Psihologia copilului (vol 3)

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns karmen spune:

Tink,
comportamentul lui Cezar denota o toleranta scazuta la frustrare, intalnita destul de des in perioada 1-3 ani dar se preluingeste la copiii mai rasfatati si dupa aceasta perioada. Copilul vostru nu a invatat inca ca se descurce singur, isi doreste independenta dar nu este pregatit pentru asta. Eu zic sa-i ignorati reactiile de protest nejustificate, sa-l lasati sa se descurce singur in anumite situatii, sa-i incurajati initiativele atunci cand sunt in directia buna.
Numai bine.

Carmen Ghilescu

Mergi la inceput

Tbeia,
Cred ca este doar o faza in dezvoltarea copilului. Acum el descopera ca poate modifica starea unor lucruri, actionand direct asupra lor (stricandu-le). Nu intelege inca ca gestul este ireparabil de multe ori si ca nu este acceptat. Se bucura de fiecare data cand face asta are o motivatie strict egoista. Este o reactie de agresivitate manifestata astfel 9si folosirea culorii negru semnifica asta). Cred ca e specific "revoltei" varstei de 2 ani. Mai lasa un timp si vezi cum stau lucrurile. Nu te ingrijora acum inutil.

Carmen Ghilescu

Mergi la inceput

Clara-Maria,
nu cred ca se intampla ceva grav cu copilul tau. Pur si simplu noaptea este prea lunga pentru el. Se trezeste la intervale de cateva ore asa cum e obisnuit si ziua. Pot fi si dintii de vina sau alte cauze. Se trezeste agitat, obosit? Daca nu, atunci mai asteapta sa creasca si apoi i se va schimba ritmul de somn. Al meu copil dupa un an a reusit sa doarma tot timpul noptii.

Carmen Ghilescu

Mergi la inceput

Clara-Maria,
nu cred ca se intampla ceva grav cu copilul tau. Pur si simplu noaptea este prea lunga pentru el. Se trezeste la intervale de cateva ore asa cum e obisnuit si ziua. Pot fi si dintii de vina sau alte cauze. Se trezeste agitat, obosit? Daca nu, atunci mai asteapta sa creasca si apoi i se va schimba ritmul de somn. Al meu copil dupa un an a reusit sa doarma tot timpul noptii.

Carmen Ghilescu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns light spune:

Buna karmen, incep prin a-ti spune ca m-ar bucura mult daca mi-ai da si mie un sfat referitor la comportamentul baiatului meu de 2 ani si 8 luni.Mai intai sa iti dau mai multe detalii.Copilul este crescut intr-un mediu normal, in care ambii parinti se respecta si vorbesc frumos, nu aude injuraturi, nu vede scene erotice sau gesturi obscene, si am crezut de cuviintza ca trebuie sa ne pastram intimitatea si atunci cand suntem la baie. In schimb, pana mai ieri, m-a mai vazut schimbadu-mi bluzele si sutienele si vine mereu sa ma atinga pe piept. Nu i-am interzis dar i-am explicat ca e rusine ca femeile si fetele sa stea cu tzatzele goale. Probabil, cum spunea cineva de pe forum, i-a bagat cineva in cap chestia cu tzatzele ca tot timpul e interesat de tzatze si e la fel de curios si cand vede pe cineva cu burta goala. La tv se duce sa puna mana cand le vede pe bebelusele carcotasilor pe burtile si tzatzele lor. Noi l-am ignorat la inceput, apoi i-am explicat ca nu e frumos si l-am lasat pana la urma in pace. Problema exista si vara trecuta cand avea 2 ani s3 luni si la mare cu chiu cu vai i-am scos bluza sa stea doar in chilotzei.Si cred ca prima impresie si-a facut-o privindu-le pe bebeluse. De atunci isi imagineaza ca daca dansezi trebuie sa stai cu burta goala. La el dans = burta goala. I-am spus ca nu trebuie sa danseze cu burta goala si i-am dat exemple. Dar cum e vorba de dans isi ridica bluza si danseaza. Chiar azi in timp ce eu cantam mi-a zis ca vrea sa danseze si m-a rugat sa ii prind bluza sus pe umar sa ramana cu burta goala. Am raspuns rugamintii lui dar dupa ce s-a saturat de dans s-a lipit cu burta goala de sifonier si mai tarziu putin l-am gasit lipit de tapitzeria scaunului. Alta data isi ridicase bluza si statea pe mocheta culcat cu burta. Inca de pe la 2 ani cand venea vorba de dans el intreba repede: "cu burta goala?" Iar cu tzatzele , incearca sa le ridice bluzele prietenelor mele sau sa le puna mana pe piept, nu in mod continuu si exagerat, dar totusi...Asa ca am cazut pe ganduri azi intrebandu-ma daca e normal si ce semnifica acest comportament.Completare: azi i-a venit ideea sa ii fac baie singurei papusi pe care o are printre zeci de masini. Am dezbracat-o si am bagat-o in lighean si l-am lasat sa o spele si apoi sa o stearga cu prosop. A zis: "fetita e cu burta goala. Danseaza fetita." Eu am imbracat-o si apoi i-am spus ca fetita poate dansa si imbracata. Iar el mi-a spus: "dezbraca fetita." Eu:"de ce?" el:"ca sa danseze fetita"mama Lucia si Liviu minunea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Lucia Mirela pana iti raspunde Carmen, vreau sa-ti spun eu ca si Adi 4 ani vrea sa danseze cu burta goala ... ca fetele de la ASIA... Daca asa danseaza toate fetele la televizor... iar baieti nu prea sunt..
In ce priveste sanii... si Adi a trecut prin faza asta ... acum i-a mai trecut.. a inceput sa perceapa mai bine notiunea de rusine.
Asa ca nu te ingrijora... eu cred ca este absolut normal... Drept sa-ti spun eu chiar m-am amuzat cand Adi a cerut sa-i leg bluza ca sa fie ca fetele de la ASIA...
Sau ce sa mai spun cand ne-am pomenit cu el in bucatarie gol pusca ... si foarte mandru de ce facuse... avea in jur de 2 ani jumate... nu am vazut nimic anormal in asta...

