului minor cu handicap: pe durate de până la 14 zile pe an, pentru afectiuni intercurente sau pe durate stabilite de medicul curant, în cazul bolilor infeco-contagioase, imobilizărilor, interventiilor chirurgicale."
Ira spune:
... si in nici un caz nu se acorda concediu medical pt. raceli simple cu tuse si muci, cel putin asa e legea in Ro, dar cum legea e de obicei de forma....se stie ca cu un pachet de cafea si un parfum iti faci concediu cat vrei tu la medic, elevii isi scriu scutirile singuri la scoala, etc.
beu spune:
Ira telefonul ma costa atata pentru ca am aprox.27 dolari abonamentul Bell si de restul vorbim in Romania in State si unde mai avem prieteni.Am incercat si cu cartele dar numai ne enervam asa ca am renuntat. Convorbiri gratuite sunt in Montréal da!dar in Romania tu nu suni(nu-mi merge semnul intrebarii pe tastatura)In rest toate bune.Mihaela
Ira spune:
quote:
Originally posted by beu
Ira telefonul ma costa atata pentru ca am aprox.27 dolari abonamentul Bell si de restul vorbim in Romania in State si unde mai avem prieteni.Am incercat si cu cartele dar numai ne enervam asa ca am renuntat. Convorbiri gratuite sunt in Montréal da!dar in Romania tu nu suni(nu-mi merge semnul intrebarii pe tastatura)In rest toate bune.Mihaela
Hai ca m-ai facut sa rad cu lacrimi de la tastatura ta !
Pai nu prea sun, vorbesc pe messenger cu toti ai mei de acolo, cand am timp, iar daca chiar vreau sa sun, cumpar cartela din aia de 5 dolari.
Pupici, Irina