Placinte pateuri, strudele, gogosi, langosi...
retete din arhiva:
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=13954
Buna! Am primit reteta azi pe mail si pare delicioasa, dar sunt un anti-talent la gatit (nu stiu sa fac nici piure de cartofi, in schimb sunt experta la oua prajite ), m-am gandit sa o postez. Daca va place si o incercati, as vrea si eu sa stiu daca a iesit buna si daca merita sa imi pun osul la treaba.
Va pup!
PLACINTA DOBROGEANA
Cantitati necesare:
• 500g faina
• 800g branza(500g branza de oaie tare,300g branza dulce)
• drojdie proaspata 1 cubulet
• 6 oua
• otet(1 lingura)
• ulei(2 linguri)
• sare(1 lingurita)
• gris(6-7 linguri)
• apa 300 ml.
• 1 cutie smantana(200g)
Mod de preparare:
Intr-un vas se pune jumatate din cantitatea de faina .
Intr-o cana de 250ml se pun 1lingurita cu sare ,drojdia ,1 lingura de otet,2 linguri de ulei si se completeaza cu apa calduta pana se umple cana ,dupa care se rastoarna in vasul cu faina,se mai adauga si cei 50ml apa calduta peste faina si se framanta bine si se adauga si jumatatea cealalta de faina pana se obtine o coca molicica .
Intr-un colt al plansetei se unge cu putin ulei si se pune guguloiul de coca,peste care se acopera cu un vas metal(cratita cu peretii mai inalti) care a fost in prealabil incalzit pe flacara de la aragaz( se pune o cratita cu gura in jos pe ochiul de la aragaz)ATENTIE !!! nu prea fierbinte, se lasa astfel coca la crescut si se trece la alta operatiune.
Umplutura
Se rade branza,se amesteca cu cea dulce,se adauga 4 oua , 2-3 linguri de gris (pentru a inghiti zerul din branza)si se amesteca pana se obtine o pasta care se imparte in 4 parti.
Coca se imparte in 4 parti egale ,se ia o parte si se intinde cu sucitorul pe planseta,celelalte parti ramanand acoperite in continuare cu vasul de metal .
Foaia obtinuta trebuie sa fie foarte subtire,se unge cu putin ulei se presara 1 lingura gris pe toata suprafata,peste care se adauga branza(se imprastie pe toata foaia).
Se ruleaza foaia si ruloul obtinut se pune in tava unsa cu unt in prealabil.
Astfel se procedeaza si cu restul ,iar dupa ce s-au asezat cele 4 rulouri ,se cresteaza compozitia din tava, cu coada de la o lingura de lemn.
Intr-un vas se bat 2 oua si se amesteca cu 1 cutie de smantana ,pasta astfel obtinuta se rastoarna peste placinta si se ajuta cu lingura de lemn sa patrunda printre coca si branza .Se da la cuptor circa 1ora.
POFTA BUNA!
Daca se doreste o placinta dulce se foloseste 400g branza dulce,200 g branza sarata(telemea) ,250g stafide ,3 linguri de zahar ,2-3 linguri de gris,coaja de lamaie,4 oua,si se procedeaza la fel ca cea sarata cu deosebirea ca atunci cand se scoate din cuptor se pudreaza cu zahar pudra amestecat cu zahar vanilat.
Raspunsuri
liris spune:
ei!!! nu-i mai simplu sacumperi foaia de placinta gata?
eu asa fac si iese super.
soacra mea, tot asa, si face cea mai buna placinta dobrogeana ever...
mama da, face foaia singura, si a ei iese buna!
Marianar spune:
postat de Caroline
Merdenele
Din cartea "Pe urmele renumitei bucatarii romanesti"
- Se prepara un aluat potrivit de moale din faina, apa si sare si se lasa sa se odihneasca o ora.
- Se imparte aluatul in bucati de marimea unui ou.
- Pe planseta unsa cu untura, se intinde din fiecare bucata de aluat cite o foaie cu diametrul de cca. 20 cm.
- Se unge fiecare foaie cu untura, se impatureste in patru si se lasa la rece 15 minute.
- Se intinde din nou fiecare foaie, se pune la mijoc umplutura din brinza telemea de oaie, amestecata cu 1-2 oua si se indoaie marginile peste umplutura, formindu-se un patrat.
- Se intorc si se asaza patratele (cu partea de deasupra dedesubt), pe o tava.
- Se ung cu grasime si se coc la foc potrivit.
