Asigurare sanatate pe perioada CIC
Raspunsuri - Pagina 2
Rozi spune:
quote:
Originally posted by Mercedes
Rozi- dupa cum am scris mai sus si eu am aceeasi parere
Mercedes, hai sa precizam mai clar: cand spunem ca "unitatea plateste 6,5% din 2.800.000", intelegem ca unitatea doar retine din contributia firmei la casa de pensii si vireaza la casa de sanatate. A nu se intelege ca este o cheltuiala pe care o suporta firma.
"Nu crede in minuni; lasa-te in voia lor!"
Rozi spune:
quote:
Originally posted by cool
Eu zic asa:
7682000 x 85% = 6529700 lei indemnizatie
2800000 x 6,5% = 182000 CASS si care se vireaza la Casa de Sanatate
6529700 182000 = 6347700 rest indemnizatie de incasat
Cat priveste recalcularea, firesc ar fi sa se faca rectificativa in vederea recuperarii diferentei!
Cool, regret ca te contrazic, dar n-am ce face (hihi, ba chiar imi face placere! )
1. Cei 182.000 NU SE RETIN din indemnizatia CIC!! Cum am citat mai sus, se suporta din bugetul asigurarilor sociale.
2. Legea nu se aplica retroactiv! Citez totusi din ordonanta asta noua:
"Art. II. - Prezenta ordonanță intră în vigoare la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I."
Cum s-a publicat in 30.08.2004, abia in 2.9.2004 intra in vigoare, deci nu se recalculeaza din urma.
Cum spuneam: parerea mea!
marius spune:
Cu multumiri Rozi aveti intregul format al ordonantei la adresa www.romleas.ro , sectiunea juridica-pagina legislativa
korinna spune:
Eu sunt in Cic de 1 an...si mai am de stat inca 1 an.Azi m-a sunat doamna de la contabilitate de la mine de la serviciu si mi-a zis ca trebuie sa ma duc sa platesc eu din mana suma de 182.000 lei la casa de asigurari si ca trebuie sa depun o declaratie.Si ca din mom asta unitatea unde lucrez eu nu mai opreste 6,5% din suma totala care o aveam eu de incasat.La mine este vorba de 10-11 mil.Ea mi-a mai spus ca este in avantajul meu ca nu se mai retine din suma totala si ca trebuie sa platesc eu din mana 182.000
Acu...asta-mi mai lipsea..sa umblu cu copil mik la Casa de asigurari...
Voi ce stiti???Cum se procedeaza si despre ce declaratie este vorba???Deci concret care va fi schimbarea??Ca nu mai vireaza unitatea unde lucrez eu cei 6.5% din 11 mil..si ca trebuie sa ma duc eu si sa dau din mana cei 182.000???
Corina mamika de 2 baietzi
http://community.webshots.com/user/korinnay
Rozi spune:
Nu, Korinna, nu face asa! Doamnele alea au inteles gresit. Spune-le sa citeasca aceasta noua ordonanta de care am scris. Eventual copiaza tu si du-le. Tu nu trebuie sa faci nimic!
marius spune:
Pana in prezent pot sa spun urmatoarele:
1. Persoanele aflate in CIC sunt asigurate in sistemul de asigurari de sanatate
2. Incepand de azi 2 septembrie 2004 unitatile angajatoare sau suportatoare de asigurari sociale au obligatia de a calcula pentru cazul de mai sus un procent de 6.5% raportat la valoarea salariului minim brut pe economie (2.800.000 in prezent) reprezentand participarea la asigurarile sociale de sanatate ale asiguratei(ului0) aflata in CIC. Suma astfel determinata se deduce din contributia catre asigurarile sociale si se vireaza catre casele de asigurari sociale de sanatate impreuna cu celelalte sume constituite normal pe baza legislatiei in vigoare.
In concluzie nu se greveaza indemnizatia CIC cu acest procent suma calculata fiind dedusa si suportata in mod indirect prin decontare de catre Casa de Asigurari Sociale.
*Ce este nou?
Faptul ca se asociaza procentul de 6.5% care prin legislatie apartine ca marime procentuala asiguratului, in acest caz fiind suportat de catre asigurarile sociale(Casa de pensii).
* Ce nu este nou?
Modalitatea de aplicare ea mai fiind aplicata in urma cu o perioada cand avea impact fiscal baza constituindu-se din impozitul pe salariu la acel moment deci atunci discutam de o deducere din impozitul retinut (deduceri fiscale) dar cu aceeasi destinatie - asigurarile de sanatate.
marius spune:
Asa si pentru ca a venit vorba de ordonanta 150 / 2002 am plasat-o pe site in pagina legislativa in paranteza pentru a o putea urmari pe articole.
dadi_t spune:
Am intrat in CIC pe 24 aprilie 2004 si in card mi-au intrat lunar 6.465.010. Deci din 6529700 lei s-a scazut doar cotizatia sindicat 1%. Lucrez in sanatate. Banuiesc ca cineva v-a trebui sa dea diferenta pt. sumele retinute celor care n-au primit cei 6529700 lei.
Tania cuAnduta(14sept'96)+ Bibi(14febr'04)
...albumul fam.Bugy
dabi spune:
quote:
Originally posted by Roziquote:
Originally posted by cool
Eu zic asa:
7682000 x 85% = 6529700 lei indemnizatie
2800000 x 6,5% = 182000 CASS si care se vireaza la Casa de Sanatate
6529700 182000 = 6347700 rest indemnizatie de incasat
Cat priveste recalcularea, firesc ar fi sa se faca rectificativa in vederea recuperarii diferentei!
Cool, regret ca te contrazic, dar n-am ce face (hihi, ba chiar imi face placere! )
1. Cei 182.000 NU SE RETIN din indemnizatia CIC!! Cum am citat mai sus, se suporta din bugetul asigurarilor sociale.
2. Legea nu se aplica retroactiv! Citez totusi din ordonanta asta noua:
"Art. II. - Prezenta ordonanță intră în vigoare la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I."
Cum s-a publicat in 30.08.2004, abia in 2.9.2004 intra in vigoare, deci nu se recalculeaza din urma.
Cum spuneam: parerea mea!
Deci pana la urma cat trebuie sa primim? Ca nimeni nu stie cat trebuie sa fie suma. Nici la firma nici la Casa de Pensii.