Asigurare sanatate pe perioada CIC
In sfarsit, a aparut modificarea legislativa care clarifica dubiile pe care le-am dezbatut si noi aici si multi altii, lucratori in domeniu:
Ordonanta nr. 93 din 26/08/2004, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 798 din 30/08/2004 (Intrare in vigoare: 02/09/2004)
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002 arata astfel:
Art. 6. - (2) Sunt asigurate persoanele aflate în una dintre următoarele situatii, pe durata acesteia, cu plata contributiei din alte surse [...]:
b) se afla in concediu medical, in concediu medical pentru sarcina si lauzie, in concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau in concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani;
După alineatul (2) al articolului 54 se introduce un nou alineat, cu următorul cuprins:
"Contributiile pentru persoanele aflate in concediu pentru cresterea copilului se stabilesc prin aplicarea cotei de 6,5% asupra sumei reprezentand valoarea unui salariu minim brut pe tara."
Raspunsuri
marius spune:
Ai fost rapida. Ok. Imediat ce intru in posesia formatului electronic am sa actualizez pagina legislativa. Sau daca cineva dispune deja de acest format...
cool spune:
ROZI, mii de multumiri!!!!
Atentie pentru doamnele carora li s-a oprit contributia la alte sume!
Aalina spune:
Multumim de veste.
Dar va rog sa imi spuneti daca doar din septembrie trebuie sa se faca asa calculul pentru contributie. Ca mie pana acum imi oprea din toata suma desi de aici de la Casa de Sanatate au anuntat la firma clar ceea ce se precizeaza abia in ordonanta asta. Se recalculeaza ceva din urma?
http://community.webshots.com/user/aalinador
Mercedes spune:
Deci, pana la urma voi ce ati inteles...
eu am inteles asa, persoanei care este in CIC nu i se retine nimic( la fel ca si la impozit ) iar unitatea plateste 6,5% din 2.800.000 momentan.
Va rog sa-mi spuneti daca aveti alte idei ... ordonanta nu e explicita
Mercedes
Rozi spune:
Eu personal n-as recalcula nimic din urma, chestia asta intra clar in vigoare incepand cu 2.9.2004 (scrie in ordonanta, dar eu nu am mai citat aici).
Eu zic ca este destul de clar, este ca ASSCM (asigurare de sanatate pe perioada concediului medical), doar ca se calculeza putin altfel.
Art 6 alin (2) zice ca persoanele aflate in CIC SUNT ASIGURATE, ca plata contributiei nu o fac ele (deci nu se retine 6,5% din cei 6,5 mil cuveniti), ci se suporta "din alte surse".
Art 54 zice ca se calculeaza ca 6,5% din salariul minim brut (la celelalte concedii medicale se aplica la 2 salarii minime brute).
Art 54 alin (1) zice: "Contribuția datorată pentru persoanele prevăzute la art. 6 se suportă astfel:
b) de către bugetul asigurărilor sociale de stat, pentru persoanele prevăzute la art. 6 alin. (2) lit. b);"
Astfel, suma de 6,5% * 2.800.000 se retine din CAS angajator si se vireaza la casa de sanatate.
Alte pareri?
"Nu crede in minuni; lasa-te in voia lor!"
Mercedes spune:
Rozi- dupa cum am scris mai sus si eu am aceeasi parere
Asteptam pareri contradictorii
Mercedes
cool spune:
Eu zic asa:
7682000 x 85% = 6529700 lei indemnizatie
2800000 x 6,5% = 182000 CASS si care se vireaza la Casa de Sanatate
6529700 182000 = 6347700 rest indemnizatie de incasat
Cat priveste recalcularea, firesc ar fi sa se faca rectificativa in vederea recuperarii diferentei!