reclame si manipulare
era acum cateva zile un subiect despre produse si cineva (cred ca tata lu' toma) propusese sa vb despre reclame si manipulare.
incep eu cu cateva exemple si precizari (facand curatenie acasa am gasit niste carti despre psihologia reclamei, ARTA de a manipula, managementul crizelor - pe care le-am studiat in tinerete). rog adminii sa mute subektu' daca nu isi are locul aici.
1. Influentarea prin manipularea intereselor. pt a influenta, trebuie sa cunosti interesele auditoriului si sa spui lucruri care trimit la posibila lor satisfacere.
"baietelul care nu voia sa mearga la gradinitza" - exemplul este dat de Carnegie.
un participant la studiul lui Carnegie se intoarce seara acasa si isi gaseste fiul cel mic batand din picior, plangand si tavalindu-se pe jos prin salon. era in ajunul primei sale zile la gradinita si refuza categoric sa se duca.
prima reactie a tatalui a fost sa -si inchida baiatul in camera lui pana revine la sentimente mai bune. in acea seara s-a razgandit dandu-si seama ca nu era cea mai buna metoda de a-si ajuta baiatul sa inceapa viata de scolar cu inima deschisa. "daca eu as fi in locul fiului meu, ce m-ar putea determina sa ma duc la gradi? sa-mi fac prieteni noi, sa invat cantece, ssa pictez cu degetele ... sa pictez cu degetele ... iata o idee buna. zis si facut. impreuna cu sotia si cu fiul cel mare s-au asezat pe jos si au inceput sa picteze cu degetele. prichindelul, atras de rasetele lor , a cerut sa intre in joc. "imposibil", i-a raspuns taica-su, "trebuie mai intai sa mergi la gradi ca sa inveti sa pictezi cu degetele". plin de enutziasm si in cuvinte pe care le poate intelege, i-a explicat mai apoi ce de ectivitati se fac la gradi si cat de placute pot si ele. a doua zi , dis de dimineata, si-a gasit baiatul adormit in fotoliu pt ca nu voia sa intarzie.
pt a-i convinge pe oameni, trebuie sa le vorbesti despre ceea ce le place.
baietelul din povestire vrea sa mearga la gradi (desi initial actiunea de a merge acolo ii apare ca negativa, incarcata de semnificatii precum teama de o lume necunoscuta, riscul de a intalni oameni nesuferiti etc) pt ca aceasta actiune a capatat un sens pozitiv.
despre reclame:
orice reclama trebuie sa fie AIDA:
A-atentia - (sa capteze atentia)
I-interesul (sa trezeasca interesul)
D-dorinta (trezirea placerii de cumparare)
A - actiunea (sa cumperi)
combinatia de culori cea mai buna (vizibila) este: scris negru pe hartie galbena , urmeaza: verde pe alb, rosu pe alb, albastru pe alb, alb pe albastru si negru pe alb.
preferinta pt culori:
barbatii apreciaza albastru (42%) in timp ce femeile apreciaza rosul (42 %)
orice tendinta sau trebuinta poate constitui un obiectiv pt reclama. tendinte originare mai puternice: afirmarea proprie, tendinta sexuala, combativitatea, curiozitatea etc. dintre toate tendintele, cele care pot fi mai repede si mai usor desteptate sunt:
1. tendinta de imbogatire (vezi loto, caritas-uri, FNI)
2. tendinta de a fi atractiv sexual (milioane ce se duc pe creme, parfumuri etc)
3. tendinta de a fi sanatos (pt articole medicale, produse farmaceutice)
4. tendinta de dominare (reclame la masini, telefoane etc)
astept completari si propuneri (daca e de interes subektu')
O. 
PS un rand despre mesajele subliminale: emisiunea focus plus de la prima (am vazut intamplator aseara) - pe genericul de sfarsit, doar trei portrete defileaza: nastase, mitrea, geoana. oare ce-o fi???
O.
Raspunsuri
tata lu Toma spune:
Nu eu eram autorul subiectului de acum cateva zile; eu doar fusesem interesat de el. Cred ca ar fi buna unirea lor desi ala era mai mult despre branduri si marketing. In fine !
In teorie scrie undeva ca reclamele trebuie sa nu minta ? Eu vad mereu unele pline de minciunele.
Cat despre mesajele subliminale ...
vlad
ps.Am inceput sa-i explicam si lui Toma cum vine treaba cu reclamele.
ana-oana spune:
nu mint reclamele (e si pedeapsa pt reclama mincinoasa mi se pare) ci cred ca doar exagereaza unele calitati. asta daca te referi la publicitatea pt produse si servicii ca aia electorala ...
![]()
![]()
![]()
cum se fac reclamele (daca imi mai aduc bine aminte de acu' 100 de ani, cand mai aveam si io tangenta cu astea);
vine clientul la agentie cu obektu' in cauza si spune ca produsul meu face asta si asta si asta iar publicul meu tinta (targetu') e asta (dupa ce marketingu lor face studiile de piata). creativii se pun pe fumat si cafele (glumesc), brainstorming (un fel de sedinta mai elaborata si mai destinsa) si iese ideea (daca iese). se prezinta clientului si daca e de acord, se cauta mijloacele de a o pune in practica (casting, filmari, regizori, locatii, printuri, tipografii, machete, culori, desene, evenimente -unde cand cum cine, pozitionari, media planninguri etc etc etc). asta pe fff scurt.
