cum sunt ...divorturile in lume?
Stiu ca toate ne-am casatorit cu gandul ca va fi frumos,va fi iubire,va fi bine.
Dar mai stiu ca nu toate sau toti (ca nu trebuie sa-i excludem nici pe barbati)am avut norocul de a ni se implini acel "pana cand moartea ne va desparti".
Nu este o discutie placuta dar ...inspirata de fapt din o alta discutie d aici,m-am gandit ca ar fi bine sa se stie si cealalta fata a medaliei.
In Romania stim in linii mari cum decurge un divort.
Am sa incep eu si am sa va spun cum se procedeaza in cazul divorturilor in Italia.
Cand partile decid sa se separe se prezinta la avocat(care le ia o goaza de bani),pt procedura de separare .
Daca e o despartire consensuala costa putin si nu se taraganeaza pana cand judecatorul emite sentinta de separare.
Separarea nu inseamna divort si trebuie sa dureze un minim de 3 ani pana cand unul sau ambii soti au dreptul sa ceara divortul.
In acesti trei ani amandoi parintii au obligatii fata de copii.
Deobicei se-ntampla ca sotul in aceasta perioada paraseste casa si se muta in chirie sau intr-o alta casa pe care eventual o detine.
Are insa obligatia de a plati pensie alimentara atat pt copii cat si pt sotie.
Sotul nu va plati pensie alimentara si sotiei,daca sotia lucreaza legal si are un venit suficient(dar stabileste judecatorul daca este suficient sau nu).
In acest timp de separare inceteaza obligatia de fidelitate a sotilor.
Sotul poate sa aiba o relatie cu alta femeie,trebuie doar sa fie atent sa nu lezeze imaginea sotiei de care s-a separat.
Sotia poate avea chiar si copii cu un alt barbat,sotul putand fi in continuare obligat in continuare la plata pensiei alimentare pt sotie.
Numai dupa scurgerea timpului de 3 ani(cu un an in urma era 5 ani),se poate cere divortul,moment in care de obicei se iau decizii cu privire la impartirea de bunuri.
Oricum in cazul in care caminul conjugal a fost incredintat sotiei,acesta nu va putea fi vandut sau impartit decat in momentul in care toti copiii au ajuns sa fie majori si nici atunci daca nu au un serviciu stabil.
Sunt parinti in Italia care platesc pensie alimentara fiilor de...30 de ani.
Dupa prezentarea cererii de divort,judecatorul cere mai multe intruniri pt stabilirea vinovatului pt desfacerea casatoriei.
Deobicei toata treaba dureaza inca 1-2 ani.
Partile se pot prezenta pt divort numai asistati de un avocat.(nu se pot reprezenta singuri)
Cu toate ca sunt in mod net avantajate femeile,eu personal consider o rusine felul in care e conceputa legea despre divorturi care ,ca un fapt divers v-o spun exista in Italia doar din 1970.
Raspunsuri
casandra spune:
Ca sa iti raspund la intrebare, divorturile sunt triste peste tot in lume unde-s permise, restul sunt detalii.
marcellinna spune:
N-a spus nimeni ca divorturile sunt evenimente fericite.
Dar din pacate exista.
Sa fie fericiti cei ce n-au parte de asa ceva...si sa permita si un mic detaliu celor ce au avut parte,adica sa nu fie clasificati in rand cu criminalii.
In rest casnicie fericita doresc tuturor oriunde ar fi.Sincer.
miau-miau spune:
quote:
Originally posted by casandra
Ca sa iti raspund la intrebare, divorturile sunt triste peste tot in lume unde-s permise, restul sunt detalii.
Divorturile EXISTA in numar mare in primul rind, nu sint mereu triste, iar de informatii ca cele expuse mai sus de marcellinna valoreaza mai mult ca AURUL in caz de nevoie. Asa ca nu pot fi numite DETALII.
casandra spune:
OK, ai dreptate, informatiile pot fi pretioase pentru cei aflati in situatia de a divorta. Dar tot cred ca divortul e un esec si nu are cum sa nu iti lase un gust amar. E esec, chiar si prin faptul ca ti-ai ales un partener nepotrivit, ca doar nu te casatoresti cu ideea divortului in cap. Daca pleci de la inceput cu ideea despartirii, mai mult ca sigur ca stii toate detaliile procesului mai inainte de a-ti pune pirostriile. Uite, pana si la inmormantare se face parastas, se aduna lumea, se pune masa, se pomeneste cel plecat. Dar la divort? N-am auzit pe nimeni care sa celebreze divortul.
marcellinna spune:
quote:
Originally posted by casandra
[brDaca pleci de la inceput cu ideea despartirii, mai mult ca sigur ca stii toate detaliile procesului mai inainte de a-ti pune pirostriile. Uite, pana si la inmormantare se face parastas, se aduna lumea, se pune masa, se pomeneste cel plecat. Dar la divort? N-am auzit pe nimeni care sa celebreze divortul.
Casandra eu cand m-am maritat stiam doar ca divorturile exista.Nu m-au interesat DETALIILE.
Le-am aflat cam 12 ani mai tarziu cand am divortat.
