Fetele din USA, poftiti la o barfa! (26)
Raspunsuri - Pagina 14
amuleta spune:
Exista si assisted living, mai scump dar mai decent decit nursing homes. Trebuie pornit de la un county si cautat in jellow pages, apoi dat telefoane si vorbit cu social worker.
Cleomax spune:
quote:
Originally posted by syracuse
[ dar in cazul nostru, din pacate, nu prea se aplica. De stat bine nu stam tocmai bine aici.
syracuse, glumeam, inteleg perfect cum e sa te duci dupa slujba. si eu am salivat dupa zona tri-state o perioada( eu sunt terminata dupa iarna), da' n-a fost chip sa-i induplec pe-ai mei baieti sa plece de-aici. va doresc bafta, sa va mearga toate din plin oriunde va veti stabili
ps/ alergiile astea-s groaznice, pe noi nu ne-au afectat, dar multa lume sufera cumplit.
Cleomax spune:
quote:
Originally posted by syracusequote:
Originally posted by lexi
Nu trebuie musai sa locuiesti in zona H ca sa fii acceptat la scoala din zona H. Exista ceea ce se cheama "variants", mai pe romaneste, nu-ti convine scoala de cartier, completezi dosarelul si alegi scoala pe care ti-o doresti tu, la care ai sanse - e adevarat, mai reduse - dar ai. Copilul meu merge la o astfel de scoala, pentru ca cea de pe strada noastra are scoruri tare mititele. Inutil sa-ti spun ca n-am avut nici o pila, nu cunosteam pe nimeni, asa ca, daca e sa gandesc cu partea mea romaneasca de creier, probabil ca se tragea linie deasupra noastra.
Hmm...poate ca este posibil sa iti duci copilul la o alta scoala dar DIN ACELASI DISTRICT, chiar daca nu apartii direct de ea si nu este pe strada ta. Insa trebuie sa fie din cartierul/oraselul tau.
stiu ca voi vorbiti in principiu despre gradinite sau scoli elementare, eu o sa vorbesc despre licee, deh, fiecare cu ce-l doare
in ga poti sa-ti trimiti copilul la un liceu in afara cartierului de care apartii normal, dar in acelasi county- si numai daca:
1- merge la un liceu "magnet", adica unul care ofera programa cu accent pe science sau mate, de ex., si care elibereaza diploma de bacalaureat, care e acceptata in afara us. chestia nasoala in cazul astora e ca de obicei sunt in zone mai proaste, in scopul de-a mai ridica nivelul scolilor acolo.
2- a fost exmatriculat din liceu si/sau exista conflicte cu alti copii.
3- daca s-a stabilit ca e nevoie de un program "remedial".
4- daca unul din parinti lucreaza ca profesor intr-o scoala din alt cartier.
or mai fi si altele, nu-mi vin acum in cap.
Cleomax spune:
quote:
Originally posted by Andrada
Si cred ca raportul asta scoala buna/pret exorbitant pentru case e specific coastelor Americii. Daca te duci putin in jos sau spre centrul Americii cred ca mai poti gasi "chilipiruri". Avantaje si dezavantaje. Nu le poti avea pe toate.
Ca o impresie generala totusi, cred ca pe linga scoala buna conteaza si implicarea parintilor. Am mai inteles ca pe de alta parte un A+ pe linie intr-o liceu din Mississippi, poate citeodata insemna mai putin decit un B intr-un liceu din NY (super-renumit) de pilda. Desi na ca Bill a facut-o, taman din Arkansas,
A
L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele
raportul scoala buna/preturi case e valabil si in atlanta, si inca cum. cel putin aici, nu mai sunt chilipiruri,sau in orice caz nu in districtul nostru scolar, datorita caruia georgia se mentine, mi se pare, la pozitia 49 pe state, altfel sigur am fi fost 50.
chestia cu A+ pe linie diferit de la stat la stat, nu stiu cat e de valabila, mai degraba as compara scolile intre ele. nu poti compara stuy high-ny cu opelika hs- alabama, normal, insa pope, walton sau lasiter hs trimit echipe la olimpiadele de mate sau fizica impotriva celor de la stuy, lawrence sau hewlett fara nici o retinere. rezultatele la testele standard pe tara vorbesc in final. si mai sunt si alte implicatii, cum ar fi clasele AP (care au aceeasi programa peste tot si in care doar approx.30% din elevi sunt admisi). e clar ca scolile din nyc/li sunt net superioare, asta pentru ca la cate taxe se platesc acolo, ar fi si pacat si, in plus, isi platesc profesorii mai ca lumea, tot din aceleasi considerente. la fi-miu in liceu doar trei profi aveau phd-uri, cel de mate, fizica si una in linguistics. a, si directoarea. banuiesc ca in ny phd e cam standard.
apropos de clinton, sa nu uitam ca si carter a facut-o, tomna din dixie
oanaXandy spune:
Fetelor, eu sunt aici de aproape 3 luni si unul din motivele pt care am venit este tocmai sa fac o diferenta intre copiii romani si cei americani si intre sistemele de invatamant aferente! Sunt Au Pair, locuiesc cu o familie cu trei copii inca 9 luni de acum inainte! Am deci suficient timp pentru observatiile necesare si sper sa nu fi fost pripita cand am tras cateva concluzii!
