reclame si manipulare
Raspunsuri - Pagina 2
lorelei_19 spune:
ana-oana, poate ai dreptate cu testele, am spus doar ce-am vazut eu la tv.
incerc sa dezvolt ideea si vorbesc despre reclamele pe... internet- domeniul meu. cea mai iubita culoare pe computer e de departe albastru. s-a stabilit ca un banner care e facut cu mult albastru e mult mai des accesat decat celelalte. pe locul 2 e galben, iar pe locul 3 e verde.
Paul are nevoie de noi:
http://www.ana-design.ch/paul/paul.htm
anisia spune:
Am gasit ceva care mie una mi s-a parut foarte interesant si m-am hotarat sa va impartasesc si voua :
"Psihofiziologul Thomas Mulholland a descoperit ca, dupa doar 30 de secunde de privit la televizor, creierul incepe sa produca unde alfa, ce indica rate ale activitatii cerebrale mult scazute (tipice starii precomatoase). Undele alfa sunt asociate cu stari receptive ale constiintei nefocalizate. O frecventa mare a acestora nu apare, in mod normal, in stare de trezie. De fapt, cercetarile lui Mulholland sugereaza ca privitul la televizor este similar neural cu privitul la un zid gol. Ar trebui sa observ ca scopul hipnozei este de a determina stari lente ale undelor creierului. Undele alfa sunt prezente in timpul starii usoara de hipnoza folosita de hipno-terapisti pentru „terapia prin sugestie”.
Cand cercetarile lui Mulholland au fost publicate, au avut impact puternic asupra industriei de televiziune, cel putin in sectorul de marketing si publicitate. Realizand ca telespectatorii intra automat intr-o stare de transa cand privesc la televizor, producatorii au inceput se produca reclame care produc stari si dispozitii emotionale inconstiente in privitor. Scopul reclamelor nu este sa apeleze rationalul sau constientul (care de obicei este indepartat in timpul reclamelor) dar mai degraba sa implanteze dispozitii pe care consumatorul le va asocia cu produsul intalnit in viata reala. Cand vedem produsul expus la magazine, de exemplu, acele emotii pozitive sunt activate. Prezentarea si sustinerea lor de catre atletii favoriti si alte celebritati trezeste aceleasi asociatii. Daca vreodata v-ati indoit de puterea reclamelor de televiziune, pastrati aceasta in minte: reclamele au efect mai bun, daca nu esti atent la ele."
SIMONABB spune:
Oare care-o fi schema cu reclamele pt ca baietelul meu de 10 luni ramine ca hipnotizat cind incepe un calup de publicitate. Lasa balta orice si nici nu clipeste pina cind nu se termina.
http://community.webshots.com/user/simonabb
Samy spune:
Nici eu nu inteleg cum de fetita mea de aproape 11 luni sta atat de atenta la TV cand incep reclamele. Poate e atrasa auditiv si vizual de clori si miscare, caci altfel nu intelege nimic. Ce nu pot sa inteleg este cum de si dau seama cei ce fac reclama carui tip de clienti i se adreseaza. Unele sunt chiar reusite... m-au manipulat si pe mine...
OtiliaLia spune:
Eu cand incep reclamele schimb pe alt canal sau fac ceva prin casa (spal vase, dau cu aspiratorul).
De cumparat cumpar pe principiul - "la ce nu se face reclama" - nu de alta dar reclama intra in pretul produsului, si nu intotdeauna produsele cu reclama sunt la nivelul asteptarii.
Copiii sunt atrasi de culori si de sunete, care in cazul reclamelor sunt foarte atractive. (comparativ cu o emisiune de stiri sau un film) E normal sa-si intoarca privirea in acea directie.
M-a socat in Japonia la un moment dat sa aud un pui de copil "fredonand" melodia publicitara auzita in magazine legate de carne. Pe mine ma deranjeaza la culme acea melodie, copilul are creierul curat si imediat s-a lipit reclama respectiva de creierul lui (cred ca nu avea mai mult de 1 an jumatate)
Donia spune:
quote:
Originally posted by anisia
De fapt, cercetarile lui Mulholland sugereaza ca privitul la televizor este similar neural cu privitul la un zid gol.
Asta e totala!

Legat de ce spunea OtiliaLia, am citit pe undeva ce spunea Henry Ford (tata lu' masina Ford): daca ai 1 milion de dolari foloseste 1 dolar pentru produs si 999.999 dolari pentru publicitate. Si asta acum cati ani? 80-90?
Eu cred ca suntem "victimele" publicitatii, fie ca suntem constienti sau nu de asta. Si eu incerc sa lupt, cu timpul mi-am format pareri proprii si incerc sa aleg rational, logic, dar oare am vreo sansa sa nu fiu influentata? Poate doar daca aleg sa traiesc in sihastrie.
Si legat de antireclama pe care si-o fac unele companii rivale, tin minte ca se discuta de o reclama la Coca-Cola care combatea Pepsi, iar cei de la Pepsi au declarat ca sunt multumiti ca numele lor e pomenit in reclama rivala, asa ca o considera tot o reclama in care ei, din fericire, nu au investit nimic.
lilanda spune:
A propos de Coca Cola!! Tot intr-o carte de specialitate era dat urmatorul exemplu: citiva subiecti erau invitati sa guste din sticle, cu aceeasi forma, bauturi Cola diferite, printre care si Coca Cola. Subiectii trebuiau sa recunoasca sticla in care se afla, intr-adevar Coca Cola. Ei bine, rezultatul a fost ca din 10 subiecti, unul singur a indicat corect sticla in care se afla Coca Cola dupa ce a degustat bauturile. Concluzia e aceea ca marca sau produsul nu este recunoscut numai dupa calitatile sale intrinsece, ci si dupa modul de prezentare (aici se punea in discutie forma diferita si unica a sticlei de Coca Cola). Asta mai demonstreaza ca, pina la urma, batalia pentru acapararea pietei, pe un anumit segment, se poarta in publicitate. Exista produse de foarte buna calitate, mai buna chiar decit a marcilor consacrate, dar producatorii pierd pentru ca ori nu fac publicitate ori, mai rau, fac publicitate proasta. Publicitatea este si ea o arta pentru ca acea granita intre efectele ei pozitive si cele negative este foarte, foarte sensibila.
pozulici