- Se servesc calde, la aperitiv.
geut spune:
PLACINTA CU CIUPERCI
2 cutii de ciuperci taiate
2 cepe
3 oua
sare, piper, marar
Se caleste ceapa in putin ulei, apoi se calesc si ciupercile, dupa care se amesteca toate ingredientele si se pun intre foi de placinta.
Marianar spune:
LANGOS-CLASSIC
postat de schuster laura
09/10/2004 : 22:40:45
INGREDIENTE:
-1kg faina
-40g drojdie proaspata
-30g sare
-600ml smintina laptoasa(kefir)
-3oua
-1,2-2l ulei
MOD PREPARARE:
Toate ingredientele se amesteca si se framinta bine.
Totul se lasa sa dospeasca 30 min.
Dupa aceea se ung miinile cu ulei si se rupe din aluat bucati cit pumnul si se intind de marimea la o farfurie.
Se pune in uleiul incins si se lasa la prajit citeve min.,pina devine maro-aurie si se intoarce pe partea cealalta.
Se scoate si se pune pe un servet sa se scurga de grasime.
Se poate unge cu mijdei de usturoi.
TIPP:
La acest aluat se poate folosi si umpluta cu brinza,gem s-au varza.
Cind am intins langosul gros cit farfuria ,pe jumatate din el se pune cu lingurita brinza,gem s-au varza,se acopera cu cealalta jumatate si se prajeste in ulei fierbinte.
PT. UMPLUTURA DE VARZA
-1kg varza
-1ls zahar
-1ls sare
-1ooml ulei
Varza tocata marunt se freaca cu sare si se lasa 1ora deoparte.
Se incinge uleiul si se adaoga zaharul pina devine maro.
Se adaoga varza scursa si se caleste bine.
Dupa ce s-a racit se pot umple langosi cu varza.
schuster laura
postat de scarmanus
10/10/2004 : 00:38:31
La ce e bun zaharul in varza pentru umplutura de langosi? Mi se pare putin ciudata combinatia.
scarmanus
postat de schuster laura
10/10/2004 : 09:55:52
Zaharul da o nota mai dulce verzei.
Dar bine inteles ca se poate varza cali si fara zahar.
De unde vin eu se foloseste c-am peste tot zahar.
Acum sa nu crezi ca totul este dulce.
Dar da o nota mai buna mincarurilor.
Toate cele bune!
Laura si Fam.
schuster laura
Mercedes spune:
Fetelor! as dori sa fac placinta cu branza si marar. Va rog daca aveti cumva reteta sa mi-o scrieti.Este cumva acelasi aluat ca si la langosi? bineinteles fara zahar
Multumesc
anne-marry spune:
iami iammmmm super buna, o sa incercma si noi ca deja inghitim in sec.
anne-marry 31 sapt DPN 21 Dec.
http://photos.yahoo.com/aniuta22111980
NICIODATA SA NU SPUI NICIODATA
Milia spune:
quote:
Originally posted by Mercedes
Fetelor! as dori sa fac placinta cu branza si marar. Va rog daca aveti cumva reteta sa mi-o scrieti.Este cumva acelasi aluat ca si la langosi? bineinteles fara zahar
Multumesc
Uite aici o reteta. Dupa reteta lui scarmanus de placinta cu varza sunt variante de umpluturi, si una e din branza sarata cu ou, ceapa si marar:
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=13954&whichpage=2
Fabya spune:
Placinta cu marar si brinza e preferata mea,eu fac din aluat fara zahar cel scris si de fetele de aici.....deci umpatura e simpla de facut brinza trebuie sa fie sfarmata si tait marunt marar mult un pic de sare ,piper daca vrei si se umple palacinta ,si gata se prajeste in ulei inchins......poate i-mi fac azi ca tot am niste brinza prin frigider Bafta la cocalit de placinte
Fabya
" Dragostea inseamna suferinta, si cum multi fug de suferinta, putini sunt cei care iubesc cu adevarat.''
http://f1.pg.photos.yahoo.com/ph/sella1be/my_photos
Marianar spune:
Cum se fac pateurile???
postat de Leah
13/10/2004 : 10:09:39
Am cumparat acum cateva zile niste aluat foetaj cu care am facut placinte cu mere si branza, care, evident, au iesit un mare fiasco, pt ca aluatul e de fapt pt facut pateuri. Numai ca nu stiu cum sa prepar compozitiile pt umplut pateurile; m-ar interesa sa fac pateuri cu branza (sarata probabil), cu ciuperci si cu carne, numai ca nu cred ca trantesc ingredientele pur si simplu si le dau la cuptor. In concluzie, cum fac pateurile?
postat de adriana_mihnea
13/10/2004 : 10:30:19
Exact! Aluatul foitaj este pentru pateuri, nu pentru placinte...