Mergi la inceput

Da da, si Liviu a venit la mine sa-i leg bluz. Si drept sa spun l-am si ignorat, ma pufnea si rasul, si am si intrat in joc pana la urma, legandu-i bluza. Dar efectiv nu stiam ce varianta sa aleg ca raspuns la atitudinea lui.Multumesc mult pentru sfat.mama Lucia si Liviu minunea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simkat spune:

Nu trebuie sa iti faci probleme prea mari, toti copii sunt curiosi. Baietelul meu de 11 luni a ramas stana de piatra in momentul in care m-a vazut cu sanii goi, dupa care a intins mana si i-a framantat ca pe coca. Eu nu am putut sa-l alaptez decat 2 saptamani, deci nu stia la ce folosesc acele jucarii. Ideea este sa nu ii dai de inteles ca este ceva rusinos pentru ca o sa fie din ce in ce mai curios (o colega i-a spus baietelului ca nu este frumos sa faca aia .... iar el a ajuns ca la 6 anisori sa o intrebe ce este ala prezervativ si la ce foloseste, nu stiu de unde a auzit dar este clar ca a fost foarte interesat de subiect).
O sa ma intrebi cum sa procedezi, sincer nu stiu si eu sunt in cautare de asa ceva, dar daca o sa gasesc ceva o sa iti spun.
Mult noroc!

Mergi la inceput

Multumesc mult, sanatate multa !mama Lucia si Liviu minunea (24.05.2002)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns isabela spune:

Carmen am si eu o intrebare pentru tine. Nu stiu ce trebuie sa fac, cum trebuie sa ma comport, cum trebuie sa ma port fata de fetita mea. Are 6 ani si jumatate. De doi ani merge la joaca in curtea blocului. Sunt 7-8 copiii de diferite varste. Sambata dupa-amiaza m-a strigat si m-a intrebat daca poate merge la un baietel acasa. Nu i-am dat voie. Dupa o jumatate de ora copila mea nu mai era afara. M-a sunat mama copilului sa-mi spuna ca fiica mea este la ei. Nu am spus nimic, la intoarcere in casa i-am explicat ca nu-i frumos ce a facut, ca nu a procedat corect. Parea ca a inteles, dar in ziua urmatoare,desi promisese ca nu va mege la nimeni acasa, a disparut din nou fara ca macar sa ceara voie. Ba mai mult am aflat ca s-a invitat singura la acel copil acasa si a rugat-o pe mama acestuia sa ma sune sa-mi spuna sa stau fara griji ca ea este bine.
Cum trebuie sa procedez? Cum s-o fac sa inteleaga ca nu este bine cum procedeaza? Am avut incredere in ea, i-am acordat libertate destul de multa, am lasat-o sa ia singura decizii. Vad ca tot nu ajuta la nimic.
Nu-mi place sa o pedepsesc, dar este necesar oare?

Mergi la inceput