Inainte de toate trebuie sa precizez ca aceasta familie este nu doar bogata ci incredibil de bogata , ca un mic exemplu sunt detinatori ai unui palat in toata regula cuvantului si a 4 case de vacanta raspandite in Florida, Michigan, Colorado si LA! Copiii (Charles-14 luni, Libby-5 ani, John-6 ani) au fost si sunt deci crescuti in aceasta "aura" instarita, neducand lipsa, bineinteles, de cea mai aberanta si costisitore jucarie! Li se ofera o libertate incredibila, care de cele mai multe ori nu aduce a bine!
Vreau sa ajung la ideea pe care multi o confirma, aceea ca "micutii" americani sunt rasfatati! Ei, da, intr-adevar asa sunt, si nu numai cei de care eu am grija ci chiar si altii care provin din familii mai modeste. Pornind de la acest cuvant vine si concluzia pe care eu am tras-o referitoare la diferentele sistemelor de invatamant!
E intr-adevar impresionant sa vezi si sa auzi un copil de 5,6 ani scriind si citind la varsta asta! Ca fost cadru didactic in Romania pot spune ca aici ei au un "+", sau mai bine sistemul lor de invatamnat, pt ca au si ei o programa scolara pe care trebuie sa o urmeze! Dar ajung in calasa I si trebuie sa reproduca literele , si ma refer la alfabetul de mana! E cam greu avand in vedere ca inainte de a ajunge la scoala , la gradi nu s-a pus accentul pe bastonase, liniute de diverse tipuri,samd! Copilul trebuie sa reproduca litera si iese o mica catastrofa!
Am asistat la una din lectiile predate de d-na profesoara aici, la scoala privata de care John apartine( si pentru care parintii cheltuie anual 12.000$) si nu mi s-a parut a fi ceva extraordinar, asa cum ati zis voi ca poate la scolile particulare se invata mai bine ! Dimpotriva , cand John incearca sa reproduca litera C mic de mana porneste bastonasul de pe linia continua de sus( poate va aduceti aminte de liniutele intrerupte si continue)si nu cea de jos, face semiovalul care numai semioval nu a iesit intre prima jumatate a spatiului punctat......si in final numai c mic de mana nu a iesit, ci mai degraba o noua litera a alfabetului! Aici daca eram in locul profesoarei ziceam si eu: "Mai John, e binisor, dar hai sa vedem daca putem sa o facem si mai bine de atat", incercand probabil sa il ajut cu mana mea! Ei,da, profesoara zice: " John, perfect, perfect, extraordinar", dupa care trece la urmatorul copil! Am intrebat-o la final de ce nu l-a corectat si zice" sa fie fericit ca a putut face singur".
Li se ofera deci o liberate mult prea mare si de aici probabil apar problemele! E bine ca aici oamenii incearca sa isi faca odraslele sa se simta cele mai importante fiinte din Univers! M-as bucura enorm ca unii din micutii invatacei din Romania sa fie tratati la fel , cu aceeasi libertate , atat de profesori, invatatori cat si de parinti! Viata lor ar fi mai frumoasa si multi ar merge cu drag la scoala! Insa sa nu se exagereze cu libertatea asta , care la un moment dat ii va face sa creada ca pot face orice sau aproape orice , ca orice vor face va fi bine, etc!
Sistemul lor de invatamant nu e la fel de exigent ca in Romania, asta pot sa o spun cu mana pe inima, si asta nu inseamna ca aici nu se invata sau copiii sunt mai slab pregatiti!Asa cum va ziceam la inceput si mie mi s-a parut sistemul tare "strong"! Dar incetul cu incetul imi dau seama ca exigenta nu e la fel de mare aici si din cauza asta lucrurile par a fi mai intarziate ca la romanasi!
Ceea ce conteaza este ca acasa sa se insiste pe consolidarea cunostinteleor si daca timpul nu va permite in fiecare zi sa faceti acest lucru incercati macar in weekend! Daca nu sunteti multumite de rezultate acordati voi putin sprijin copilului, si daca vi se pare prea complicat studiati putin problema ca sunt sigura ca nu are cum sa fie atat de complicat! Iar daca (,)copilul greseste spuneti-i , ca sa stie ca a gresit si insuflati-i ambitia de a se corecta! Altfel porneste pe o cale stramba! In sfera in care eu ma invart aici, acum, copiilor nu li se atrage atentia asupra greselilor facute! Si am observat acelasi lucru si la "scoala cu blazon" de care vorbeati! Deci nu fiti ahtiate dupa a va trimite copilul la o astfel de scoala pentru ca nu veti fi cu mult in fata celorlalti de la scolile publice! Poate alte conditii de studiu dar teoria ,aceeasi ramane! Asta e parerea mea, cel putin!
