Maioneza?
Fetele mele, mai ales cele din strainatate...voi mai aveti curaj sa faceti maioneza? Eu faceam pana cand lumea a inceput sa ma sperie si sa-mi bage in cap tot felul de grozavii: ai grija cu carnea de pui, ouale, mananca rar, fierbe-o bine, prajeste-o 1 ora, grija la oua, etc, salmonela, pericol ..., in ziua de azi e periculos,olanda, etc,intelegeti voi.
Eu am o pofta mare de tot de oua umplute dar cu maioneza adevarata, facuta de mine din oua cu smantana...
Voi mai faceti maioneza? Sau mancati numai direct preparata cumparata?
Se poate face maioneza si din oua fierte? Daca da...cum?
Astept sa-mi spuneti ca tare as manca niste oua umplute!
Alina.
Raspunsuri
adi_edi spune:
Alina,
Daca te iei dupa toate avertismentele ajungi sa nu mai maninci nimic... Te inteleg foarte bine, si eu am ajuns sa am niste "fobii", cu ouale, carnea de vita, somonul si multe altele.
Dar pot sa-ti spun ca am facut spuma de capsuni (cu oua crude bineinteles) si am mincat si carne de vita si de somon si multe altele "interzise" si uite ca-ti scriu acum pe forum, deci inca nu am patit nimic...
Eu nu mai fac maioneza din comoditate, dar acasa mai facea bunica maioneza dintr-un ou crud si unul fiert (cica sa nu se taie), si banuiesc ca il poti face si numai din ou fiert. Il fierbi bine, zdrobesti bine galbenusul si faci cum ai face maioneza obisnuita. Pofta buna!
Adi
slakje spune:
Adi_Edi merci mult.
Dar eu nu eram sperioasa, imi place mult puiul, stii aici mai cumpar pui marinat de la piatza, e mai bun si mai ieftin, si toata lumea, toate rubedeniile tin sa-mi atraga atentzia ce periculos e puiul, ouale, etc, cand se apuca sa-mi toarne toate bolile si bacteriile si mai stiu eu ce...chiar m-au pus rau pe ganduri.
Eu consideram mai periculoasa maioneza asta de-a gata care nu stiu zau ce maioneza o fii, cred ca e plastic topit.Chiar eram curioasa daca fetele din strainatate mai au curajul sa faca maioneza acasa.
CRISMIR spune:
SLAKJE,eu am facut oua umplute dar cu maioneza cumparata,mie una imi place mai mult,si mai e si comoditatea...dar cred ca toate tampeniile cu bolile daca te iei dupa ele,vorba aia,nu mai mancam nimic!
Noi aici cumparam oua de la un magazin organic,mai naturist,si sunt mai bune decat de la orice supermarket...eu zic sa faci cum vrei si daca tie pofta de maioneza de casa,fa draga mea,ca sigur nu vei avea nimic!
Pofta buna si spor la treaba!
Te pup,Mirela.
http://community.webshots.com/user/crismir100
DPN 27 oct.
Oana_B spune:
Eu folosesc maioneza de cumparat. Oua iau de la un particular care creste gaini.
Adi, care-i faza cu somonul? De ce trebuie sa ne ferim de el?
Oana_B
lexi spune:
Oana, din ce stiu eu, somonul [ceva mai] periculos e cel de ferma, asa ca e de preferat cel salbatic. Pe la ferme se foloseste procesul de ingrasare (ca si la vaci, etc), ca sa fie mai bine vandut produsul. Cel mai bun si sanatos este wild alaskan somon, pen'ca se hraneste cu pesti din oceanul pacific (a iesit un peste mic), care sunt aproape necontaminati cu PCB, o chestie de care se fereste lumea pe aici. (=polychlorinated biphenyls).
lexi spune:
Tot eu: somonul de ferma mai e si colorat artificial (rosu), ca sa-i sporeasca vino-ncoa-ul; altfel, ar bate asa, mai spre gri.
Cleomax spune:
eu stiam ca somonul e unul din pestii cu cea mai mare concentratie de mercur si ca mai sanatos e cel de ferma. te feresti de diavol si dai de tata lui.
maioneza eu fac din cand in cand,(iau oua de la gaini care n-au luat antibiotice sau alte chimicale) cu un aparat simplu de tot, il cheama "hand-held blender"*, dureaza exact 20 secunde.
* pentru conformitate, amestecator tinut in mana.
adi_edi spune:
Uitati ce am gasit despre somon, este cum zice lexi:
http://www.farmedanddangerous.org/farm_health.htm
P.S. Scuze Alinei ca am deviat de la subiect
schuster laura spune:
Halo Alina!
Vin si eu la subiectul tau poate intr-e timp ai si facut maioneza.
Intr-adevar tot ce provine din pasare daca nu se consuma proaspat si nu sint sub cond. igienice intretinute,preparate,etc.
este pericol de SALMONELE.
Cind cumperi convingete ca sint proaspete si totul este OK.
Parerea mea este ca daca taranul la piata vinde mai ieftin atunci sigur are si cumparatori si sigur prod. sint tot timpul proaspete.
Daca te iei dupa TV,RADIO SI ALTI OAMENI CARE CRED ORBI IN ORI CE SE SPUNE atunci nici nu stiu ce am mai putea minca.
De ex. la noi se bate toba peste tot cu prod.BIO,dar m-am convins si cu aceste prod.
Odata m-a plimbam cu fam.pe un drum laturalnic aici la noi in Austria si am vazut la un momendat un indicator pe care scria ca in acel loc sint CARTOFI BIO. si chiar linga era mazare cultivata care apartinea altui proprietar , era tot la fel un indicator dar nu scria nimic de BIO.
Atunci m-am gindit ca cel care foloseste ingrasaminte cind vine de ex. ploaia nu merge in pamint si la vecin odata cu apa de ploaie si aceste chimicale?
Parerea mea este ca n-i se i-au banii degeaba si cine crede in prod.bio nu are decit sa plateasca pt. ori ce cumpara o gramada de bani.
Acum sa revin la:(asa o fac eu cind am nevoie si nu am in casa)
MAIONEZA
INGREDIENTE:
-2 galbenusuri de ou
-2 lc mustar
-zeama de la 1 lamiie
-1/2 l ulei
PREPARARE:
Un galbenus fiert si unul crud se amesteca cu 1lc. mustar pina devine o crema omogena apoi adaogi treptat din cantitatea de ulei amestecind bine.Daca ai impresia ca se taie pune citi-va stropi din zeama de lamiie sau mustar si mesteca m-ai departe.
Poti folosi ulei mai putin s-au mai mult depinde de cantitatea de maioneza care ai nevoie.
Zeama de lamiie o poti folosi la fel mai mult sa-u mai putin in functie dupa gustul tau.
Daca maioneza este f. omogena si vrei sa fie mai fluida atunci poti sa pui putina apa minerala.
Cu toate acestea iti urez SPOR LA TREABA si POFTA BUNA!
Laura si Fam.
schuster laura