Eu faceam destul de des pateuri cu branza sarata, ciuperci si carne. Dar si cu crenwursti!!
Desgheti aluatul, il despaturesti si tai patratele de 2x2 sau mai mari, depinde cat vrei tu sa iasa. In mijlocul lor pui compozitia si impaturesti parte peste parte patratelele, apasand usor sa se lipeasca marginile.
Umpluturile:
1. branza sarata: razi branza telemea si amesteci cu ou. Am facut si fara ou, dar sunt mai uscate. Compozitia nu trebuie sa fie moale ca iese din aluat. Poti eventual sa dai pateurile cu partea superioara si prin susan sau mac. Ies mai frumoase si mai gustoase.
2. Ciupercile le tai marunt, le calesti cu putina ceapa, delikat, piper si putin (dar foarte putin) ulei. Le lasi sa se dustuiasca si sa scada apa din ele. La fel umpli pateurile.
3. La fel faci si cu carnea: o calesti cu ceapa si o lasi sa scada. Apoi umpli aluatul.
4. Pentru crenwursti ai nevoie de aluat taiat dreptunghiuri. Si impaturesti crenwurstii (de preferat sa fie afumati) taiati bucati mai mici (sau ii poti lasa si mari) astefl incat sa se acopere cu aluat (cumva in diagonala; nu stiu cum sa-ti explic!).
Se baga la cuptorul bine incins, dar nu trebuie apoi lasate la foc mare, ci potrivit.
Se mananca calde.
Pofat buna!
postat de Nally
13/10/2004 : 11:05:36
Umplutura de pate e foaaarte simpla!
De exemplu, ziceai de branza sarata... tai o felie de un cm jumate grosime din baraza si o farami cu furculita intr-un castronel... tai foietajul in patrate potrivite, cca 3-4 cm latura patratului, iei cu varful unei lingurite branza si pui pe foietaj si impaturesti in triunghi sau dreptunghi (dupa cum iti place). Se pune intr-o tava la cuptor incins, in prealabil, la 220 grade celsius. Se pot face si cu branza dulce (doua linguri pline) si un plic de zahar vanilat , o nebunie pentru cei mici dar si cei mari!!!
Daca le vrei cu carne, nu trebuie multa nici aici, cantitatea in gramaj nu situ sa spun ca eu lucrez "din ochi" , cat apunci intr-o mana carne o codimentezi cu ce mirodenii iti plac, eventual adaugi si o ceapa mica taiata cat de fin posibil, se caleste carnea cu ceapa, lasi un pic sa isi "traga sufletul", si tot asa pui cate putin pe foietaj. La ciuperci la fel, tocate marunt-marunt, calite in mirodenii (nu prea multe).
Aaa si foietaju; il poti taia de fapt cat de mare vrei sa iasa bucata... numai sa tii cont ca el se mai si umfla, iar eu iti recomand foietajul bulgaresc, se coace cel mai bine!!!
Cel mai rapid fel de "ceva bun " posibil!!!
Sa aveti pofta!!!
Nally si Sebastian (14.04.2004)
Poze...Poze...Poze
www.desprecopii.com/albumphoto/folderview.asp?bid=9&folder=Alina%20Nitu" target="_blank">Poze mireasa
postat de Leah
13/10/2004 : 11:07:14
Carnea trebuie sa fie tocata? Sau taiata marunt? O fierb in prealabil? Ce fel de carne pot folosi? (porc, sau pui?)
Multumesc mult!
postat de Nally
13/10/2004 : 11:51:25
Adriana uite la cremvusti in foietaj nu ma gandii!
Leah carnea trebuie sa fie tocata! Iar de care origine sa fie? De care va place voua mai mult!!! Carnea de porc, desi e mai grasa e mai gustoasa! Daca se caleste carnea nu mai e nevoie de ferberea ei!!!
Sa ai spor si pofta!!!
Nally si Sebastian (14.04.2004)
Poze...Poze...Poze
www.desprecopii.com/albumphoto/folderview.asp?bid=9&folder=Alina%20Nitu" target="_blank">Poze mireasa