Andrada, multumesc, o sa caut pe la Kmart sau Walmart hainute calduroase !Ce sa fac de cizmulite de iarna, unde sa caut, ca inca nu au prea aparut ofertele?!!
Cleomax spune:
draga oanax,
ceea ce tu povestesti nu e reprezentativ pentru majoritatea societatii americane, crede-ma
ar fi interesant sa te pun in legatura cu baiatul meu( si colegii lui) si sa-ti spuna el despre "libertatea" care pare sa fie in scoli, care de fapt lipseste pe ici pe colo. de ex,. ca sa mearga la wc in timpul orelor, au nevoie de hall pass, daca intarzie la clase merg la administratie sa explice, daca pica la un examen, nu se admite sa vina de acasa cu pile la profa.au cod pentru absolut tot, de la imbracaminte la ruta de autobuz. faptul ca nu fac liniute si bastonase asa cum am facut noi nu inseamna ca nu invata sa scrie frumos si corect. pot sa-ti spun ca eu imi puneam mana-n par cand al meu era in clasa 1-a, parca scria cu picioarele.
marea diferenta intre noi si ei, este ca la noi se mergea la acelasi nivel, adica cat mai sus, cine era in stare sa se tina, bine, cine nu...
aici, incep cu nivele diferite din cele mai mici clase, in functie de posibilitatile copilului se ofera acele clase "gifted" (sau "remedial", depinde). situatia se complica in clasele mai mari, unde chiar in cadrul programului gifted apar diferentieri.
iar scolile private nu sunt neaparat mai bune, eu(mediocra) sunt produsul uneia chiar foarte renumita din chicago, st. scholastica, pe cand baiatul meu a mers numai la scoli publice, net superioara, unde a avut rezultate exceptionale.
Iris2002 spune:
Buna dimineata (in Haga e dimineata) dragute americance,
Samila, esti foarte draguta, uite doar acum am vazut mesajul tau. Evident ca mergem si la Graceland, sotul meu pentru a patra oara parca, nu se poate altfel pentru un fan Elvis. Multumesc pentru ideea cu automobile, o sa ii incinte pe baieti (mergem cu inca un cuplu olandez, si ei turisti pasionati). Multumesc mult pentru informatii.
Sanca, si tie iti multumesc din suflet pentru interes... Deja incercam sa cautam rute alternative, insa tare as vrea sa ajung si la New Orleans.
Cleomax, imi dai informatii foarte utile, le printez imediat ca mai am un coleg (de job) care merge prin aceeasi zona, si
o sa ii prinda si lui bine.
Fetelor, sunteti toate niste dragute, multumesc mult pentru informatii...daca mai aveti, sunt inca in Olanda pina marti seara. De la sine inteles ca sunt prezenta la apel daca veniti in Olanda si aveti nevoie de informatii, sau prin Europa pe unde am mai fost.
va imbratisez cu drag
amuleta spune:
Oana, tu ai contact acum cu un anumit tip de copil american dar nu toti cint in stratosfera. Gindeste-te ca venitul mediu al unei familii este, parca in jur de 30.000 pe an, asta inainte de taxe si din asta traiesc uneori 3-4 copii.
Scoala de renume iti ofera contacte importante dar nu garanteaza nimeni ca se lipeste cartea de tine, adica depinde de materialul clientului. Cred ca lucrurile trebuie privite cu un ochi critic, fara prejudecata si fara generalizari. Dupa mine, o scoala buna trebuie sa-l invete pe copil sa gindeasca cu propriul cap, sa fie corect, disciplinat mental, sa nu fie superficial in intelegerea lucrurilor, sa fie perseverent si mai ales trebuie sa-l invete CUM sa invete. Si daca scoala nu o face, atunci parintele trebuie sa suplineasca. Eu, una, m-am lamurit si nu ma mai bazez pe scoala. O sa stau cu ochii pe ei ca "vulturu' de mare cu pestele-n ghiare". Am inceput cu George lectii cu bastonase pe un caiet de clasa intai adus din Romania si mi-e mila de el de nu mai pot, ca in fiecare seara avem de facut zece bastonase. Barbatul meu, produsul scolii de aici, imi tot atrage atentia ca nu-l laud destul pe copil. Credeam ca self-esteem-ul se bazeaza pe ce-ai realizat in viata si nu pe cit de mult te lauda altii dar asta o fi o idee invechita romaneasca.
In fine, rezultatul este ca mami e rea si tati e bun dar sper sa treaca si faza asta fara sa-l "alienez" pe copil de scoala