Economista in Germania
buna ziua. rog moderatorul sa stearga acest subiect. va multumesc.
Raspunsuri
slakje spune:
Nu cred ca daca ea pleaca ca si sotie a lui (el roman cu contract de lucru in Germania), repet, nu cred ca are drept de lucru in Germania.
Si daca nu stie germana sa lucreze legal nu prea are nici o sansa oricum.
Cunosc sotii de romani, informaticieni care stau de 2 ani acasa.Unu pt ca nu au drept de lucru.2 pentru ca trebuie sa cunoasca limba, etc.Nu e chiar asa simplu.
slakje spune:
Nu vreau sa o demoralizez dar sa stii ca in Germania nu sta nimeni de vorba cu tine pe engleza.
sigrid26 spune:
Are dreptate slakje, doi ani nu are drept de munca, apoi nu prea sunt recunoscute studiile si apoi din cate vad eu aici, f greu sa iti mai gasesti ca strain de lucru in Germania.Si limba germana e foarte grea si in alata ordine de idei daca as mai fi pusa o data sa aleg, cred ca as alege Romania daca vrei o cariera, daca vrei sa te ocupi doar de copii tai , e destul de ok Germania.
samila spune:
Buna,
Sunt economista,am locuit in Germania 3 ani, numai sotul meu a lucrat si ne-am descurcat bine zic eu.
2 ani nu am avut drept de munca. Insa poti sa faci multe alte lucruri interesante in perioada asta.De exemplu poti sa faci un master in engleza 100% si intre timp sa inveti germana. Este ea limba grea dar tot o inveti.Eu am urmat niste cursuri mai scumpe dar au meritat fiecare banut si faceam 4 ore intensiv pe zi.
Trebuie sa ai rabdare cu toate si sa gasesti alternative. Diploma de economist este recunoscuta dar iti echivaleaza diploma cu fosta diploma a economistilor din est... de care se sperie toti din vest. Insa cred ca sunt sanse sa lucrezi, depinde unde in Germania pleci, de ce noroc ai, cat de bine vei vorbi germana etc.
Mult succes!
slakje spune:
Sibel sa ne intelegem. Ca si nevasta de roman (REPET ROMAN!!!!)plecat cu contract de lucru in germania NU AI DREPT DE MUNCA.PUNCT.Nu ca sunt sanse sa lucrezi si abureli.Daca pleci din Romania si tu cu contract de munca da.Altfel NU.Nu are rost sa fii mintita, de altfel toate astea le vei afla cand vei primi viza de sedere in pasaport, daca te vei hotari pana la urma, vei stii exact ce drepturi ai si ce obligatii.
Asta ca sa raspund exact intrebarilor tale: 1: ar sta pe banii lui SIGUR cel putin 2 ani;2: casatoria nu ar rezolva nimic in acest sens, ea ar primi viza de sotie care nu-i da si drept de munca.
Iti doresc din inima succes si sa iei hotararea cea buna pentru viatza si inima ta.
Alina.
samila spune:
Am vrut sa scriu ca ai sanse sa lucrezi dupa cei 2 ani!!!! Nu vreau sa mint pe nimeni nici sa aburesc. Cer scuze daca nu am fost clara.
aschiutza spune:
E foarte important sa cunoasca limba. Daca s-ar inscrie ca student ar avea dreptul de munca 3 luni pe an sau ca ajutor studentesc (unde se cistiga destul de putin, dar se poate lucra tot anul, cel putin in Niedersachsen). Macar asa nu ar avea impresia ca e intretinuta material de altcineva. Ca sa se inscrie la cursuri de economie, fie in germana sau in engleza, se cer de obicei examene de limba.
"Binecuvintat sa fie deci/ ca traiesc si ca ma duc spre moarte" Esenin
tinatache spune:
quote:
Originally posted by samila
Buna,
De exemplu poti sa faci un master in engleza 100%
intrebare: ai vazut undeva master in engleza 100%?? am cautat de mi-au sarit ochii si am gasit doar in germana si engleza. Tot economista sunt si io... si fara germana nu faci nimic aici, parerea mea! Dar nu e imposibil de invatat, tb doar sa vrei.
Cristina
samila spune:
Cristina,
la Hamburg era, acum un an cand cautam eu ceva de studiat.Poate s-au mai schimbat intre timp.Vezi pe www.daad.de.
Si inca cineva pe forum in perioada cand ma interesam eu de scoli scria ca a gasit un master 100% in engleza.Din pacate nu mai retin cine a scris, era de undeva de pe langa Dusseldorf parca.Am uitat
Sunt de acord ca majoritatea sunt combinate sau 100% germana si sansele de a obtine un loc e mai mare la acestea.
tinatache spune:
scuze, acuma mi-am dat seama ca eu nu m-am putut deplasa, deci am cautat doar in München. Dar raman la ideea ca germana este absolut necesara si poate fi invatata.
Cristina