Toma vede vreo reclama si vrea si el?? pt ca poti sa-i spui ceva de genul: daca eu as vinde triciclete stricate si reclama mea ar fi pe toate gardurile ai cumpara-o?? ceva de genul "nu tot ce zboara se mananca" dar mai pe intelesul lor...
sau triciclete neperformante
sa nu inteleaga copilu' ca in toate reclamele e vba de lucruri stricate
zic si eu...
O. 
Om intr-adevar bun e numai acela care ar fi putut fi rau si n-a fost.
Nicolae IORGA
liviujuristul spune:
si totusi...voi nu vedeti reclama facuta zi de zi la anumite pruduse,care de fapt sunt de o calitate indoielnica.
teoria de la scoala este una iar ce este pe piata este alta treaba.
DARAEL spune:
quote:
Originally posted by tata lu Toma
Nu eu eram autorul subiectului de acum cateva zile; eu doar fusesem interesat de el. Cred ca ar fi buna unirea lor desi ala era mai mult despre branduri si marketing. In fine !
In teorie scrie undeva ca reclamele trebuie sa nu minta ? Eu vad mereu unele pline de minciunele.
Cat despre mesajele subliminale ...
vlad
ps.Am inceput sa-i explicam si lui Toma cum vine treaba cu reclamele.
Si noi ne gandim cum o sa-i explicam lui Daria ca nu avem „matusa din Italia” sa ne aduca Ace

Care oricum este de un milion de ori mai prost decat vechiul si batranul si de ne-mai-gasitul hipoclorit la sticla verde (o fi fost si hipocloritul acela comunist si nu am aflat noi)...
Ultima parte apropo de reclame mincinoase in afara teoriei, evident !!!
DARAEL & Maria-Daria (16.02.2004)

“A te invinge pe tine insuti este prima si cea mai frumoasa dintre toate victoriile.“ DEMOCRIT
DARAEL spune:
Scuze, am uitat sa spun pentru cei doritori de studii pe aceasta tema:
VIN ALEGERILEEEEEEEEEEEEEE !!!
Si daca atunci nu o sa fie reclame si manipulare...
DARAEL & Maria-Daria (16.02.2004) 
“A te invinge pe tine insuti este prima si cea mai frumoasa dintre toate victoriile.“ DEMOCRIT
lorelei_19 spune:
Aseara m-am uitat la o emisiune "antireclame". era vorba de pastele de dinti care cica sunt "testate clinic". adevarul e ca nu-s testate de nici o clinica. cheama un oarecare stomatolog si il pun sa vorbeasca despre super-efectele pastei de dinti.
Paul are nevoie de noi:
http://www.ana-design.ch/paul/paul.htm
tata lu Toma spune:
1.Cred ca, Toma a inteles explicatiile noastre despre reclame. Cea mai simpla, a parut sa fie ceva de genul : sucul pe care il cumparam si il bem noi este mai bun si mai natural decat cele din reclame.
2.Nu vorbeam despre reclama electorala (aia chiar ma enerveaza si nu o mai urmaresc). Eu ziceam de treburi in genul : detergentul x scoate nouzecisihixlasuta din pete.
3.O alta chestie naspa este folosirea unui contraexemplu care seamana izbitor cu produsul concurent.
vlad
ana-oana spune:
atunci putem vorbi despre care reclame ne plac si care nu. de ce ne plac si de ce nu. creativii din agentii sunt (de cele mai multe ori) mai putini creativi -dovada: reclame stupide ![]()
.
din diverse motive: deadline-uri, cerintele clientului, buget mic, plafonare sau pur si simplu nu le vine nici o idee revolutionara.
lupta pe piata detergentilor se da in publicitate eu stiam ca din anii 70 si ceva nu s-a mai adaugat nika la detergentii astia a.i. sa fie unu' mai extraordinar (sic!) ca celalalt (o sa ma mai interesez, de curiozitate).
fiti insa siguri ca toate reclamele au publicul lor tinta bine definit, inclusiv cea cu ala care se curenteaza, inclusiv aia cu 99 de pete (petele alea le scoate orice detergent, nu numai ala. apropos, v-ati murdarit hainele vreodata cu carbune sau ciorba de burta si nu au iesit petele??). iar publicul asta tinta chiar cumpara. ca d'aia sunt facute.
pt Lorelai_19
cred ca "testate clinic" se refera la faptul ca sunt testate medical, sunt safe dpdv medical nu ca sunt testate de vreo clinica.
O. 
Nicolae IORGA
tata lu Toma spune:
De acord la faza cu publicul tinta. Vorba cea "multi da'..." sau "... da' multi". Din pacate, am senzatia, ca majoritatea reclamelor romanesti mizeaza cam mult pe asta. Oare de ce ? Sa fie vorba doar despre cultura consumatorului ?
vlad
ana-oana spune:
reclamele romanesti sunt facute de romani care traiesc aicilea si cunosc mentalitatile conationalilor.
asta pe de-o parte.
pe de alta parte, marketingurile companiilor care se respecta au sociologi, psihologi, tot felul de esperti in psihologia maselor (daca nu au comanda astfel de studii) si cu toate informatiile puse cap la cap iese reclama.
pt comparatie: reclama la heineken si reclama la coniac unirea.
clasa medie in ro. nu e inca bine delimitata (exista???) asa ca in opinia mea exista doua mari categorii la noi:
1. nu prea saraci (studii medii sau minime, 2 salarii - max. 10 milioane/luna, 1-2 copii, proprietate sau in casa cu parintii)
2. peste medie (studii sup, peste 15 mil/luna, dar maxim 20 mil, 1 copil sau max 2)
cred ca reclamele in ro acestor 2 categ se adreseaza. de ceilalti nu vorbim. sau, daca vreti vorbim.
O. 
Nicolae IORGA