Acum ...(fii fericita ca nu esti in situatia mea si a multor altora)ma intereseaza DETALIILE, chiar daca ...imagineaza-ti ca nu vreau sa ma marit ca sa divortez din nou.
Dar suflu si-n iaurt,daca poti sa intelegi.
Sunt sigura ca multe fete habar n-au de DETALIILE astea atunci cand incheie o casatorie in strainatate.
Si vin apoi aici pe forum unele sa se planga ca...n-au stiut.
Ca legile ca si obiceiurile de inmormantare difera de la tara la tara.
casandra spune:
Am inteles Marcellina, ai si tu dreptate. Eu iti urez casa de piatra si sa nu mai ai nevoie niciodata sa folosesti astfel de informatii.
OtiliaLia spune:
Cand m-am dus la Ambasada Romaniei din Tokyo pentru declaratia ca nu am fost casatorita, (necesara ca sa ma pot casatori acolo), prima intrebare pe care am pus-o a fost despre divorturi ! (si nu m-am casatorit ca sa divortez)
In cazul unei casatorii internationale in mod special (chiar si in cazul uneia roma-roman) e foarte important de stiut ce si cum in caz de divort. Am o prietena din Romania care si-a vandut garsoniera in timpul casatoriei si dupa 6 ani la divort, n-a primit nici o "despagubire", iar alta dupa 15 ani de casatorie n-a pierdut nimic, pentru ca apartamentul ei l-a trecut pe numele parintilor inainte de casatorie, si la divort n-a intrat in discutie !
Curaj daca e vorba de divort, mai bine singura decat intr-o viata nedorita.
loredanaiascu spune:
marcellinna nu as vrea sa te contrazic in ceea ce spui dar sora sotului meu a divortat acum vreo 2-3 luni, in Italia. Divortul nu a fost deloc asa cum ai spus tu. Au divortat in 2 luni. Din cate am inteles eu in Italia, la fel ca si in Austria, mergi la judecatorie unde se baga actele de divort, trebuie sa fie ambele persoane si sotul si sotia. Daca baga dosarul pentru divort si amandoi sunt de acord divortul se termina in 2 luni, cu o singura infatisare daca nu sunt copii la mijloc. Daca una din parti ( sot sau sotie ) nu sunt de acord cu divortul, nu vor sa divorteze, atunci se muta separat, ATUNCI le da un timp de gandire care poate sa ajunga pana la 3 ani ( dupa 3 ani de stat separat chiar daca sotul sau sotia nu vrea sa divorteze si celalalt vrea , judecatoria ii divorteaza. In acest timp de 3 ani cat stau separati ii mai cheama de cateva ori pe la judecatorie sa ii intrebe daca s-au hotarat sau nu, daca intre timp si cel ce nu a vrut divortul se otaraste ca e de acord cu divortul ii divorteaza fara sa astepte 3 ani. In Austria cu siguanta e asa si sora sotului divortand acum cateva luni in Italia mi-a zis ca la fel e si acolo. Ca asa a fost si la ei.
http://community.webshots.com/user/lisa_mica28
http://community.webshots.com/user/loredanaiascu83
marcellinna spune:
Loredana.Dar am spus si eu ca daca sotii sunt in consens nu dureaza atat.
Numai ca in mai mult de 90% din cazuri sotii nu ajung la un consesns si se procedeaza exact asa cum am spus eu.
In cazul in care au copii nici nu se discuta de divort inainte de procedura de separare care OBLIGATORIU trebuie sa dureze 3 ani.
Iar perioada de 3 ani este perioada minima de "asteptare pt reconciliere".
Nici nu se accepta cererea de divort daca aceasta perioada nu s-a scurs.E litera de lege adoptata anul trecut.
In legatura cu acest subiect pot sa spun celor care vor sa incheie o casatorie in Italia sa fie un pic atenti/e.
Inainte de casatorie trebuie semnat un act care reglementeaza tipul de casatorie ales:
-in uniune de bunuri-inseamna ca tot ceea ce au sotii si ce se achizitioneaza pe durata casatoriei va fi recunoscut bun comun al sotilor.
-in separare de bunuri-fiecare sot va avea bunuri proprii de dinaintea incheierii casatoriei si apoi bunuri achizitionate in nume propriu in timpul casatoriei care nu pot fi impartite in caz de separare/divort.
SE STIPULEAZA ASTA INAINTE DE INCHEIEREA CASATORIEI si face patre din actul casatoriei in sine fara drept de revocare in timpul casatoriei sau la divort din partea unui sot in lipsa acordului celuilat sot.
Cine nu cunoaste bine limba ar fi bine sa discute aceste aspecte inainte de incheierea casatoriei.
Personal aleg casatoria in separare de bunuri.Mi se pare cea mai corecta.
In tara noastra din pacate nu exista posibilitatea asta(inafara de cazul in care pui un bun pe numele unui parinte sau frate)si eu am pierdut foarte mult la divort.
melina34 spune:
nu mi-o luati in nume de rau dar eu nici macar in Ro nu stiu cum e;cum incepe, cit dureaza...?recunosc k luna asta m-am gindit la asta mai mult decit in toata viata mea de pina acum.
ma luminati?